Στο ΦΕΚ η απόφαση για τον έλεγχο της αγοράς του γάλακτος



Με την κοινή υπουργική απόφαση 838/51008/19 καθορίζονται:

α) τα αναγκαία μέτρα ελέγχου για τη διασφάλιση θεμιτών εμπορικών πρακτικών κατά την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των παραγόμενων υποπροϊόντων γάλακτος,

β) η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής, είσπραξης και απόδοσης στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ της ειδικής εισφοράς 0,75 % επί της ανά κιλό τιμής του εισκομιζόμενου γάλακτος βάσει της παρ. 7 του άρθρου 94 του ν. 2127/1993, από τους πρώτους αγοραστές,

όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 3 της κ.υ.α..

Στο πεδίο εφαρμογής της απόφασης εμπίπτουν όλοι οι παραγωγοί και αγοραστές γάλακτος, όπως ορίζονται:
(α) «Παραγωγοί γάλακτος» νοούνται οι κτηνοτρόφοι κάτοχοι κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων γαλακτοπαραγωγής, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, καθώς και συλλογικοί φορείς κτηνοτρόφων, όπως αγροτικοί συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών και ενώσεις οργανώσεων παραγωγών, εφόσον παραδίδουν το γάλα που παράγουν οι ίδιοι ή τα μέλη τους αντίστοιχα, στους «πρώτους αγοραστές».
(β) «Πρώτος αγοραστής» νοείται η επιχείρηση ή ο συλλογικός φορέας που:
(βα) αγοράζει γάλα από εγχώριους παραγωγούς προκειμένου, διαζευκτικά ή σωρευτικά, να το συλλέξει, αποθηκεύσει, ψύξει, τυποποιήσει, συσκευάσει, μεταποιήσει, μεταπωλήσει.
(ββ) αγοράζει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα προϊόντα: γάλα νωπό, γάλα θερμικά επεξεργασμένο, συμπυκνωμένο γάλα, σκόνη γάλακτος, σκόνη πρωτεϊνών γάλακτος, κρέμα γάλακτος, βούτυρο, τυρόπηγμα, απευθείας από κράτη μέλη της Ε.Ε. ή τρίτες χώρες, για περαιτέρω μεταποίηση σε γαλακτοκομικά προϊόντα ή και επιδόρπια με βάση το γάλα, για τυποποίηση συσκευασία/ανασυσκευασία ή για μεταπώληση μέρους ή του συνόλου αυτών, εξαιρουμένων των ποσοτήτων που διατίθενται απευθείας στη λιανική πώληση.

Οι παραγωγοί γάλακτος του άρθρου 3 της απόφασης, προκειμένου να διαθέτουν το παραγόμενο γάλα, πρέπει να λάβουν ηλεκτρονικό κωδικό έγκρισης από την αρμόδια αρχή ελέγχου, η οποία έχει την ευθύνη της τήρησης και της συνεχούς ενημέρωσης του σχετικού μητρώου που διασυνδέεται με την εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ.

Ο ηλεκτρονικός κωδικός έγκρισης χορηγείται από την αρμόδια αρχή ελέγχου, μέσω της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος, της Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων, ύστερα από αίτηση υπεύθυνη δήλωση (Υπόδειγμα 1 του Παραρτήματος της απόφασης) του ενδιαφερομένου, που υποβάλλεται σε αυτήν, στην οποία υποχρεωτικά δηλώνεται ο κωδικός εκμετάλλευσης (EL) του παραγωγού.

Στην περίπτωση που ο παραγωγός γάλακτος είναι συλλογικός φορέας, όπως αυτοί ενδεικτικά αναφέρονται στο άρθρο 3 παρ. 1 α), προσκομίζει αναλυτική κατάσταση των μελών του με τους αντίστοιχους κωδικούς εκμετάλλευσης (EL) που αυτοί φέρουν.

Δείτε την κ.υ.α. 838/51008/2019 από το αρχείο του κόμβου

Το σχετικό δελτίο τύπου:

"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε ισχύ νέα μέτρα ελέγχου της αγοράς γάλακτος για την προστασία των κτηνοτρόφων μας

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα, 21 Μαρτίου, μετά τη δημοσίευσή της (ΦΕΚ Β΄ 964/2019), η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα «Μέτρα ελέγχου στην αγορά γάλακτος», που υπογράφουν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Χουλιαράκης και η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Στόχος είναι να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις για τις επιχειρήσεις-παραβάτες, αφού προβλέπεται ακόμα και το «κλείσιμο» για ένα εξάμηνο, καθώς σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής η επιχείρηση-παραβάτης θα διαγράφεται από το Μητρώο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και δεν θα μπορεί να παραλαμβάνει νομίμως γάλα. Επίσης, πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα.

Προβλέπονται κλιμακωτές κυρώσεις και πρόστιμα, σε βιομηχανίες, μεταποιητές και παραγωγούς γάλακτος που κάνουν χρήση αθέμιτων πρακτικών και δεν δηλώνουν τις σωστές ποσότητες γάλακτος, που παραλαμβάνουν ή παράγουν αντίστοιχα. Τονίζεται ότι για πρώτη φορά εντάσσονται στο σύστημα ελέγχου και οι ενδιάμεσοι αγοραστές.

Τα πρόστιμα για τους παραγωγούς ξεκινούν από τα 200 ευρώ συν 2,5% επί της αξίας των ετησίων παραδόσεων γάλακτος και φτάνουν μέχρι τα 1.500 ευρώ συν 2,5%. Για τους αγοραστές γάλακτος (βιομήχανους, τυροκόμους και ενδιάμεσους) είναι πολύ υψηλότερα και ξεκινούν από τα 500 ευρώ συν 0,5% της αξίας των ετήσιων παραλαβών γάλακτος και φτάνουν μέχρι τα 4.000 ευρώ συν το 5% της αξίας των ετήσιων παραδόσεων/παραλαβών γάλακτος. Σύμφωνα με τις εισκομιζόμενες ποσότητες της προηγούμενης περιόδου, υπολογίστηκε ότι τα πρόστιμα για τις βιομηχανίες μπορεί να φτάσουν έως και το 1 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής, αφαιρείται ο ηλεκτρονικός κωδικός έγκρισης του αγοραστή ή του παραγωγού και δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αγοραπωλησίες γάλακτος. Εάν, τέλος, διαπιστωθεί δεύτερη υποτροπή απενεργοποιείται ο ηλεκτρονικός κωδικός έγκρισης και διαγράφεται ο παραβάτης από το μητρώο για χρονικό διάστημα 6 μηνών, όπως προαναφέρθηκε.

Ακόμη, στην απόφαση καθορίζονται:
α) τα αναγκαία μέτρα ελέγχου για τη διασφάλιση θεμιτών εμπορικών πρακτικών κατά την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των παραγόμενων υποπροϊόντων γάλακτος,
β) η υποχρεωτική διασύνδεση των παραγωγών και αγοραστών γάλακτος μέσω του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» για:
✓ Τριμηνιαία δήλωση παραδόσεων (σ.σ. παραγωγοί) και μηνιαία δήλωση παραλαβών γάλακτος (σ.σ. αγοραστές).
✓ Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Εισροών/Εκροών Γάλακτος (σ.σ. αγοραστές)
γ) η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής, είσπραξης και απόδοσης στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ της ειδικής εισφοράς 0,75% επί της ανά κιλό τιμής του εισκομιζόμενου γάλακτος βάσει της παρ. 7 του άρθρου 94 του ν. 2127/1993, από τους πρώτους αγοραστές."

Keywords
Τυχαία Θέματα