Το κολυμβητήριο Χανίων στο δημοτικό συμβούλιο – Χίνος: “Έγιναν αγώνες κάτω από οριακές συνθήκες, ζητάμε βοήθεια από την τοπική κοινωνία”

Σε ακραίες συνθήκες λειτουργεί πλέον το κολυμβητήριο της Νέας Χώρας κάτι που αποδεικνύεται από το, εκ νέου κλείσιμό του, σήμερα αφού αδυνατεί η διοίκηση του Ν.Ο.Χανίων να το εφοδιάσει με πετρέλαιο και χλώριο. Η ίδια η διοίκηση του ΝΟΧ, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ομίλου Γιάννης Χίνος έχει ξεπεράσει τις δυνατότητές του, σε οικονομικό και όχι μόνο επίπεδο και πλέον ζητά βοήθεια ώστε η εγκατάσταση να λειτουργήσει κάτω από ανθρώπινες συνθήκες

αφού εκτατοντάδες παιδιά, οι προπονητές τους αλλά και οι γονείς έχουν αγανακτήσει με την όλη κατάσταση.

Η παρουσία του Γιάννη Χίνου, μελών του ΔΣ του ΝΟΧ και γονέων αθλητών στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης (22/11) είχε αυτόν ακριβώς τον σκοπό, να ζητηθεί βοήθεια και από την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να δοθεί μια κάποιας μορφής λύση, μολονότι η εγκατάσταση δεν αποτελεί αρμοδιότητα του δήμου, ούτε της Περιφέρειας αλλά της ΓΓΑ.

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι πρόβλημα του νομού Χανίων και όχι μιας γωνιάς της Νέας Χώρας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ξεκίνησε το καλοκαίρι που πέρασε. Το κολυμβητήριο ανήκει στο ΕΑΚ.
Λόγω έλλειψης διοίκησης δεν υπήρχε δυνατότητα χρηματοδότησής του. Ο ΝΟΧ πληρώνει για να καλύπτονται οι ανάγκες. Ο ΝΟΧ χρόνια συμβάλλει στη λειτουργία του. Τον Σεπτέμβρη και Οκτώβρη καταφέραμε να το χρηματοδοτήσουμε. Ωστόσο το πρόβλημα μεγάλωνε, τόσο για το πετρέλαιο όσο και για το χλώριο που απαιτείται”, επισήμανε ο πρόεδρος του ΝΟΧ Γιάννης Χίνος.

“Μελανιασμένα παιδιά”

“Περιμέναμε να υπάρχουν γρήγορα αντανακλαστικά αλλά το τέρας της γραφειοκρατίας στέκεται εμπόδιο. Το περασμένο ΣΚ φιλοξενούσαμε ομάδες της Α1. Η θερμοκρασία της πισίνας ήταν τέτοια που τα ματς έγιναν σε οριακό επίπεδο. Φιλοξενούσαμε ομάδα πόλο, εν συνεχεία είχαμε ημερίδα κολύμβησης και το κολυμβητήριο λειτούργησε οριακα. Μελανιασμένα τα παιδιά από το κρύο. Είχαμε γκρίνια φωνές. H κατάσταση είναι προσβλητική για την πόλη”, ανέφερε ο κ. Χίνος.

“Εμείς μπορούμε να υποστηρίξουμε σοβαρές διοργανώσεις. Μας εμπιστεύονται. Έχουμε το δύσκολο κομμάτι των δημοσίων σχέσεων για τη διοργάνωση σημαντικών αγώνων. Ωστόσο όταν μιλάμε για αθλητικό τουρισμό κτλ δεν έχουμε τη σωστή λειτουργία των εγκατάστάσεων. Είμαστε στενοχωρημένοι και αγωνιούμε. Οι γονείς και τα παιδιά έχουν αγανακτήσει. Απεγνωσμένα ζητάμε βοήθεια από τον οποιοδήποτε. Ξέρουμε ότι δεν είναι ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας. Θέλουμε τη βοήθειά σας να λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Ζητιανεύοντας προσπαθούμε να καλύψουμε ανάγκες”.

“Να δώσουν αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση για τέτοιες εγκαταστάσεις”

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης άσκησε κριτική στις κυβερνήσεις και στον τρόπο που λειτουργεί η διοίκηση και η διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Τόνισε ότι είναι σημαντικό η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα της δοθούν από το κεντρικό κράτος:

“Αποτελεί πρόβλημα για την τοπική κοινωνία συνολικά. Αυτονόητη η πρόσβαση στον αθλητισμό. Αυτό που συμβαίνει έχει να κάνει με τη μεγάλη παρέμβαση και ανακατασκευή του κολυμβητηρίου και το δεύτερο με τη λειτουργικότητά του . Αυτά σχετίζονται. Όλο αυτό αποτυπώνει μια συνολική και διαχρονική αποτυχία. Το κεντρικό κράτος αδιαφορεί για την αυτοδιοίκηση. Κατά πόσο το συγκεντρωτικό μοντέλο της διοίκησης των ΕΑΚ φέρνει αποτέλεσμα; Είναι σαν να έχουν δοθεί άλλα σχολεία σε δήμους και άλλα να έχουν κεντρική διοίκηση (μιλάω για το κομμάτι της Παιδείας).
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι ένα ψήφισμα προς τη ΓΓΑ για την κάλυψη των βασικών αναγκών του κολυμβητήριου αλλά το ζήτημα είναι πώς δεν θα επαναληφθεί αυτή η κατάσταση. δεν υπάρχει αξιοπιστία συνοολικά. Ήταν 30 Μαίου 2022 που ο κ. Αυγενάκης έκανε παρουσίαση μελέτης και προανήγγειλε τη δημοπράτηση. Είχαμε κατηγορηθεί όταν εκφράζαμε τις επιφυλάξεις μας. Δημοπράτηση δεν υπάρχει. Επικοινώνησα με κ. Παπαδογιάννη. Κάποια θέματα φαίνεται να ξεπερνιούνται” ανέφερε ο κ. Σημανδηράκης.

“Δεν είναι τρόπος λειτουργίας ενός σύγχρονου κράτους. Πρέπει να εμπλακεί η τοπική αυτοδιοίκηση σε τέτοια ζητήματα και να μην είναι μόνο αρμοδιότητα των ΕΑΚ. Εμείς μπορούμε να λειτουργήσουμε από κοινού και να καταφέρουμε καλύτερα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σημανδηράκης υπενθύμισε και την επιθυμία του δήμου Χανίων να αναλάβει τη λειτουργία του κολυμβητήριου Ακρωτηρίου.

“Υπενθυμίζω τη διεκδίκηση του κολυμβητήριου Ακρωτηρίου από τον δήμο Χανίων. Να μας επιτραπεί αυτό να συμβεί και να γίνει δημοτικό κολυμβητήριο. Παντού στην Ελλάδα τα δημοτικά κολυμβητήρια λειτουργούν πολύ καλύτερα.

Επιφυλάξεις από τον δημοτικό σύμβουλο Γρηγόρη Αρχοντάκη: “Παλαιότερα υπήρχε διάθεση από ΓΓα να παραχωρθούν την Τ.Α. Το πρόβλημα ήταν πώς θα διαχειριστεί η Τ.Α. αυτές τις υποδομές. Το θέμα είναι αν μπορεί να ανταπεξέλθει ο δήμος οικονομικά”.

Ο πρώην δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας επεσήμανε: “Αν δεν υπήρχε ο ΝΟΧ δεν θα λειτουργούσε το κολυμβητήριο. Η γραφειοκρατία δημιουργεί προβλήματα. Για να ζητήσουμε κάτι από τη ΓΓΑ πρέπει να δούμε τι έχουμε στα χέρια μας”.

Την επιθυμία τους να δοθεί λύση με το κολυμβητήριο Χανίων εξέφρασαν και οι υπόλοιποι επικεφαλής Γ.Σαρρής, Ν. Βουρλάκης και Ειρ. Μαράκης.

Αποφασίστηκε να εκδοθεί από το ΔΣ ψήφισμα από κοινού που θα σταλεί στη ΓΓΑ και θα ζητείται να βρεθεί άμεσα λύση για το κολυμβητήριο Χανίων, αλλά και να δρομολογηθεί μια τέτοια διαδικασία που δεν θα επιτρέψει να ξανασυμβεί αυτή η κατάσταση.

Η πρόταση σύνταξης ψηφίσματος ανήκει στη “Λαϊκή Συσπέιρωση” που ανέφερε μεταξύ άλλων:

Δεδομένης της ανάγκης ενίσχυσης του αγώνα που δίνει το προσωπικό, οι γονείς και οι μαθητές να κρατηθεί το κολυμβητήριο όρθιο, λειτουργικό και ασφαλές, το δημοτικό συμβούλιο Χανίων απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για:

Την πλήρη και ουσιαστική συνολική συντήρηση των εγκαταστάσεων του κολυμβητήριου του ΕΑΚ Χανίων, ώστε να ικανοποιούνται οι σύγχρονες συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες άθλησης στην περιοχή, με κρατική χρηματοδότηση και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων.Την αύξηση της τακτικής επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ΕΑΚ Χανίων στο ύψος των αναγκών, να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να αυξηθεί η τακτική επιχορήγηση στα ερασιτεχνικά σωματεία, ώστε να υπάρχουν προγράμματα μαζικού αθλητισμού κολύμβησης δωρεάν για όλους.Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών στο κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι και να υλοποιηθεί το σχέδιο για το αθλητικό κέντρο που απαιτείται να δημιουργηθεί εκεί.Επιπλέον, για τη συντήρηση, με κρατική χρηματοδότηση, συνολικά των αθλητικών εγκαταστάσεων στον Δήμο Χανίων και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους, ώστε να ικανοποιούνται οι σύγχρονες συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες άθλησης στην περιοχή.
Keywords
Τυχαία Θέματα