Το σχόλιο της Δευτέρας - Εξαγγελίες με ελλείμματα και πλατφόρμες με ελέγχους


Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven


Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Η επικαιρότητα τις προηγούμενες ημέρες όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι επικεντρωμένη στην Δ.Ε.Θ., γι' αυτό και θα ξεκινήσω το σημερινό σχόλιο (συγνώμη ξέχασα να πω καλό φθινόπωρο) με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, οι οποίες έγιναν το βράδυ του Σαββάτου.

Μεταξύ των γνωστών από την προεκλογική περίοδο μέτρων (μείωση φόρων, αναστολή ΦΠΑ

στις οικοδομές, αναπτυξιακά κίνητρα, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης), ο Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης και κάποια πρόσθετα μέτρα που αφορούν στα εργασιακά και στις ασφαλιστικές εισφορές.

Αναλυτικά:
- Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023, που θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου του 2020. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά μια μονάδα περίπου μόνον για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.
- Θεσπίζεται αμέσως προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση.
- Αναβαθμίζεται και η ΕΡΓΑΝΗ, θα απεικονίζει πλέον όλες τις μονάδες εργασίες στην Χώρα.
- Ιδρύεται Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων για τους συνεπείς εργοδότες.
- Εκσυγχρονίζεται ο συνδικαλιστικός νόμος.
- Το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων προσαρμόζεται στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Από τις κλαδικές συμβάσεις θα εξαιρούνται πλέον μόνο επιχειρήσεις υπό διάσωση ή και αναδιάρθρωση προκειμένου να σώζονται με αυτόν το τρόπο θέσεις εργασίας.
- Καταργείται αυτή η τεράστια γραφειοκρατία στη δήλωση των υπερωριών με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζόμενου, σε πρώτη φάση πιλοτικά στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης μπορείτε να τα δείτε εδώ μαζί και το σχετικό video της ομιλίας του.

Σε ό,τι αφορά στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης ο Πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση που του έγινε την Κυριακή ανέφερε ότι από το 2021 η κυβέρνηση θα έχει αρκετό δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να αρχίσει να μειώνει την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος και να τα καταργήσει μέχρι το 2023.
Για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελ. επαγγελματιών καθώς και για την μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο επιφυλάχθηκε όμως.

Οι μάγισσες αριστερά παρακαλώ

Την περασμένη εβδομάδα όμως δεν είχαμε μόνο εξαγγελίες.

■ Ρύθμιση οφειλών

Είναι πλέον διαθέσιμη από τις 6.9.2019 η βελτιωμένη έκδοση της εφαρμογής για την ρύθμιση των οφειλών στην φορολογική διοίκηση σε έως και 120 δόσεις. Η προθεσμία λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου, ωστόσο μάλλον θα δοθεί παράταση αφού ο χρόνος που δόθηκε μετά τις βελτιώσεις που έγιναν είναι πολύ λίγος.
Οι αλλαγές οι οποίες έγιναν με τον νόμο 4621/2019 αναφέρονται στην απόφαση Α.1329/2019 η οποία τροποποιεί την Α.1196/2019 και η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Μπορείτε να δείτε συνοπτικά τις αλλαγές εδώ.

Όσον αφορά την ρύθμιση οφειλών στον ΕΦΚΑ ο Υφυπουργός Εργασίας ανέφερε σε συνέντευξή του την εβδομάδα που πέρασε :"Ως προς τα χρέη των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, ο Υφυπουργός Εργασίας δήλωσε: «Με νομοθετική μας πρωτοβουλία εντός ολίγων ημερών, θα δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στο σύστημα, ασχέτως με το αν το ποσό της οφειλής τους αυτή τη στιγμή δεν είναι υπολογισμένο σωστά, ώστε να μην χαθεί η προθεσμία. Με τη ρύθμιση του ζητήματος, οι οφειλέτες θα πληρώσουν τελικά το ποσό που τους αναλογεί."

■ Και άλλες πλατφόρμες

Σε δοκιμαστική λειτουργία τέθηκε την περασμένη Τετάρτη η ηλεκτρονική υπηρεσία για τους τελικούς δικαιούχους νομικών προσώπων. Η υποχρέωση αυτή μας αφορά όλους και θυμίζω ότι για τα κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα (ΟΕ-ΕΕ-ΑΕ-ΙΚΕ-ΕΠΕ) η προθεσμία λήγει στις 29.11.2019. Δείτε τι ακριβώς αφορά και ποιες πληροφορίες πρέπει να συμπληρώσουμε σε αυτή την νέα ηλεκτρονική εφαρμογή στην σχετική απόφαση 67343 ΕΞ 2019/19.6.2019.

Σε αντίθεση με την ανωτέρω πλατφόρμα η οποία τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία, η πλατφόρμα για το "Ψηφιακό Μητρώο των Επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχημάτων με οδηγό" τέθηκε σε πλήρη λειτουργία. Στην πλατφόρμα αυτή καταχωρούνται και τηρούνται όλα τα στοιχεία των Ε.Ι.Χ. οχημάτων που εκμισθώνονται με οδηγό, με ή χωρίς ηλεκτρονική ή τηλεφωνική διαμεσολάβηση φορέα, των οδηγών τους, καθώς και των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής διαμεσολάβησης. [Δείτε περισσότερα εδώ]

Μια νέα επίσης εφαρμογή της ΑΑΔΕ τέθηκε παραγωγική λειτουργία την περασμένη εβδομάδα. [ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη η βεβαίωση αποδέσμευσης μελλοντικών απαιτήσεων που έχουν κατασχεθεί στα χέρια τρίτων].
Από την υπηρεσία αυτή μπορείτε να εκτυπώσετε Βεβαίωση Αποδέσμευσης μελλοντικών απαιτήσεων που έχουν κατασχεθεί στα χέρια τρίτου (Άρθρο 104 περ. γ' του ν. 4611/2019), προκειμένου να τη γνωστοποιήσετε στον τρίτο εντός μηνός από την έκδοσή της.

Από την ΑΑΔΕ μας έρχεται πάλι ακόμη μια νέα εφαρμογή η οποία "άνοιξε" και αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε. Ο λόγος για την εφαρμογή με την οποία θα μπορεί να εκτυπωθεί το αποδεικτικό καταβολής στις φορολογίες κεφαλαίου. Από την υπηρεσία αυτή μπορείτε να εκτυπώσετε το αποδεικτικό καταβολής με το οποίο αποδεικνύεται η καταβολή του φόρου στις φορολογίες κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 15 του ν. 4223/2013 και για τις οποίες προβλέπεται, σύμφωνα με τις διατάξεις της οικείας νομοθεσίας, άμεση καταβολή. [Δείτε περισσότερα εδώ]. Δείτε επίσης τις επισημάνσεις του Συμβολαιογραφικού συλλόγου Αθηνών σχετικά με το αποδεικτικό καταβολής φόρου κεφαλαίου

Το ξέρατε ότι: Τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα τα οποία έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω του ενός εκ. (1.000.000) ευρώ είναι μόλις 14.639 σε σύνολο 7,2 εκ.;

Για περισσότερα στατιστικά του ΕΝΦΙΑ 2019 δείτε τους σχετικούς πίνακες που δημοσίευσε η ΑΑΔΕ: Στα 575 εκ. η μείωση του ΕΝΦΙΑ - Τα στατιστικά του 2019


■ Φ.Π.Α.

Στατιστικά δεν δίνει όμως μόνο η ΑΑΔΕ, δίνει και η ευρωπαϊκή επιτροπή και ενίοτε δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά για την χώρα μας. [Έλλειμμα ΦΠΑ: Η Ελλάδα στη δεύτερη θέση με το μεγαλύτερο έλλειμμα. - Δήλωση υπ. Οικ. κ. Χ. Σταϊκούρα ]

Με λίγα λόγια κάθε χρόνο χάνουμε 6 με 7 δις ευρώ ΦΠΑ από την φοροδιαφυγή ή από άλλους παράγοντες. Με ελάχιστα λόγια τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε έλλειμμα ΦΠΑ (VAT GAP) περίπου 30 δις. Τώρα θα μου πείτε, υπάρχει χώρα στον κόσμο που να μπορεί να πετύχει το απόλυτο εισπραξιμότητας; Η απάντηση είναι φυσικά όχι. Ωστόσο υπάρχουν χώρες που έχουν έλλειμμα ΦΠΑ μόνο 1%, έναντι του 34% που έχει η Ελλάδα.


■ Brexit

Νομίζετε ότι δεν μας αφορά; Κι όμως μας αφορά.

Η ΑΑΔΕ επισημαίνει: "Στην περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β.) στις 31/10/2019 χωρίς συμφωνία, θα υπάρχει αδυναμία ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης επιστροφής Φ.Π.Α. μετά την ημερομηνία αποχώρησης. Για δαπάνες που διενεργήσατε στο Η.Β. κατά το έτος 2019, μπορείτε να υποβάλετε την αίτηση/τις αιτήσεις σας (σύμφωνα με το άρθρο 16 της Οδηγίας 2008/9/ΕΚ) άμεσα και το αργότερο έως και τις 29/10/2019, μέσω της εφαρμογής «VAT Refund Portal», ώστε να διαβιβαστούν έγκαιρα στο κράτος-μέλος επιστροφής (Η.Β.)."

Η ευρωπαϊκή επιτροπή επίσης δημοσίευσε δημοσίευσε λεπτομερή κατάλογο ελέγχου προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που έχουν συναλλαγές με το Ηνωμένο Βασίλειο να προβούν στις τελικές προετοιμασίες. [Δείτε περισσότερα εδώ]

Τέλος επειδή η ημερομηνία πλησιάζει δείτε και μια λίστα με τις αποφάσεις της ΑΑΔΕ που ελπίζω να μην μας χρειαστούν (αν και μάλλον θα μας χρειαστούν).

■Ε.2059/2019 Αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία - Παροχή οδηγιών επί των Ειδικών Καθεστώτων εκτός της Διαμετακόμισης■Ε.2057/2019 Οδηγίες σχετικά με την εισαγωγή εμπορευμάτων σε περίπτωση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία - Κοινό Δασμολόγιο και Δασμολογητέα Αξία εμπορευμάτων■Ε.2058/2019 Αποστολή οδηγιών για την επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία και μεταβατική περίοδο σε σχέση με τις δασμολογικές και φορολογικές απαλλαγές: Επανεισαγόμενα Εμπορεύματα - Ατέλειες - Μεταφορά συνήθους κατοικίας - Ταξιδιώτες τρίτων χωρών■Ε.2054/2019 Παρέχονται οδηγίες για τη φορολογική μεταχείριση από πλευράς Φ.Π.Α. των συναλλαγών με το Η.Β. σε περίπτωση αποχώρησης από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία
Εδώ δεν υπάρχει απόφαση...
■1048742 ΕΞ 2019 Παροχή οδηγιών αναφορικά με τη νομοθεσία περί Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και τη Διοικητική Συνεργασία ενόψει ενδεχόμενης άτακτης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (no-deal BREXIT)■1045150 ΕΞ 2019 Αποστολή οδηγιών για την επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία και μεταβατική περίοδο, σε σχέση με τα Προτιμησιακά Καθεστώτα

■ Αποτελέσματα ελέγχων


► Αποτελέσματα ελέγχων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις [Να και η τεχνητή διευθέτηση στο προσκήνιο....... Σε έναν από τους ελέγχους αποδείχτηκε ως τεχνητή διευθέτηση η σύσταση εταιρείας εμπορίας φρούτων σε χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, χωρίς πραγματική οικονομική και εμπορική δραστηριότητα, με σκοπό την αποφυγή φορολόγησης στην Ελλάδα εισοδημάτων των χρήσεων 2017 και 2018 άνω των 278.000€.

► «Λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε πρατήρια καυσίμων [Συμβαίνουν και αυτά. Ξεχάστηκε στην δήλωση εισοδήματος να συμπεριληφθεί ακαθάριστα έσοδα ύψους 1,7 εκ. ευρώ.]

► Πρόστιμο 110.000 σε πιστωτικό ίδρυμα για παραβίαση της νομοθεσίας περί ακατάσχετου λογαριασμού

► Έλεγχοι του ΕΦΕΤ σε σχολικά κυλικεία, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς


Και όμως υπάρχει πινακίδα.... του παράδεισου αναζητείται ...

■ S.O.S - Επισημάνσεις

► Χρηστικός οδηγός ΕΝΦΙΑ 2019 - Μειώσεις, απαλλαγές, διορθώσεις [Με το νέο χρηστικό οδηγό για το 2019 παραθέτουμε χρηστικές πληροφορίες που αφορούν στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. προκειμένου να αποτελέσουν ένα βοήθημα για όλους τους συναδέλφους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και της ανάρτησης των εκκαθαριστικών στους λογαριασμούς των φορολογουμένων.]

► Α.Π.Δ. 8/2019: Για ποιους ασφαλισμένους δεν θα καταβληθούν τα είκοσι ευρώ για τον Ειδικό Λογαριασμό Παιδικών Κατασκηνώσεων


► Η υποβολή του Ε9 για τα ακίνητα που αποκτώνται μετά την 1η Ιανουαρίου 2019. Το πρόβλημα που προέκυψε στις κληρονομιές


► Νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα: Μην καταχωρείτε τιμολόγια στη ψηφιακή πλατφόρμα μέχρι την 30/09/2019

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: Οι δημόσιοι υπάλληλοι που πληρώνονται από το δημόσιο στο πρώτο εξάμηνο του 2019, είναι 564.823, ενώ το 2009 ήταν 942.625.


⥢⥤

■ Ενδιαφέρουσες αποφάσεις της ΔΕΔ

→ Δ.Ε.Δ. 1792/2019 Προϋποθέσεις έκπτωσης δαπανών καυσίμων με Α.Λ.Π.

Επειδή, στην προκειμένη περίπτωση, όπως προκύπτει από τις οικείες εκθέσεις ελέγχου εισοδήματος και ΦΠΑ, ο προσφεύγων έλαβε και καταχώρησε στα τηρούμενα βιβλία, μεταξύ άλλων, για το φορολογικό έτος 2014, ογδόντα δύο (-82-) αποδείξεις λιανικής πώλησης για δαπάνες καυσίμων, συνολικής αξίας 4.279,16€ και για το φορολογικό έτος 2015, ενενήντα δύο (-92-) αποδείξεις λιανικής πώλησης για δαπάνες καυσίμων, συνολικής καθαρής αξίας 3.287,13€ πλέον ΦΠΑ 756,04€, στις οποίες δεν αναγράφονταν ο Α.Φ.Μ. ή τα πλήρη στοιχεία της διεύθυνσης και της επωνυμίας ή ο αριθμός κυκλοφορίας του εφοδιαζόμενου με καύσιμα οχήματος, με συνέπεια την αδυναμία συσχέτισης των υπό κρίση συναλλαγών με τη δραστηριότητα του προσφεύγοντα και τη διενέργεια ελεγκτικών επαληθεύσεων προκειμένου να διαπιστωθεί η παραγωγικότητά τους. Επομένως, ορθώς η ελεγκτική αρχή απέρριψε τις ανωτέρω δαπάνες ως λογιστικές διαφορές, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν.4172/2013.



→ ΔΕΔ 1791/2019 Η επιβολή προστίμου λόγω ανακρίβειας των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ από τις οποίες δεν προκύπτει φόρος προς καταβολή δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οριζόμενης από την περ. α’ της παρ. 1 και την περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν.4174/2013

Από τη συνδυαστική εφαρμογή των διατάξεων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 54 του ν.4174/2013 και της ΠΟΛ.1252/2015, προκύπτει ότι στην περίπτωση υποβολής ανακριβούς ή ελλιπούς δήλωσης εισοδήματος, Φ.Π.Α. ή άλλου φορολογικού αντικειμένου πλην της φορολογίας Κεφαλαίου, από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου (πιστωτικές και μηδενικές δηλώσεις), δεν επιβάλλεται πρόστιμο διότι δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οριζόμενης από την περ. α' της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν.4174/2013 κύρωσης.


→ ΔΕΔ Θ 1236/2019 Έμμεσος προσδιορισμός αποκρυβείσας ύλης από επιχειρηματική δραστηριότητα. Αναγωγή των αγορών σε πωλήσεις. Κύρος βιβλίων. Εξωλογιστικός προσδιορισμός

Σε επιχειρήσεις που πωλούν τα είδη τους λιανικά ή κυρίως λιανικά, χωρίς να έχουν υποχρέωση περιγραφής του είδους στις εκδιδόμενες αποδείξεις λιανικής πώλησης είναι δυνατόν να εξαχθεί ασφαλές αποτέλεσμα με βάση τις αξίες των αγορών, των πωλήσεων και των αποθεμάτων. Η μέθοδος αυτή (αρχή των αναλογιών - markup) απαιτεί επιμέλεια και πρέπει να ακολουθείται στις περιπτώσεις κυρίως, που η όλη εικόνα της επιχείρησης είναι τέτοια που δημιουργεί τη βάσιμη υπόνοια ότι η επιχείρηση αποκρύπτει πωλήσεις, όπως και στην υπό κρίση περίπτωση που οι συντελεστές μικτού κέρδους επί των πωλήσεων και επί του κόστους το υπό κρίση έτος βαίνουν μειούμενοι. Η τεχνική ελέγχου που εφαρμόστηκε, ήτοι ο συσχετισμός μεταξύ των αγορασθέντων και πωληθέντων ποσοτήτων κρέατος και των λοιπών ειδών, με αναγωγή τους σε πωλήσεις βάσει των τιμών καταλόγου για τον προσδιορισμό των ακαθαρίστων εσόδων της προσφεύγουσας, δεδομένης, άλλωστε, της μη τήρησης βιβλίου αποθήκης και της συναφούς αδυναμίας ελέγχου κλειστής αποθήκης, λόγω της φύσης της δραστηριότητας της επιχείρησης της, δεν είναι αντίθετη στα διδάγματα της λογικής ούτε στους κανόνες της λογιστικής και οικονομικής επιστήμης. Τούτη περιλαμβάνεται άλλωστε και στις απαριθμούμενες του άρθρου 27 παρ. 1 του ν.4174/2013 έμμεσες τεχνικές ελέγχου ως αρχή των αναλογιών (mark up method) (ΜονΔιοικΠρωτ. Χανίων 463/2017). Περαιτέρω δε η τέλεση φορολογικής παράβασης, όπως η παράλειψη δήλωσης φορολογητέου εισοδήματος, και, περαιτέρω, η ύπαρξη αντίστοιχης φορολογητέας ύλης μπορεί να προκύπτει, κατά την αιτιολογημένη κρίση της αρμόδιας φορολογικής αρχής, όχι μόνο με βάση άμεσες αποδείξεις, αλλά και από έμμεσες αποδείξεις (άλλως, "τεκμήρια"), ήτοι από αντικειμενικές και συγκλίνουσες ενδείξεις οι οποίες, συνολικά θεωρούμενες και ελλείψει άλλης εύλογης και αρκούντως τεκμηριωμένης, ενόψει των συνθηκών, εξήγησης, που ευλόγως αναμένεται από τον φορολογούμενο, είναι ικανές να προσδώσουν στέρεη πραγματική βάση στο συμπέρασμα περί διάπραξης της αποδιδόμενης παράβασης (ΣτΕ 884/2016 επταμ.).



→ ΔΕΔ 2379/2019 Διαφορές σε ποσοτική καταμέτρηση δεξαμενών καυσίμου - Αποκλίσεις που ήταν αμελητέες και εντός των αποδεκτών ορίων

→ ΔΕΔ 2322/2019 Λογιστική διαφορά από τεκμαρτό μίσθωμα ιδιόχρησης ακινήτων

→ ΔΕΔ 814/2019 Μη κερδοσκοπικές οντότητες - Εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων - Μη έκπτωση δαπανών εκπλήρωσης των κοινωφελών σκοπών του

→ ΔΕΔ 1048/2019 Λογιστικός και φορολογικός χειρισμός επιδοτήσεων, ενισχύσεων αγροτών

Διαβάστε τη...

Το ξέρατε ότι: Από τους 564.000 δημοσίους υπαλλήλους που έχουμε οι περισσότεροι ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (166 χιλ περίπου).

⥢⥤

■ Λοιπές φορολογικές και άλλες σημαντικές αποφάσεις



► Σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών μιας Στάσης - Διευκρινίσεις ΓΕΜΗ

Με την απόφαση του υπουργείου ανάπτυξης δίνονται διευκρινίσεις για την ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4441/2016 και την αποφυγή καθυστερήσεων κατά τη σύσταση εταιρείας μέσω των Υπηρεσιών μιας Στάσης (ΥΜΣ), αναφορικά με τον προβλεπόμενο έλεγχο νομιμότητας και πληρότητας των υποβαλλόμενων στοιχείων και εγγράφων.
Οι έλεγχοι νομιμότητας και πληρότητας που απαιτούνται για τη σύσταση εταιρείας μέσω της ΥΜΣ, είναι πολύ συγκεκριμένοι και περιορίζονται στους εξής:
Α. Έλεγχος ως προς τη νομιμοποίηση των αιτούντων ιδρυτών ή του εξουσιοδοτούμενου εκπροσώπου.
Β. Έλεγχος πληρότητας υποβαλλομένων στοιχείων, εγγράφων και δικαιολογητικών.
Γ. Έλεγχος της εταιρικής σύμβασης.

Η απόφαση : 87524/2019 Διευκρινίσεις σχετικά με τη Σύσταση Εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών μιας Στάσης

► Κοινοποίηση διατάξεων που αφορούν αλλαγές στο τέλος ταξινόμησης επιβατικών αυτοκινήτων με βάση τις τιμές εκπεμπόμενης μάζας διοξειδίου του άνθρακα

Η απόφαση : Ε.2160/2019

► Οι τροποποιήσεις του νόμους 4623/2019 για το φορολογικό απόρρητο

Η απόφαση : Ε.2162/2019 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 60 και 108 του ν.4623/2019 (ΦΕΚ Α' 134)


► Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ και της ΗΔΙΚΑ για την ένταξη δικαιούχων

Η απόφαση : 424/2019 Διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών της Α.Α.Δ.Ε. και της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. για την ένταξη δικαιούχων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.)

► Καθορισμός απλουστευμένων διαδικασιών στα καθεστώτα διαμετακόμισης, θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία και εξαγωγής του φυσικού αερίου που διακινείται μέσω σταθερών εγκαταστάσεων μεταφοράς (δίκτυο αγωγών)

Με την απόφαση αυτή γίνεται αναμόρφωση της ισχύουσας τελωνειακής διαδικασίας διακίνησης, θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία και εξαγωγής φυσικού αερίου μέσω σταθερών εγκαταστάσεων (δίκτυο αγωγών), με στόχο οι σχετικές διατυπώσεις να εναρμονίζονται πλήρως με τις ενωσιακές και εθνικές διατάξεις της τελωνειακής νομοθεσίας, καθώς και τη διευκόλυνση του εμπορίου, με την παράλληλη διασφάλιση των δημοσιονομικών συμφερόντων.

Η απόφαση : Α.1330/2019

► Ελάχιστο τίμημα της μίσθωσης για τα Ε.Ι.Χ. οχήματα που εκμισθώνονται, με οδηγό

Το ελάχιστο τίμημα της μίσθωσης για τα Ε.Ι.Χ. οχήματα που εκμισθώνονται, με οδηγό, ολικώς μέσω προκρατήσεως με αντίστοιχη σύμβαση ελάχιστης διάρκειας τριών (3) ωρών ορίζεται στα ενενήντα ευρώ (90 €). Αντιστοίχως, το ελάχιστο τίμημα της μίσθωσης με σύμβαση ελάχιστης διάρκειας τριάντα λεπτών (30’), ορίζεται στα σαράντα ευρώ (40 €)

Η απόφαση : Α 61583/2723/2019 Τροποποίηση της 15732/13.11.2012 (ΦΕΚΒ’/3053) κοινής υπουργικής απόφασης με θέμα: «Όροι και προϋποθέσεις εκμίσθωσης επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων με οδηγό από τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και εταιρείες και συνεταιρισμούς Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης αυτοκινήτων», όπως ισχύει

Μερικές ακόμα

► Α.1326/2019 Είσπραξη εσόδων υπέρ τρίτων από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.)

► Ε.2161/2019 Συντελεστές τέλους ταξινόμησης οχημάτων με την εφαρμογή επικαιροποιημένων προτύπων εκπομπών ρύπων (EURO), σύμφωνα με τους Κανονισμούς 715/2007 και 692/2008, όπως ισχύουν


Το ξέρετε ότι: Το 11% των ανθρώπων πάνω στη Γη είναι αριστερόχειρες;


⥢⥤

Το ξέρετε ότι: Υπάρχουν οι διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνετε από αυτόματο μηχάνημα πώλησης, παρά από καρχαρία;


Όποιος φεύγει από τα γραφεία της Apple αντικρίζει αυτή τη πινακίδα


■ Εργατικά - Ασφαλιστικά

⧁ Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 44/2019 Ανώτατο ποσό συντάξεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 120 του Ν. 4623/2019

Γνωστοποίηση της έκδοσης της αναλυτική εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων , προς ενημέρωση και εφαρμογή. Η απόφαση που γνωστοποιείται αφορά το ανώτατο όριο σύνταξης και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή του.


⧁ 38195/1046/2019 Τροποποίηση της με αριθμ. πρωτ. 8480/289/ 26.2.2019 κοινής υπουργικής απόφασης (Β' 620) με θέμα «Καθορισμός ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2019 και 2020»

⧁ Προσαύξηση συντάξεων σε περίπτωση εργατικών ατυχημάτων ή επαγγελματικής νόσου - Άρθρο 37 του ν. 4611/2019

Η απόφαση : Φ80000/οικ.28662/901/2019 Γνωστοποίηση των διατάξεων του άρθρου 37 του ν. 4611/2019 (ΦΕΚ Α΄73)

Στις συντάξεις λόγω αναπηρίας ή λόγω θανάτου, εφόσον η αναπηρία ή ο θάνατος οφείλεται σε εργατικό ατύχημα, ή ατύχημα εκτός εργασίας ή επαγγελματική ασθένεια, καταβάλλεται ολόκληρο το ποσό της προκύπτουσας διαφοράς από την ημερομηνία ισχύος του νόμου . Δηλαδή από 17.05.2019 στους συνταξιούχους από την 12η/5/2016 καταβάλλεται το πλήρες ποσό της αναπροσαρμοσμένης σύνταξης βάσει των ενιαίων κανόνων του ΕΦΚΑ.

⧁ ΔΕΝ: «Άδεια και αποδοχές-Επίδομα αδείας»

⧁ ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ: Άδεια σχολικής παρακολούθησης

Επίσης:

⧁ Τα αποτελέσματα του ΕΡΓΑΝΗ για τον Αύγουστο - Γ. Βρούτσης: «Η απόσυρση του βάσιμου λόγου απόλυσης δεν έφερε κύμα απολύσεων και κατάρρευση της αγοράς εργασίας»


Και μερικές ειδήσεις ακόμα:

⧁ Γ. Βρούτσης: «Επιστρέφουμε 86 υπαλλήλους για την ενίσχυση των τμημάτων απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ - Επιταχύνουμε τους ρυθμούς εκκαθάρισης και απόδοσης»

ΕΛΓΑ: Έως 30/09 η καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2018



Το ξέρατε ότι: "παίρνουμε" περίπου 23.000 ανάσες την ημέρα

⥢⥤


Απαγορεύεται να οδηγείτε κάτω από δορυφόρους...

■ Λοιπές ειδήσεις


⧫ (Upd) Διαθέσιμη η υποβολή δηλώσεων απόδοσης Παρακρατούμενων και Προκαταβλητέων Φόρων με το νέο σύστημα - Οδηγίες χρήσης

⧫ Η Γερμανία μειώνει το φόρο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

⧫ Ετήσιο μίσθωμα για τη λειτουργία ξενοδοχειακών τουριστικών λιμένων με απόφαση του Χ. Θεοχάρη

⧫ Α. Βεσυρόπουλος: «Όχι μόνο δεν καταργούνται αλλά ενισχύονται ακόμα περισσότερο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί»

⧫ «Ψηφιακή ταυτότητα» για τα αγροτικά προϊόντα - Συζητήθηκε το ενδεχόμενο ίδρυσης Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Αυθεντικότητας



Το ξέρατε ότι: Καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες όταν κοιμόμαστε παρά όταν βλέπουμε τηλεόραση.

⥢⥤

■ Συχνές ερωτήσεις ΑΑΔΕ

⧫ ΤΕΠΑΗ: Νέο αρχείο συχνών ερωτήσεων-απαντήσεων από την ΑΑΔΕ

⧫ Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις Έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας

⧫ Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις Δήλωση απόδοσης παρακρατούμενων και προκαταβλητέων φόρων από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από αμοιβές επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς και από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα


Μια συνηθισμένη μέρα στην Ανταρκτική.


■ Αποφάσεις δικαστηρίων


→ ΣτΕ 1308/2019 Συνταγματική η κατάργηση επιδομάτων δώρων και αδείας από 1.1.2013 (διάταξη της περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου Γ.1 της παραγράφου Γ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012)

→ ΣτΕ 296/2019 Μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου. Κλήση σε ακρόαση

Το ξέρατε ότι: Οι αντίθετες πλευρές σε ένα ζάρι έχουν άθροισμα πάντα τον αριθμό 7;

⥢⥤


■ Άρθρα....


→ Ελεγχόμενες χρήσεις - Χρόνος παραγραφής φορολογικών υποθέσεων

→ Η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) στην Ανώνυμη Εταιρεία (8 χρηστικά άρθρα, για τα έγγραφα, τις αποφάσεις και τις ενέργειες που χρειάζονται) [Αρκετά σημαντικό άρθρο μη το προσπεράσετε....]

→ Εφαρμογή Μέτρων - Δράσεις που σχετίζονται με την πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης των κερδών (BEPS)


Φορολογικές Υποχρεώσεις εβδομάδος

10 Σεπ 2019 Απόδοση υπέρ Δήμων ή Κοινοτήτων δικαιώματος υδροληψίας μηνός Αυγούστου10 Σεπ 2019 Υποβολή δήλωσης στην αρμόδια Τελωνειακή αρχή από πρόσωπο που πραγματοποιεί ενδοκοινοτική απόκτηση καινούργιου μεταφορικού μέσου
10 Σεπ 2019 Καταληκτική ημερομηνία για την τακτική συνέλευση εταίρων Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε.13 Σεπ 2019 Καταβολή Ειδικής Εισφοράς Διαδικτύου (2% υπέρ Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.) και υποβολή Αναλυτικής Κατάστασης Ειδικής Εισφοράς Διαδικτύου (Α.Κ.Ε.Ε.Δ.) επί των αμοιβών των υπηρεσιών διαφήμισης ή προβολής ή εν γένει προώθησης πωλήσεων προϊόντων ή διάθεσης υπηρεσιών που τελούνται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο μέσω διαδικτύου, για την τιμολογημένη δαπάνη του χρονικού διαστήματος από 16.11.2017 έως και 31.7.201913 Σεπ 2019 Υποβολή έκτακτης περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. και καταβολής του φόρου μηνός Αυγούστου15 Σεπ 2019 Υποβολή αίτησης για καταχώριση στοιχείων στην εφαρμογή του e-Μητρώου Πλοί­ων (και καταβολή του αντίστοιχου παραβόλου) για, ιδιωτικά πλοία αναψυχής υπό ελληνική σημαία, επαγγελματικά πλοία αναψυχής ανεξαρτήτως σημαίας και επαγγελματικά τουρι­στικά ημερόπλοια ανεξαρτήτως σημαίας

Δείτε επίσης τι μας περιμένει τον Σεπτέμβριο... Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Σεπτεμβρίου 2019

Καλό Φθινόπωρο και προσοχή, μην περπατάτε κοιτάζοντας το κινητό σας.

Keywords
πλατφορμες, εισφορα αλληλεγγυης, υφυπουργός εργασίας, υπουργείο παιδείας, τελη ταξινομησης, αντ, ΦΠΑ, εργανη, αναδιαρθρωση, video, εφκ, πετρελαιο, εφκα, ηλεκτρονική, νέα, ααδε, βεβαίωση, αθηνα, ελλαδα, ενφια, δις, gap, εφετ, αποδειξεις, ήτοι, τεκμηρια, διευκρινίσεις, γεμη, φεκ, ηδικα, euro, apple, οφείλεται, αποσυρση, ειδήσεις, ελγα, επιδοματα, εταιρεία, σεπ, τελη κυκλοφοριας, βιβλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αυξηση φπα, αποσυρση αυτοκινητων 2011, ομαδα διας, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, αξια, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, απολυσεις στο δημοσιο, τελος ακινητης περιουσιας, εκτακτη εισφορα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, εκλογες 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αποτελεσματα, ήτοι, ρυθμιση οφειλων, ημερομήνια, αμοιβες, αρθρο 37, χωρες, ηλεκτρονική, αντ, αδεια, ακινητα, γερμανια, ελγα, εμπορικη, εργασια, εφετ, ηδικα, ηνωμενο βασιλειο, θανατος, θεμα, θερμιδες, τηλεοραση, υπουργείο παιδείας, ωρα, apple, αδυναμια, αθροισμα, αρθρα, αρθρο, αιτησεις, αναπηρια, ατυχημα, βεβαίωση, βραδυ, γινεται, γραφεια, δυνατοτητα, δημοσιο, δειτε, δηλωση, διευκρινίσεις, διοικηση, δις, δοθει, δοθηκε, εγινε, εγγραφα, ευρω, υπαρχει, εκθεσεις, εβδομαδα, ενημερωση, ενενηντα, ενιοτε, εποχη, ερχεται, εταιρεία, ετη, ετος, εφκ, εικοσι, υπηρεσια, υπηρεσιες, υφυπουργος, θεσεις εργασιας, ιδρυμα, εικονα, κυβερνηση, κυμα, κινητο, λειτουργια, λογια, λογο, μητσοτακης, μειωση, μπορειτε, ξερετε, παντα, ογδοντα, οδηγος, ανωνυμη εταιρεια, οφείλεται, οχηματων, οχηματα, πεδιο, πιθανοτητες, πινακες, πλοια, πωλησεις, ρυθμιση, σεπ, τουριστικα γραφεια, υφυπουργός εργασίας, φυσικα, φθινοπωρο, φορολογικη, χρονος, ψηφιακη, αχρηστη, deal, εφαρμογη, ειδη, ενωση, ερωτησεις, χωρα, υπουργειο, κληση, κυριακη, λευκο, μεθοδος, πληροφοριες, σημαια, τριαντα, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα