Ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο το 2024

Παρά τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, τις ανησυχίες για το κλίμα και τα διαφορετικά επίπεδα οικονομικής προσιτότητας, τα ταξίδια ανθούν, με ρεκόρ δαπανών στις παγκόσμιες βιομηχανίες κρουαζιέρας και αεροπορικών εταιρειών να σημειώνονται φέτος.

Κοιτάζοντας το μέλλον, η MEI αναμένει ότι αυτή η δυναμική θα συνεχιστεί καθώς οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο δίνουν προτεραιότητα στις ουσιαστικές εμπειρίες και θα διαθέσουν περισσότερα χρήματα για ταξίδια. Οι άνθρωποι γίνονται πιο στρατηγικοί για το πώς, πότε και πού ταξιδεύουν, με το 2024 να παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στα ταξιδιωτικά

μοτίβα.

Οι προορισμοί APAC παρουσιάζουν μεγάλη τάση και έχουν επιδείξει τη μεγαλύτερη δυναμική μεταξύ των ταξιδιωτών. Αυτό μετράται και κατατάσσεται από τη μεταβολή στο μερίδιο των τουριστικών συναλλαγών τους τελευταίους 12 μήνες που έληξαν τον Μάρτιο του 2024.

Στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, μερικά θέματα ξεχωρίζουν, όπως:

Η Ιαπωνία αναδείχθηκε ως ο #1 δημοφιλής προορισμός παγκοσμίως (με ποσοστό 0,9%), καθώς υποδέχτηκε περισσότερους από τρία εκατομμύρια ξένους επισκέπτες τον Μάρτιο του 2024 – το υψηλότερο επίπεδο ποτέ – ακόμη και πριν ξεκινήσει η περίοδος αιχμής των ταξιδιών. Καθοδηγούμενη από το αδύναμο γιεν (το χαμηλότερο από το 1990), η ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία της Ιαπωνίας αναμένεται να τη βοηθήσει να παραμείνει η πρώτη θέση στον τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024.

Η επιβατική κίνηση της APAC ανακάμπτει, ιδιαίτερα για μικρότερα, ενδοπεριφερειακά ταξίδια. Για παράδειγμα, οι κορυφαίοι προορισμοί αυτού του καλοκαιριού για ταξιδιώτες από τη Σιγκαπούρη περιλαμβάνουν την Μπανγκόκ, την Κουάλα Λουμπούρ και το Περθ.

Ο τουρισμός της Ταϊλάνδης αναμένεται να ανακάμψει πλήρως το 2024, σύμφωνα με το MEI, με τις συνολικές αφίξεις επισκεπτών τώρα μόλις 7% κάτω από το 2019, προ πανδημίας επίπεδο. Συγκεκριμένα, η κίνηση εισερχόμενων πτήσεων από τη Νότια Ασία και την περιοχή ASEAN είναι σχεδόν 20% πάνω από τα επίπεδα του 2019.

Ενώ η Ιαπωνία ήταν ο κορυφαίος δημοφιλής προορισμός τους τελευταίους 12 μήνες, κοιτάζοντας το μέλλον, το Μόναχο κατατάσσεται ως ο #1 καλοκαιρινός προορισμός (σε ό,τι αφορά το μερίδιο στις κρατήσεις πτήσεων) λόγω της διοργάνωσης του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου UEFA EURO 2024 τον Ιούνιο.

Το Τόκιο έρχεται σε δεύτερη μοίρα, ενώ το Μπαλί (#6) και η Μπανγκόκ (#7) είναι επίσης μεταξύ των 10 κορυφαίων πόλεων όπου η ζήτηση κερδίζει δυναμική τους επόμενους τρεις μήνες. Οι άλλες πόλεις στο Top 10 είναι το #3 Τίρανα (Αλβανία), #4 Νίκαια (Γαλλία), #5 Κανκούν (Μεξικό), #8 η Κέρκυρα (Κέρκυρα, Ελλάδα), #9 Φρανκφούρτη (Γερμανία) και #10 η Αρούμπα.

Ο τουρισμός συνεχίζει να έχει καλύτερες επιδόσεις στις ευρωπαϊκές χώρες, εν μέρει καθοδηγούμενος από τους Αμερικανούς

Η ταξιδιωτική βιομηχανία στην Ευρώπη λάμπει ως ένας από τους πιο ανθεκτικούς κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας. Παρά τον πληθωρισμό και τα υψηλότερα επιτόκια μετά την πανδημία, το 2023 σηματοδότησε το έτος κατά το οποίο επιτεύχθηκε πλήρης ανάκαμψη στον αριθμό των διανυκτερεύσεων, συνολικού ύψους 2,91 δισ. παραμένει το 2023, από 2,88 δισεκατομμύρια το 2019.

Η υπεραπόδοση των ταξιδιών οφείλεται στον υψηλό τουρισμό στην Κροατία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία καθώς και την αύξηση των Αμερικανών τουριστών στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, οι επίσημες στατιστικές για τον τουρισμό δείχνουν ότι το μερίδιο των ΗΠΑ στις αφίξεις στην Ισπανία αυξήθηκε από 4% το 2019 σε 5% το 2023, στην Πορτογαλία από 6% σε 9% και στο Ηνωμένο Βασίλειο από 13% σε 16%. Η πρόκληση τώρα είναι να ικανοποιηθεί η πρόσθετη ζήτηση με περιορισμένη χωρητικότητα πτήσης και διαμονής.

Η επιβατική κίνηση των ΗΠΑ προς τις υπερπόντιες χώρες είναι 20% υψηλότερη από το ρεκόρ πριν από την Covid

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, η ταξιδιωτική σκηνή των ΗΠΑ χαρακτηρίστηκε από μια αντίθετη δυναμική εισερχόμενη και εξερχόμενη. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2022, ο αριθμός των ταξιδιωτών των ΗΠΑ που αναχωρούσαν στο εξωτερικό (εξαιρουμένου του Καναδά και του Μεξικού) είχε ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019. Σήμερα, τα ταξίδια στις ΗΠΑ στο εξωτερικό είναι 20% πάνω από αυτό το επίπεδο από τον Μάρτιο του 2024.

Συγκριτικά, οι αφίξεις επισκεπτών στις ΗΠΑ από το εξωτερικό παραμένουν 6% κάτω από τα επίπεδα του 2019 από τον Μάρτιο του 2024. Ωστόσο, με τον τρέχοντα ρυθμό, η MEI εκτιμά ότι η κίνηση ξένων επιβατών στις ΗΠΑ θα πρέπει να υπερβεί τα επίπεδα του 2019 αργότερα φέτος.

Ο εγχώριος τουρισμός στην ηπειρωτική Κίνα ανακάμπτει ενώ τα εξερχόμενα ταξίδια συνεχίζουν να ανακάμπτουν

Η ταξιδιωτική δυναμική της ηπειρωτικής Κίνας έχει αλλάξει, καθώς περισσότεροι Κινέζοι τουρίστες δίνουν προτεραιότητα στα ταξίδια εσωτερικού έναντι των διεθνών.

Η ιστορία εσωτερικού τουρισμού της κινεζικής ηπειρωτικής χώρας είναι θετική, καθώς η αεροπορική επιβατική κίνηση έχει εξομαλυνθεί πλήρως και μάλιστα έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019.

Εν τω μεταξύ, η διεθνής τουριστική κίνηση που εγκαταλείπει την ηπειρωτική Κίνα συνεχίζει να ανακάμπτει και βρίσκεται πλέον στο 80,3% των επιπέδων του 2019.
Πρόσθετη ανοδική ανάπτυξη αναμένεται το 2024, υποστηριζόμενη από εξαιρέσεις από την έκδοση βίζας στην APAC και πέραν αυτής, καθώς και από αύξηση της χωρητικότητας διεθνών πτήσεων, προς όφελος προορισμών όπως η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη.

Περισσότεροι Ινδοί ταξιδεύουν

Ενισχυμένο από μια ανερχόμενη μεσαία τάξη, πρόσθετη χωρητικότητα διαδρομής και έντονη επιθυμία για ταξίδια, το 2024 σηματοδοτεί τη χρονιά που περισσότεροι Ινδοί ταξιδεύουν διεθνώς από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία.

Τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, 97 εκατομμύρια επιβάτες ταξίδεψαν μέσω των ινδικών αεροδρομίων. Μόλις πριν από 10 χρόνια, ο ίδιος αριθμός θα χρειαζόταν έναν ολόκληρο χρόνο για να επιτευχθεί.

Η επιβατική κίνηση εσωτερικού αυξήθηκε κατά 21% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, ενώ η επιβατική κίνηση εξωτερικού αυξήθηκε κατά 4%, από τον Μάρτιο του 2024.

Οι Ινδοί ταξιδιώτες σε βασικές αγορές αυξήθηκαν σημαντικά το 2024 σε σύγκριση με το 2019: 53% αύξηση επισκεπτών στην Ιαπωνία, 248% αύξηση στο Βιετνάμ, 59% αύξηση στις Ηνωμένες Πολιτείες (αξιοσημείωτο καθώς οι συνολικές αφίξεις στο εξωτερικό στις ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι 7% χαμηλότερες από το 2019 επίπεδα, σε μεγάλο βαθμό λόγω του ισχυρού USD).

Keywords
Τυχαία Θέματα