Το σχόλιο της Δευτέρας - «Error 500» και Ωδή στην Θεσσαλονίκη



Επιμέλεια:
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven
Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα.

[Πηγή : http://www.apotis4stis5.com/vintage/19939-palia-eisitiria : Εισιτήρια από μια άλλη εποχή...]

⥢⥤

Φεβρουάριο του 1984, έφτασα πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη.

Ταξίδι με το τρένο ( τότε δεν νοείτο, να είσαι φοιτητής και να μην έχεις κάνει αυτή την διαδρομή ) . Ο «τύπος» απέναντι μου στην κουκέτα ( γύρω στα 55-60 ) έπινε κονιάκ. Κάποια στιγμή με κοίταξε ( σχεδόν υποτιμητικά ) και μου είπε : « Πόσα χρόνια είναι η Ζωή ; » . Δεν κατάλαβα (είκοσι χρονών ήμουν). Μετά ρώτησε τι σπουδάζω. « Οικονομολόγος » είπα. «Ρε τι δουλειά θα κάνεις, σε ρωτάω». « Λογιστής μάλλον .. » είπα. «Ξέρεις από Ισολογισμούς ;», «Ναι», είπα διστακτικά. «Μπορείς να κάνεις τον Ισολογισμό σου; » Δηλαδή, του είπα. « Βάλε στο «Ενεργητικό» τα περιουσιακά σου στοιχεία ( υλικά και άυλα ) και στο «Παθητικό » τις Υποχρεώσεις». Πάλι έκανα ότι δεν κατάλαβα… Έκανα ότι κοιμάμαι ή κοιμόμουν πραγματικά….

[ Καθώς άνοιγε η πόρτα της κουκέτας μας, έρχονταν στιγμιαία τα τραγούδια από την διπλανή ( Φοιτητές ήταν - Ο Μάνος Λοΐζος, είχε «φύγει» πριν λίγο καιρό (17 Σεπτεμβρίου 1982) [ https://www.sansimera.gr/biographies/296 ] ) :

«Σ’ ακολουθώ στην τσέπη σου γλιστράω/ σαν διφραγκάκι τόσο δα μικρό…..
Έλα κράτησέ με και περπάτησέ με / μες στο μαγικό σου το βυθό/πάρε με μαζί σου στο βαθύ φιλί σου/ μη μ’ αφήνεις μόνο θα χαθώ…»

---

«Τέσσερα πόδια δυνατά/ και μια κουτσή κιθάρα /να ‘χαμε τώρα δυο τσιγάρα και δύο για μετά/ …..Να χαμε λέει ένα σουγιά /να φτιάχναμε καΐκι /να πάμε ως τη Σαλονίκη και ως τη Μπαρμπαριά… »


---

« ( Τσε ) Μια φωτογραφία σου ήρθε και σε μένα/ … Απ’ αυτές που κρεμάν οι φοιτητές/ Στην καρδία τους…»


---

«(Βραδιάζει ) Ξημέρωμα σε γύρεψα / το δειλινό σε βρήκα …» ….]

Λίγο πριν φτάσουμε μου είπε : « Στο «Ενεργητικό», θα βάλεις όνειρα, ελπίδες και χρόνο και θα δεις ότι τώρα, είναι πολύ μεγαλύτερο από το «Παθητικό » » ……

Ο ξάδελφος μου, με πήγε σε όλα τα Φοιτητικά στέκια. Ατέρμονες πολιτικές συζητήσεις. Καθημερινά φοιτητικά γλέντια ( Στην Αθήνα δεν τα είχαμε σε τέτοιο βαθμό ). Καμμιά υποχρέωση. Τρώγαμε στη Λέσχη και πίναμε φραπέ στο « Αχίλλειον » . Δέκα μέρες έμεινα εκεί. Κοντά στα Κάστρα ήταν το σπίτι, γυρίζαμε σχεδόν όλη την Πόλη ( το ευρύτερο κέντρο, δηλαδή ) με τα πόδια. Τα επόμενα 2-3 χρόνια, ανέβαινα με το τρένο, δύο φορές κάθε χρόνο. 15-20 μέρες καθόμουν. Έτσι αγάπησα τη Θεσσαλονίκη . …..

Τώρα πάω βιαστικά, μένω σε «αποστειρωμένα» ξενοδοχεία, δεν έχω χρόνο ….Δεν τολμώ να κάνω τον Ισολογισμό μου. … Πάντα όμως θυμάμαι τον Σαββόπουλο και Ελπίζω : [Μάνα μου όλα περνούνε /και όλα γίνονται ξανά/ όμως τούτη η θητεία / δε σταματάει πουθενά. / Να απολυθώ, να φύγω /τι θ’ αντικρίσω, τι θα βγει / τούτο το καψόνι μοιάζει / να είν’ ολόκληρη η ζωή / Όλα τα υπάρχοντά μου /έχουν καεί σιγά σιγά /όμως μέσα δεν αλλάζει / και σιγοβράζει μια φωτιά …. ] https://www.youtube.com/watch?v=hiaAWAw3YAk

[ Το τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου ΘΗΤΕΙΑ ή ΛΑΙΚΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ από την ταινία του Παντελή Βούλγαρη HAPPY DAY (1976) . Ερμηνεία: Mιχάλης Μενιδιάτης.]

[ Πηγή : alamy stock photo ].

[ Ο «Νέος» Σιδηροδρομικός Σταθμός Θεσσαλονίκης είναι ένα εμβληματικό συγκοινωνιακό και αρχιτεκτονικό έργο: αποτελεί τον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της Ελλάδος και έναν από τους μεγαλύτερους των Βαλκανίων. Τα εγκαίνια έγιναν την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 1961. ( Πηγή : https://aristeia.online/archives/10187) ]

⥢⥤

Στα δικά μας, τώρα :

1) Η Παράταση – Προθεσμίες πληρωμής – Πρόστιμα εκπρόθεσμης δήλωσης.

Έγκριτοι « Παρατασιολόγοι », εκτιμούν ότι όλα θα εξαρτηθούν από το « υπόλοιπο του αριθμού των δηλώσεων », που θα απομένουν στις 25-7-2018. Οι « προβλέψεις », αλλά και η λογική λένε ότι θα δοθεί παράταση μέχρι τις 30/7/2018. Η «ανακοίνωση της παράτασης», όμως εκτιμούν ότι δεν θα εκδοθεί πριν τις 25-7-2018…..Εκτός αν το «Error 500 » συνεχιστεί, οπότε αναγκαστικά θα πάμε σε μεγαλύτερης διάρκειας παράταση …. .

Όμως το «σύστημα», δεν μπορεί να ανταποκριθεί [ Error 500 ] και άρα είναι επιβεβλημένη η παράταση : Αδυναμία υποβολής δηλώσεων νομικών προσώπων ( του Κώστα Γραβιά )

Ας αναλάβουν λοιπόν τις ευθύνες τους όσοι ευθύνονται για την κατάσταση αυτή και ας μας ενημερώσουν άμεσα για το πρόβλημα και κυρίως για το πότε αυτό θα επιλυθεί. Κλείνοντας, να σημειώσω ότι μετά από όλα αυτά η παράταση αποτελεί αδήριτη ανάγκη και πρέπει να ανακοινωθεί πάραυτα και μάλιστα να περιγράφει και τους λόγους για τους οποίους που δόθηκε. Δεν μας κάνει ουδείς χάρη. Γιατί έχουμε αποδείξει πως δεν είμαστε επαίτες, αλλά ζητούμε να τηρούνται οι προθεσμίες και κυρίως η ομαλή λειτουργία των υφιστάμενων εφαρμογών ώστε κι εμείς να εργαζόμαστε απρόσκοπτα.

[ Όταν το Κράτος δεν έχει καμία προθεσμία ( Γι΄αυτό λέμε ότι «Κράτος είναι «Κράτος» ») ]

( Αρχική διάταξη ( άρθρο 67 του Ν. 4172/2013 )

3. Η δήλωση υποβάλλεται κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους…

( Ισχύουσα διάταξη ( άρθρο 67 του Ν. 4172/2013 )

3. Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 30ή Ιουνίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους.

---

Δείτε : Καταληκτικές προθεσμίες για όλες τις δηλώσεις και δόσεις καταβολής φόρου μετά την παράταση

Δείτε ( αχρείαστο να είναι ) : Πρόστιμα εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων εισοδήματος φορολογικού έτους 2017

( Φωτογραφία της Δικηγόρου, Φωτογράφου και Αρθρογράφου του taxheaven, Νένας Διονυσοπούλου )

⥢⥤

2) Εργατικά & Ασφαλιστικά - Νέες Ρυθμίσεις

α) Νόμος 4554/2018 Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθµίσεις - Αντιµετώπιση της αδήλωτης εργασίας - Ενίσχυση της προστασίας των εργαζοµένων

Μερικά από τα θέματα :

«[Εργολάβοι και Υπεργολάβοι ] Πολύ συχνό πλέον φαινόμενο αποτελεί η ανάθεση εκτέλεσης επιμέρους εργασιών μιας επιχείρησης σε εξωτερικό συνεργάτη (εργολάβο), δηλαδή σε μια άλλη επιχείρηση που συνήθως εξειδικεύεται σε έναν ή περισσότερους τομείς. Οι εργασίες αυτές εκτελούνται από εργαζομένους, που έχουν εργοδότη τον εργολάβο και όχι τον επιχειρηματία που ανέθεσε σε αυτόν την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου με την καταβολή αντιτίμου, γεγονός που πολλές φορές έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων. Για πρώτη φορά εισάγεται στο ελληνικό δίκαιο ένα ολοκληρωμένο σύστημα κανόνων, που καθιερώνει την αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη αναθέτοντα, εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων κατά την εκτέλεση ενός ανατεθειμένου έργου, διευρύνοντας έτσι το πεδίο προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων….

[ Υποχρέωση καταχώρισης στο Πληροφορικό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» ] Με τη σχετική ρύθμιση στο παρόν σχέδιο νόμου προβλέπεται η υποχρέωση καταχώρισης στο Πληροφορικό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» όλων των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ή μαθητεία σε επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα καθιερώνεται ανώτατο όριο αριθμού για τους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ή μαθητεία σε τουριστικές επιχειρήσεις…. ( Αιτιολογική Έκθεση )

---

[Μείωση (ή αύξηση όπως το βλέπει κανείς....) προστίμου αδήλωτης εργασίας]

« 1. Αν, εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου, ο εργοδότης προβεί στην πρόσληψη του εργαζομένου ή των εργαζομένων που διαπιστώθηκαν ως αδήλωτοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, το πρόστιμο της παραγράφου 1 του άρθρου 5 μειώνεται ως εξής:
α) στο ποσό των 7.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον 3 μηνών,
β) στο ποσό των 5.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον έξι 6 μηνών, και
γ) στο ποσό των 3.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) έτους. …

3. Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε μείωση του προσωπικού από την ημερομηνία και ώρα του ελέγχου και καθ' όλη τη διάρκεια των περιόδων της παραγράφου 1, κατά περίπτωση. 

4. Ως μείωση του προσωπικού, κατά την έννοια της παραγράφου 3, θεωρείται: ….» (Άρθρο 6. Δικαίωμα και προϋποθέσεις έκπτωσης) .


β) [ Τα κινητά τηλέφωνα στην υπηρεσία του «ΕΡΓΑΝΗ» ] Οι νέες οδηγίες και οι προθεσμίες για την υποβολή των εντύπων ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ στο ΕΡΓΑΝΗ και


ΔΕΝ - Επισημάνσεις σχετικά με την εγκύκλιο 40090/Δ1.14024/2018 για την υποβολή όλων των εντύπων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ

Το Ε4 (συμπληρωματικός ωραρίου) μπορεί να υποβάλλεται και μέσω κινητού τηλεφώνου από 1/10/2018Το (νέο) Ε8 μπορεί να υποβάλλεται και μέσω κινητού τηλεφώνου (προαιρετικά) από 1/7/2018 ενώ η υποχρεωτική του υποβολή ξεκινά από 1/9/2018 .Από 1/9/2018 παύει να υφίσταται η υποχρέωση (χειρόγραφης) τήρησης του ειδικού βιβλίου υπερωριών.

Δείτε την 40090/Δ1.14024/2018 από το αρχείο του κόμβου

Δεν απαιτείται ενημέρωση του ΕΡΓΑΝΗ σε περίπτωση αλλαγής νομίμου εκπροσώπου. Επισημαίνεται όμως ότι η αλλαγή πρέπει να δηλώνεται στις Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ( άρθρο 4) .Στο άρθρο περ. 4.14 αναφέρεται ότι για την περίπτωση της οικειοθελούς αποχώρησης και όταν δεν υπογράφει ο εργαζόμενος, πρέπει μαζί με την εξώδικη δήλωση να υποβάλλεται στο «ΕΡΓΑΝΗ» και η έκθεση επιδόσεως του δικαστικού επιμελητή (βλ. και την Εγκύκλιο 91869/2017 του ΟΑΕΔ στο ΔΕΝ 2018, τεύχος 1725 σελ. 87).Στο άρθρο 5 περ. 5.17 διευκρινίζεται ότι υποβολή συμπληρωματικού Ε4 για την μεταβολή των αποδοχών απαιτείται μόνον όταν πρόκειται για μόνιμη μεταβολή (αύξηση ή μείωση) των αποδοχών.Στην περίπτωση 5.18 αναφέρεται η προθεσμία για την υποβολή ηλεκτρονικώς των Εντύπων Ε5, Ε6 και Ε7. Ειδικώς ως προς το έντυπο Ε5 (οικειοθελής αποχώρηση) επισημαίνεται ότι και στην περίπτωση μη υπογραφής από τον μισθωτό και επιδόσεως με δικαστικό επιμελητή η προθεσμία παραμένει συνολικά 4 ημέρες.Στο άρθρο 13 (περ. 13.4-13.5) γίνεται αναφορά στο μεταβατικό δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2018, μέχρι να ισχύση υποχρεωτικά από 1.9.2018 το ΕΝΤΥΠΟ Ε8 περί αναγγελίας υπερεργασίας ή υπερωρίας. ….Η πρόταση έχει διττή ερμηνεία: εφ’ ενός μεν υπενθυμίζει την υποχρέωση καταβολής αμοιβής για την παροχή της επί πλέον εργασίας, αφ’ ετέρου δε έχει την έννοια ότι για την καταβολή αμοιβής δεν αρκεί ότι έγινε σχετική αναγγελία στο ΕΡΓΑΝΗ, αλλά θα πρέπει να έχη πραγματοποιηθή η υπερεργασία/υπερωρία. Υπενθυμίζουμε την συμβουλή του ΔΕΛΤΙΟΥ μας (τεύχη 1736 και 1737) ότι για την υπερεργασία (η οποία κρίνεται εβδομαδιαίως και όχι ημερησίως) πρέπει να αναγράφεται στις ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ του ΕΝΤΥΠΟΥ Ε8 ότι «υπερεργασία υπάρχει και αμοιβή και προσαύξηση οφείλεται, μόνον όταν στο τέλος της εβδομάδος υπάρχει υπέρβαση των 40 ωρών».Στην περίπτωση 5.19 της αποφάσεως ορίζεται ότι «στοιχεία που αφορούν την υπερεργασία-υπερωρία και έχουν αναγγελθή στο ΕΡΓΑΝΗ μπορούν να τροποποιηθούν με νέα υποβολή πριν από την πραγματοποίηση της αλλαγής». Επισημαίνουμε ότι η τροποποίηση αυτή ως προς την υπερωρία έχει πρακτική αξία, αφού οι ώρες που αναγγέλλονται (έστω και αν δεν έχει πραγματοποιηθή υπερωρία) προστίθενται και προσμετρούνται για τη συμπλήρωση του ετησίου (120 ώρες) ή του εξαμηνιαίου (30+30 ώρες) ορίου υπερωριών.

Περισσότερα για τα θέματα αυτά και άλλα, σήμερα 23/7/2018, ώρα 5,30, στο σεμινάριο : ΔΕΝ - Taxheaven: Επίκαιρο εργατικό σεμινάριο.

γ) Αριθμ. πρωτ.: Φ.10043/3018/Δ18.153/2018 - Καταβολή βοηθήματος αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων κατ’ εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν.3986/2011 (Α΄152), όπως ισχύει στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ (τέως ΕΤΑΑ)

Δικαιούχοι του βοηθήματος είναι οι ασφαλισμένοι που υπάγονται στον ΕΦΚΑ, οι οποίοι βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων που ίσχυαν κατά την 31η-12-2016 είχαν υποχρέωση υπαγωγής στο τέως ΕΤΑΑ και καταβάλλουν την εισφορά που προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 44 του ν.3986/2011 για τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Κλάδος ασφαλισμένων τέως ΕΤΑΑ.

Το βοήθημα καταβάλλεται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών και ανέρχεται στο ποσό των € 360,00 μηνιαίως.
Η διάρκεια καταβολής του βοηθήματος καθώς και το χορηγούμενο ποσό καθορίζονται από το συνολικό χρόνο ασφάλισης του δικαιούχου, σε 3 έως 9 μήνες.

δ) Αριθμ. πρωτ. Φ. 80000/οικ. 34136/2065/ 2018. Εξαίρεση από την ασφάλιση για υγειονομική περίθαλψη των υπαγόμενων σε φορέα εκτός Ε.Φ.Κ.Α. κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 36 του ν.4387/2016

Κανένας δεν μπορεί να είναι ασφαλισμένος συγχρόνως σε περισσότερους του ενός φορείς ασθένειας. Μετά τη σύσταση και τη λειτουργία του Ε.Φ.Κ.Α. όλοι οι φορείς, κλάδοι, τομείς και λογαριασμοί ασφάλισης ασθένειας που αναφέρονται στο άρθρο 53 του ν.4387/2016 (Α,85) εντάχθηκαν από 1/1/2017 σε έναν κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών του Ε.Φ.Κ.Α.

ε) Οι διαιτητές και οι βοηθοί διαιτητών στο εργόσημο

Στο νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης» και πιο συγκεκριμένα με το άρθρο 279 αυτού, προστίθεται μια νέα υποπερίπτωση εε' στην περίπτωση Δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του ν. 3863/2010, σχετικά με την ασφάλιση με εργόσημο και πλέον από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (σ.σ. εκκρεμεί η δημοσίευση), οι διαιτητές, βοηθοί διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας των αγώνων θα υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 20 και 21 του ν. 3863/2010 και θα ασφαλίζονται με εργόσημο.

στ) Κ.Υ.Α. αριθμ. 28473/605/2018. Τροποποίηση της αριθμ. 4872/105/13-02-2017 κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) με θέμα «Καθορισμός ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2017 και 2018».

( Φωτογραφία, από ανάρτηση στο f/b, του συναδέλφου Σωτήρη Μητολίδη )

⥢⥤

3) Φορολογικές Δηλώσεις και Θέματα.

α) Αμειβόμενοι με μπλοκάκι - Λύση στο «παρά πέντε» στο πρόβλημα με τους Κ.Α.Δ.

….Τώρα, μετά από όλα αυτά το υπ. Οικονομικών, άλλαξε θέση του επί του εν λόγω θέματος και πλέον κατά την υποβολή του εντύπου Ε3 ελέγχεται μόνο η κύρια δραστηριότητα και όχι οι τυχόν δευτερεύουσες, όπως επίσης και ο Κ.Α.Δ. με τα μεγαλύτερα έσοδα. Επιπλέον προστέθηκαν και κάποιοι Κ.Α.Δ. επαγγελμάτων που προηγουμένως δεν μπορούσαν να ενταχθούν στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4172/2013, παρόλο που ανήκαν στα λεγόμενα ελευθέρια επαγγέλματα (π.χ. συγγραφείς, κ.λπ.).

---

β) ΠΟΛ.1123/2018. Απόδοση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) σε φορολογούμενο ή σε πρόσωπο που δεν τυγχάνει φορολογούμενος, με οίκοθεν ενέργειες, για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 4174/2013 (Α΄ 170).

Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να αποδίδει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) σε φορολογούμενο ή σε πρόσωπο που δεν τυγχάνει φορολογούμενος, οίκοθεν : α) για να βεβαιώσει ή και να εισπράξει απαιτήσεις κατά φορολογούμενου ή προσώπου που δεν τυγχάνει φορολογούμενος κατά τη διαδικασία του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ.-ν. 4174/2013, Α΄ 170) ή του Κ.Ε.Δ.Ε. (ν.δ. 356/1974, Α΄ 90). β) στο πλαίσιο διαχείρισης του συστήματος Μ.Ο.S.S ( Μικρή Μονοαπευθυντική Θυρίδα (Mini One Stop Shop - MOSS)) …

---

γ) ΔΕΔ - Η έκθεση ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών δεν αποτελεί συμπληρωματικό στοιχείο

---

δ) Νέος φορολογικός έλεγχος ΦΠΑ μετά την ακύρωση αρχικού ελέγχου και ζητήματα παραγραφής - Απόφαση ΔΕφΑθ 784/2018

Με την υπ’ αριθ. 784/2018 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, …. το Δικαστήριο δικαίωσε την προσφεύγουσα εταιρεία κρίνοντας ότι το δικαίωμα της φορολογικής αρχής για έκδοση και κοινοποίηση των προσβαλλόμενων πράξεων διορθωτικού προσδιορισμού φόρου προστιθεμένης αξίας κατά τον χρόνο κοινοποίησής τους στην προσφεύγουσα, το έτος 2015, είχε υποπέσει στην πενταετή παραγραφή του άρθρου 57 παρ. 1 του ν. 2859/2000…..

( Εφημερίδα «Μακεδονία» Φύλλο: 2/4/1981, Σελίδα: 10 )

⥢⥤

4) Αθρογραφία [ Μιχελινάκης –Δαλιάνης – Τσιατούρας - Σεϊμένης & Γεράγγελου ]

α) Λογιστικές εγγραφές κλεισίματος χρήσης και διανομής κερδών (Βαγγέλης Μιχελινάκης )

Παρόλο που οι εγγραφές κλεισίματος της χρήσης με τα Ε.Λ.Π. είναι κατά βάση απλούστερες από αυτές του Ε.Γ.Λ.Σ. έχουν τις ιδιαιτερότητες τους και ζητήματα που χρήζουν προσοχής…..

---

β) Μείωση κεφαλαίου Α.Ε. για κάλυψη τεκμηρίων με βάση και τις νέες διατάξεις του ν.4548/2018 ( Γιώργος Δαλιάνης )

Τα αφορολόγητα αποθεματικά 1828/1989, 1892/1990 μπορούν να διανεμηθούν με την πάροδο δέκα (10) ετών από την κεφαλαιοποίηση τους, τα αποθεματικά του ν.2065/92 με τη πάροδο πέντε (5) ετών από την κεφαλαιοποίηση….

Από 1/1/2019 επιτρέπεται η ολική ή μερική μείωση κεφαλαίου σε είδος….

αν το ποσό με το οποίο αυξήθηκε το κεφάλαιο της εταιρείας κατά το παρελθόν αποτελούσε τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για τον εισφέροντα, τότε κατά την μείωση του κεφαλαίου με την επιστροφή του εν λόγω ποσού, το ποσό αυτό θα αποτελεί εισόδημα και μπορεί να καλύψει τεκμήρια…..

---

γ) Απαλλαγή της παράδοσης και εισαγωγής πλοίων, ναυαγοσωστικών κ.λπ. καθώς και αντικειμένων και υλικών, εφόσον προορίζονται να ενσωματωθούν ή να χρησιμοποιηθούν σ' αυτά ( Φώτης Τσιατούρας )

[ Ενδιαφέρον και εξειδικευμένο άρθρο – οδηγός για όσους έχουν τέτοιες περιπτώσεις ]

---

δ) Μίσθωση κατοικίας: Τι πρέπει να προσέξει ο μισθωτής-ενοικιαστής όταν υπογράφει το ιδιωτικό συμφωνητικό μισθώσεως (Ορέστης Σεϊμένης - Αλεξάνδρα Γεράγγελου )

Εάν το συμβόλαιο ορίζει ότι η περίοδος της μίσθωσης είναι μικρότερη από τρία έτη, δεν ισχύει. Στην περίπτωση αυτή, η μίσθωση θα ισχύσει για 3 έτη. (όση ορίζει ο νόμος). Συντόμευση της τριετίας επιτρέπεται μόνο με νεότερη συμβολαιογραφική πράξη, καταρτιζόμενη τουλάχιστον έξι μήνες μετά την έναρξη της μίσθωσης.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: H διάρκεια της μίσθωσης της δευτερεύουσας ή εξοχικής κατοικίας καθορίζεται ελεύθερα από τους συμβαλλόμενους. Δεν είναι υποχρεωτική η τριετής μίσθωση. …

Το χαρτόσημο 3,6% είναι θέμα συμφωνίας για το ποιος θα το επιβαρυνθεί. ..

Η ηλεκτρονική κατάθεση τού μισθωτηρίου συμβολαίου στη ΔΟΥ είναι βασική προϋπόθεση για να γίνει δεκτή από την εφορία αυτή η συναλλαγή, αλλά και για να μπορούν οι συναλλασσόμενοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στα δικαστήρια. Το μίσθωμα δεν πρέπει να είναι πολύ χαμηλότερο από το σύνηθες της αγοράς στην περιοχή του μισθίου. Χαμηλότερο και από το 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που η εκμίσθωση γίνεται σε άλλο ή σε συγγενικό πρόσωπο το οποίο στη συνέχεια το υπεκμισθώνει σε τρίτο πρόσωπο με μίσθωμα πολύ μεγαλύτερο. ..

Σε περίπτωση που ο μισθωτής - ενοικιαστής αποφασίσει να συστεγάσει την έδρα ατομικής επιχείρησης Π.Υ. του ιδίου ή μέλους της οικογενείας του θα πρέπει να το προβλέψει, σε ιδιαίτερο όρο, στο μισθωτήριο συμβόλαιο .…

⥢⥤

5) Το briefing της 17-7-2018

Το briefing της ημέρας - Φόρος μερισμάτων, δηλώσεις, λήψη άδειας, βοήθημα ανεργίας κ.ά. (17.07.2018)

[ ΠΡΟΣΟΧΗ (Διευκρίνιση προς άρση τυχόν αμφιβολιών ) : Όσο υπάρχει ο Βαγγέλης, το briefing δεν σταματά ]

[ Θεσσαλονίκη 1985 ( Με το ξάδελφό μου, που σπούδαζε εκεί ) – Ένα «ελλαττωματικό» φιλμ έδωσε ένα «καλλιτεχνικό» αποτέλεσμα ]

⥢⥤

6) Οι ημερομηνίες σύγκλησης γενικών συνελεύσεων και υποβολής φόρου μερισμάτων

Καταληκτική προθεσμία υποβολής δηλώσεων φόρου μερισμάτων 15% για το φορολογικό έτος 2017

Προσοχή: Προθεσμία σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης (Α.Ε.-Ε.Π.Ε.-Ι.Κ.Ε.) είναι η 10.09.2018.

Σε περίπτωση που η Γενική Συνέλευση έχει ήδη συγκληθεί ή έχει αποφασισθεί να συγκληθεί σε διαφορετικό μήνα πρέπει να ακολουθηθεί ο γενικός κανόνας που ορίζεται από το συνδυασμό των αποφάσεων ΠΟΛ.1011/2.1.2014 και ΠΟΛ.1012/3.1.2014

Δείτε επίσης τι θα ισχύει από 1/1/2020:

Η υποβολή των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων με ένα ενιαίο (κοινό) ηλεκτρονικό υπόδειγμα θα είναι υποχρεωτική από την 1η Ιανουαρίου 2020

( Η θάλασσα πλημμυρίζει τη Λεωφόρο Νίκης. Πηγή : http://thessaloniki.photos.vagk.gr/el/component/tags/tag/22-2014-10-26-20-06-33.html )

⥢⥤

7) Σ.ΛΟ.Τ. – Αποφάσεις

α) Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 678 ΕΞ 26.6.2018 - Κύκλος εργασιών συνεταιρισμών του Ν.4384/2016

… Συνεπώς, ο,τιδήποτε καταχωρίζεται στους υπολογαριασμούς του 70 (κατά ΕΛΠ), ή στους λογαριασμούς 70, 71, 72 και 73 (κατά ΕΓΛΣ), χαρακτηρίζεται κύκλος εργασιών και αποτελεί το κονδύλι που λαμβάνεται υπόψη, τόσο για τον προσδιορισμό των λογιστικών αποτελεσμάτων, όσο και για την κατάταξη της οντότητας σε κατηγορία μεγέθους (άρθρο 2, Ν 4308/2014).

β) Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 1174 ΕΞ 19.6.2018 - Υποχρέωση για σχηματισμό πρόβλεψης για αποδοχές αδείας και επίδομα αδείας κατά την 31/12/2017, για την άδεια και επίδομα που θα λάβουν οι εργαζόμενοι εντός του έτους 2018

Σχετικά κονδύλια, σε κάθε περίπτωση, αποτελούν δαπάνη του έτους εντός του οποίου θεμελιώνεται η υποχρέωση προς τον εργαζόμενο. Εφόσον η οντότητα προσδιορίζει βραχύχρονο κόστος και αποτελέσματα, ορθό θα ήταν η σχετική δαπάνη να επιμερίζεται ισομερώς στις επιμέρους περιόδους του έτους.

γ) Σ.ΛΟ.Τ. αριθμ. πρωτ.: 838 ΕΞ 10.7.2018 Ημερολόγιο Ισολογισμού

Σημειώνουμε ότι εάν η εταιρεία τηρεί τα βιβλία της με χειρόγραφο τρόπο, επιβάλλεται η τήρηση των εγγραφών κλεισίματος και ανοίγματος ξεχωριστά και ευδιάκριτα από τις υπόλοιπες εγγραφές της χρήσης. Ενώ, αν η εταιρεία, τηρεί τα βιβλία με μηχανογραφικό τρόπο η χρήση του 13ου ισοζυγίου γίνεται αυτόματα.

δ) Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 710 ΕΞ 26.6.2018 - Υπολογισμός των απουσιών και αδειών άνευ αποδοχών στην διαμόρφωση του μέσου όρου προσωπικού

Η περίπτωση κατά την οποία, υπερβαίνονται τα όρια της συνήθους πρακτικής δεοντολογίας και ένας απασχολούμενος απουσιάζει αδικαιολογήτως, ή ζητά άδεια άνευ αποδοχών για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφορά κρίσιμο σημείο, κατά το οποίο η διοίκηση της οντότητας πρέπει να λάβει άμεση απόφαση για την διακοπή της εργασιακής σχέσης ή της εξωτερικής συνεργασίας (ελεύθερου επαγγελματία), κατά περίπτωση, ώστε το συγκεκριμένο πρόσωπο να μην προσμετρηθεί στην εργατική δύναμη της επιχείρησης.

⥢⥤

8) Εξωδικαστικός – Οι διευκρινήσεις στις Νέες Ρυθμίσεις

ΕΦΚΑ - Εξωδικαστικός μηχανισμός: Κοινοποίηση των διατάξεων του νέου νόμου 4549/2018 με τις τελευταίες αλλαγές

Με την εγκύκλιο 30/2018 του ΕΦΚΑ κοινοποιούνται οι διατάξεις του Κεφαλαίου Α' του Τμήματος Θ' του Ν.4549/2018 που αφορούν τροποποιήσεις του Ν. 4469/2017.
Προσοχή : Εντάσσονται οφειλές προς τον Ε.Φ.Κ.Α. που βεβαιώθηκαν έως το χρόνο υποβολής της αίτησης και γεννήθηκαν ή ανάγονται σε χρόνο έως την 31η Δεκεμβρίου 2017, με τις προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης…..

---

Ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο: Διευκρινίσεις ΑΑΔΕ γα τις τελευταίες αλλαγές

Με την ΠΟΛ.1133/2018 δίνονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή της Απόφασης της Υφυπουργού Οικονομικών ΠΟΛ.1116/2018, με την οποία τροποποιήθηκε η Απόφαση ΠΟΛ.1223/2017 σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο κατά την παράγραφο 21 του άρθρου 15 του ν. 4469/2017, όπως ισχύει


( Ένα από τα γνωστότερα συνθήματα στους τοίχους )

⥢⥤

9) Αγρότες και Δ.Ε.Η

Η ΔΕΗ εκκαθαρίζει τους δικαιούχους του αγροτικού τιμολογίου και καλεί τους αγρότες σε συνεργασία

Συγκεκριμένα, ζητά από τους αγρότες να καταθέσουν τα προβλεπόμενα από την υπ’ αριθ. 140424/6.3.2017 Υπουργική Απόφαση δικαιολογητικά. Επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι αγροτικού τιμολογίου έχουν ήδη ειδοποιηθεί με επιστολή για να προσκομίσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018.

⥢⥤

10) Τελωνειακά θέματα

Αριθμ. πρωτ.: Δ. ΟΡΓ. Δ 1107716 ΕΞ 2018. Επικαιροποίηση της ύλης του «Εγχειριδίου των συνηθέστερων ερωτημάτων που υποβάλλονται από τους πολίτες και των αντίστοιχων απαντήσεων σε Τελωνειακά θέματα», Μαΐου 2018

( Φωτογραφία της Νένας Διονυσοπούλου - Δείτε και https://www.thessalonikiartsandculture.gr/thessaloniki/thessaloniki-my-home/an-i-thessaloniki-itan-chroma-apo-ti-nena-dionysopoyloy/ )

⥢⥤

11) [ «Αρχίσαν τα όργανα » ή «Αλλού βαρούν τα όργανα και αλλού χορεύει η νύφη» ] – «Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών» και « Ξέπλυμα χρήματος »

Σε εξέλιξη η επεξεργασία από την ΑΑΔΕ των στοιχείων που έλαβε από την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών

---

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα για μη εφαρμογή των κανόνων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

⥢⥤

12) Προθεσμίες Υποχρεώσεων

α) Έως 26 Ιουλίου 2018 [ Υπό την επιφύλαξη της επιβεβλημένης παράτασης ]

Υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (εκτός αυτών που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία).Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων .Υποχρέωση υποβολής του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών

β) Έως 31 Ιουλίου 2018 [ Μην ξεχνάτε τις «νέες» δηλώσεις ( «Διαμονής» και « Πλαστικής Σακούλας» ]

Απόσυρση ορισμένων μοντέλων Φ.Η.Μ. των οποίων η διάθεση, η μεταβίβαση μεταχειρισμένων, η χρηματοδοτική μίσθωση καθώς και η τοποθέτηση φορολογικών μνημών λόγω πλήρωσης των παλαιών έχει ρητά απαγορευτεί από 1.10.2008Απόδοση φόρου διαμονής (άρθ. 53 ν.4389/2016) μηνός ΙουνίουΥποβολή στην Α.Α.Δ.Ε. δήλωσης απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους πλαστικών σακουλών μεταφοράς, για το τρίμηνο Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος

γ) ΠΟΛ.1120/2018. Παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν λόγω έντονων καιρικών φαινομένων (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες, κατολισθήσεις) από τις 26.02.2018 στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου της Μαγνησίας .

---

δ) Υποχρέωση των επιχειρήσεων για εγγραφή στο Μητρώο Παραγωγών Συσκευασιών και άλλων Προϊόντων - Ε.Μ.Π.Α

«Σε οργάνωση ΑΣΕΔ ή σε συμμετοχή ΣΣΕΔ υποχρεούνται: α) οι παραγωγοί οι οποίοι: αα) συσκευάζουν προϊόντα ή αναθέτουν σε τρίτο τη συσκευασία προϊόντων, με σκοπό να τα διαθέσουν στην ελληνική αγορά, εκτός της συσκευασίας σε πλαστικές σακούλες μεταφοράς, ββ) εισάγουν συσκευασμένα προϊόντα με σκοπό τη διάθεση τους στην ελληνική αγορά, β) οι παραγωγοί πλαστικών σακουλών μεταφοράς και γ) οι παραγωγοί ή διαχειριστές άλλων προϊόντων, όπως το περιεχόμενο του όρου «άλλα προϊόντα» εξειδικεύεται για κάθε συγκεκριμένο προϊόν με την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 17 παράγραφος 1»

---

ε) Φοιτητικό επίδομα: Ανοίγει ξανά από 27 έως 31 Ιουλίου η πλατφόρμα για τη χορήγησή του

[ Ποιητική ανθολογία: Οι ποιητές της Θεσσαλονίκης τον 20ό αιώνα και ως σήμερα (ποίηση, Θεσσαλονίκη) Ανθολόγηση: Βίκυ Παπαπροδρόμου.

⥢⥤

Η ουσία των πραγμάτων και της ζωής ( « Η μόνη περιουσία είναι η μνήμη μας » * )

(*) Από την ταινία «Αγέλαστος Πέτρα »

«Πριν ξεκινήσω, θέλω να σας πω κάτι για τον Μέγα Αλέξανδρο [356 π.Χ - 323 π.Χ ] . Όταν δάμασε τον Βουκεφάλα , κατά τον γυρισµό του, περνώντας τον Αξιό και βλέποντας το νερό, σκέφτηκε ότι ήταν µια καλή ευκαιρία για µπάνιο. Έβγαλε, λοιπόν, τα ρούχα του, τα... ακούµπησε στον βράχο και µπήκε στο νερό. Όταν βγήκε και θέλησε να ντυθεί, τα ρούχα του είχαν εξαφανιστεί. Τα είχε κλέψει ένας Σλάβος της Μακεδονίας.»

Τότε πετάχτηκε οργισµένος ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ κι άρχισε να φωνάζει: «Τι είναι αυτά που λες; Οι Σλάβοι δεν ήταν εκεί τότε...» Οπότε ο Έλληνας εκπρόσωπος χαµογέλασε και είπε: «Τώρα που το ξεκαθαρίσαµε αυτό, µπορώ να ξεκινήσω την οµιλία µου...»!

[ Η Στρατιωτική Εγκυκλοπαίδεια της πρώην Γιουγκοσλαβίας κατατάσσει τους προγόνους των σημερινών κατοίκων της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ως Σλάβους, …. οι οποίοι εισήλθαν στη Βυζαντινή αυτοκρατορία τον 6ο και τον 7ο αιώνα μ.Χ.. ( Πηγή : https://el.wikipedia.org/wiki/Σλαβομακεδόνες / Μπροκχάους Εγκυκλοπαίδεια - 21η έκδοση, Λειψία 2006. Τόμος 17, σελ. 488. (Brockhaus Enzyklopädie, 21. Auflage, Band 17, Leipzig usw. 2006, S. 488.) ISBN 3-7653-4117-7 ]

[Πηγή : https://www.logiosermis.net/2011/04/blog-post_6895.html#.W0r39vZuI2w ]

---

Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 315 πΧ. από τον Βασιλιά Κάσσανδρο της Μακεδονίας ύστερα από την συνένωση 26 και πλέον οικισμών και περιοχών. Σύντομα μετατράπηκε σε αξιόλογο κέντρο ενώ εξελίχθηκε σε μια από τις πιο σημαντικές πόλεις του βασιλείου κατά την Ελληνιστική περίοδο διαθέτοντας μάλιστα περιορισμένη αλλά σημαντική πολιτική αυτονομία.
Ύστερα από τη κατάκτηση του Μακεδονικού βασιλείου από τους Ρωμαίους το 168 πΧ. η Θεσσαλονίκη έγινε Ρωμαϊκή κτήση γνωρίζοντας ταυτόχρονα μεγάλη ανάπτυξη από κάθε άποψη. Αναδείχθηκε σε σημαντικό εμπορικό σταυροδρόμι συνδέοντας ουσιαστικά την Ευρώπη με την Ασία μέσω της Ρωμαϊκής Εγνατίας Οδού.

Το 42 πΧ ανακυρήσεται "civitas libera", ελεύθερη πόλη αποκτώντας με αυτό τον τρόπο επιπλέον προνόμια μεταξύ των οποίων και η κοπή νομίσματος, κάτι που απογειώνει το εμπόριο.

Η Οθωμανική κατάκτηση του 1430 υπό τις εντολές του Μουράτ Β’ υπήρξε ένα καταλυτικό γεγονός από πολλές απόψεις. Η πόλη για μια ακόμη φορά έγινε το πιο σημαντικό οικονομικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής, ενώ θεωρήθηκε υψίστης στρατηγικής σημασίας λογω της γεωγραφίας της παράλληλα με την καθιέρωση τον νέων εμπορικών δρόμων. Έγινε η νέα πατρίδα για πολλές εθνικές κοινότητες και μειονότητες οι οποίες προσέφεραν πολλά στα γράμματα τις τέχνες και την αρχιτεκτονική αλλάζοντάς την για πάντα!

Η σταδιακή χρήση του ατμού ώς κινητήριας δύναμης και η εξάπλωση των σιδηροδρόμων την καθιστούν το πιο σημαντικό βιομηχανικό κέντρο σε ολόκληρη την Βαλκανική. Πολλά και μεγάλα εργοστάσια κατασκευάζονται ενώ δημιουργείται το λιμάνι. Όλα αυτά οδηγούν σε αυτό που οι ιστορικοί αποκάλεσαν "Καλιφόρνια της Ανατολής". Ο πληθυσμός τριπλασιάζεται από το 1840 έως το 1912.

Στις 27 Οκτωβρίου 1912 ο Ελληνικός στρατός έφερε την απελευθέρωση ενώ λίγα χρόνια αργότερα το 1917 η Θεσσαλονίκη ήρθε αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες καταστροφές της ιστορίας της καθώς μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε τρία τέταρτα του κέντρου της, κάτι που είχε πολλαπλές παρενέργειες στα χρόνια που ακολούθησαν.

Κατά τις δεκαετίες του 50 και του 60 η πόλη γνώρισε μια άνευ προηγουμένου οικοδομική έξαρση, η οποία οδήγησε στην σημερινή της μορφή……

Read more: http://www.inthessaloniki.com/el/i-poli-tis-thessaloniki-istoriki-anadromi#ixzz5LIjgWORH

---

Η Κομμούνα της Θεσσαλονίκης (1342-1350) [του Κώστα Λάμπου ]

«Η μεγάλη φτώχεια τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στην ενδοχώρα του Βυζαντίου, σε συνδυασμό με τις ατέλειωτες βυζαντινές ίντριγκες και τις εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις μεταξύ φατριών του ιερατείου αλλά και μεταξύ των διεκδικητών του αυτοκρατορικού θρόνου, συνέβαλαν στη μετεξέλιξη των Ζηλωτών [Τους είπαν Ζηλωτές, από την ονομασία των Ζηλωτών των πρωτοχριστιανικών χρόνων που οργάνωσαν επανάσταση εναντίον των Ρωμαίων ] σε πλατύ κοινωνικό κίνημα….

Οι Ζηλωτές καταλαμβάνουν την εξουσία και ανακηρύσσουν την «Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Θεσσαλονίκης», απαιτώντας την αυτονομία της και το δικαίωμα άσκησης ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής…..

Ο θεολόγος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθήνας, Γεώργιος Μεταλληνός, γράφει ότι το κίνημα των Ζηλωτών «ήταν καθαρά πολιτικοποιημένη παράταξη, με σαφή κοινωνικά κίνητρα και αιτήματα κατά των πλουσίων γαιοκτημόνων και υπέρ των πενομένων και καταπιεζομένων…»

[ Πηγή : https://tvxs.gr/news/taksidia-sto-xrono/i-kommoyna-tis-thessalonikis-1342-1350-toy-kosta-lampoy ]



---

Δείτε και θυμηθείτε «Θεσσαλονίκη Δεκαετία 1980 » - https://www.youtube.com/watch?v=sTgnWDETNls

[Η παραλία μπροστά στον Λευκό Πύργο, κάποιο Καλοκαίρι, σε card postal των αρχών της δεκαετίας του 1980(;). Μέσα στη "φωλιά" των θάμνων, στο παγκάκι που δεν φαίνεται, δυο φίλοι της κοπέλας που κάθεται στα πλακάκια της παραλίας, παίζουν κιθάρες. ….. Εικόνα συνηθισμένη στη Νέα Παραλία την εικοσαετία 1970-1990. Πηγή : http://thessaloniki.photos.vagk.gr/el/photos-gr/old-photos-gr/old-photos-wt-gr.html ]

---

Καλή Δύναμη και Καλό Καλοκαίρι

( Όσοι βρίσκεστε κοντά, μπορείτε να έλθετε στις 29/7/2018, στην γιορτή που διοργανώνει η «ανερχόμενη δύναμη» του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, «Πανμοβριακός Ριόλου Αχαΐας » ) [ https://e-dytikiachaia.gr/riolos-erchetai-giorti-panmovriakoy-poioi-tha-vrethoyn-stin/ ] …

ΥΓ. : « Πάρε την ταχεία της καρδιάς [σου ] και ξεκίνα
στο δικό [σου ] δρόμο να βρεθείς……
Θα `ναι το ταξίδι που θα κάνεις από εκείνα
που δε θα ξεχάσεις όσο ζεις…….»

[ Ταχεία – 1988 ( από το άλμπουμ « Τα Λαϊκά της Ελένης» ) , Ελένη Βιτάλη, Στίχοι: Νίκος Μπακογιάννης, Μουσική: Τάκης Σούκας.]

Keywords
ωδή, θεσσαλονικη, ωδή, εν λόγω, http, εισιτήρια, https, αθηνα, youtube, θητεια, happy, photo, αδήριτη, απρόσκοπτα, ιουνίου, εργανη, υφίσταται, εφκα, οαεδ, σελ, οφείλεται, νέα, εταα, κυα, λύση, mini, shop, ΦΠΑ, εταιρεία, ηλεκτρονική, δου, διευκρίνιση, φιλμ, photos, html, επιδομα, ημερολόγιο, συγκεκριμένο, διευκρινίσεις, ααδε, δεη, μαΐου, ελλαδα, αποσυρση, ρητά, συμμετοχή, μνήμη, ΠΓΔΜ, wikipedia, civitas, στρατος, tvxs, καλοκαιρι, postal, κινηση στους δρομους, βιβλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, μεσα μαζικης μεταφορας, αυξηση φπα, αποσυρση αυτοκινητων 2011, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, διακοπες δεη, www.youtube.com, αξια, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, εργοσημο, εκτακτη εισφορα, εισφορα αλληλεγγυης, ηλεκτρονικο τσιγαρο, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, η ημέρα της γης, βικυ σταματη, θεμα εκθεσης 2012, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, ογα επιδοματα, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, γιορτη σημερα, δικαιολογητικα, δεη πληρωμη, η ζωη, φορολογικες δηλωσεις, ξανα, βυζαντινη αυτοκρατορια, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, φοιτητικο επιδομα, ρυθμιση οφειλων, ελενη, ημερομήνια, αχιλλειον, μνήμη, ρητά, ημερολόγιο, ηλεκτρονική, αδεια, δημοκρατια, δου, δουλεια, εγκυκλοπαιδεια, εδρα, εργασια, εταα, εφορια, θαλασσα, θεμα, θητεια, κιθαρα, κινητα, κινητα τηλεφωνα, μεγα, μηχανογραφικο, μουσικη, ξενοδοχεια, ονειρα, περιοδος, πλαισιο, πλακακια, ρουχα, ρωτησε, σεπε, σημερινη, σλαβοι, στιχοι, τραγουδια, φτωχεια, φωτογραφια, ωρα, html, photos, youtube, αγορα, αδεια ανευ αποδοχων, αδήριτη, αδυναμια, αυξηση, αρθρο, αλεξανδρα, απριλιος, απρόσκοπτα, αρχιτεκτονικη, ασια, βικυ, βιταλη, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, διαστημα, δυναμη, δημοσιο, δειτε, δηλωση, δηλωσεις, διευκρινίσεις, διοικηση, δοθει, δοθηκε, εγινε, εφημεριδα της κυβερνησεως, εγγραφη, εγγραφες, ευκαιρια, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εισιτήρια, εκθεση, ελευθερια, εβδομαδα, ενημερωση, εν λόγω, εννοια, εξελιξη, εξι, επαγγελματα, εποχη, εταιρεία, ετη, ετων, ετος, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, ζηλωτες, ζωη, ζητα, ζωης, υπηρεσια, υπηρεσιες, ισχυει, υφίσταται, ιδιωτικο συμφωνητικο, εικονα, φιλμ, κεφαλαιο, κιθαρες, κυκλος, κυρια, λειτουργια, λεσχη, λειψια, ληψη, λύση, μαζι σου, μαΐου, μαιος, μηνες, μειωση, μπορειτε, νερο, ξεπλυμα χρηματος, ξημερωμα, παντα, οδηγος, ορια, ουσιαστικα, ουσια, οφείλεται, παμε, πεδιο, πετρα, πηγη, πορτα, ρυθμισεις, ρυθμιση, σελ, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, συμμετοχή, σπιτι, συνθηματα, σχεδιο, τεκμηριο, τεως, τοπικη αυτοδιοικηση, τρενο, τρια, τσιγαρα, φιλι, φοιτητης, φυλλο, φορολογικη, φορα, ωρες, apo, http, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, φιλοι, photo, γιορτη, happy, https, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, ιουνιος, ιουνίου, shop, καρδια, κυριακη, λευκο, μοιαζει, μπροστα, nena, οργανα, ποδια, ποιητες, postal, σουγια, ταξιδι, tis, θελω να, θεματα, θεολογος, υλικα, υπολογισμος, ξεπλυμα
Τυχαία Θέματα