Το σχόλιο της Δευτέρας - Ο Φεβρουάριος, η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών και τα σαλιγκάρια στον Άρη

Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven


Καλημέρα καλή εβδομάδα.

Η σημερινή ημερομηνία (18 Φεβρουαρίου) είναι μία ημερομηνία η οποία για μια χρονιά στην Νεοελληνική ιστορία, δεν υπήρξε ποτέ στο ημερολόγιο. Πως γίνεται αυτό θα μου πείτε;
Στις 16 Φεβρουαρίου του 1923, έγινε η μετατροπή από το Ιουλιανό ημερολόγιο

στο Γρηγοριανό. Ο Φεβρουάριος του 1923 έφτασε τις 15 ημέρες και την 16η όλα τα ημερολόγια έδειχναν 1η Μαρτίου.
Όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει Έλληνας που να έχει γεννηθεί από 16/2 μέχρι και 28/2/1923. Επίσης αυτή η περίοδος δεν περιέχει κανένα ιστορικό γεγονός αφού στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ.


Την καταβολή των μισθών, τις προθεσμίες καθώς και άλλες λεπτομέρειες ρύθμιζε σχετικό το σχετικό Νομοθετικό διάταγμα.

Και μην νομίζετε ότι η λέξη pro rata εμφανίστηκε πρώτη φορά στον νόμο του ΦΠΑ.....

Πηγή: Εφημερίδα : Ελεύθερος τύπος

Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

■ Δηλώσεις

Συνέχεια στα θέματα των δηλώσεων είχαμε και την εβδομάδα που πέρασε. Την Δευτέρα 11/2 δημοσιεύθηκε το νέο Ε1 για τις δηλώσεις του φορολογικού έτους 2018 (Δείτε το εδώ), το οποίο όμως δεν έχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το περυσινό. Εάν θέλετε όμως να τις μελετήσετε με κάθε λεπτομέρεια, δείτε στο σχετικό άρθρο του κόμβου : Επισημάνσεις και αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1 φορολογικού έτους 2018.
Μπορείτε επίσης να δείτε και τις αλλαγές στους κωδ. 659-660, 657-658 και 781-782 του νέου Ε1.
Είναι λίγο νωρίς ακόμα θα μου πείτε για να μελετήσουμε τις αλλαγές του Ε1, εδώ έχουμε τόσες υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του μήνα σιγά μην ασχοληθούμε με τις δηλώσεις από τώρα. Η ουσία είναι ότι δεν έχουμε σημαντικές αλλαγές για το 2018 εάν εξαιρέσουμε βέβαια την δυνατότητα που δόθηκε στους συζύγους για υποβολή χωριστών δηλώσεων, αλλά και τα χωριστά εκκαθαριστικά στις κοινές δηλώσεις.
Τα χωριστά εκκαθαριστικά και η ατομική ευθύνη χωριστά για κάθε σύζυγο των οφειλών του στην δήλωση, θα λύσει αρκετά προβλήματα, ειδικά σε ό,τι αφορά στη φορολογική ενημερότητα.

Νέα είχαμε και για το Ε3 την περασμένη εβδομάδα. Δόθηκε στη δημοσιότητα η εγκύκλιος Ε.2026/2019 με τις αναλυτικές οδηγίες για την συμπλήρωσή του εντύπου. Ευτυχώς η συμπλήρωση του κωδ. 023 είναι προαιρετική για το φορολογικό έτος 2018. Δυστυχώς όμως από το τρέχων φορολογικό έτος θα είναι υποχρεωτική μέχρι 4ο Βαθμό.

Όσοι κατάλαβαν τι ακριβώς θα συμπληρώσουν στον νέο πίνακα Ι' οι εξωτερικοί λογιστές, οι Ορκωτοί κ.λπ., σχετικά με τον νόμο 4557/2018 περί νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ας μου πουν και εμένα.

Σε όσους επίσης συμπληρώσουν τον νέο πίνακα "Ελεγχόμενες Αλλοδαπές Εταιρείες (ΕΑΕ) (κωδικός 051)", τους εύχομαι καλή τύχη...

Για το φορολογικό έτος 2018 θα πρέπει να καταχωρήσουμε επίσης υποχρεωτικά τις αγορές αλλά και τις πωλήσεις παγίων και μάλιστα με μεγαλύτερη ανάλυση σε σχέση με το παλαιό Ε3. Εκτός αυτού θα πρέπει να προβούμε και σε επιμερισμό ανά δραστηριότητα εάν και εφόσον βέβαια υφίσταται. Ήθελα να ήξερα πραγματικά ποιος φορέας θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία αυτά.

Κατά τα άλλα και στο Ε3 όπως είχα αναφέρει και στο προηγούμενο σχόλιο δεν έχουμε μεγάλες αλλαγές φέτος.
Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών μετά και την νέα θέση που πήρε η διοίκηση με την ΠΟΛ.1219/2018. Θυμίζω ότι για το 2018 θα εκπέσουν ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ οι εισφορές που έχουν καταβληθεί μέσα στο ημερολογιακό έτος (από 1.1.2018 έως 31.12.2018) μείον τις εισφορές που έχουν καταβληθεί μεν το 2018 (μετά τον συμψηφισμό) αλλά είχαν εκπέσει δε ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ το 2017.
Συνεπώς εάν καταβάλατε εισφορές τον Ιανουάριο του 2019 οι οποίες αφορούσαν τον Δεκέμβριο του 2018, αυτές δεν θα εκπέσουν ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ στο έτος 2018. Επίσης εάν μετά την εκκαθάριση του ΕΦΚΑ η οποία έγινε το 2018 (περίπτωση χρεωστικού υπολοίπου) συμπεριλάβατε στην ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ έκπτωση του 2017 τις καταβολές των 5 δόσεων, αυτές θα τις αφαιρέσετε από τις υπόλοιπες καταβολές που έχουν γίνει μέσα στο 2018 γιατί δεν μπορείτε να τις εκπέσετε και δεύτερη φορά.
Τέλος εάν σε κάποιες περιπτώσεις μετά την εκκαθάριση του ΕΦΚΑ που έγινε το 2018 (περιπτώσεις πιστωτικού υπολοίπου) επιλέχθηκε ο συμψηφισμός με εισφορές του 2018, τότε το ποσό αυτό του συμψηφισμού εφόσον εξοφλεί (για τον ΕΦΚΑ) εισφορές του 2018 θα συμπεριληφθεί στην ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ έκπτωση του 2018, αφού θεωρητικά δεν το είχατε εκπέσει το 2017.
Κρατήστε αυτή την τελευταία περίπτωση γιατί η φορολογική αντιμετώπιση των συμψηφισμών για το 2018 εξαρτάται από το πως είχατε συμπεριφερθεί Φορολογικά το έτος 2017. Οι συμψηφισμοί δεν θα συμπεριλαμβάνονται στην ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2019 και μετά.
Όπως καταλαβαίνετε το 2018 είναι ένα μεταβατικό έτος μετά την έκδοση της εγκυκλίου ΠΟΛ.1219/2018 και ανάλογα με το πως συμπεριφερθήκατε φορολογικά με τις εισφορές στο φορολογικό έτος 2017, θα πρέπει να προσέξετε μην κάνετε λάθος στο φορολογικό έτος 2018.


Εάν σας μπέρδεψα, δείτε τον παρακάτω πίνακα που ίσως σας βοηθήσει λίγο στην κατανόηση.

Για το 2018 Εκπίπτουν οι ακόλουθες ασφαλιστικές εισφορές ΜΗ μισθωτών: Α.1.Αυτές που έχουν καταβληθεί από 1.1.2018 έως 31.12.2018 ανεξαρτήτως σε ποιο έτος αφορούν με την επιφύλαξη της περίπτωσης Β.1. Α.2. Τα ποσά που μετά την εκκαθάριση του ΕΦΚΑ (πιστωτικό υπόλοιπο) επιλέχθηκαν να συμψηφισθούν μέσα στο 2018, εφόσον βέβαια εξοφλούσαν εισφορές του 2018 και εφόσον δεν είχαν εκπέσει φορολογικά το 2017.
Δεν εκπίπτουν : Β.1.Οι καταβολές στις περιπτώσεις χρεωστικού υπολοίπου (5 δόσεις) που έγιναν μετά τον συμψηφισμό του ΕΦΚΑ και οι οποίες είχαν συμπεριληφθεί στην ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ έκπτωση εισφορών του 2017 Β.2.Το ποσό που είχε επιλεγεί (στις περιπτώσεις πιστωτικού υπολοίπου) να επιστραφεί μετά τον συμψηφισμό του ΕΦΚΑ το 2018.


Τώρα σε ό,τι αφορά στον πίνακα Ε (διαφορά λογιστικής - φορολογικής βάσης) καλά θα κάνετε να τον συνηθίσετε γιατί με το νέο καθεστώς θα τον συμπληρώνουμε σε κάθε περίπτωση, εκτός βέβαια εάν βρείτε κάποιον να καταβάλλει τις εισφορές του Δεκεμβρίου μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου.

Θυμίζω για όσους δεν θέλουν να το θυμούνται, ότι η λογιστική βάση της έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών διαφέρει "λίγο" από την φορολογική. Λογιστικά για τους μη μισθωτούς εκπίπτουν οι ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν στο έτος 2018 ανεξαρτήτως οποιασδήποτε καταβολής.

■ Βεβαιώσεις αποδοχών

Η καταληκτική ημερομηνία πλησιάζει γιαυτό δείτε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για να ολοκληρώσετε σωστά την ανάρτηση των βεβαιώσεων στην ΑΑΔΕ. : Βοήθημα - Βεβαιώσεις αποδοχών φορολογικού έτους 2018

■ Blueprint

Σε μία ακόμη ομιλία του ο Διοικητής της ΑΑΔΕ αναφέρθηκε στο περίφημο σχέδιο δράσεων της ΑΑΔΕ το οποίο αποκαλείτε και Blueprint. [Δείτε την ομιλία του εδώ]
Στο σχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα Ηλεκτρονικά βιβλία για τα οποία θα έχουμε νέα μέσα στον Μάρτιο. Ο διοικητής αναφέρθηκε επίσης στην επερχόμενη αναβάθμιση της ποιότητας των ελέγχων. Να είστε σίγουροι ότι οι ΚΑΔ στο Ε3 θα παίξουν το ρόλο τους σε αυτό τον τομέα.

Μένουμε λίγο στα θέματα της ΑΑΔΕ καθώς την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκαν και τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τους οφειλέτες. [Μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των οφειλετών για το 2018 - Στα 86 δις το πραγματικό ληξιπρόθεσμο]

Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος είναι γνωστό ότι έχει ξεπεράσει βέβαια τα 100 δις. Θα θέλατε όμως να δείτε το αντίστοιχο ληξιπρόθεσμο χρέος των Ελλήνων το έτος 1874;


■ Μετατροπές


Ένα από τα τελευταία νομοσχέδια με τα οποία θα συμπληρωθεί η μεταρρύθμιση του Εταιρικού Δικαίου κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα. [Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για συγχωνεύσεις, διασπάσεις και μετατροπές.]
Με το νομοσχέδιο αυτό αναμορφώνεται το νομοθετικό πλαίσιο των εταιρικών μετασχηματισμών. Ορίζονται εκ νέου οι μορφές εταιρικών μετασχηματισμών (συγχώνευση, διάσπαση και μετατροπή), περιγράφεται η διαδικασία συγχώνευσης εταιρειών είτε με απορρόφηση είτε με σύσταση νέας εταιρείας, προβλέπονται ειδικές διατάξεις για τη συγχώνευση και διάσπαση, με συμμετοχή (i) προσωπικών εταιρειών, (ii) ανώνυμων εταιρειών, (iii) εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, (iv) ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, (v) ευρωπαϊκής εταιρείας (SE), (vi) αστικών συνεταιρισμών και (vii) ευρωπαϊκής συνεταιριστικής εταιρείας (ΕΣΕτ) και ρυθμίζεται πλήθος θεμάτων που αφορούν τις μετατροπές και τις συγχωνεύσεις.


■ Επιδότηση εισφορών

Στα σημαντικά θέματα της περασμένης εβδομάδας συγκαταλέγεται και η ανακοίνωση του Υπ.Εργασίας σύμφωνα με την οποία η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και ο Υφυπουργός, Τάσος Πετρόπουλος, υπέγραψαν απόφαση για την υλοποίηση του προγράμματος επιδότησης κατά 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης για τους μισθωτούς έως 25 ετών.
Συγκεκριμένα, αναδρομικά από την 01/01/2019, οι εργοδοτικές εισφορές για κύρια σύνταξη καταβάλλονται από τις επιχειρήσεις μειωμένες κατά 50%, για τους απασχολούμενους μισθωτούς ηλικίας έως 25 ετών που εργάζονται ήδη ή θα προσληφθούν, ανεξαρτήτως του ύψους των αποδοχών τους.
Ελπίζω να δημοσιοποιηθεί σύντομα η απόφαση για να ξέρουν τι θα κάνουν με τις ΑΠΔ του Ιανουαρίου, αλλά και με την πληρωμή των εισφορών του ιδίου μήνα, όσοι βέβαια ενταχθούν αναδρομικά από 1.1.2019 στο πρόγραμμα. [Δείτε εδώ το σχετικό δελτίο τύπου]

■ Ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα

Τέλος επειδή αφορά πολύ κόσμο, σημειώστε ότι δημοσιεύθηκε η απόφαση για την ψηφιακή υπηρεσία διακίνησης νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων. Σύμφωνα με το Δελτίο τύπου το οποίο προηγήθηκε της απόφασης, η ψηφιακή υπηρεσία θα είναι έτοιμη αρχές Μαρτίου. Σημειώστε ότι στην υπηρεσία θα μπαίνουν οι υπόχρεοι με κωδικούς του Taxisnet, για την ακρίβεια με "την χρήση εξατομικευμένων κωδικών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων". Κάποιος θα πρέπει να ενημερώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η ΓΓΔΕ λέγεται πλέον Α.Α.Δ.Ε..

Η εγκύκλιος περιγράφει αναλυτικά την διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθήσουν οι παραγωγοί και οι έμποροι για την καταχώρηση των τιμολογίων και την ενημέρωση εξόφλησης αυτών.
[Ολόκληρη την εγκύκλιο μπορείτε να την δείτε εδώ : 80/26402/2019 Λειτουργία Ψηφιακής Υπηρεσίας για τη διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων]
[Δείτε επίσης για το ίδιο θέμα και το σχετικό άρθρο της Εύας Λιλιοπούλου : Υποχρεώσεις Αγροτών και Εμπόρων κατά την εξόφληση τιμολογίων «νωπών και ευαλλοίωτων» αγροτικών προϊόντων, μετά την τροποποίηση του Ν. 4492/2017.

⥢⥤

1936 - Έθνος

■ Επισημάνσεις

► Η διανομή προσωρινού μερίσματος (προμερίσματος) στην Ανώνυμη Εταιρία - ΣΟΛ ΑΕ

Μια πολύ σημαντική επισήμανση (άρθρο) από τον Γιώργο Σταματίου για το τι ισχύει σχετικά με την διανομή του Προσωρινού Μερίσματος (ή προμερίσματος όπως το ονομάζουμε) στις ΑΕ από την 1.1.2019 και μετά, σύμφωνα με τον νέο νόμο 4548/2018.
Περιεχόμενα :
-Το δίκαιο που ρυθμίζει την διανομή του προσωρινού μερίσματος.
-Διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για την διανομή προσωρινού μερίσματος
-Λογιστική αντιμετώπιση των προσωρινών μερισμάτων
-Εταιρικός φόρος εισοδήματος
-Παρακρατούμενος φόρος προσωρινών μερισμάτων

⥢⥤

■ Briefing

Δύο briefing έγιναν μέσα στην εβδομάδα που πέρασε. Δείτε τα γιατί σχολιάστηκαν ενδιαφέροντα θέματα.

► Το briefing της ημέρας - Φορολογικές δηλώσεις: Τα νέα έντυπα και επισημάνσεις (14.02.2019)

► Το briefing της ημέρας - Επισημάνσεις για τις εργασίες τέλους χρήσης (15.02.2019)

⥢⥤

'Εθνος 1936


■ Φορολογικές και άλλες αποφάσεις

► Έντυπο Ε3 και Κατάσταση Φορ. Αναμόρφωσης - Οδηγίες συμπλήρωσης

Η απόφαση : Ε.2026/2019 Οδηγίες συμπλήρωσης εντύπου Ε3 (Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα) και Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης φορολογικού έτους 2018

► Τα νέα έντυπα Ε1 και Ε2 για το φορολογικό έτος 2018

Η απόφαση : Α.1041/2019 Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2018, των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που συνυποβάλλονται με αυτή

► Δήλωση άφιξης οχήματος (ΔΑΟ): Υποχρεωτική δήλωση στην πλησιέστερη στην είσοδο Τελωνειακή Αρχή

Η απόφαση : Α.1051/2019 Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και διατυπώσεων για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 129 του ν. 2960/2001, ως προς τη δήλωση άφιξης κοινοτικών οχημάτων, για σκοπούς επιβολής τέλους ταξινόμησης

Επίσης η απόφαση : Ε.2031/2019 Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 64 του ν. 4583/2018 (ΦΕΚ 212/Α΄) και της αρ. πρωτ. Α1051/6-2-2019 (ΦΕΚ 434/Β΄) Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. «Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και διατυπώσεων για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 129 του ν.2960/01, ως προς τη δήλωση άφιξης κοινοτικών οχημάτων, για σκοπούς τέλους ταξινόμησης»

► 13-02-2019 Τέλος καπνιζόντων: Διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ για την υποβολή της δήλωσης

Οι υπόχρεοι που έχουν ήδη προβεί πριν την 24η Ιανουαρίου 2019, στην ανανέωση του λειτουργίας του χώρου καπνιζόντων για την περίοδο από 1.7.2018 έως 30.6.2019 με την καταβολή τέλους, θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση έως την 31.03.2019 και να καταβάλουν το μισό του αναλογούντος ετήσιου τέλους υπολογιζόμενο σύμφωνα με το άρθρο 4 της ΚΥΑ.
Περαιτέρω, οι υπόχρεοι που κάνουν έναρξη λειτουργίας χώρου καπνιζόντων μετά την 24η Ιανουαρίου 2019 και εντός του τρέχοντος έτους (2019), υπολογίζουν και καταβάλλουν το Τέλος Καπνιζόντων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 της ΚΥΑ (άρθρο 9 -Μεταβατικές διατάξεις).

Η απόφαση : Ε.2029/2019 Κοινοποίηση της υπ’ αριθ. Γ.Π./Δ2β/οικ.2986/14.1.2019 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας με θέμα «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία χώρων καπνιζόντων εντός των καζίνο, των κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τ.μ. και των καταστημάτων όπου νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια, καθώς και του χρόνου καταβολής και της διαδικασίας είσπραξης του ετήσιου τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθ. 45 του ν.3986/2011 (Α΄152), όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει με το άρθρο 1 υποπαρ. Ι.6 του ν.4254/2014 (85 Α΄)

► Σύσταση ή μεταβίβαση του δικαιώματος επικαρπίας μετοχών, έναντι τιμήματος - Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 42 του ΚΦΕ

Το αντίτιμο που εισπράττεται για τη σύσταση (ή τη μεταβίβαση) της επικαρπίας μετοχών με επαχθή αιτία, δεν αποτελεί καταρχήν εισόδημα, δεν είναι αντικείμενο φόρου εισοδήματος και κατ' επέκταση δεν υπάγεται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, εφόσον η μεταβίβαση πραγματοποιηθεί ως μεμονωμένο γεγονός.
Αναγράφεται στους κωδικούς 781-782 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (έντυπο Ε1), για κάλυψη τεκμηρίων, εφόσον οι μετοχές αποκτήθηκαν μετά την 1.1.2014 και η αγορά τους είχε αποτελέσει δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων το φορολογικό έτος που αποκτήθηκαν, ενώ αν αποκτήθηκαν πριν από την 1.1.2014 αναγράφεται το ποσό του αντίτιμου που εισπράχθηκε, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί η αξία κτήσης της μετοχής κατά το ποσοστό που αναλογεί στην αξία της συνιστώμενης επικαρπίας και κάθε άλλο ποσό που καταβλήθηκε για την απόκτησή της (παρ. 2 άρθρ. 34 ν. 4172/2013).

Η απόφαση : Ε.2028/2019

► Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία διάθεσης του ηλεκτρικά θερμαινόμενου προϊόντος καπνού στο εργατοτεχνικό προσωπικό των καπνοβιομηχανιών

Η απόφαση : Ε.2030/2019

► Παράταση καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από την εκδήλωση σεισμού την 26.10.2018 στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Η απόφαση : Α.1049/2019

► Μέχρι τις 30 Ιουνίου η υποβολή συγκεντρωτικών στοιχείων ορυκτών πρώτων υλών (Ο.Π.Υ)

Η απόφαση : 13283/54/2019 Εγκύκλιος σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 63 του Ν. 4512/2018 (ΦΕΚ Α΄5)

► Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων για το έτος 2018 σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3213/2003, όπως ισχύει

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1 παρ1 περ. λι του ν.3213/2003, όπως ισχύει, μεταξύ των υπόχρεων σε υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης για το έτος 2018 (χρήση 2017) είναι «λι. Τα μέλη και οι εισηγητές των γνωμοδοτικών επιτροπών, τα μέλη των οργάνων ελέγχου τα επιφορτισμένα με την εκταμίευση των ενισχύσεων όργανα, τα μέλη των οργάνων αξιολόγησης και εξέτασης των επενδυτικών σχεδίων, ελέγχου επενδύσεων και εκταμίευσης των παρεχόμενων ενισχύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.», ενώ σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 2 του ίδιου άρθρου «2. Η δήλωση της παραγράφου 1 υποβάλλεται από τους υπόχρεους μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από την απόκτηση της ιδιότητάς τους (αρχική δήλωση). Τα επόμενα έτη, η δήλωση υποβάλλεται κάθε χρόνο κατά το διάστημα της θητείας της άσκησης της δραστηριότητας ή της διατήρησης της ιδιότητας των υπόχρεων και για το επόμενο έτος. …………………

Κατ` εξαίρεση, δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, αρχικές με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου τα έτη 2016, 2017, 2018 και ετήσιες των ετών 2016 (χρήση 2015), 2017 (χρήση 2016) και 2018 (χρήση 2017) υποβάλλονται από 18.2.2019 έως 31.3.2019.»

Βάσει των στοιχείων που τηρούνται στην Υπηρεσία, καταρτίστηκε και απεστάλη στην αρμόδια Αρχή Ελέγχου η Κατάσταση Υπόχρεων σε υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης έτους 2018, η οποία αφορά όσους είχαν μια από τις ως άνω αναφερόμενες ιδιότητες κατά το έτος 2017, και ειδικότερα τα μέλη και τους εισηγητές της Κεντρικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, τα επιφορτισμένα με την εκταμίευση των ενισχύσεων των αναπτυξιακών νόμων όργανα, καθώς και τα μέλη των οργάνων αξιολόγησης, εξέτασης και ελέγχου επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των ανωτέρω, ο υπόχρεος υποβάλλει ετήσια δήλωση περιουσιακής κατάστασης κάθε έτος, εφόσον διατηρεί την ιδιότητά του και για το επόμενο έτος μετά την απώλεια αυτής. Κατά συνέπεια, όσοι άσκησαν τα ανωτέρω καθήκοντα κατά το έτος 2016 αλλά στη συνέχεια απώλεσαν την ιδιότητα που τους καθιστά υπόχρεους, θα υποβάλλουν και το 2018 ετήσια δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

Η απόφαση : 18301/2019 Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων για το έτος 2018 σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3213/2003, όπως ισχύει

■ ΔΕΔ

→ ΔΕΔ 1940/2018 Το τεκμήριο ΕΙΧ εφαρμόζεται και για φυσικά πρόσωπα με αυτοκίνητα που έχουν ξένους αριθμούς και κυκλοφορούν στην Ελλάδα

→ ΔΕΔ 5063/2018 Μη απαλλαγή από τον ΕΦΑ σε ακίνητο ναυτιλιακής που παραχωρείται δωρεάν σε άλλη ναυτιλιακή

→ ΔΕΔ 5131/2018 Μη αποδοχή ανωτέρας βίας για εκπρόθεσμη άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής

→ ΔΕΔ 4905/2018 Φορολογία σύνταξης ΤΣΜΕΔΕ φορολογικού κάτοικου Γερμανίας - Επιστροφή φόρου


Έθνος 1936

⥢⥤

■ Εργατικά - Ασφαλιστικά

⧁ Άδεια ανατροφής έως 3,5 μήνες στη φυσική, θετή ή ανάδοχη μητέρα αναπληρώτρια εκπαιδευτικό με τροπολογία

⧁ Ε. Αχτσιόγλου: «Αρχές Μαρτίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ρύθμισης οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών»

⧁ Υπογραφή ΣΣΕ για τους εργαζομένους στα πάσης φύσεως μη κύρια τουριστικά καταλύματα όλης της χώρας

ΕΦΚΑ - Υποχρεωτική στρατιωτική θητεία: Εξαίρεση των μη μισθωτών ασφαλισμένων από την καταβολή εισφορών κλάδου υγείας κατά τη διάρκειά της

⧁ Άρειος Πάγος 1081/2018 Δήλωση εργαζομένου ότι δεν διατηρεί άλλες αξιώσεις δεν υποδηλώνει αποδοχή της πρότασης του εργοδότη για την καταβολή μικρότερης της συμφωνηθείσας αποζημίωσης - Οικειοθελής αποχώρηση εργαζομένου ή συναινετική καταγγελία με μειωμένη αποζημίωση - Πότε χρειάζεται τροποποίηση της αρχικής συμφωνίας

⧁ Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 6/2019 Εξαίρεση των μη μισθωτών ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ από την καταβολή εισφορών κλάδου υγείας, κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας

⧁ Άρειος Πάγος 1303/2018 Καταγγελία σύμβασης εργασίας για λόγους αντεκδικήσεως. Άρνηση εργαζομένου να αποδεχθεί τη μονομερή εκ μέρους του εργοδότη βλαπτική μεταβολή των όρων της συμβάσεως εργασίας του

Για όσους θυμούνται τις παλαιές εποχές που στέλναμε τις συγκεντρωτικές καταστάσεις με εύκαμπτες δισκέτες στις Δ.Ο.Υ.. Υπήρχαν φυσικά και ορισμένοι υπάλληλοι οι οποίοι συνέρραπταν το συνοδευτικό έντυπο μαζί με την δισκέτα.

⥢⥤

■ Λοιπές αποφάσεις - Ειδήσεις....


→ Παροχή διευκρινίσεων επί της εφαρμογής των διατάξεων της 51483/700/Φ.15/14.05.2018 (Β΄1692) κοινής υπουργικής απόφασης

→ ΔΙΔΔΑ/Φ.15/1/2192/2019 Καθορισμός της διαδικασίας υποβολής αίτησης υπεύθυνης δήλωσης ετεροδημότη, αίτησης υπεύθυνης δήλωσης Έλληνα εκλογέα κατοίκου Ε.Ε.

→ (Upd) Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής Αιτήματος Χρηματοδότησης πιλοτικής εφαρμογής της 2ης φάσης για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

→ Μεταφορικό Ισοδύναμο: Διευκρινίσεις υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης και συμμετοχής για τις επιχειρήσεις

→ Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ οι διατάξεις που τροποποιούν το ΦΠΑ σχετικά με τις τηλεπικοινωνιακές, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ή ηλεκτρονικές υπηρεσίες από 1.1.2019

→ Νέος κατάλογος με 23 τρίτες χώρες στα πλαίσια καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας

■ Άρθρα....

■ Άρθρα Εγχειρίδιο εργασιών τέλους χρήσεως 2018 - Ενέργειες και χρονοδιάγραμμα σε 56 διαδοχικά «βήματα»

Το συγκεκριμένο άρθρο του Φώτη Λώλα, επικαιροποιήθηκε για το φορολογικό έτος 2018. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα άρθρα που δημοσιεύει ο κόμβος κάθε χρόνο και αποτελεί ένα πολύτιμο βοήθημα για όλους μας.


■ Άρθρα Ειδικό καθεστώς για τηλεπικοινωνιακές, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ή ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται από υποκείµενους στο φόρο µη εγκατεστηµένους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 47β ν.2859/2000)



Φορολογικές Υποχρεώσεις


Οι φορολογικές υποχρεώσεις της εβδομάδας είναι :


18 Φεβ 2019 Υποβολή και πληρωμή χρηματικού ποσού 35% επί του μικτού κέρδους εταιρειών παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, που είναι νόμιμα εγκατεστημένες σε κράτη μέλη της Ε.Ε. και του Ε.Ο.Χ. μηνός Ιανουαρίου20 Φεβ 2019 Υποβολή δήλωσης και καταβολή χαρτοσήμου διαφόρων περιπτώσεων τριμήνου Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου20 Φεβ 2019 Υποβολή δήλωσης απόδοσης του ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων μηνός Ιανουαρίου20 Φεβ 2019 Διαβίβαση στην Α.Α.Δ.Ε., στοιχείων προηγούμενου μηνός από πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία20 Φεβ 2019 Αποστολή από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών, στοιχείων συναλλαγών που έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για το μήνα Ιανουάριο20 Φεβ 2019 Υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής, για αναχωρήσεις μισθωτών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα
Καλή συνέχεια.
Keywords
φεβρουάριος, σαλιγκαρια, φεβρουάριος, εισφορα αλληλεγγυης, αντ, ημερολόγιο, pro, ΦΠΑ, νέα, υφίσταται, εφκα, φορολογικη, ααδε, δις, χρεος, βουλη, συμμετοχή, iii, vii, απδ, taxisnet, σολ, εθνος, φορ, φεκ, διευκρινίσεις, κυα, ιουνίου, τσμεδε, σσε, ειδήσεις, συγκεκριμένο, κινηση στους δρομους, βιβλια, σταση εργασιας, τελη ταξινομησης, καθαρα δευτερα, φορολογικη δηλωση 2011, παραταση φορολογικων δηλωσεων, www.taxisnet.gr, αξια, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, τελος ακινητης περιουσιας, εκτακτη εισφορα, ελλαδα, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, εκλογες 2014, αδεια ειδικου σκοπου, φορολογικες δηλωσεις, ληξιπροθεσμες οφειλες, φορολογικη ενημεροτητα, ημερομήνια, χωρες, ημερολόγιο, αντ, αδεια, αρειος παγος, αυτοκινητα, δωρεαν, θεμα, θητεια, μητερα, μουσικη, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, σσε, τα νεα, τσμεδε, τυχη, φεκ, φυσικη, αγορα, απδ, αρθρα, αρθρο, αποζημιωση, απωλεια, βρειτε, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δηλωση, δηλωσεις, διευκρινίσεις, διοικηση, δις, διοικητης, δοθηκε, εγινε, εγχειριδιο, υπαρχει, εκκαθαριση, εβδομαδα, ενδιαφεροντα, ενημερωση, ενημεροτητα, ενενηντα, εντυπα, εποχες, εταιρια, ετη, ετων, ετος, ευθυνη, εφημεριδα, εμποροι, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, υπηρχαν, ισχυει, υφίσταται, υφυπουργος, ομιλια, ιστορικο, κυρια, κομβος, κυα, λαθος, λειτουργια, λεπτομερειες, μηνες, μπορειτε, εξοφληση, ουσια, οχηματων, υπογραφη, προβληματα, πωλησεις, ρολο, συγκεκριμένο, συζυγο, συνεχεια, συντομα, συνταξη, συμμετοχή, σολ, σχεδιο, τασος, τεκμηριο, τυπος, υλοποιηση, φυσικα, φορολογικη, φορολογια, φορ, φορα, ψηφιακη, αγορες, εφαρμογη, ελληνικα, ετοιμη, ημερολογια, ηλεκτρονικα, υπουργειο, ιουνίου, οργανα, pro, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα
Δευτέρας -, Φεβρουάριος, Άρη,defteras -, fevrouarios, ari