Χανιά: Σε τιμές… «φαρμακείου» τα νέα εξειδικευμένα φάρμακα (φωτο – βίντεο)

Η φαρμακευτική πολιτική και η πολιτική των φαρμάκων βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Επιμελητήριο Χανίων από το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, σε συνεργασία με τον Τομέα Φαρμακευτικής Πολιτικής του Ι.Ε.Ε. και τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων

Συγκεκριμένα η ημερίδα επικεντρώθηκε σε προτάσεις και σκέψεις αναφορικά με το κόστος των φαρμάκων και την συνύπαρξη των παλαιών δοκιμασμένων φαρμάκων με τα νέα και εξειδικευμένα φάρμακα με μεγαλύτερο κόστος.

Όπως υπογραμμίστηκε στην ημερίδα τα σύγχρονο φάρμακα είναι πιο εξιδεικευμένα και με μεγαλύτερο κόστος και έτσι θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος ώστε να επιτευχθεί μια ισορροπία στο κόστος των φαρμάκων και στην κάλυψη των ελλείψεων με την ύπαρξη και παλαιών και νέων φαρμάκων. Παράλληλα στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα των ελλείψεων σε φάρμακα και στις κινήσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει το κράτος ώστε να αποφευχθούν ενώ και το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και των δομών που είναι αναγκαίες για μια αξιόλογη και αποτελεσματική περίθαλψη απασχόλησαν την συζήτηση.

Για το μεγαλύτερο κόστος των νέων φαρμάκων που αναπτύσσονται αλλά και στην εξεύρεση μιας ισορροπημένης συνύπαρξης των παλαιών φθηνών και δοκιμασμένων φαρμάκων με τα νέα εξιδικεύμενα και ακριβά φάρμακα έκανε λόγο σε δηλώσει το ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Τακτικός Ερευνητής Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, Συντονιστής Τομέα Φαρμακευτικής Πολιτικής Ι.Ε.Ε. Π.Ι.Σ.. Συγκεκριμένα ο κ. Γραβάνης τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια με την πρόοδο της ιατρικής και των επιστημών έχουμε μια πολύ σημαντική αλλαγή στο συνταγολόγιο. Έχουμε φάρμακα δηλαδή πολύ πιο εξειδικευμένα, πολύ πιο ασφαλή αλλά είναι πανάκριβα. Έτσι τα επόμενα φάρμακα θα αλλάξει άρδην η συνταγογράφηση πάρα πολλών σημάτων. Ωστόσο θα πρέπει να συζητήσουμε την πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτή την ακριβή φαρμακευτική δαπάνη και αυτό θα πρέπει να γίνει διαδοχικά. Σε αυτό το σημείο είναι που χρειαζόμαστε τα παλιά δοκιμασμένα φθηνά φάρμακα. Ωστόσο τα φθηνά αυτά φάρμακα δεν έχουν αλλάξει τιμολόγιο και έτσι οι φαρμακευτικές εταιρείες σε όλων των κόσμο θα πρέπει να τα αποσύρουν προς όφελος των καινούργιων φαρμάκων τους, διότι δεν τους συμφέρει οικονομικά.

Σε περίπτωση που οι εταιρίες αποσύρουν τα παλαιά φάρμακα και εισάγουν μόνο νέα, αυτά θα είναι πολύ πιο ακριβά. Έτσι θα πρέπει να εξευρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στα πανάκριβα καινούργια και εξειδικευμένα φάρμακα, τα παλαιά φθηνά και δοκιμασμένα φάρμακα και τα καινούργια ενδιάμεσης τιμής φάρμακα τα οποία αντικαθιστούν ταχύτατα τα δεύτερα.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μας αποφέρει κάθε χρόνο περίπου 2,5 δις ευρώ από τις εξαγωγές. Είναι εξαιρετικά επιτυχημένη σε δυο τομείς, στα γεννόσημα φάρμακα και στις καινούργιες μορφές χορήγησες φαρμάκων αυτό που λέμε formulations. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα επενδύει σημαντικό μέρος χρημάτων για την ανάπτυξη τεχνολογιών για την εγχώρια ανάπτυξη. Πρέπει μέσα από αυτή την διαδικασία να ωθήσουμε την ελληνική εγχώρια φαρμακοβιομηχανία να μας βοηθήσει στο ενδιάμεσο μεταξύ των ακριβών εξιδεικευμένων φαρμάκων και τον φθηνών φαρμάκων μοιράζοντας το κόστος μεταξύ πολιτείας και ιδιωτικού τομέα».

Στο ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος Καθηγητής Φαρμακολογίας, Εργαστήριο Φαρμακολογίας, Ιατρικό Τμήμα ΔΠΘ & Τμήμα Κλινικής  Φαρμακολογίας, Πρόεδρος ΕΟΦ, Μέλος Τομέα Φαρμακευτικής Πολιτικής Ι.Ε.Ε. Π.Ι.Σ. υπογραμμίζοντας ότι αυτή την στιγμή δεν τίθεται ζήτημα ελλείψεων και παράλληλα τόνισε ότι «λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην τεθεί πρόβλημα τον χειμώνα. Το ζήτημα με τις ελλείψεις φαρμάκων είναι μια δυναμική κατάσταση. Έχουν ήδη παρθεί μέτρα όπως η απαγόρευση εξαγωγών φαρμάκων που μπορεί να βρεθούν σε έλλειψη, το οποίο είναι ένα ακραίο μέτρο ωστόσο θέλουμε να το κρατήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε για να μην υπάρξει πρόβλημα. Ένας από τους λόγους που γίνεται και η σημερινή ημερίδα είναι για να συζητήσουμε τα ενδεχόμενα μέτρα που μπορεί να εφαρμοστούν ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ροή των φαρμάκων και σε λογικές τιμές για τον Έλληνα πολίτη. Ένα θετικό χαρακτηριστικό του συστήματος υγείας της χώρας είναι ότι εξασφαλίζει την πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα σε όλους τους ασθενείς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα γίνεται άκριτα και σε όποια τιμή ζητούν οι εταιρείες και εκεί ακριβώς βρίσκεται ο στόχος να έχουμε φάρμακα για όλους, το φάρμακο που χρειάζονται και στην τιμή που θα πρέπει να είναι».

Η Θεανώ Καρποδίνη διοικήτρια ΕΟΠΠΥ στις δηλώσεις της μίλησε για το θέμα της υπερ συντάγογράφησης το οποίο όπως τόνισε «είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί διαχρονικά και συνηθώς προσπαθούμε να βελτιώνουμε τους μηχανισμούς ελέγχου. Φυσικά ο γιατρός είναι πάντα ο αποκλειστικά υπεύθυνος που καθορίζει την αγωγή για τον ασθενή. Στο χώρο μας όμως έχουμε παρατηρήσει πολλά περιστατικά υπέρ συνταγογράφησης, ακόμα και συνταγογράφησης αντιφατικών θεραπειών και όλα αυτά μέσα από τα φίλτρα που εφαρμόζουμε στον ΕΟΠΠΥ και των αυστηρών πρωτοκόλλων προσπαθούμε να το περιορίσουμε».

Παράλληλα η ίδια επισήμανε για τις ελλείψεις στα φάρμακα ότι «πρόσφατα ο υπουργός υγείας σύστησε μια επιτροπή παρακολούθησης των ελλείψεων με δυο στόχους. Πρώτων την αυστηρή καταγραφή της πορείας των αποθεμάτων για φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά είτε παγκόσμια είτε στην χώρα μας και δεύτερων και βασικότερο να έχουμε μια πολιτική ελλείψεων ανά κατηγορία ελλείψεων. Δεν είναι όλα τα φάρμακα στην ίδια κατηγορία και η πολιτική μας σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Προσπαθούμε μέσα από τον ΕΟΦ να εξασφαλίσουμε την καλύτερη πολιτική ώστε να είμαστε σε θέση εκ των προτέρων να προβλέπουμε την έλλειψη.

Τέλος στις δηλώσεις του ο Χάρης Βαβουρανάκης ορθοπαιδικός Χειρουργός, Πρόεδρος Ι.Ε.Ε. Π.Ι.Σ., Μέλος Δ.Σ. Π.Ι.Σ. αναφέρθηκε στον στόχο της σημερινής ημερίδας τονίζοντας ότι «σήμερα γίνεται η πρώτη ημερίδα του ινστιτούτου φαρμακευτικής πολιτικής. Σκοπός μας η ανάλυση βέλτιστων πολιτικών στην πολιτική των φαρμάκων και της φαρμακευτικής πολιτικής της χώρας και η κατάθεση προτάσεων προς την πολιτεία ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε βέλτιστες πολιτικές και σωστή περίθαλψη για τους συμπολίτες μας. Στόχος μας να ανοίξουμε την συζήτηση για τις αναγκαίες μεταρρύθμισες και δομές που χρειάζονται για μια αξιόλογη και αποτελεσματική περίθαλψη. Εκείνο που θα συζητηθεί έχει να κάνε με τις ελλείψεις των φαρμάκων και το κόστος τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα