Πότε και ποια φρεγάτα θα στείλει η Ελλάδα ενάντια στους Χούτι

Την Πέμπτη 21Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει πρωταρχικό συμφέρον για την διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, το είδος της φρεγάτας που θα σταλεί στην Ερυθρά Θάλασσα θα αποφασισθεί έπειτα από συνεννόηση με την συμμαχία των «10».

Καθώς αυτή την στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για να διαπιστωθούν οι ανάγκες που έχει

η συμμαχία των «10» με βάσει την συνεισφορά σε πολεμικά πλοία των συμμάχων.

Εντός των επόμενων ημερών αναχωρεί κλιμάκιο για το συντονιστικό κέντρο της επιχείρησης «Διαφύλαξη της Ευημερίας».

Αν και οι πληροφορίες έως τώρα αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανόν να σταλεί φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ δεν αποκλείεται να σταλεί μια από τις Ολλανδικές φρεγάτες που διαθέτει το πολεμικό ναυτικό.

Όπως εξηγούν στο Dnews αρμόδιες πηγές, όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμη ανοιχτά, καθώς οι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ έχουν δυνατότητες οι οποίες δεν ξεπερνούν εκείνες της αεράμυνας σημείου και όχι περιοχής.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι αποφάσεις αναμένεται να έχουν ληφθεί το αμέσως προσεχές δεκαπενθήμερο και αφού ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν στην συμμαχία, (ΗΠΑ, Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία και οι Σεϊχέλες).

Ωστόσο είναι ακόμη αδιευκρίνιστο εάν η πρωτοβουλία για την επιχείρηση «Prosperity Guardian», θα λάβει χαρακτηριστικά διεθνούς αποστολής δηλαδή αν θα βρίσκεται υπό την «ομπρέλα» του ΟΗΕ ή του ΝΑΤΟ.

Η συμμαχία των «10»

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία για την εν λόγω συμμαχία των «10», έρχεται μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστν, για την αντιμετώπιση των επανειλημμένων επιθέσεων των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ. 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πότε, Ελλάδα, Χούτι,pote, ellada, chouti