Το σχόλιο της Δευτέρας - Στην αφετηρία του μαραθωνίου των δηλώσεων



Καρποδίνης Μ. Δημήτριος
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα και καλή εβδομάδα,

Οι δηλώσεις εισοδήματος ήταν το κύριο θέμα της περασμένης εβδομάδας, καθώς ολοκληρώθηκαν τα προαπαιτούμενα και φυσικά άνοιξε και επίσημα η αυλαία για την υποβολή τους (θεωρητικά τουλάχιστον).

Τα προαπαιτούμενα δεν ήταν άλλα από:

- Οι οδηγίες συμπλήρωσης Ε3 - Αναλυτικοί πίνακες - Δημοσιεύθηκε η απόφαση

και

- Τα νέα

έντυπα Ε1, Ε2 για τις φορολογικές δηλώσεις 2018

Έχοντας ως βάση τοεντελώς νέο 6 σελίδων έντυπο Ε3 οι αλλαγέςστο Ε1 ( ΠΟΛ.1068/2018) δείχνουν ελάχιστες.
Άραγε στο Ε1 έχουνφορτωθεί όλα τα στοιχεία που θα έπρεπε ναείναι προσυμπληρωμένα ; Όσα έχουν φορτωθείείναι σωστά ή θα φορτωθούν σταδιακά απότους φορείς ;

Θέλω να πιστεύω πως το σύστημαδεν θα κρεμάσει ταλαιπωρώντας τους συναδέλφουςμε περίεργα μηνύματα καθυστερήσεις καιδυσλειτουργίες.

Οι αλλαγές του φετινού εντύπου Ε1 σε σχέση με το περσινό ξεκινούν από την :

Προσθήκη δύο νέων κωδικών (007-008) για τους ενήλικες φιλοξενούμενους που δεν ανήκουν στο πίνακα προστατευόμενων μελών.

Προσθήκη πεδίου Τ.Κ. κύριας κατοικίας στον κωδικό 208

Προσθήκη νέου κωδικού δίπλα από τον 049 ο νέος κωδικός 050

Δεν υπάρχουν πλέον ιατρικές δαπάνες καθώς αυτές δηλώνονται μαζί με τις λοιπές δαπάνες ( 049,050)

Προσθήκη νέων κωδικών ( 429-430 ) αφορά χρηματικά ποσά που δεν μειώνουν την ετήσια δαπάνη και υπάρχει η δυνατότητα να τεκμηριωθούν με τη προσκόμιση δικαιολογητικών. Υποχρεωτική αναγραφή γίνεται μόνο αν τα ποσά αυτά αποτελούν εισόδημα, ενώ δεν υπάγονται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Κωδικοί 659-660, 657-658, 781-782 και οι αλλαγές σε σχέση με πέρυσι.

( 659-660 ποσά που αποτελούν εισόδημα και απαλλάσσονται του φόρου π.χ. Αγροτική επιδότηση πρόωρης συνταξιοδότησης, κέρδος από λήξη ομολόγων )

( 781-782 ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα π.χ. κοινωνικό μέρισμα )

Κωδικοί 655-656 ( συμπληρώνονται μόνο σε τροποποιητικές δηλώσεις π.χ. υποβολή εμπρόθεσμης αίτησης για μείωση προκαταβολής )

Σε περίπτωση διακοπής εργασιών ατομικής ή αγροτικής δραστηριότητας και εφόσον δεν έχει υποβληθεί εκ νέου έναρξη μέχρι την υποβολή της εμπρόθεσμης δήλωσης δεν απαιτείται η συμπλήρωση των κωδικών 655-656 δεν βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου καθώς δεν υφίσταται εισόδημα στο έτος υποβολής της δήλωσης.

Επίσης δεν υπολογίζεται προκαταβολή για το εφάπαξ ποσό που εισπράττει ενήλικο τέκνο υπαλλήλου ΟΤΕ από το λογαριασμό νεότητας. Να σημειώσουμε πως το εισόδημα αυτό φορολογείται ως εισόδημα επιχειρηματικής δραστηριότητας.


Στο Ε2 στη στήλη 17 συμπληρώνουμε το είδος μίσθωσης και από τη διαθέσιμη λίστα τιμών μπορούμε να επιλέξουμε συγκεντρωτικά όταν υπάρχει εισόδημα από μίσθωση μέσω ψηφιακής πλατφόρμας π.χ. airbnb ή booking.

■ Το έντυπο Ε3 φέτος έχει την τιμητική τουκαθώς είναι προσαρμοσμένο στα ΕΛΠ, εντελώςανανεωμένο και με δεδομένο ότι είναι ηπρώτη χρονιά εφαρμογής του, εύχομαι να μηνπεριέχει παιδικές ασθένειες που θα μαςταλαιπωρήσουν.

Η ανάλυση των εσωτερικών υποπινάκων που περιέχειτο νέο Ε3 σε κατηγορίες κωδικών που αφορούνδαπάνες δεν είναι υποχρεωτική για φέτοςαλλά θα εφαρμοστεί από τη χρήση 2018.Προφανώς θα διαπίστωσαν πως δεν ήταν απόφέτος εφικτό να εφαρμοστεί και αποφάσισαν ( αργοπορημένα) την εφαρμογή της ανάλυσης των δαπανών απότην επόμενη χρήση.

Η πρώτη γεύση που αφήνει το νέο έντυπο Ε3 (οπτικά μέσα από το taxis) είναι ιδιαίτερα φιλική και σύγχρονη και θέλω να πιστεύω πως όλη η διαδικασία θα κυλήσει (όπως το έντυπο που κυλάει σε μία σελίδα) χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις. Στο λειτουργικό μέρος του εντύπου η εφαρμογή με την είσοδο του χρήστη εμφανίζει ως πρώτο βήμα μήνυμα για την ενημέρωση των ποσών του πίνακα Δ.

Το έντυπο Ε3 είναι ενιαίο για όλα τα νομικά πρόσωπα και τις ατομικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως τήρησης βιβλίων ή του τρόπου σύνταξης των οικονομικών τους καταστάσεων.

Τα δεδομένα των επαγγελματικών λογαριασμών και των τερματικών POS και ePOS ημεδαπής της επιχείρησης προ συμπληρώνονται και οι υπόχρεοι θα μπορούν να κάνουν τυχόν προσθήκες ή διορθώσεις (όχι διαγραφές).

Με την υποβολή του εντύπου Ε3 στα απλογραφικά μεταφέρονται αυτόματα τα δεδομένα (όπως ισχύει στο Ε2) στο Ε1.

Σε όσες περιπτώσεις προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, το έντυπο Ε3 θα υπογράφεται – υποβάλλεται από τον εξουσιοδοτημένο λογιστή φοροτεχνικό. Ειδικότερα, το έντυπο Ε3 σύμφωνα με την ΠΟΛ.1072/2018 υπογράφεται από λογιστή – φοροτεχνικό:

για ατομικές επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, στις περιπτώσεις που τα ακαθάριστα έσοδά τους υπερβαίνουν τα εκάστοτε ισχύοντα όρια ακαθαρίστων εσόδων (100.000 ευρώ για εμπορική ή μικτή επιχείρηση και 50.000 ευρώ για επιχείρηση παροχής υπηρεσιών).

για τις ατομικές επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία καθώς και για τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων (απλογραφικά - διπλογραφικά), η σχετική υποχρέωση υφίσταται ανεξαρτήτως των ορίων ακαθαρίστων εσόδων.

Στις ως άνω περιπτώσεις, η υποβολή του εντύπου Ε3 θα γίνεται με τους κωδικούς taxis του εξουσιοδοτημένου λογιστή.

Να υπενθυμίσουμε πως το έντυπο Ε3 δεν μπορούμε να το υποβάλουμε με επιφύλαξη και για τις οντότητες που διενέργησαν προαιρετικά ή υποχρεωτικά απογραφή θα εισάγουν στο Ε3 τα δεδομένα της πραγματικής απογραφής που κατέγραψαν.

Σχετική με το θέμα της υπογραφής του Λογιστή ήταν και η ανακοίνωση του Ο.Ε. [ΟΕΕ: Υποχρεωτική υποβολή Ε3 μέσω Λογιστών - Φοροτεχνικών]


Προ συμπληρωμένα στοιχεία

Σταθερά στοιχεία επιχείρησης είναι προ συμπληρωμένα όπως και πληροφοριακά πεδία που αφορούν τον κύκλο εργασιών ( π.χ. ημερομηνία έναρξης ή διακοπής, κατηγορία βιβλίων, ΚΑΔ, ονοματεπώνυμο, κύκλος εργασιών )

οι ενεργοί επαγγελματικοί λογαριασμοί και όλα τα τερματικά POS και ePOS ( βέβαια θα υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης ή διόρθωσης όχι διαγραφής )

Πίνακας ενοικίων εδώ προστέθηκε ο αριθμός της παροχής ρεύματος

Στο νέο έντυπο για πρώτη φορά με τον κωδικό 010 γίνεται διάκριση των επιχειρήσεων - οντοτήτων ανάλογα με το μέγεθός τους, και συμπληρώνεται υποχρεωτικά από τους φορολογούμενους. Επίσης, στον κωδικό 008 «Πλήθος υποκαταστημάτων που υπάγονται στην περ. δ' της παρ.1 του άρθρου 2 του ν.3874/2010» καταχωρείται ο αριθμός των εγκαταστάσεων οι οποίες δεν θεωρούνται υποκαταστήματα για τα οποία δεν επιβάλλεται το τέλος επιτηδεύματος

Οι κωδικοί 031, 032 και 033 αφορούν κριτήρια που καθορίζουν την οντότητα της επιχείρησης και θα είναι προ συμπληρωμένοι.

Ο κωδικός 037 αφορά ενδοομιλικές συναλλαγές ενώ στους κωδικούς 125,225,325 και 425 καταχωρούνται οι αποσβέσεις που δεν ενσωματώθηκαν στο κόστος πωληθέντων.

Ο πίνακας Κ' ( συγνώμη ) Ε' ήθελα να πω δεν έχει αλλάξει σε επίπεδο γραμμογράφησης και λειτουργίας. Στο πίνακα Ε αποτυπώνουμε τις διαφορές μεταξύ λογιστικής φορολογικής βάσης. Για παράδειγμα διαφορές κατά την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ που προκύπτουν λογιστικές τακτοποιήσεις όταν έχουμε καταβάλει περισσότερες ή λιγότερες εισφορές από αυτές που αναλογούσαν.



■ Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλα τα σχετικά άρθρα που δημοσιεύθηκαν από τον κόμβο αναφορικά με τις δηλώσεις εισοδήματος στους σχετικούς συνδέσμους :

►Οι αλλαγές στους κωδ. 659-660, 657-658 και 781-782 του νέου Ε1 φορ. έτους 2017

►Οι αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1 2018

►Πως θα δηλωθούν οι αποδείξεις στις δηλώσεις του 2018 - Πλήρης οδηγός για το αφορολόγητο

►Σημαντικές επισημάνσεις για τα νέα έντυπα Ε1 και Ε3 2018

►Το «βιβλιαράκι» οδηγιών για τη συμπλήρωση δηλώσεων φορολογικού έτους 2017

Επίσης να θυμάστε και την σχετική επιλογή στην κεντρική σελίδα του κόμβου, η οποία σας δείχνει όλες τις σχετικές πληροφορίες για τις δηλώσεις εισοδήματος 2018.



Τέλος μην ξεχνάτε ότι σύντομα θα μπορούμε να πληρώνουμε τους φόρους μας με πιστωτική κάρτα απευθείας μέσω της ΑΑΔΕ.

Η σχετική ανακοίνωση : ΑΑΔΕ: Πληρωμή φόρων μέσω καρτών
Και η σχετική απόφαση : Στο ΦΕΚ η απόφαση της ΑΑΔΕ για την πληρωμή φόρων μέσω καρτών

Μετά από αυτό έρχονται όμως και άλλες εκπλήξεις από την ΑΑΔΕ:

■ Στην επερχόμενη εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης (όπως στην Ιταλία), την μελλοντική εφαρμογή ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής, και σε άλλα ενδιαφέροντα θέματα αναφέρθηκε ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε., Γ.Πιτσιλής στην ομιλία του στο 14oAthens Tax Forum. [Δείτε ολόκληρηη ομιλία του διοικητή της ΑΑΔΕ]

Επισυνάπτω μόνο ένα μικρό τμήμα :
"...είναι κρίσιμο για μας να βοηθήσουμε τους πολίτες που θέλουν να συμμορφωθούν να μπορέσουν να το κάνουν. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσουμε και ηλεκτρονικές δράσεις. Με πρώτη αυτή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της διασύνδεσής της με την ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων. Το ένα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το άλλο. Η πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ιταλία, όπου εκεί θα εφαρμοσθεί το σύστημα υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης από 1/1/2019, αυτό δείχνει επίσης, και αυτό επιδιώκουμε να πετύχουμε και εμείς. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια συνάντηση με τους μεγάλους φορείς της αγοράς έτσι ώστε να δούμε, πρώτα απ’ όλα, την ευχέρεια μιας πιλοτικής εφαρμογής, αν είναι δυνατόν να γίνει από το 2019 και μέχρι καθολικής εφαρμογής, εφόσον και οι υποδομές το επιτρέψουν, από την 1/1/2020.
Θεωρούμε ότι πέρα από τα προφανή οφέλη τα ελεγκτικά, υπάρχει και ένα πολύ μεγάλο όφελος για τις επιχειρήσεις, και όχι μόνο τις μεγάλες αλλά κυρίως τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα απαλλαγούν από ένα βραχνά χαρτοβασιλείου και τήρησης βιβλίων και περάσματος των τιμολογίων στα βιβλία και λοιπά. "

Δεν θέλω να σχολιάσω, θα αρκεστώ στην επανάληψη ενός σχολίου που γράφτηκε κάτω από την σχετική είδηση του κόμβου : "Tα ηλεκτρονικά βιβλία θα βγάζουν και διαφορές λογιστικής και φορολογικής βάσης;"

●●●

ΤαBriefing της εβδομάδας

Με γνώμονα τη συνεχή και σφαιρικήενημέρωσή σας, συζητάμε και σχολιάζουμε μέσα από το daily briefing τασημαντικότερα γεγονότα από τα θέματα της ημέραςαναδεικνύοντας τους προβληματισμούς ή τιςαπορίες που τυχόν προκύπτουν. Γιασυμπληρωματική ενημέρωση προτείνουμε τοdaily briefing.

Το briefing της ημέρας - Φορολογικές δηλώσεις 2018 και αμοιβές διαχειριστών (18.04.2018) Το briefing της ημέρας - Περί φορολογικών δηλώσεων (20.04.2018)

●●●

Μικράκατάστιχα


Ταξιδέψτε στο κλίμα της εποχής το 1925 διαβάζοντας από την στήλη "Μικρά κατάστιχα" το άρθρο που έγραψε ο Κώστας Κουλογιάνννης με τίτλο "Φόρος εις τους αναχωρούντας εις το εξωτερικών ".

Σας μεταφέρω στο κλίμα της εποχής ... Δικτατορία, ... και ενώ πολλοί φόροι επιβαρύνουν τους Έλληνες πολίτες δημιουργείτε την 20/06/1926 ακόμα ένας νέος φόρος για τους αναχωρούντες στο Εξωτερικό.


●●●


Επισημάνσεις

■ Η νομικός σύμβουλος κ. Καλομοίρα Κωτσαλά μας επισημαίνει τα ζητήματα που προκύπτουν μέσα από την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχων καθώς τονίζει πως "εμμέσως μπορεί να θεωρηθεί ότι μεταβάλλεται η έννοια του φορολογητέου εισοδήματος έστω και αν φαίνεται να αλλάζει μόνο ο τρόπος προσδιορισμού του."

Να υπενθυμίσουμε πως από 01/01/2014 και μετά οι έλεγχοι θα υπολογίζονται σύμφωνα με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου και ενώ αρχικά θα διενεργείτε ο φορολογικός έλεγχος των βιβλίων στη συνέχεια θα επιλέγεται μια εκ των τριών μεθόδων έμμεσων τεχνικών ελέγχων. Πολλά τα ζητήματα που προκύπτουν κατά την διενέργεια τους όπως η αξιολόγηση των αναλήψεων και κατά πόσο αυτές θα δικαιολογούν εξόφληση δαπανών αλλά και το διαθέσιμο "αναλωθέν" υπόλοιπο του φορολογούμενου που θα προσδιορίζεται με μια από τις τρεις τεχνικές ελέγχου.

■ Λογιστική αντιμετώπιση κόστους δημιουργίας ιστοσελίδας - ΣΟΛ ΑΕ Λογιστική αντιμετώπιση κόστους δημιουργίας ιστοσελίδας - ΣΟΛ ΑΕ.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός (server κ.α.) θα πρέπει να καταχωριστεί ως πάγιο περιουσιακό στοιχείο ως λοιπός εξοπλισμός αφού προορίζεται να χρησιμοποιηθεί κατά τρόπο διαρκή για τους σκοπούς της οντότητας και αναμένεται να προσφέρει οφέλη πέραν της μιας ετήσιας περιόδου.

Για να καταχωριστεί το κόστος δημιουργίας της ιστοσελίδας ως άυλο περιουσιακό στοιχείο θα πρέπει η ελεγχόμενη εταιρεία να μπορεί να τεκμηριώσει ότι ο δικτυακός τόπος της θα δημιουργήσει πιθανά μελλοντικά οικονομικά οφέλη όταν, για παράδειγμα, ο δικτυακός τόπος είναι σε θέση να δημιουργήσει έσοδα, περιλαμβανομένων των άμεσων εσόδων από τη δυνατότητα λήψης παραγγελιών. Με το κριτήριο της δημιουργίας πιθανών αναμενόμενων μελλοντικών ωφελειών θα πρέπει να αξιολογούνται και οι δικτυακοί τόποι που σχεδιάζονται για εσωτερική πρόσβαση.



■ Ενδιαφέρον και χρηστικό το άρθρο του κ. Σειμένη που μαζί με την κ. Γεράγγελου μας εξηγούν με χρηστικό τρόπο από πότε μετρά η προθεσμία υποβολής της δήλωσης του φόρου κληρονομιάς.

Συνοπτικά θα μπορούσα να σας μεταφέρω τον παρακάτω πίνακα αν και αξίζει να διαβάσετε καλύτερα το αναλυτικό άρθρο.


Χώρα που απεβίωσε Ποια η προθεσμία υποβολής πότε αρχίζει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φόρου κληρονομιάς Επιτρέπεται μετάθεση της έναρξη προθεσμίας για υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς Δικαιολογητικά που απαιτούνται Υποβολή στην Ελλάδα σε 6 μήνες από: τον θάνατο του κληρονομουμένου ή του υπόχρεου σε δήλωση ή τον διορισμό των κηδεμόνων σχολαζουσών κληρονομιών, των εκτελεστών διαθήκης, των συνδίκων πτώχευσης ή
την αναγνώρισή τους, σε περίπτωση κληρονόμων σχολάζουσας κληρονομίας ή
τη δημοσίευση της διαθήκης ή της τελεσίδικης απόφασης που κηρύσσει την αφάνεια ή
τον θάνατο του υπόχρεου σε δήλωση, αν αυτός δεν υπέβαλε δήλωση ή
Ναι υπό προϋποθέσεις π.χ. με απόφαση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. α) Ληξιαρχική πράξη θανάτου
β) αντίγραφο διαθήκης
γ) κληρονομητήριο ή πιστοποιητικό της αρμόδιας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής περί του είδους και του βαθμού συγγένειας προς τον κληρονομούμενο
δ) πιστοποιητικό του Γραμματέα του Ειρηνοδικείου περί μη δημοσιεύσεως νεότερης διαθήκης ή περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης στην περίπτωση της εξ αδιαθέτου διαδοχής
ε) πιστοποιητικό για την ηλικία του επικαρπωτή, όταν για τον προσδιορισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη η ηλικία του
στ) έγγραφο νομιμοποιήσεως, σε περίπτωση πληρεξουσίου
ζ) τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη μετάθεση του χρόνου γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης
η) αποδεικτικά χρεών της κληρονομιάς (Ν. 2961/2001 άρθρο 67). Δ.Ο.Υ του κληρονομούμενου στην Αλλοδαπή σε 1 χρόνο Δ.Ο.Υ κατοίκων εξωτερικού Δ.Ο.Υ κατοίκων εξωτερικού

●●●

Φορολογικά

ΠΟΛ.1073/2018 Παροχή οδηγιών για την κοινοποίηση των εντολών ελέγχου για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 397 και 398 παρ. 1 του ν. 4512/2018 (Α' 5) αναφορικά με την τροποποίηση των άρθρων 18, 19 και 72 παρ. 18 του ν. 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας- Κ.Φ.Δ., Α' 170)

Περίληψη

η εντολή ελέγχου κοινοποιείται στον φορολογούμενο, πριν την έναρξη του φορολογικού ελέγχου και εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την έκδοσή της. Σε επιτόπιο έλεγχο η εντολή κοινοποιείται από τον υπάλληλο της Δ.Ο.Υ κατά την είσοδο του στις εγκαταστάσεις του φορολογούμενου.

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει εκπρόθεσμη δήλωση για φορολογητέα ύλη με τις συνέπειες που προβλέπονται για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου, με την επιφύλαξη κοινοποίησης άλλης εντολής ελέγχου.

ΠΟΛ.1067/2018 Τροποποίηση της ΠΟΛ 1124/2015 απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. περί του καθορισμού της διαδικασίας εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 65Α του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013, Φ.Ε.Κ. 170 Α΄), σχετικά με το Ετήσιο Πιστοποιητικό που εκδίδεται από Νόμιμους Ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία εγγεγραμμένα στο δημόσιο Μητρώο του ν. 3693/2008 (Φ.Ε.Κ. 174 Α΄)

Περίληψη

Η απόφαση αυτή τροποποιεί το παράρτημα (διαδικασία ελέγχων και έκδοσης φορολογικών πιστοποιητικών)

Εκτός όμως από αυτό.... oι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές και οι ελεγκτικές εταιρείες έχουν υποχρέωση να αρνηθούν τη διενέργεια ελέγχου εφαρμογής των φορολογικών διατάξεων, εφόσον παρέχουν στην ελεγχόμενη επιχείρηση συμβουλευτικές υπηρεσίες φορολογικού περιεχομένου.

ΠΟΛ.1065/2018 Τροποποίηση της απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ. 1022/ 2014 (179 Β΄) «Υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών», όπως ισχύει

Περίληψη

Η απόφαση για την παράταση των ΜΥΦ η οποία ήταν ήδη γνωστή με Δ.Τ. εδώ και πολύ καιρό. (Για το ημερολογιακό έτος 2017, η υποβολή των καταστάσεων των ως άνω περιπτώσεων θεωρείται εμπρόθεσμη μέχρι και την 5/4/2018)

ΠΟΛ.1071/2018 Καθορισμός τρόπου πληρωμής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. ατομικών οφειλών με τη χρήση καρτών πληρωμών μέσω της εφαρμογής του Taxisnet

Περίληψη

Αναφέρθηκα στην εισαγωγή για την απόφαση αυτή.



Τέλος δημοσιεύθηκε και μια ακόμη απόφαση σχετικά με την ρύθμιση οφειλών μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού (ΠΟΛ.1075/2018 Κοινοποίηση των διατάξεων της υπ' αριθ. 130060/27-11-2017 (ΦΕΚ Β', 4158/29-11-2017) Κ.Υ.Α. περί απλοποιημένης διαδικασίας ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων που δεν ξεπερνούν συνολικά το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ στο πλαίσιο υπαγωγής τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων του ν. 4469/2017 )

Αφορά οφειλές > των 20.000€ και < 50.000€ και πρέπει ως γνωστών να πληρούνται τα κριτήρια που καθορίζουν την βιωσιμότητα της οντότητα όπως π.χ. θετικό αποτέλεσμα προ φόρο τόκων και αποσβέσεων σε 2 από 3 συνεχόμενες χρήσεις.



●●●

Εργατικά -Ασφαλιστικά - ΕΦΚΑ

Μια αρκετά σημαντική απόφαση -την οποία αναμέναμε αρκετό καιρό- δημοσίευσε το Υπ.Εργασίας την περασμένη εβδομάδα. Έστω καικαθυστερημένα η απόφαση Δ.15/Δ'/619/15/13-04-2018, ξεκαθαρίζει πλέον το τοπίο σχετικά με την ασφάλιση των μελών / εταίρων / διαχειριστών, των νομικών προσώπων ΕΠΕ,ΙΚΕ,ΟΕ.

■ Ο συνάδελφος Κ. Γραβιάς με τον παρακάτωχρηστικό πίνακα συνοψίζει μαζί με τουςπροβληματισμούς του όλα όσα ισχύουν για τα μέλη και τους διαχειριστές σε όλες τις μορφές νομικών προσώπων. Ναυπενθυμίσω πως η εφαρμογή ορισμένων διατάξεων τηςαπόφασης αρχίζει από 01/06/2018.



Με την εγκύκλιο Ε.Φ.Κ.Α.αρ. 19/2018 ρυθμίζονται τα θέματαεπιδότησης και ασφάλισης της Μαθητείας τωνσπουδαστών των δημόσιων και ιδιωτικώνΙνστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)και των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης.το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευομένωνορίζεται σε 75% / ημέρα επί του νομίμουκατώτατου ημερομισθίου ανειδίκευτουεργάτη δηλαδή 17,12 ευρώ για τουςμαθητευόμενους κάτω των 25 ετών και 19,64 ευρώγια τους μαθητευόμενους άνω των 25 ετών

ΔΕΝ ΧΑΝΟΥΝ το επίδομα παιδιού όσοι δεν έλαβαν την πρώτη δόση για τεχνικούς λόγους, π.χ. αναντιστοιχία ΑΜΚΑΑΦΜ ή αδυναμία ηλεκτρονικής διασταύρωσης των σπουδών των εξαρτώμενων τέκνων σε οριακές ηλικιακά περιπτώσεις. Με την υποβολή του νέου Α21 θα δίνετε δυνατότητα διόρθωσης της τυχόν λάθος αποτύπωσης των τέκνων και θα δικαιωθούν αναδρομικά με επανυπολογισμό εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Δείτε τις συχνές ερωτήσεις εδώ

Επίσης οι δικαιούχοι για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης θα καταβληθεί αυτή την παρασκευή 27/04.


Κ.Υ.Α.αριθμ. οικ. 20999/336/2018 Καταβολή από τοΔημόσιο ασφαλιστικών εισφορών δικαιούχωνσυντάξεως θανάτου απασχολουμένων ωςμισθωτών και αυτοτελώς απασχολουμένων

●●●





Λοιπέςειδήσεις


ΦΠΑ- Η Νέα πύλη της Ε.Ε. σχετικά με τον ΦΠΑ στιςηλεκτρονικές υπηρεσίες - Συντελεστές ΦΠΑστις ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Αρχές της προηγούμενης εβδομάδαςενεργοποιήθηκε ηδυνατότητα υποβολής αιτήσεων στηνηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικούγια τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αφοράδιαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων μεαποπληρωμή του υπολοίπου έως 120 δόσεις. ΤονΜάιο θα προστεθούν οι αγρότες και τονΙούνιο θα ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις μεοφειλές μικρότερες των 20.000€. Σύμφωνα μεστοιχεία της ΑΑΔΕ οινέες ληξιπρόθεσμες οφειλές έφθασαν τοπρώτο δίμηνο που έτους τα 2,601 δισ. ευρώ,παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 1,9 δισ.ευρώ μέσα στο μήνα Φεβρουάριο.

■ Σε λιγότερο από μήνα θα εφαρμοστεί οgdpr κανονισμός που αφορά την προστασίαπροσωπικών δεδομένων. Επομένως ρίξτεμια ματιά στις συχνές ερωτήσεις πουκαταγράφει η ΑΑΔΕ σχετικά με τον ορθότρόπο σύνδεσης αλλά και χρήσης τωνηλεκτρονικών υπηρεσιών της.

■ Ρύθμιση οφειλών δανειοληπτών τ. ΟΕΚ: Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ΟΑΕ


●●●

Πόθεν

Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσηςπεριουσιακής κατάστασης σύμφωνα με τιςδιατάξεις του ν.3213/2003, όπως ισχύει ( Αριθμ.πρωτ.: 42830/2018 )

Υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης Πόθεν Έσχες Πότε την υποβάλλει την αρχική δήλωση Αξιολογητές επενδυτικών σχεδίων σε οποιαδήποτε φάση της αξιολόγησης (αξιολόγηση, Επιτροπές Αξιολόγησης Επενδυτικών Σχεδίων, εξέταση ενστάσεων, σύνταξη αποφάσεων τροποποίησης υπαγωγής, αιτήματα θεραπείας κ.λ.π.) Μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες, από την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητας που τον καθιστά υπόχρεο. * Ελεγκτές επενδυτικών σχεδίων Μέλη και εισηγητές της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Επιφορτισμένα με την εκταμίευση των ενισχύσεων όργανα (υπόλογοι, εισηγητές αρμόδιοι για τη διαβίβαση φακέλων προς εκταμίευση στις οικονομικές υπηρεσίες, εισηγητές πιστοποίησης ολοκλήρωσης επενδύσεων ν.3908/2011) * Ειδικά για τα μέλη του Εθνικού Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών (ΕΜΠΑ) και του Εθνικού Μητρώου Πιστοποιημένων Ελεγκτών (ΕΜΠΕ), ως ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητας θεωρείται η ανάληψη της πρώτης αξιολόγησης/ελέγχου και όχι η ημερομηνία εγγραφής στο Μητρώο.

●●●

Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας.

Μην ξεχάσετε μέχρι 29/04θα παραμείνει ανοικτή η πλατφόρμα τουπρογράμματος "Εξοικονόμηση κατ οίκονΙΙ" Για πληροφορίες βοήθεια σε ερωτήσειςυπάρχει και το τηλέφωνο 213 1513780, 213 1513781.

ις υποχρεώσειςπου διανύουμε αυτή την εβδομάδα, σήμερα 19/03 λήγει η υποχρέωση υποβολής της υπεύθυνηςδήλωσης των λογιστών για το 2018 ενώ αύριο20/03 οειδικός φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων καιη υποβολή στοιχείων από πιστωτικά ιδρύματαπληρωμών και τα ΕΛΤΑ.

26/04/2018 Υποβολή ανακεφαλαιωτικού πίνακα ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγαθών, καθώς και παροχής και λήψης υπηρεσιών, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα Φ.Π.Α. Υποβολή δήλωσης και απόδοσης του ειδικού φόρου πολυτελείας. Παρακρατούμενοι φόροι 27/04/2018 Υποβολή δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενων φόρων από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα μηνός Φεβρουαρίου Υποβολή εντύπου εφαρμογής άρθ. 63 ν.4172/2013, για την απαλλαγή από την παρακράτηση φόρου στα καταβαλλόμενα ενδοομιλικά μερίσματα, καθώς και στους τόκους και δικαιώματα που καταβάλλονται μεταξύ συνδεδεμένων εταιρειών, μηνός Φεβρουαρίου Λοιπές Υποχρεώσεις

●●●

Κλείνω το σημερινό σχόλιο με τοπαρακάτω τραγούδι στη μνήμη του μουσικού παραγωγού DJ Avicii. Ο 28χρόνοςΣουηδός έχασε την ζωή από τα προβλήματαυγείας που είχε λίγες μέρες πριν τηνυποψηφιότητα του για το βραβείο Billboard Music.Ένα από τα γνωστά κομμάτια που είχεσυνθέσει ήταν και το Wake Me Up.

Καλή δύναμη ... Καλή Πρωτομαγιά και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες

Απολαύστε το Wake Me Up ( Ξύπνα με ) του Avicii

Βρίσκοντας το δρόμο μου μέσα από το σκοτάδι
Με καθοδηγεί μια καρδιά που χτυπά
Δεν μπορώ να πω πού θα τελειώσει το ταξίδι
Αλλά ξέρω πού αρχίζει
Μου λένε ότι είμαι πολύ μικρός για να καταλάβω
Λένε ότι έχω πιαστεί σ' ένα όνειρο
Λοιπόν η ζωή θα με προσπεράσει αν δεν ανοίξω τα μάτια μου
Λοιπόν, αυτό είναι εντάξει για μένα

Γι' αυτό ξύπνα με όταν όλα θα έχουν τελειώσει
Όταν θα είμαι πιο σοφός και μεγαλύτερος
Όλον αυτόν τον καιρό έβρισκα τον εαυτό μου
Και δεν ήξερα ότι ήμουν χαμένος

Προσπάθησα να κουβαλήσω το βάρος του κόσμου
Αλλά έχω μονάχα δύο χέρια
Ελπίζω να βρω την ευκαιρία να ταξιδέψω στον κόσμο
Και δεν έχω σχεδιάσει κάτι
Μακάρι να έμενα για πάντα τόσο νέος όσο είμαι
Να μη φοβάμαι να κλείσω τα μάτια μου
Η ζωή είναι ένα παιχνίδι φτιαγμένο για τον καθένα
Και η αγάπη είναι ένα έπαθλο

Γι' αυτό ξύπνα με όταν όλα θα έχουν τελειώσει
Όταν θα είμαι πιο σοφός και μεγαλύτερος
Όλον αυτόν τον καιρό έβρισκα τον εαυτό μου
Και δεν ήξερα ότι ήμουν χαμένος

Δεν ήξερα ότι ήμουν χαμένος
Δεν ήξερα ότι ήμουν χαμένος
Δεν ήξερα ότι ήμουν χαμένος
Δεν ήξερα ότι ήμουν χαμένος

Keywords
εισφορα αλληλεγγυης, για μας, νέα, υφίσταται, οτε, booking, taxis, απογραφη, εφκα, φορ, αποδειξεις, ααδε, φεκ, tax, forum, ηλεκτρονική, γνώμονα, φοροι, σολ, server, εταιρεία, ελλαδα, taxisnet, βιωσιμότητα, επιδομα, αμκα, αφμ, ΦΠΑ, οεκ, ΕΛΤΑ, μνήμη, billboard, music, πρωτομαγια, βιβλια, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, αυξηση φπα, ομαδα διας, φορολογικη δηλωση 2011, παραταση φορολογικων δηλωσεων, απογραφη 2011, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, www.taxisnet.gr, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, ποθεν εσχες βουλευτων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, η ημέρα της γης, Ημέρα του παιδιού, ογα επιδοματα, χρονια πολλα, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, αμκα μου, αναδρομικα κληρονομων, αξιολογηση, αφορολογητο 2020, δικαιολογητικα, επιδομα παιδιου, εχω αμκα, η ζωη, φορολογικες δηλωσεις, ληξιπροθεσμες οφειλες, ρυθμιση οφειλων, ημερομήνια, αμοιβες, μνήμη, ηλεκτρονική, το θεμα, αυλαια, αφμ, βημα, εμπορικη, θεμα, ιταλια, περιεργα, πλαισιο, πυλη, τα νεα, τηλεφωνο, υλη, φεκ, billboard, booking, music, taxis, αγαπη, αγροτικη, αδυναμια, αυξηση, αρθρα, αρθρο, αξιζει, ασθενειες, βιωσιμότητα, βοηθεια, γεγονοτα, γευση, γινει, γινεται, γνώμονα, γραφεια, δεδομενο, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δειτε, δηλωση, δηλωσεις, δειχνει, διοικητης, εγγραφα, εγγραφο, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εκκαθαριση, εβδομαδα, ενδιαφεροντα, ενημερωση, ενενηντα, εννοια, εντυπα, επε, επρεπε, ερχονται, εσωτερικων, εταιρεία, ετων, ετος, εφαπαξ, ζωη, ειδος, ηλικια, υπηρεσιες, ισχυει, υφίσταται, θετικο, ομιλια, κυκλος, κλιμα, λαθος, ληξη, ματια, μηνυματα, μηνες, μειωση, μικρο, μπορειτε, ξυπνα, εξοφληση, παντα, οδηγος, ορια, οφελος, πεδια, πινακες, ποθεν εσχες, προβληματα, ρυθμιση, συγνωμη, συνεχεια, συντομα, συνταξη, σολ, τμημα, φυσικα, φορ, φορα, δικαιωματα, εφαρμογη, ευχερεια, εξοπλισμος, ερωτησεις, forum, για μας, χωρα, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, καρδια, κωδικοι, κωδικος, κωστας, οργανα, παιχνιδι, πληροφοριες, tax, θελω να, θεματα
Τυχαία Θέματα