Το σχόλιο της Δευτέρας - Το παλίμψηστο του χρόνου και η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

Ι. Πρόλογος

Δεν άντεχε άλλο, οι υποχρεώσεις που είχε ακόμη να ολοκληρώσει φάνταζαν σαν κόκκινοι αμμόλοφοι στη μέση της ερήμου, που αν και δεν υψώνονται πολύ, δυσκολεύεσαι να τους ανέβεις γιατί τα πόδια σου βυθίζονται βαθιά στην άμμο καθώς βαδίζεις προς την κορυφή. Το γραφείο μικρό, δεν τον χωρούσε. Παραμέρισε όλες τις «τοξικές» επαγγελματικές έννοιες

που είχαν πλημμυρίσει το μυαλό του, τύλιξε με μια αδέξια κίνηση το μάλλινο κασκόλ γύρω από το λαιμό του, φόρεσε το μαύρο πανωφόρι και αφού τράβηξε βιαστικά την ξύλινη πόρτα βγήκε για έναν περίπατο. Ο ήλιος ήταν ακόμη ψηλά, το ψυχρό αεράκι χάιδεψε αμέσως το πρόσωπό του κι αυτός με τρεις γρήγορες δρασκελιές πέρασε ανάντη του δρόμου.

Το βλέμμα του δεν διασταυρώθηκε με κανενός περαστικού, όλοι βάδιζαν σκυφτοί, σκυθρωποί, κοιτώντας θαρρείς μόνο τις κακοβαλμένες πλάκες του πεζοδρομίου. Στα πόδια μπερδεύονταν τα ξερά φύλλα των δέντρων ενώ στο μυαλό του έρεαν διάφορες σκέψεις και προβληματισμοί που, καθώς στοιβάζονταν στη μισγάγκεια των δύο ημισφαιρίων του κρανίου, κατέβαιναν πιο χαμηλά και περνώντας μέσα απ΄τα μονοπάτια της ψυχής καλύπτονταν από μια αόρατη κρούστα θλίψης. Περπατούσε για αρκετή ώρα, ώσπου κάποια στιγμή κάθισε σε κείνο το γνώριμο ξύλινο παγκάκι που έστεκε ακόμη στη μικρή πλατεία. Ακούμπησε πίσω την πλάτη του, όπως τότε, άπλωσε το χέρι του και ένιωσε τις χαραγμένες λέξεις πάνω στο ταλαιπωρημένο ξύλο. Ήταν μια ημερομηνία σχεδόν δυο δεκαετίες πίσω, δύο αρχικά ονομάτων και η φράση «για πάντα μαζί». Χάθηκε για λίγο η ματιά του σαν κάτι να θυμήθηκε. Κούνησε αμέσως τον αντίχειρα του δεξιού χεριού μέχρι να ακουμπήσει την αρχή του παράμεσου —αυτή την κίνηση την έκανε από παλιά— όμως έλειπε το μέταλλο που είχε συνηθίσει τόσα χρόνια, είχε μείνει εκεί μόνο ένα αχνό σημάδι. Σκόρπιες εικόνες στο μυαλό του, μνήμες, ένα παζλ που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Τι είναι τελικά ο χρόνος; Πολλά είχε ακούσει κι άλλα τόσα είχε διαβάσει, αλλά άκρη δεν είχε βγάλει ποτέ. Προσπάθησε να τον οραματιστεί, να φανταστεί τη μορφή του, να μιλήσει μαζί του, όμως μάταια. Όχι, δεν έχει μορφή ο χρόνος, ψιθύρισε. Ο χρόνος, σκέφτηκε, είναι ένα παλίμψηστο που τυλίγεται γύρω από τη ψυχή μας, στην επιφάνεια του οποίου καταγράφονται με επάλληλες γραφές, γεγονότα, στιγμές, εικόνες και συναισθήματα. Συνέχισε τη σκέψη του καθώς κουνούσε νευρικά τα πόδια του. Σ΄αυτό το παλίμψηστο, αποτυπώνεται η αέναη διαδικασία καταγραφής, επεξεργασίας και εμπλουτισμού όλων των δεδομένων που συμβαίνουν στο διάβα της ζωής και στο τέλος, ο καθένας βλέπει την προοπτική αυτού του συνόλου έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα της χρονικής αποφλοίωσης, αφού τίποτε απ΄όσα έγιναν δεν έχουν σβηστεί πραγματικά. Όλα αφήνουν το στίγμα τους, όλα μπορείς να τα «ξαναδιαβάσεις», όμως πολλά περισσότερα μπορούσες —ή ακόμη μπορείς— να τ΄αλλάξεις, να τα ζήσεις κι έτσι να άλλαζε ρότα ολόκληρη η ζωή σου. Χρειάζονται πράξεις για κάτι τέτοιο, όχι λόγια, ούτε γλυκανάλατες σκέψεις. Αρκεί μόνο να το θελήσεις!

Η ώρα πέρασε, δεν είχε χρόνο για άλλες αναζητήσεις. Τα συμπτώματα του ιδρυματισμού είχαν κάνει από καιρό την εμφάνισή τους, είχε γίνει κομπάρσος της ίδιας της ζωής του. Μάλλον δεν προσπάθησε όσο έπρεπε ή δεν το πίστεψε. Επέστρεψε πίσω με βήμα ταχύ, μόνος πάλι, αυτός και οι αλλόκοτες σκέψεις του.

¤

ΙΙ. Πρόγραμμα μειωμένης εργοδοτικής εισφοράς κύριας σύνταξης για μισθωτούς έως 25 ετών

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ: Δ.15/Δ'/3220/72 Υλοποίηση προγράμματος για την καταβολή μειωμένης εργοδοτικής εισφοράς κύριας σύνταξης για μισθωτούς ως 25 ετών.

Το γνωστό ελληνικό φαινόμενο της καθυστερημένης έκδοσης των εφαρμοστικών αποφάσεων ή εγκυκλίων αναδεικνύεται και σε τούτη την περίπτωση. Ο ν. 4583/2018 δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. στις 18.12.2018 και τελικά η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. στις 28.2.2019, δημιουργώντας προβλήματα σε όσες επιχειρήσεις που ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο νόμο, ωστόσο δεν μπορούσε να αποτυπωθεί όλο αυτό στις Α.Π.Δ. Τελικά, δόθηκαν διευκρινίσεις με την εν λόγω υπουργική απόφαση και όσοι δικαιούνται τη μείωση θα πάνε μια βόλτα από τον ΕΦΚΑ για να ξεσκάσουν λιγάκι και να κάνουν και μια αίτηση συμψηφισμού ή επιστροφής του επιδοτούμενου ποσού. Αυτά είναι τα αρνητικά, το θετικό είναι πως οι επιχειρήσεις θα έχουν ένα όφελος και στην περίοδο που διανύουμε τίποτα δεν είναι αμελητέο.

Ας δούμε τα βασικά σημεία (παραθέτω ερωτήσεις-απαντήσεις που συνέταξα βάσει της απόφασης):

Ερωτήσεις & απαντήσεις για το πρόγραμμα μειωμένης εργοδοτικής εισφοράς

Ερώτηση: Από πότε ισχύει το νέο καθεστώς μείωσης των εργοδοτικών εισφορών;

■ Απάντηση: Από την 01.01.2019 η προβλεπόμενη εργοδοτική εισφορά από το άρθρο 38 παρ. 1, 3 και 9 του ν. 4387/2016 (Α' 85), όπως ισχύει με το άρθρο 27 παρ. 2 του ν. 4445/2016 (Α' 236), και από το άρθρο 40 παρ. 6 του ν. 4387/2016 (Α' 85), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4578/2018 (Α' 200), καταβάλλεται μειωμένη κατά 6,66% επί των αποδοχών, όπως αυτές ορίζονται στα ανωτέρω άρθρα.

Ερώτηση: Ποιους εργαζόμενους αφορά;

■ Απάντηση: Αφορά τους απασχολούμενους μισθωτούς ηλικίας ως 25 ετών, αμειβόμενους με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου ή αορίστου χρόνου), με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση, ανεξαρτήτως του ύψους των αποδοχών.

Ερώτηση: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της νέας ρύθμισης;

■ Απάντηση: Εντάσσονται όλες οι επιχειρήσεις που ασκούν οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Ερώτηση: Για πόσο χρονικό διάστημα οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν χρήση του νέου μέτρου;

■ Απάντηση: Η ανωτέρω μειωμένη εργοδοτική εισφορά καταβάλλεται από την ημερομηνία ανάληψης της μισθωτής εργασίας μέχρι και τον μήνα που συμπληρώνεται το 25° έτος της ηλικίας του ασφαλισμένου, εφόσον παραμένει στον εργοδότη μέχρι τη συμπλήρωση του ως άνω ηλικιακού ορίου. Στην περίπτωση που η ημερομηνία ανάληψης της μισθωτής εργασίας είναι προγενέστερη της έναρξης του προγράμματος, η ανωτέρω εισφορά καταβάλλεται μειωμένη από την 01.01.2019.

Ερώτηση: Πως γίνεται η υπαγωγή στο πρόγραμμα καταβολής μειωμένης εργοδοτικής εισφοράς;

■ Απάντηση: Η υπαγωγή στο πρόγραμμα καταβολής μειωμένης εργοδοτικής εισφοράς γίνεται με την υποβολή της ΑΠΔ από τον υπόχρεο εργοδότη, με μειωμένη την κατά τα ανωτέρω εργοδοτική εισφορά, για τη χρονική περίοδο που αναφέρεται σε αυτή. Ο ΕΦΚΑ ελέγχει απολογιστικά τις προϋποθέσεις και την ορθότητα της υποβληθείσας ΑΠΔ. Ο εργοδότης μπορεί να αιτείται και να λαμβάνει βεβαίωση υπαγωγής του στο Πρόγραμμα, μετά από έλεγχο των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

Ερώτηση: Σε περίπτωση που ο εργοδότης κατέβαλε πλήρη ασφαλιστική εισφορά για μισθωτό που πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε ποιες ενέργειες μπορεί να προβεί;

■ Απάντηση: Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο εργοδότης μπορεί να αιτηθεί τον συμψηφισμό ή την επιστροφή του επιδοτούμενου μέρους της ασφαλιστικής εισφοράς, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 104 του ν. 4387/2016 (Α' 85), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 15 του ν. 4488/2017 (Α' 137), είτε από την ημερομηνία ανάληψης της μισθωτής εργασίας, είτε από την 01.01.2019 αν η πρόσληψη προηγείται της έναρξης του προγράμματος.

Ερώτηση: Ποιο είναι το ποσό της ωφέλειας για τον εργοδότη ανά εργαζόμενο;

■ Απάντηση: Δείτε τον παρακάτω πίνακα

Μεικτός μισθόςΚράτηση εργαζομένου (16%)Κράτηση εργοδότη (25,06%)ΕπιδότησηΣυνολικές εισφορές Ι.Κ.Α. (41,06%)Καθαρό ποσό εργαζόμενου650,00104,00162,890,00266,89546,00

Αν όμως γίνει χρήση της επιδότησης, ο πίνακας διαμορφώνεται ως ακολούθως:

Μεικτός μισθόςΚράτηση εργαζομένου (16%)Κράτηση εργοδότη (18,40%)ΕπιδότησηΣυνολικές εισφορές Ι.Κ.Α. (34,40%)Καθαρό ποσό εργαζόμενου Όφελος για τον εργοδότη650,00104,00119,6043,29223,60546,00 43,29



Σημαντικό: Δεν έχει αλλάξει κάτι σχετικά με την επιδότηση της εργατικής εισφοράς που ισχύει βάσει του ν. 2837/2000 (σ.σ. δείτε άρθρο μας από το έτος 2015 με τίτλο Επιδότηση εργατικής εισφοράς Ι.Κ.Α. Μια «ξεχασμένη» διάταξη που βρίσκεται εν ισχύι

Σύντομα θα αρθρογραφήσουμε και για τις δύο περιπτώσεις. Να σημειώσω ότι, σύμφωνα με πληροφορίες μας θα διορθωθούν και οι υπολογισμοί στα σχετικά πεδία στην Α.Π.Δ. έτσι ώστε οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό από 1.2.2019 να μην δημιουργούν προβλήματα για την επιδότηση εργατικής εισφοράς του ν. 2837/2000.

ΙΙΙ. Σημαντικές εξελίξεις

■ Παράταση υποβολής ΑΠΔ έως 8 Μαρτίου [ μεγάλα τα προβλήματα του Ε.Φ.Κ.Α, δεν δούλευε τίποτα τις τελευταίας μέρες του Φεβρουαρίου, οπότε δόθηκε αναγκαστικά παράταση. Όταν διαβάζετε σε δελτία τύπου φράσεις του τύπου "Η παράταση κρίνεται σκόπιμη για τη διευκόλυνση των υπόχρεων λόγω της μαζικής υποβολής ΑΠΔ που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες", καταλαβαίνετε πως ήταν άλλοι οι λόγοι της παράτασης και όχι αυτοί...]

■ Παράταση δόθηκε και για τον πίνακα προσωπικού [άμεσα τα αντανακλαστικά του κόμβου Παράταση υποβολής εντύπου Ε4 (πίνακας προσωπικού)]. Δείτε και τη σχετική είδηση με τη δημοσίευση της απόφασης (Δημοσιεύθηκε η απόφαση με την παράταση του εντύπου Ε4).

Για το έντυπο Ε11 δυστυχώς δεν είχαμε την ανάλογη θετική εξέλιξη. Ευελπιστούμε μήπως τις επόμενες μέρες έχουμε κάποιο θετικό νέο, όμως επιφυλάσσομαι...

IV. Κατώτατος μισθός και τριετίες Σ.Ε.Β. vs Υπουργείο Εργασίας

ΣΕΒ: Ερωτήματα και απαντήσεις για τον κατώτατο μισθό

■ Υπ. Εργασίας: Σχετικά με την επιστολή του ΣΕΒ για τον κατώτατο μισθό και τις τριετίες

“ Βλέπουμε ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους για την χαμένη τους ευμάρεια, αλλά κανείς δεν διαμαρτύρεται για την χαμένη του πνευματικότητα, την πρωτοφανή ηθική και πνευματική κρίση που περνάμε „

V. Υπεύθυνη δήλωση λογιστών

■ Παράταση υποβολής της Υ.Δ. των λογιστών-φοροτεχνικών στο ΟΕΕ [ έως 15.3.2019 ]

¤

VI. Επαγγελματικοί λογαριασμοί

■ Δόθηκε και νέα παράταση στην προθεσμία για τη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού μέχρι 30 Απριλίου 2019

Δείτε και πάλι το άρθρο του κόμβου που επικαιροποιήθηκε:■ Επαγγελματικοί λογαριασμοί - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε - Οδηγίες για την δήλωση τους (Upd)

¤

VΙI. Το θυμόσαστε;

Στην ενότητα αυτή σκέφτηκα να υπενθυμίζω —κάθε φορά που είναι η σειρά μου για σχολιασμό της εβδομάδας— ορισμένα θέματα που συχνά μας αφορούν, αλλά επίσης συχνά τα λησμονούμε λόγω της πίεσης της καθημερινότητας.

Μείωση προκαταβολής σε νέα νομικά πρόσωπα (κάτι που πρέπει να προσέχουμε)

Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 71 του ν. 4172/2013, το ποσοστό προκαταβολής του φόρου μειώνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%) για τα νέα νομικά πρόσωπα κατά τα τρία (3) πρώτα οικονομικά έτη από τη δήλωση έναρξης εργασιών τους. Η μείωση αυτή δεν εφαρμόζεται για τα νομικά πρόσωπα που προέρχονται από μετατροπή ή συγχώνευση άλλων επιχειρήσεων με βάση τις διατάξεις οποιουδήποτε νόμου.

Προσοχή: Δεν θεωρείται νέα επιχείρηση και δεν μειώνεται ο συντελεστής στο 50% για τις προσωπικές εταιρείες που κάνουν έναρξη δραστηριότητας μετά από εικονική λύση ή διακοπή άλλης επιχείρησης. Ως εικονική θεωρείται η περίπτωση κατά την οποία κάνει έναρξη δραστηριότητας στην ίδια επαγγελματική εγκατάσταση που ασκούσαν δραστηριότητα ατομική επιχείρηση που διέκοψε ή εταιρεία που λύθηκε, νέα εταιρεία με άλλη μορφή και με τους ίδιους εταίρους της λυθείσας ή συμμετοχή σ' αυτή του φυσικού προσώπου που ασκούσε την ατομική επιχείρηση που διέκοψε (ΠΟΛ. 1060/2015).


¤

VIII. Αρθρογραφία, μελέτες κ.α.

Ενδιαφέρουσα ήταν και την περασμένη εβδομάδα η αρθρογραφία του κόμβου. Δημοσιεύθηκαν νέα άρθρα, ενώ επανήλθαν στο προσκήνιο κάποια άλλα, τα οποία πρέπει να διαβάσετε ή αν δεν έχετε χρόνο στην παρούσα περίοδο να τα προσθέσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη που έχετε στη διάθεσή σας μέσω των συνδρομητικών υπηρεσιών του κόμβου. Δείτε τα σημαντικότερα εξ αυτών:

■ (Upd) Υποχρεώσεις αγροτών & εμπόρων - «Ψηφιακή πλατφόρμα» (Ν. 4492/2017) - 12 επισημάνσεις [της Εύας Λιλιοπούλου]

■ Βεβαιώσεις μερισμάτων νομικών προσώπων: Φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα

■ Βοήθημα Βεβαιώσεις αποδοχών φορολογικού έτους 2018 [της επιστημονικής ομάδας του κόμβου]

Σημείωση: Μη ρωτάτε γιατί δεν δόθηκε παράταση για την υποβολή των βεβαιώσεων. Έχουμε ξαναπεί πως ναι μεν η υποβολή τους ήταν μέχρι 28.2, όμως δεν υπάρχουν κυρώσεις σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της αρχικής υποβολής των αρχείων.

■Η μη έκπτωση της δαπάνης μισθοδοσίας και η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών - παραδείγματα, κυρώσεις (Upd)

■ Εγχειρίδιο εργασιών τέλους χρήσεως 2018 - Ενέργειες και χρονοδιάγραμμα σε 56 διαδοχικά «βήματα»[του Φώτη Λώλα]
■ Πρακτικός Οδηγός Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες - Υποχρεώσεις και ευθύνες λογιστών[της Νένας Διονυσοπούλου]

“ Κυκλοφορούν ανά την Ελλάδα αρκετοί διαπρύσιοι κήρυκες των ηλεκτρονικών βιβλίων που προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό του κλάδου και μάλιστα δεν διατηρούν ούτε μία επιφύλαξη. Τυχαίο; Δεν νομίζω „

IX. Παρατάσεις και απαλλαγές για τις πληγείσες περιοχές

■ Παράταση καταβολής βεβαιωμένων οφειλών πληγέντων

■ Υπ. Εργασίας: Μέτρα για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου

■ Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23 και 24 Ιουλίου 2018 και για το έτος 2019

■ Α.1075/2019 Παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες, έντονες βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι) που εκδηλώθηκαν από τις 13-02-2019 έως και τις 17-02-2019 στο Δήμο Αμαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης.

■ Α.1074/2019 Παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων (καταιγίδες, έντονες βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι) που εκδηλώθηκαν στους Δήμους Πλατανιά, Κισσάμου, Αποκορώνου, Καντάνου-Σελίνου, Σφακιών και Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης.

■ Παράταση οφειλών για φυσικά και νομικά πρόσωπα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης

¤

Χ.Μουσικό διάλειμμα

XI. Επισημάνσεις

■ Οι νέοι συνταξιούχοι ΟΓΑ (ενεργοί αγρότες) και το πρόβλημα με τον κωδικό 037 [του Γιώργου Παπαδημητρίου ]

■ Ασφαλιστικές εισφορές αμειβόμενων με ΤΠΥ (μπλοκάκι) από 1-1-2019 [του Δημήτρη Μπούρλου]

■ Διακοπή ατομικής οικοδομικής επιχείρησης με απούλητα νεόδμητα ακίνητα. Φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ[του Ορέστη Σεϊμένη και της Αλεξάνδρας Γεράγγελου]

■ Οι θέσεις στάθμευσης στην πυλωτή, στο υπόγειο, στον ακάλυπτο χώρο. Τι ισχύει στο Ε9 [του Ορέστη Σεϊμένη και της Αλεξάνδρας Γεράγγελου]

“Χωρίς καμία πολιτική χροιά, το σχόλιο αυτό, αλλά το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν σας θυμίζει λίγο αντιβίωση; Θα μπορούσες κάλλιστα να πας σε φαρμακείο και να ζητήσεις μια ΚΙΝ.ΑΛ. των 500 mg„


XII. Λοιπές ενδιαφέρουσες ειδήσεις, εγκύκλιοι, κ.α.

Ρίξτε μια ματιά και στα παρακάτω γιατί μπορεί να σας ενδιαφέρει κάτι:

■ Παράταση μέχρι το τέλος του 2019 για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

■ Αρχίζουν τις επόμενες ημέρες οι αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου - Στις 7 Μαρτίου ανοίγει το Επίδομα Παιδιού 2019

■ 8480/289/2019 Καθορισμός ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2019 και 2020

■ Ταμείο υπαλλήλων φαρμακευτικών εργασιών: Παράταση υποβολής της μηνιαίας κατάστασης εισφορών και κρατήσεων

Νέα ρύθμιση 120 δόσεων: Απαραίτητη για την ένταξη η πληρωμή των εισφορών 1ου και 2ου μήνα του 2019


¤

XΙΙΙ. Νομολογία

■ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ: ΣτΕ 355/2019 - Μείωση της φορολογικής βάσης ΦΠΑ συνεπεία της ολικής ή μερικής μη πληρωμής του τιμήματος από τον αγοραστή

Περίληψη (Ιωάννης Σταυρόπουλος)

Οι διατάξεις του άρθρου 19 παρ. 5α του Κώδικα Φ.Π.Α., έχουν την έννοια ότι παρέχεται δικαίωμα μειώσεως της βάσης επιβολής του φόρου “λόγω ολικής ή μερικής μη πληρωμής του τιμήματος” σε κάθε περίπτωση όπου, μετά την πραγματοποίηση των φορολογητέων πράξεων, ο υποκείμενος στον φόρο ευλόγως επικαλείται ότι, κατά πάσα πιθανότητα, στο πλαίσιο νομοθετικών ρυθμίσεων που αποβλέπουν στην αντιμετώπιση της εμπορικής αφερεγγυότητας του αντισυμβαλλομένου του (πτώχευση, εξυγίανση, θέση σε ειδική διαχείριση), δεν θα εισπράξει την αντιπαροχή ή μέρος αυτής και ότι, συνεπώς, το χρέος δε θα εξοφληθεί.
Προσκομίζει δε στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται, κατά την κρίση της φορολογικής αρχής ή των διοικητικών δικαστηρίων, η ιδιαιτέρως πιθανή παρατεταμένη χρονική διάρκεια της μη καταβολής, επιφυλασσομένης, ωστόσο, της δυνατότητας επανεκτιμήσεως της (κατά τα ανωτέρω μειωθείσας) βάσης επιβολής του φόρου προς το υψηλότερο, σε περίπτωση που υπάρξει μεταγενέστερη (εν όλω ή εν μέρει) καταβολή της αντιπαροχής.
Τέτοια περίπτωση “ολικής ή μερικής μη πληρωμής της τιμής”, που δικαιολογεί την ανάλογη μείωση της βάσης επιβολής του Φ.Π.Α., συνιστά, κατ΄ αρχήν, και η επίκληση (και προσκόμιση ενώπιον της φορολογικής αρχής) από τον υποκείμενο στον φόρο της σύναψης, μετά τη διενέργεια των φορολογητέων πράξεων, συμφωνίας εξυγίανσης μεταξύ του αφερέγγυου οφειλέτη και των πιστωτών του, καταρτισθείσας υπό τους όρους του Πτωχευτικού Κώδικα και επικυρωθείσας από το πτωχευτικό δικαστήριο, με περιεχόμενο, μεταξύ άλλων, τη μείωση των απαιτήσεων έναντι του οφειλέτη.

■ ΣτΕ 2221/2018 Αρχή της αναδρομικής εφαρμογής της ελαφρύτερης φορολογικής κύρωσης

¤

XΙV. Θέματα ΕΦΚΑ

ΕΦΚΑ: Υπολογισμός εισφορών Ιανουαρίου 2019 [ χιλιάδες ήταν τα λάθη στα ειδοποιητήρια του Ε.Φ.Κ.Α. ].

■ Χορήγηση ασφαλιστικής κάλυψης στους μισθωτούς και μη μισθωτούς ασφαλισμένους του Ε.Φ.Κ.Α. και στους ανέργους


XV. Να μην ξεχάσω

(Upd) Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Μαρτίου 2019

XVI. Έχουμε κι αυτό....

■ Πόθεν έσχες: Οδηγίες για εισαγωγή υπόχρεων από προηγούμενο έτος

XVΙ. Επίλογος

Φτάσαμε αισίως και πάλι στον επίλογο ενός ακόμη σχολίου της Δευτέρας. Κλείνοντας το σχολιασμό μου κι επειδή κάθε Δευτέρα αποτελεί θα έλεγα κι ένα νέο ξεκίνημα (όχι, δεν αναφέρομαι στις δίαιτες που πάντα τις ξεκινάμε τη μέρα αυτή), να μην ξεχνάμε ποτέ πως η ζωή είναι αυτό που συμβαίνει σε χρόνο ενεστώτα...

Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους.

Keywords
εν λόγω, παζλ, διευκρινίσεις, εφκα, απδ, βεβαίωση, σεβ, οεε, νέα, λύση, εταιρεία, συμμετοχή, viii, ελλαδα, ενφια, κρητη, ογα, τπυ, φαρμακεια, ειδήσεις, επιδομα, ΦΠΑ, πτώχευση, χρεος, xvi, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, φορολογικη δηλωση 2011, παραταση φορολογικων δηλωσεων, εκτακτη εισφορα, εισφορα αλληλεγγυης, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, η ημέρα της γης, πυρκαγιες, τελη κυκλοφοριας 2013, ογα επιδοματα, φορολογια 2013, μπλοκα αγροτων, επιδομα παιδιου, η ζωη, τπυ, ημερομήνια, βγαινουν, αιτηση, ακινητα, βημα, διαιτες, εικονες, εργασια, ηθικη, ξυλο, ογα, οεε, πλαισιο, προγραμμα, σεβ, τα νεα, υπευθυνη δηλωση, φρασεις, ωρα, απδ, αρθρα, αρθρο, αιτησεις, βεβαίωση, βλεμμα, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, γινεται, γινονται, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δηλωση, διευκρινίσεις, δοθηκε, εγχειριδιο, εβδομαδα, εν λόγω, εννοια, εμφάνιση, εξελιξη, επρεπε, εταιρεία, ετη, ετων, ετος, ζωη, ζωης, ιδια, ηλιος, ισχυει, θετικο, θυμιζει, κινηση, λαθη, λύση, λογια, μαυρο, ματια, μισθος, μειωση, μικρο, μορφη, μπορεις, μυαλο, ξεκινημα, παντα, οδηγος, ο ηλιος, οφελος, παζλ, πεδια, ποθεν εσχες, προβληματα, πορτα, ψυχη, ρυθμιση, ροτα, σειρα, συμμετοχή, σκεψεις, στιγμα, τοις εκατο, τρια, υλοποιηση, συμπτωματα, φαρμακειο, φυσικα, φυλλα, φορα, χερι, χαθηκε, χρονος, δικαιωμα, ερωτησεις, υπουργειο, χροια, λεξεις, μεινει, μια ματια, οπως τοτε, πληροφοριες, ποδια, θεματα, θεσεις, υπολογισμος
Τυχαία Θέματα