Χανιά: Στον δρόμο φοιτητές και εκπαιδευτικοί ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια (φωτο – βίντεο)

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στην πόλη φοιτητές και εκπαιδευτικοί διαδηλώνουν σήμερα το μεσημέρι και στα Χανιά ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Το συλλαλητήριο εντάσσεται στο πλαίσιο πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης που διοργανώθηκε σήμερα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Φοιτητές αλλά και εκπαιδευτικοί κατέβηκαν στον δρόμο ζητώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και διεκδικώντας παράλληλα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με κατοχυρωμένα επαγγελματικά

δικαιώματα καθώς και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία.

Θυμίζουμε ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης όπως και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας τελούν υπό κατάληψη εδώ και μέρες.

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου Πολυτεχνείου Κρητης, η συνέλευση που διεξήχθη ήταν μαζική. Κατα τη διάρκεια αυτής, το πλαίσιο της συντονιστικής επιτροπής της κατάληψης υπερψηφίστηκε με 600 ψήφους αντιθέτως το πλαίσιο της ΔΑΠ ΝΔ ΦΚ πήρε 165.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από τη Δημοτική Αγορά Χανίων κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. Στη συνέχεια ακολουθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Όπως αναφέρει η συντονιστική επιτροπή της κατάληψης του Π.Κ.:

«Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αποτελέσουν χτύπημα στα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Θα αποδίδουν πτυχία με μικρότερη εμβέλεια απασχόλησης και επαγγελματικών δικαιωμάτων αφού τα πτυχία θα είναι κατακερματισμένα με εξειδικευμένο πεδίο εργασίας. Το αποτέλεσμα θα είναι, από την μία η όξυνση του ανταγωνισμού και ένα διαρκές κυνήγι επανακατάρτησης, και από την άλλη η «προσαρμογή» των δημόσιων ΑΕΙ ακόμα και μέσω της αναδιάρθρωσης των πτυχίων που αυτά παρέχουν

Την ίδια στιγμή, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μέσω της αξιολόγησης θα λαμβάνουν κομμάτι της πίτας της
χρηματοδότησης, και τα ήδη υποχρηματοδοτούμενα ΑΕΙ θα υποβαθμιστούν ακόμα παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο βήμα θα είναι δίδακτρα στα προπτυχιακά, προκειμένου τα δημόσια ΑΕΙ να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά , ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των μαθητών θα δυσκολευτούν ή δεν θα τα καταφέρουν καν, να σπουδάσουν, εκτός εάν καταφύγουν σε φοιτητικά δάνεια που θα ξεχρεώνουν μια ζωή!»

Τ.Λ.

Keywords
Τυχαία Θέματα