Οι εξηγήσεις της δημοτικής αρχής στους κατοίκους για τις χαμένες θέσεις πάρκινγκ στο κέντρο των Χανίων – Δυσπιστία από τους πολίτες (φωτο)

Εξηγήσεις σε κατοίκους του κέντρου για το έργο ανάπλασης των 30 οικοδομικών τετραγώνων που υλοποιεί ο δήμος Χανίων κα έχει δημιουργήσει προβλήματα στους κατοίκους επιδίωξε, μετά το πέρας του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, να δώσει η δημοτική αρχή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εκφράστηκε και την προηγούμενη εβδομάδα από τους κατοίκους είναι το πάρκινγκ, αφού ηλικιωμένοι, άνθρωποι με παιδιά, άνθρωποι με προβλήματα υγείας που δεν μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις πεζή, δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην πόλη αφού δεν υπάρχει σπιθαμή διαθέσιμη για στάθμευση.

Στην πρωτολογία του

ο δήμαρχος Σημανδηράκης αναφέρθηκε στους λόγους που η δημοτική αρχή έφτασε στην απόφαση να αναπλάσει τα 30 οικοδομικά τετράγωνα. “Είναι μια περιοχή υποβαθμισμένη και με πυκνή δόμηση. Διαπιστώσαμε ότι για όλους τους δρόμους υπήρχαν αιτήματα για αποκατάσταση και αναβάθμιση πεζοδρομίων. Πρόκειται για αιτήματα 10ετίας.
Θέλαμε να κάνουμε μια μελέτη που θα έχει διάρκεια στον χρόνο και θα προστατεύει τις περιουσίες. Αξιοποιήσαμε περιοχές που θα μπορούσαν να φανούν ακόμα και σε μικρές γωνίες, πράσινο.
Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 8 εκ. ευρώ. Πρόκειται για παρεμβάσεις που θέλουμε να βελτιώσουν την εικόνα και τη λειτουργία της περιοχής. Σκοπός μας εδώ είναι να εξηγήσουμε τον τρόπο που δουλέψαμε, όχι για να σας πείσουμε. Όλες οι αναπλάσεις έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για τους πολίτες”.

Από τις μεγαλύτερες αναπλάσεις που έχουν γίνει και στοχεύει να βελτιώσει την υφιστάμενη κατάσταση. Διαπιστώσαμε τα προβλήματα που άπτονται με προσβασιμότητα, δεν υπάρχουν διαβάσεις, ανυπαρξία ραμπών. Προσπαθούμε να κάνουμε αναπλάσεις σύμφωνα με τις προδιαγραφές της νομοθέσιας.

Το ζήτημα της στάθμευσης, το μεγάλο “αγκάθι”

Τη δέσμευση ότι όταν ολοκληρωθεί το έργο ανάπλασης οι θέσεις που θα δημιουργηθούν, λιγότερες στον αριθμό, θα δοθούν στους μόνιμους κατοίκους έκανε ο δήμαρχος Χανίων.

‘Μετρήσαμε την υφιστάμενη στάθμευση και είναι 540 θέσεις. Η πρόταση μας μειώνει τις θέσεις κατά 150 θέσεις” επεσήμανε αρχικά η Μαρίνα Μιχαηλίδου αρχιτέκτων και συνεργάτης του δήμου Χανίων και επιστημονικός σύμβουλος του Δημάρχου Χανίων για θέματα τεχνικών έργων.

“Δεν είναι δουλειά του ποδαριού. Μας δόθηκε η οδηγία να μειωθούν οι θέσεις στάθμευσης το λιγότερο δυνατό. Πήραμε την οδηγία για 1,65μ. πεζοδρόμια. Πάνω σε αυτή την οδηγία πρέπει να μειωθούν οι θέσεις στάθμευσης”, τόνισε αρχικά ο δήμαρχος Χανίων.

Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι οι θέσεις στάθμευσης που θα δημιουργηθούν μετά την ανάπλαση θα δοθούν κατά προτεραιότητα στους μόνιμους κατοίκους.

“Πόσες είναι όμως νόμιμες οι θέσεις στάθμευσης; Είναι περισσότερες οι μη νόμιμες. Όταν θα έρθει όμως η δημοτική αστυνομία, αυτομάτως οι παράνομες σήμερα θέσεις θα παύσουν να υπάρχουν. Άρα η μείωση θα είναι περίπου 70 θέσεις στάθμευσης. Σε αυτές τις θέσεις παρκάρουν και μη μόνιμοι κάτοικοι. Αυτοί οι χώροι θα δοθούν στους μόνιμους κατοίκους και αυτό θα το επιτηρούμε μέσω της δημοτικής αστυνομίας. Δεσμεύομαι για αυτό”, ανέφερε ο κ. Σημανδηράκης.

Ένας κάτοικος τόνισε: “Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε καμία δημοτική αρχή”, ενώ υπήρξε ερώτηση από άλλον κάτοικο για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου και πότε θα ενεργοποιηθεί η δημοτική αστυνομία. Μία τρίτη κάτοικος έκανε λόγο για «έργα βιτρίνας» τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή δεν λειτουργεί με γνώμονα το καλό των πολιτών.

Σε γενικότερες γραμμές η πλειοψηφία των κατοίκων που βρέθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου εξέφρασε τη δυσπιστία της για όσα αναφέρθηκαν εκ μέρους της δημοτικής αρχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα