Επιχείρηση «Ασπίδες»: Στον Ναύσταθμο Κρήτης κατέπλευσε η φρεγάτα Ύδρα (βίντεο)

Νωρίς το πρωί της Τρίτης 27/2 κατέπλευσε στον κόλπο της Σούδας και στον Ναύσταθμο Κρήτης η φρεγάτα «Ύδρα» η οποία βρίσκεται εν πλω για το μακρινό ταξίδι προς την Ερυθρά θάλασσα.

Όπως έχει δημοσιεύσει το Flashnews.gr, η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού επελέγη για να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Aspides», μια επιχείρηση που αποσκοπεί στην προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι, και στην οποία θα συμμετάσχουν επίσης:

Το Ιταλικό αντιτορπιλικό «Caio Duilio»
που θα είναι επικεφαλής της ναυτικής αρμάδαςΗ Γερμανική φρεγάτα «Hessen»Η Γαλλική φρεγάτα ««Languedoc»

Η φρεγάτα «Ύδρα» απέπλευσε το βράδυ της Δευτέρας 26/2 από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και ο Ναύσταθμος Κρήτης είναι ο σταθμός στην πορεία προς την Ερυθρά θάλασσα.

Δείτε το βίντεο από τον απόπλου που έδωσε στην δημοσιότητα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η επιχείρηση «Aspides»

Η επιχείρηση θα είναι ενεργή κατά μήκος των κύριων θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Επιχειρησιακός Διοικητής θα είναι ο Αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης και Διοικητής Δύναμης ο Αντιναύαρχος Στέφανος Κονσταντίνου. Το επιχειρησιακό στρατηγείο θα έχει έδρα στη Λάρισα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα Ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία, θα κινούνται σε σχετικά κοντινή απόσταση το ένα με το άλλο ώστε να αλληλοκαλύπτονται έναντι κάθε μορφής επίθεσης σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή που ξεπερνά σε μήκος τα 1000 χλμ.

Αποκλειστικός στόχος τους θα είναι η προστασία των εμπορικών πλοίων που διέρχονται την περιοχή- στην οποία καταγράφονται συχνές επιθέσεις από τους Χούθι είτε με βαλλιστικούς πυραύλους είτε με μη επανδρωμένα UAV και Drones – σχηματίζοντας μια αντιαεροπορική «ασπίδα» για την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις.

Η φρεγάτα Ύδρα

Η Φρεγάτα Ύδρα είναι το πέμπτο πλοίο που φέρει αυτό το όνομα στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι φρεγάτα γερμανικής κατασκευής τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ. Είναι η πρώτη φρεγάτα του τύπου και καθελκύθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας τον Ιούνιο του 1991 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τον Οκτώβριο του 1992.

Η φρεγάτα Ύδρα έχει συμμετάσχει και στην επίσης ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη» βόρεια της Λιβύης, στο πλαίσιο περιπολικών για εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για εμπάργκο πώλησης όπλων στην Λιβύη. Και τότε, τον Μάιο του 2020, είχε καταπλεύσει στην Σούδα πριν ξεκινήσει τις περιπολίες στην Λιβύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά για την επιχείρηση «Ασπίδες» στο πλοίο έχει εγκατασταθεί και υπερσύγχρονο σύστημα τηλεϊατρικής, σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου καθώς και σύστημα αυτοπροστασίας anti-drone.

Επιπλέον διαθέτει ελικόπτερο Aegean Hawk καθώς και ένα ελικόπτερο drone, ενώ αναβαθμίστηκαν τα πυραυλικά και οπλικά της συστήματα.

Στην φρεγάτα επιβαίνει επίλεκτη ομάδα άρτια εκπαιδευμένων και βαριά οπλισμένων στελεχών του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων.

ΝαπΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα