Δικηγόροι Χανίων: Απέχουμε για να μπορούν να προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη όλοι οι πολίτες (φωτο – βίντεο)

Οι αλλαγές που προωθούνται σε ότι αφορά στην απονομή της Δικαιοσύνης θα έχουν σαν αποτέλεσμα μια αποτελεσματική και γρήγορη Δικαιοσύνη για τους λίγους με αυξημένο κόστος και πολλές δυσκολίες για τους πολλούς απλούς πολίτες, επεσήμαναν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι δικηγόροι αναφέρθηκαν στους βασικούς λόγους για τους οποίους βρίσκονται σε διαδοχικές κινητοποιήσεις από τον Νοέμβριο του 2023 με αποχή από τα καθήκοντά τους επισημαίνοντας ότι σκοπός των κινητοποιήσεων είναι να υπάρχει δίκαιη και απρόσκοπτη

απονομή Δικαιοσύνης για όλους τους πολίτες.

Να σημειωθεί ότι το μεσημέρι της Παρασκευής 2/2 θα συγκληθεί Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων για να συζητηθούν όλες οι εξελίξεις και να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεων με πλέον πιθανό την συνέχιση της αποχής από τα καθήκοντά τους.

«Θεωρούμε καθήκον και υποχρέωσή μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να διεκδικήσουμε για την κοινωνία των Χανίων» ανέφερε ο Ιωάννης Λιονάκης αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων

Ειδικότερα και σε ότι αφορά στις αλλαγές στον Δικαστικό χάρτη με κατάργηση των Ειρηνοδικείων και κάποιων Πρωτοδικείων αλλά και Εφετείων σε ότι αφορά στο θέμα του Εφετείου Κρήτης που εδρεύει στα Χανιά, τόνισαν πως η εισήγηση για την κατάργηση του Εφετείου Κρήτης στα Χανιά και η διατήρηση μόνο του Εφετείου Ανατ. Κρήτης στο Ηράκλειο θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους και την παρεμπόδιση της δυνατότητας των πολλών πολιτών για προσφυγή στην Δικαιοσύνη.

Και μπορεί να έχει δοθεί η διαβεβαίωση ότι το Εφετείο στα Χανιά δεν θα καταργηθεί αλλά οι δικηγόροι θα συνεχίσουν την αποχή για τον λόγο αυτό, μέχρι την κατάθεση ή και την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Βουλή, όπως ανέφερε η Γενική Γραμματέας του ΔΣΧ Μαρία Αγιασμενάκη.

Σε ότι αφορά στην προώθηση δραστικών αλλαγών από το Υπ. Δικαιοσύνης στην δικονομία και γενικότερα στον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης, τονίστηκε ότι οι αλλαγές αυτές θα έχουν σαν αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της δυνατότητας των απλών πολιτών να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη, καθώς θα επιφέρουν αύξηση του κόστους και πολλές ακόμη δυσκολίες. Όπως επισημάνθηκε, οι δικηγόροι δεν απέχουν για συντεχνιακά συμφέροντα αλλά για να προασπίσουν το δικαίωμα όλων των πολιτών στην Δικαιοσύνη. Για «βαθιά και βίαιη αναδιάρθρωση της νομικής υπηρεσίας αλλά και της δικαιοσύνης» έκανε λόγο το μέλος του ΔΣ, Μανώλης Παπαδομανωλάκης

Τέλος και σε ότι αφορά στο νέο φορολογικό νόμο , μπορεί να ψηφίστηκε από την Βουλή αλλά έχουν γίνει προσφυγές καθώς πλήττει ευθέως τους μικρούς και μεσαίους δικηγόρους. Το αποτέλεσμα είναι πως θα επικρατήσουν οι μεγάλες δικηγορικές εταιρείες πλήττοντας και πάλι τον απλό πολίτη που δεν θα έχει την δυνατότητα να απευθυνθεί σε έναν προσιτό δικηγόρο, όπως επεσήμανε το μέλος του ΔΣ Άρτεμις Χριστοπούλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα