«Βίαιη κατάργηση των ΔΕΥΑ» καταγγέλλει ο Πρόεδρος ΔΕΥΑΒΑ – Στον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών το ζήτημα, από τον δήμαρχο Πλατανιά

Ενάντια στις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο τοπικών παραρτημάτων των ΔΕΥΑ, τίθενται ο Πρόεδρος και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΒΑ, με τη στήριξη του δήμου Πλατανιά και του Δημάρχου, Ιωάννη Μαλανδράκη.

Σε σχετική ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΕΥΑΒΑ, ο Πρόεδρος του παραρτήματος καθώς και ο Δήμαρχος Πλατανιά, έκαναν λόγο για υποβόσκουσες αιτίες στο κλείσιμο των παραρτημάτων ΔΕΥΑ,

ενώ παράλληλα τόνισαν ότι η συγχώνευση και η δημιουργία μίας μεγαλύτερου φορέα, «ΔΕΥΑ Κρήτης», δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τα προβλήματα όλων των πολιτών, όπως καταφέρνουν να κάνουν οι εκάστοτε ΔΕΥΑ μέχρι στιγμής.

Οι ίδιοι αναφέρουν πως η ΔΕΥΑΒΑ είναι μία υπηρεσία που εξυπηρετεί μεγάλο κομμάτι του χανιώτικου πληθυσμού, διαχειρίζεται μεγάλο μέρος των λυμάτων του χανιώτικου κόλπου ενώ παράλληλα διατηρεί ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και δεν έχει χρέη στους παρόχους της. Υπό το φως αυτών των δεδομένων, το κλείσιμο μίας επιχείρησης καίριας σημασίας για το Δήμο Πλατανιά αλλά κατ’ επέκταση και το νομό Χανίων, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και έχει εγείρει υποψίες σχετικά με τους λόγους των συγχωνεύσεων.

Ο δήμαρχος Πλατανιά, ανέφερε ότι για αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Σκυλακάκη, στον οποίο ο δήμαρχος θα μεταφέρει τα προβλήματα που θα προκύψουν με το κλείσιμο των ΔΕΥΑ αλλά και θα του θέσει ορισμένα ερωτήματα σχετικά με το παράρτημα και τη λειτουργία της ΔΕΥΑΒΑ. Όπως ο ίδιος αναφέρει:

«Σε συνάντηση με τον υπουργό κ. Σκυλακάκη, που θα πραγματοποιηθεί αύριο (13/12) θα τεθούν κάποια ερωτήματα. Αρχικά, πριν 1,5 χρόνο, δίνονταν 20εκατομμύρια στις ΔΕΥΑ για να ανακουφιστούν από το ενεργειακό κόστος. Γιατί δε δόθηκαν τότε τα χρήματα; Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε εγείρει το ερώτημα κατά πόσο υπήρχε θέμα ανταγωνισμού, για την παροχή του πόσιμου νερού, το οποίο ωστόσο λύθηκε, καθώς δεν προκύπτει θέμα ανταγωνισμού εφόσον η ΔΕΥΑ παρέχει πόσιμο νερό, επομένως μπορεί να ενισχυθεί, ως επιχείρηση. Αντιθέτως ενισχύθηκαν ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Για ποιό λόγο η ΔΕΥΑ, ενώ στέλνει νερό μέχρι και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, δεν είδε κάποια ενίσχυση;

Ακούσαμε ότι προτίθενται να δώσουν 250 εκατομμύρια ευρώ προκειμενου να βοηθηθούν οι ΔΕΥΑ, να συγχωνευτούν σε μία ανά περιφέρεια και στη συνέχεια να πληρωθούν οι οφειλές. Επομένως, θα καλυφθούν οι οφειλές ορισμένων ΔΕΥΑ εν είδει εξυγίανσης θα ενωποιηθούν, προκειμένουν να περάσει μία καθολική πολιτική. Μήπως τελικά αυτός ήταν εξ αρχής ο στόχος;».

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ, Ευτύχης Μαυρογένης, κάνει λόγο για «βίαιη καταργηση των ΔΕΥΑ και μία συγχώνευση όλων των ΔΕΥΑ ανα περιφέρεια, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα “τέρας” το οποίο θα κληθεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μας. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία κυβερνητική πρωτοβουλία, που ανά περιφέρεια καταργεί το σύνολο των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και εν μέρει και της άρδευσης, όπου καλύπτονται αυτές οι υπηρεσίες. Οι δημότες που θα έπρεπε να είναι το κύριο μέλημα των υπηρεσιών, βρίσκονται μπροστά σε τεράστια προβλήματα. Εμείς εδώ σαν ΔΕΥΑΒΑ, διατηρούμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, καταφέραμε να μη χρωστάμε σε ΔΕΗ και παρόχους νερού, όπως ο ΟΑΚ ενώ παράλληλα εξυπηρετούμε το 40% των λυμάτων του κόλπου των Χανίων.

Αυτή τη στιγμή επιδιώκουν να δημιουργήσουν μία τεράστια επιχείρηση με κέντρο το Ηράκλειο, προκειμένου να διαχειριστεί την καθημερινότητα των δημοτών. Εμείς καθημερινά σαν ΔΕΥΑ δεχόμαστε δεκάδες τηλέφωνα για να εξυπηρετήσουμε διάφορα ζητήματα που ανακύπτουν, στους πολίτες. Η κατάργηση των ΔΕΥΑ και των τεχνικών υπηρεσιών που θα συγχωνευτούν στη «ΔΕΥΑ Κρήτης», δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν όλα τα προβλήματα των δημοτών».

Keywords
Τυχαία Θέματα