Οι κλάδοι στους οποίους μπορείτε να βρείτε δουλειά στην Ελλάδα

Ποιες είναι οι περιζήτητες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

Με την πάροδο του χρόνου και την αλλαγή του τρόπου ζωής, οι θέσεις εργασίας, που αποδίδουν χρήματα αλλά και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο αλλάζουν άρδην και είναι πια πολύπλοκο να μπορέσει κανείς να υπολογίσει τι θα είναι εκείνο που θα του προσφέρει δουλειά για τα επόμενα χρόνια. Τη στιγμή που τα μέλη της γενιάς Χ προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να μπουν στις Νομικές ή τις Ιατρικές σχολές του Πανεπιστημίου, ήρθε η ψηφιακή εποχή και το τεράστιο

άλμα που έκανε η τεχνολογία, για να αλλάξει τη μορφή της αγοράς εργασίας.

Η είσοδος της τεχνολογίας σε όλες τις μορφές της σύγχρονης ζωής άλλαξε και τον τρόπο με τον οποίο ζούμε τις εμπειρίες μας αλλά και την καθημερινότητά μας. Οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι και μέσα από τον υπολογιστή. Εκεί εκτελούν και μια σειρά από δραστηριότητες, που μέχρι τώρα απαιτούσαν μετακίνηση. Τα μαθήματά μας έγιναν διαδικτυακά, η άθλησή μας μέσα από τον υπολογιστή, και, φυσικά, η διασκέδασή μας μεταφέρθηκε σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, με τους περισσότερους να βρίσκουν τα παιχνίδια τους και τα καζίνο τους online (σε γνωστές ιστοσελίδες, όπως, για παράδειγμα, το vulkanvegas.com/el).

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, αφορούν κυρίως τους παρακάτω τομείς:

Τεχνολογία και λογισμικόΔιαδικτυακό περιεχόμενοΥγεία και ευεξίαΠεριβάλλον

Ας ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά σε αυτά τα επαγγέλματα.

Software programmer

Η τεχνολογία ήρθε στη ζωή μας και πρόκειται να μείνει εκεί για τα επόμενα πολλά χρόνια. Οι προγραμματιστές λογισμικού είναι οι άνθρωποι εκείνοι που δημιουργούν τα προγράμματα, τα οποία αυτοματοποιούν τις λειτουργίες μας και κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, ακόμη και όταν δεν το καταλαβαίνουμε. Δημιουργοί εφαρμογών, πλατφόρμων και προγραμμάτων, που διατρέχουν όλες τις πλευρές της ζωής μας, καθημερινής και επαγγελματικής, κάνοντάς την πιο λειτουργική.

Δημιουργοί διαδικτυακού περιεχομένου 

Καθώς όλα περνούν από και στο Διαδίκτυο, αναδύεται ένας νέος και πολύ δραστήριος επαγγελματικός χώρος, που μπορεί να «φιλοξενήσει» ανθρώπους από διάφορα background: μοντέρ, φωτογράφοι, στελέχη μάρκετινγκ, είναι αυτοί που ορίζουν τι θα δούμε στα βίντεο που ανοίγουμε για το διαδίκτυο.

Ο δημιουργός περιεχομένου κάνει αυτό ακριβώς που λέει η λέξη: παράγει περιεχόμενο για πλατφόρμες, όπως το Instagram ή το Tik Tok, που προωθούν προϊόντα, υπηρεσίες ή ό,τι έχει να προσφέρει κάθε εταιρεία.

Εκπαιδευτικοί (διαδικτυακοί ή μη)

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της υπηρεσίας «ΕΡΓΑΝΗ», το επάγγελμα των εκπαιδευτικών, είτε πρόκειται για καθηγητές και δασκάλους, είτε για καθηγητές ξένων γλωσσών, είτε για εκπαιδευτικούς προσχολικής ηλικίας, βρίσκεται ανάμεσα στα πιο περιζήτητα στην Ελλάδα. Η έλλειψη των εκπαιδευτικών στα σχολεία είναι αισθητή και απαντάται ετησίως, όταν εβδομάδες μετά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς αναζητούνται ακόμα καθηγητές και δάσκαλοι συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε και την αύξηση της ζήτησης των καθηγητών και των δασκάλων, που διδάσκουν μέσω Διαδικτύου, κάτι που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές μετά από την πανδημία. Μπορεί κανείς, λοιπόν, να αντιληφθεί πως οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται πάντοτε σε ζήτηση στην Ελλάδα.

Γυμναστές, προπονητές, personal trainers

Είτε είναι ζήτημα υγείας, είτε ζήτημα εικόνας, οι Έλληνες καταφεύγουν όλο και περισσότερο στα γυμναστήρια. Και τα γυμναστήρια γίνονται όλο και πιο εξειδικευμένα και τεχνολογικά άρτια. Οι προσωπικοί προπονητές και οι γυμναστές βρίσκονται όλο και σε μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα. Από συγκεκριμένα αθλήματα μέχρι εκπαιδευτές γιόγκα και πιλάτες, οι Έλληνες ενδιαφέρονται για την άθλησή τους, αλλά και για το πνεύμα και την ψυχική τους υγεία. Έτσι, ο κλάδος των γυμναστών επεκτείνεται και εξελίσσεται.

Δεν λείπουν από τη λίστα, φυσικά, και οι διαδικτυακοί γυμναστές, που πραγματοποιούν μαθήματα μέσω του Ίντερνετ για εκείνους που προτιμούν να γυμνάζονται σπίτι τους ή από απόσταση.

Μηχανικοί περιβάλλοντος

Η κλιματική κρίση αλλά και η στροφή στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας αναδεικνύουν τον κλάδο των μηχανικών περιβάλλοντος, ως έναν από τους πιο προσοδοφόρους και σημαντικούς. Οι μηχανικοί περιβάλλοντος ασχολούνται με τη διαχείριση, τη δημιουργία, την εξεύρεση νέων συστημάτων και νέων λύσεων για τη «συνεργασία» με το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους. Είναι, επομένως, σαφές πως πρόκειται για ένα επάγγελμα με μεγάλη ζήτηση και μέλλον.

Υγειονομικοί και νοσηλευτές

Δεν θα έπρεπε να έχει χρειαστεί μια πανδημία, για να καταλάβουμε πόσο σημαντικός είναι ο κλάδος, όχι μόνο των γιατρών, αλλά και των νοσηλευτών και των νοσοκομειακών μηχανικών. Αυτό, ωστόσο, έγινε και η ευχή όλων είναι πως η διεθνής κοινότητα έλαβε το μήνυμα και θα φροντίσει τα παγκόσμια συστήματα υγείας. Οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας θα πρέπει να χαίρουν ιδιαίτερης μεταχείρισης, γιατί διαχειρίζονται το ύψιστο ανθρώπινο αγαθό, την υγεία, και μας παραλαμβάνουν στις δυσκολότερες στιγμές μας. Στην Ελλάδα τα δημόσια νοσοκομεία χρειάζονται επαγγελματίες του χώρου, για να λειτουργήσουν πλήρως και να προσφέρουν όλα όσα μπορούν.

Κάτι για όλους

Φυσικά, η ζήτηση στην αγορά εργασίας δεν σταματάει σε αυτά τα επαγγέλματα. Είναι πολλοί οι κλάδοι που αναζητούν εργαζόμενους, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, οι διανομείς αντικειμένων, υπάλληλοι φαρμακείων, ο τομέας των τεχνών (ηθοποιοί, τραγουδιστές χορευτές κ.α.), ο τομέας της παραγωγής λαδιού, ενώ σε μεγάλη ζήτηση είναι και οι ανειδίκευτοι εργάτες. Το πιο σημαντικό, πάντοτε, είναι να είστε σε εγρήγορση και να έχετε την ευελιξία να ασχοληθείτε με διαφορετικά πράγματα, ώστε πάντοτε να μπορείτε να βρίσκετε εργασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελλάδα,ellada