Τι είδαν οι έλληνες τραπεζίτες στο Λονδίνο – Τα μηνύματα που πήραν

Θετικότερο κλίμα παρατηρήθηκε χθες στο διεθνές τραπεζικό συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο για πρώτη φορά έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα για τις ελληνικές τράπεζες που συμμετείχαν σε αυτό.

Στο Λονδίνο βρέθηκαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, της Alpha Bank

Βασίλης Ψάλτης και της Eurobank Φωκίων Καραβίας, καθώς και επιτελείο της Εθνικής Τράπεζας, όπου πραγματοποίησαν δεκάδες συναντήσεις με εκπροσώπους θεσμικών επενδυτών, hedge funds και αναλυτές.

Από τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, τα επιτελεία των τραπεζών διαπίστωσαν την επιστροφή της αισιοδοξίας για την Ελλάδα αλλά και τις προοπτικές των τραπεζών. Επιπλέον ως ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η επανεμφάνιση στις συναντήσεις μεγάλων παραδοσιακών επενδυτών που τα τελευταία χρόνια είχαν θέσει στον «πάγο» τη χώρα.

Μπορει τα ερωτήματα να μη διαφοροποιουντο σε σχέση με το πρόσφοτο παρελθόν όμως οι ξένοι επενδυτές υστέρα από μεγάλο χρανικό διάστημα πρώτη φορά βλέπουν εκ νέου επενδυτικά τις ελληνικές τράπεζες και γιατί έχουν πέσει οι τιμές τους αλλά και γιατί ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποιο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Το ενδιαφέρον αυτό ανακόπτει από την επικείμενη συνολική μείωση των κόκκινων δανείων Από την άλλη πλευρά τα αποτελέσματα των τριών εκ των τεσσάρων τραπεζών θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα και άρα σε επίπεδο αριθμών οι ξένοι επενδυτές μόνον τη Eurobank μπορούσαν να αξιολογήσουν.

Οι ερωτήσεις των ξένων επενδυτών περιστράφηκαν όπως αναμενόταν στα κόκκινα δάνεια και τους τρόπους μείωσης καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα θα καταθέσουν εκ νέου βελτιωμένους στόχους τριετίας στο τέλος του μήνα για λογαριασμό του SSM.

Επίσης σημαντικές ερωτήσεις δέχθηκαν οι τράπεζες και για το σχέδιο του ΤΧΣ αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων με βάση το Asset Protection Sheme.

Μείζον θέμα για τους ξένους επενδυτές αποτελούν οι εκλογές οι οποίες αντιμετωπίζονται μάλλον θετικά με βάση τα προγνωστικά για το εκλογικό αποτέλεσμα Το κλίμα αυτό είναι φανερό πως αντικατοπτρίζεται και στον τρόπο με τον οποίο κινείται η χρηματιστηριακή αγορά n οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο παρουσιάζει σημάδια αναρρίχησης των μετοχών των πιστωτικών ιδρυμάτων

Οι μετέχοντες στο road show εκφράζουν την ευχή το ενδιαφέρον του συνεδρίου να μεταφραστεί και σε νέο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις συναντήσεις με τα επιτελεία των εγχώριων τραπεζών μετείχαν «βαριά» ονόματα ισχυρών θεσμικών επενδυτών όπως η Amundi, BlackRock, Wellington κ.α.

Keywords
Τυχαία Θέματα