Ενδομητρίωση και ινομυώματα: Οι απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις των ασθενών

Με τη βοήθεια του Γυναικολόγου Dr Κωνσταντίνου Μυρίλλα, δίνουμε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ενδομητρίωση αλλά και τα ινομυώματα μήτρας.

Τι είναι η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα μήτρας;

Η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα είναι δύο διαφορετικές, αλλά συχνά εμφανιζόμενες γυναικολογικές παθήσεις, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής των γυναικών.

Η ενδομητρίωση είναι μια γυναικολογική πάθηση κατά την οποία ιστός παρόμοιος με το ενδομήτριο, αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Αυτό έχει σαν συνέπεια την παρουσία συμπτωμάτων πόνου και φλεγμονής, αλλαγές στην περίοδο και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.

Τα ινομυώματα μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι που βρίσκονται μέσα και έξω από τη μήτρα. Εμφανίζονται κυρίως κατά την αναπαραγωγική ηλικία των γυναικών και προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως βαριές περιόδους, πόνο στην περιοχή της λεκάνη ή της κοιλιάς κ.ά.

Οι δύο αυτές παθήσεις είναι σχετικά συχνές και μπορούν να επηρεάσουν τις γυναίκες σε διάφορες φάσεις της ζωής τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης και των ινομυωμάτων;

Η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα έχουν διαφορετικά συμπτώματα, αν και μερικά από αυτά μπορεί να μοιάζουν αρκετά.

Συμπτώματα της ΕνδομητρίωσηςΔυσμηνόρροια: Πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου, συχνά πιο έντονος από τον κανονικό.Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή: Κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή.Πόνος στην περιοχή της λεκάνης: Μπορεί να είναι συνεχής ή να εμφανίζεται συγκεκριμένες φορές του μήνα.Προβλήματα γονιμότητας: Δυσκολία στη σύλληψηΛοιπά συμπτώματα: Όπως κόπωση, συμπτώματα από το έντερο ή την ουροδόχο κύστη, κατάθλιψη.Συμπτώματα των ΙνομυωμάτωνΒαριές περίοδοι: Η περίοδος συχνά διαρκεί παραπάνω από το κανονικόΠόνος ή πίεση στην κοιλιακή περιοχή: Αίσθηση πληρότητας ή πίεσης στην κοιλιά.Ανωμαλίες στην ούρηση: Συχνοουρία λόγω πίεσης στην ουροδόχο κύστη ή δυσκολία στην ούρηση.Δυσκοιλιότητα: Εξαιτίας της πίεσης στο παχύ έντεροΠροβλήματα γονιμότητας: Τα μεγάλα ή πολλαπλά ινομυώματα μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι γυναίκες με ήπια ενδομητρίωση ή μικρά ινομυώματα μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα και οι παθήσεις αυτές να διαγιγνώσκονται μόνο κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης για άλλο λόγο.

Επιπλέον, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει σημαντικά από γυναίκα σε γυναίκα. Είναι σημαντικό οι γυναίκες που βιώνουν τέτοια συμπτώματα να απευθύνονται σε γυναικολόγο για ακριβή διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ενδομητρίωσης και των ινομυωμάτων μήτρας;

Η διάγνωση της ενδομητρίωσης και των ινομυωμάτων περιλαμβάνει διάφορες διαδικασίες, καθώς και τη λεπτομερή αξιολόγηση των συμπτωμάτων από τον γιατρό.

Στην περίπτωση της ενδομητρίωσης, ο γιατρός πραγματοποιεί κλινική εξέταση, όπου αξιολογεί παράλληλα τα συμπτώματα. Ο υπέρηχος επίσης μπορεί να ανιχνεύσει κύστες που οφείλονται στην ενδομητρίωση. Επίσης η μαγνητική τομογραφία, αν και σε ελάχιστες περιπτώσεις είναι απαραίτητη, δίνει μια καθαρή εικόνα της κατάστασης των εσωτερικών οργάνων.

Βιοχημικά, η εκτέλεση εξέτασης αίματος, ενός δείκτη φλεγμονής του περιτοναίου και των ωοθηκών, γνωστού σαν Ca125 μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση της ενδομητρίωσης. Τέλος, η λαπαροσκόπηση είναι η πιο ακριβής διαγνωστική μέθοδος για την ενδομητρίωση και τη λήψη βιοψίας του ιστού.

Η διάγνωση των ινομυωμάτων μήτρας μπορεί να γίνει με υπέρηχο – που αποτελεί και την πιο κοινή μέθοδο ανίχνευσης – αξονική ή και μαγνητική τομογραφία. Τα αποτελέσματα προκύπτουν από τον συνδυασμό συμπτωμάτων, της φυσικής εξέτασης και των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών εξετάσεων.

Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας για την ενδομητρίωση και τα ινομυώματα;

Οι επιλογές θεραπείας για την ενδομητρίωση και τα ινομυώματα ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, την ηλικία της ασθενούς, τα σχέδια για την εγκυμοσύνη, και άλλους παράγοντες υγείας.

Οι θεραπείες ενδομητρίωσης περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για μείωση του πόνου και της φλεγμονής, αλλά και χειρουργική επέμβαση (λαπαροσκόπηση) για την οριστική αντιμετώπισή της.

Οι θεραπείες για τα ινομυώματα επίσης περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την προσωρινή συρρίκνωσή τους. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν τότε η λαπαροσκοπική ινομυωματεκτομή αποτελεί την κατάλληλη λύση.

Μπορεί η διατροφή ή οι αλλαγές στον τρόπο ζωής να βοηθήσουν στη διαχείριση της ενδομητρίωσης και των ινομυωμάτων;

Ναι, οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη διαχείριση και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης και των ινομυωμάτων. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, η μείωση του στρες και ο καλός ύπνος είναι μερικές από τις ενέργειες που μπορούν να βοηθήσουν συνολικά.

Ενώ αυτές οι αλλαγές δεν αντικαθιστούν τις ιατρικές θεραπείες, αποτελούν σημαντικές συμπληρωματικές προσεγγίσεις.

Η αντιμετώπιση των γυναικολογικών παθήσεων οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα ζωής

Μην αφήνετε τα συμπτώματα να επιμένουν. Οι γυναικολογικές παθήσεις, μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για τη γενικότερη υγεία, αλλά και να επηρεάσουν την καθημερινότητα.

Ο πόνος, η δυσφορία και τα λοιπά συμπτώματα είναι εμπόδια για εκατομμύρια γυναίκες καθημερινά. Η σωστή διάγνωση και η έγκαιρη πρόληψη μπορεί να δώσει λύσει τα προβλήματα και να σας χαρίσει μια καλύτερη καθημερινότητα.

Ευχαριστούμε θερμά τον Γυναικολόγο Dr. K. Μυρίλλα για τις απαντήσεις.

Έχετε συμπτώματα και δεν γνωρίζετε αν πρόκειται για ινομυώματα, ενδομητρίωση ή κάποια άλλη πάθηση; Ο Dr Κ. Μυρίλλας θα προσεγγίσει με σοβαρότητα και επαγγελματισμό το θέμα σας ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση!

Keywords
Τυχαία Θέματα