Χανιά – Σκιάδια ενετικού λιμένα: Τι συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (βίντεο)

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21/5 σε συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου η συζήτηση με θέμα το αν θα γίνουν ή όχι τροποποιήσεις στην Υπουργική Απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων (ΔΛΤ) με θέμα: «Μελέτη εφαρμογής κατασκευών σκίασης και εξοπλισμού στη χερσαία λιμενική ζώνη του ενετικού λιμένα Χανίων».

Όπως φαίνεται αφορμή για την συζήτηση απετέλεσε η πιλοτική εφαρμογή στην πράξη ενός από τα εγκεκριμένα σκιάδια σε ένα νέο κατάστημα εστίασης.

Στην συνεδρίαση, στην Αθήνα,

παρέστησαν ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο Πρόεδρος του ΔΛΤ και αντιδήμαρχος παλιάς πόλης, Μανώλης Κοτσιφάκης.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ του Flashnews.gr, ο κ. Σημανδηράκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι «η συζήτηση είχε να κάνει με την τροποποίηση ή όχι του εγκεκριμένου σκιαδίου και αφορούσε επιμέρους ζητήματα. Η γενική κατεύθυνση είναι απολύτως σωστή και ενδεχομένως να έχουν κάποιες δευτερεύουσες επισημάνσεις σε σχέση με το σκιάδιο. Για αυτό το λόγο άλλωστε ήταν πιλοτικό το συγκεκριμένο σκιάδιο, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί μα δούμε επιμέρους επισημάνσεις και τροποποιήσεις, εφόσον κριθούν απαραίτητες.»

Σε αναμονή της απόφασης του ΚΑΣ για το αν θα υπάρξει τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης έγκρισης της μελέτης, ο δήμαρχος Χανίων ανέφερε ότι «καταθέσαμε τις απόψεις μας οι οποίες ταυτίζονται με τις απόψεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων αλλά και των αρχιτεκτόνων που έχουν εκπονήσει την μελέτη η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΚΑΣ».

Ερωτώμενος αναφορικά με το θέμα του χρώματος των σκιαδίων, ο κ. Σημανδηράκης επεσήμανε ότι σύμφωνα με την απόφαση, ο χρωματισμός του κάθε σκιαδίου μπορεί να είναι διαφορετικός και είναι κάτι που θα αποφασίζεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

Επανέλαβε πως το κόστος της κατασκευής όλων των σκιαδίων δεν θα επιβαρύνει τους καταστηματάρχες, αλλά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο αφενός γιατί θα κατασκευαστούν σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές του ΚΑΣ και αφετέρου γιατί θα αποτελούν «πάγιο κεφάλαιο» του ΔΛΤ στο οποίο δεν θα μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις.

«Για πρώτη φορά το λιμάνι αντιμετωπίζεται συνολικά» είπε καταλήγοντας ο κ. Σημανδηράκης, τονίζοντας πως για πρώτη φορά τηρείται από τις επιχειρήσεις ο παραχωρούμενος χώρος, μαζί με την εφαρμογή των σκιαδίων αλλά και το προγραμματισμένο έργο αντικατάστασης του πλακόστρωτου.

Τι ορίζει η Υπουργική Απόφαση

Να σημειωθεί ότι η απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη σε βασικά σημεία ορίζει τα εξής:

«Να μην τοποθετηθούν φύλλα διαφανών πλεξιγκλάς μεταξύ των σκιαδίων και των
όψεων των κτιρίων.

Να μην τοποθετηθεί σε καμία όψη κανένα πρόσθετο σταθερό ή κινητό σύστημα
σκίασης ως προέκταση του υφιστάμενου, όπως και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο πέραν
της επιγραφής.

Τα υφιστάμενα συστήματα σκίασης στην Περιοχή 4, ν. 18 και στην Περιοχή 13, ν.
99 να διατηρηθούν εφόσον αφαιρεθούν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές.

Η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου χωρίς σκίαση στην Περιοχή 4, ν. 16 στη ΒΑ
πλευρά των Νεωρίων να ισχύει μέχρι την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του
συγκροτήματος των Νεωρίων.»

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την απόφαση

Ναπολέων Σαραντίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα