Ισχυρή Ελλάδα – Ισχυρή Κοινωνία

Μια φράση που στην ανάλυσή της παίρνεις όλες τις απαντήσεις για την κατεύθυνση και το στίγμα των πολιτικών που εφάρμοσε ο Κώστας Σημίτης και δίνει ταυτόχρονα το παράδειγμα για το ποιος πρέπει να είναι ο στόχος μιας κυβέρνησης που θέλει πραγματικά να υπηρετήσει τη Χώρα και τους πολίτες. Έφερε την πολιτική στο προσκήνιο και όχι στο παρασκήνιο, γιατί δεν ήταν ο άνθρωπος των μηχανισμών και της ίντριγκας. Ήταν και ο βασικός λόγος που δεν είχε διαμορφώσει «κομματικό στρατό» να τον υπηρετεί!

Δεν τον ενδιέφερε η προσωπική του επικράτηση, αλλά η πολιτική ενός χώρου που, διαχρονικά ήταν δίπλα στους πολίτες και εργαζόταν για το συμφέρον της Χώρας.

Με σύνθημα τον Εκσυγχρονισμό και τη νεολαία να το κάνει δυναμικότερο: Σεισμός-σεισμός εκσυγχρονισμός, κέρδισε τις εκλογές και κυβέρνησε για 8 συνεχόμενα χρόνια τη Χώρα, προσηλωμένος στον κεντρικό στόχο: Ισχυρή Ελλάδα, Ισχυρή Κοινωνία.

Μόνος του αντίπαλος, όπως τόνιζε, οι δυσλειτουργίες της κοινωνίας, τα εμπόδια στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην ανάπτυξη, στη διεύρυνση των δυνατοτήτων του καθένα και της καθεμιάς και θεωρούσε ότι αυτό είχε να κάνει με το πώς ήταν δομημένη η κοινωνία.

Κατάφερε, να εντάξει την Χώρα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετοχή στο ενιαίο νόμισμα το Ευρώ, με κορυφαίο την ένταξη της σε όλες τις διαδικασίες ενοποίησης, χωρίς εξαιρέσεις.

Δεν θέλω να σκέφτομαι, τι θα συνέβαινε αν δεν βρισκόμασταν στη ζώνη του Ευρώ, την περίοδο των μνημονίων, ή αν βγαίναμε απ’ αυτό.

Μια και σήμερα στο νομοθετικό έργο της Βουλής είναι σε πρώτη θέση το θέμα της αξιοκρατικής επιλογής στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση, να υπενθυμίσω ότι, με το νόμο 2414/96, καθιέρωσε διαδικασίες και κριτήρια επιλογής προσώπων για διορισμό σε θέσεις ευθύνης, γιατί όπως έλεγε, αυτοί/ές που θέλουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους, είναι η πλειοψηφία των υπαλλήλων, είναι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.

Δεν έχω αναφερθεί στα μεγάλα έργα που έγιναν και είναι πολλά, την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός, αεροδρόμιο Σπάτων, γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, Μετρό, Τραμ, Εγνατία οδός, Αττική οδός, ολυμπιακές εγκαταστάσεις, δεκάδες νοσοκομεία, κλπ.

Και για μας στο Ηράκλειο, μια πόλη που όλοι/ες λέγαμε πόλη που έχει γυρίσει την πλάτη στη θάλασσα, με τη δική του απόφαση, να ενταχθεί στις ολυμπιακές πόλεις, διαμορφώθηκε από το τότε Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ με υπουργό την Βάσω Παπανδρέου, ένα άλλο Ηράκλειο, αφού δημοπρατήθηκαν και υλοποιήθηκαν από το υπουργείο, έργα που άλλαξαν τελείως την εικόνα του,, παραλιακό μέτωπο(με αποζημίωση όλων που έμεναν στα κτίσματα), πεταλοειδής, Λεωφόρος Κνωσσού, Γιόφυρος, Παγκρήτιο Στάδιο, Κλειστό στα Δυο Αοράκια, κλπ. Ακόμα και η αποχέτευση στο Γιόφυρο εντάχθηκε στα έργα αυτά. Υπήρχε όμως εκείνη την εποχή, μια συλλογική δυναμική λειτουργία των τότε Βουλευτών.

Ήταν και είναι υπέρμαχος του να επικρατήσει ο πολιτικός λόγος και η αντιπαράθεση για πολιτικούς στόχους και με πολιτικούς όρους στην πολιτική ζωή και όχι η προσπάθεια διαχωρισμού των πολιτικών σε καλούς/ές και καλούς/ές. Παρατηρώντας σήμερα τι συμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου πώς λειτουργούν και πώς αντιμετωπίζονται πρόσωπα και πολιτικοί χώροι, διαπιστώνουμε ότι έχουν αλλάξει πολλά…..

Ο Κώστας Σημίτης δεν δημιουργούσε μύθους, αφού πίστευε ότι όλα αυτά οδηγούν τελικά σε αδιέξοδα και όχι σε λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και οι πολίτες, η κοινωνία. Γι’ αυτό, πολύ εύστοχα, ο κάτοχος της ακαδημαϊκής έδρας «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο LSE κ. Kevin Featherstone σε εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού τόνισε, πως ο Κώστας Σημίτης είναι ένας πολιτικός που ανήλθε στην εξουσία για να κάνει έργο και όχι απλά να είναι στην εξουσία (he came to do, not to be, unlike his successors…).

Κεντροαριστερά

Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Η σημαντικότερη ήταν αυτή με τον Κώστα Σημίτη. Η δημιουργία της Κεντροαριστεράς, έχει ανάγκη ηγεσίας και στελεχών που θα την υπηρετήσουν με αντίληψη της πραγματικότητας, πολιτικό σχέδιο και μεταρρυθμιστικό σθένος. Απαιτεί όμως και το «νέο ήθος και ύφος εξουσίας», όπως τόνιζε ο Κώστας Σημίτης.

Και κλείνω μεταφέροντας ένα πραγματικό γεγονός:

Το 1987 μια ομάδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ από τη Λάρισα επισκέφθηκε τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά και στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκε -μεταξύ άλλων- και το ερώτημα: μετά τον Ανδρέα ποιος;

Στην επισήμανση ενός από την ομάδα ότι ο προφανής διάδοχος θα ήταν ο ίδιος ο Γεννηματάς ως δημοφιλής πολιτικός, προς έκπληξη όλων και αναδεικνύοντας τη σεμνότητα και το υψηλό του πολιτικό ήθος, απάντησε πως διάδοχος του Α. Παπανδρέου, όταν θα ερχόταν το πλήρωμα του χρόνου, θα ήταν ο Κώστας Σημίτης, διότι, ήταν ο μόνος εκ των κορυφαίων στελεχών του κινήματος τον οποίο γνώριζαν και του οποίου αναγνώριζαν την αξία οι Ευρωπαίοι και όχι μόνο….

Σημείωση

*H Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη γράφει στο Flashnews.gr για τον Κώστα Σημίτη, με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνεται προς τιμήν του πρώην Πρωθυπουργού στο “Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος” στις 6 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 (ώρα άφιξης 18:00).

Η εκδήλωση πραγματοποείται από το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ και το περιοδικό Μεταρρύθμιση με την υποστήριξη του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής, οικονομικής και ακαδημαϊκής ελληνικής σκηνής καθώς δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι της νεολαίας.

Την εκδήλωση θα ανοίξει η Πρόεδρος του Δικτύου, κα. Άννα Διαμαντοπούλου. Θα ακολουθήσει video για την ζωή και το έργο του πρ. Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη καθώς και βιντεοσκοπημενοι χαιρετισμοί διεθνών προσωπικοτήτων.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, τον Ομότιμο καθηγητή του Τμ. Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας Παντείου Παν/μίου κ. Γιάννη Βούλγαρη και τον Πρέσβη Επί Τιμή κ. Αριστείδη Αγαθοκλή με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Παύλο Τσίμα. Χαιρετισμό θα πραγματοποιήσει ο πρ. Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης. Στην αρχή και στο πέρας της εκδήλωσης θα προβληθεί βίντεο με νέους από την γενιά Χ και Z.

Keywords
Τυχαία Θέματα