Κατατέθηκε το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο - Εργασιακά, ΓΕΜΗ, «πόθεν έσχες», τυχερά παίγνια και πλήθος άλλων διατάξεων



Κατατέθηκε το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο στη Βουλή.

Με τις διατάξεις του προβλέπονται τα ακόλουθα:

ΜΕΡΗ Α & Β

Ρυθμίζονται θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων καθώς και τον έλεγχο επενδυτικών σχεδίων και την πιστοποίηση ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας επενδύσεων των νόμων 4399/2016, 3908/2011, 3299/2004 και 2601/1998. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

1.α. Αίρεται η προϋπόθεση υπαγωγής στο Ευρωπαϊκό Ταμείο
Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) για τις επενδύσεις του ν.3389/2005, που έχουν εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, προκειμένου αυτές να χαρακτηριστούν ως αυτοδίκαια εντασσόμενες Στρατηγικές Επενδύσεις.
β. Περιλαμβάνονται και οι Στρατηγικές Επενδύσεις 2 του τομέα της βιομηχανίας στις κατηγορίες επενδύσεων για τις οποίες ο ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης ως κίνητρο χωροθέτησης, ορίζεται σε 0,6.
γ. Μειώνονται σε τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες οι προθεσμίες για την έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για έργα και δραστηριότητες υποκατηγορίας ΑΙ και Α2. Σήμερα ισχύουν οι προθεσμίες σαράντα πέντε (45) και τριάντα πέντε (35) εργάσιμων ημερών αντίστοιχα, για αυτές τις κατηγορίες.
δ. Ορίζεται ως επιβαρυντική περίσταση για την επιβολή πειθαρχικής ποινής, η άπρακτη παρέλευση της προβλεπόμενης προθεσμίας των σαράντα πέντε (45) ημερολογιακών ημερών, για την έκδοση οποιασδήποτε απαιτούμενης άδειας, έγκρισης ή γνωμοδότησης για την εγκατάσταση ή λειτουργία Στρατηγικής Επένδυσης ή η μη εμπρόθεσμη αποστολή από τις περιφερειακές ή άλλες υπηρεσίες προς την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή των σχετικών εγκρίσεων, εισηγήσεων ή γνωμοδοτήσεων.
ε. Παρέχονται τα κίνητρα ενίσχυσης δαπανών στρατηγικών επενδύσεων με τη μορφή επιχορήγησης και στις περιπτώσεις πρόσληψης ατόμων με χρόνια πάθηση. (Σήμερα το μέτρο περιορίζεται στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και τα άτομα με αναπηρία). (άρθρο 1)

2. Συμπληρώνεται το πλαίσιο που διέπει τον έλεγχο των επενδυτικών σχεδίων και την πιστοποίηση ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων προβλέπεται: α) η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο διαπιστωθούν αποκλίσεις και ανακριβείς δηλώσεις σε σχέση με όσα έχουν αναρτηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, β) η μη καταβολή του προβλεπόμενου παραβόλου για την υποβολή του αιτήματος ελέγχου και γ) δειγματοληπτικός έλεγχος για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης από τριμελή επιτροπή, οι αποζημιώσεις των μελών της οποίας καθορίζονται με κ.υ.α. (άρθρο 2)

3. Υπάγονται εφεξής, στο καθεστώς ενισχύσεων του ν.4399/2016, επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες καθώς και σε δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών. (άρθρο 3)

ΜΕΡΟΣ Γ

Δημιουργείται Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, ως ενιαία αποτύπωση του συνόλου των αδιαβάθμητων γεωχωρικών δεδομένων κατά τρόπο δημόσια και δωρεάν προσβάσιμο στο κοινό, μέσω διαδικτύου.
Ρυθμίζονται επιμέρους θέματα λειτουργίας του ανωτέρω Χάρτη (παραχώρηση πρόσβασης στα γεωχωρικά δεδομένα, νομική δεσμευτικότητα κ.λπ.) και ορίζονται τα αρμόδια όργανα για την ανάπτυξη, τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία αυτού, παρέχεται δε η δυνατότητα ανάθεσης των εν λόγω ενεργειών στους μνημονευόμενους φορείς (δημόσιες Υπηρεσίες ή και ιδιωτικό φορέα με την αναγκαία τεχνογνωσία). (άρθρα 4-9)

ΜΕΡΟΣ Δ

Συγκροτείται Εθνικό Μητρώο Υποδομών, το οποίο λειτουργεί σε ψηφιακή και δημόσια προσβάσιμη μορφή, περιλαμβάνει όλες τις υποδομές και τα κτήρια που ανήκουν ή βρίσκονται υπό τη διαχείριση φορέων του δημοσίου τομέα, εξαιρουμένων των υποδομών και των κτηρίων που ανήκουν ή βρίσκονται υπό τη διαχείριση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ρυθμίζονται επιμέρους θέματα λειτουργίας αυτού.
Με υπουργική απόφαση, μπορούν να ανατεθούν η ανάπτυξη και η λειτουργία του ανωτέρω Μητρώου σε φορέα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου με την απαιτούμενη τεχνογνωσία και υποδομή. (άρθρο 10)

ΜΕΡΟΣ Ε

Επανακαθορίζεται το πλαίσιο εγκατάστασης και λειτουργίας των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων από τους Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (αρ. 41 ν.3982/2011).
(άρθρο 11)

ΜΕΡΗ ΣΤ & Ζ

Ρυθμίζονται θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με (i) την ίδρυση και λειτουργία Επιχειρηματικών Πάρκων (ΕΠ) και (ii) την άσκηση των Βιομηχανικών Δραστηριοτήτων. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

1.α. Επανακαθορίζεται το πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις των ΟΤΑ Α' βαθμού και των Εταιρειών Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων (ΕΑΝΕΠ) ή των Εταιρειών Διαχείρισης Επιχειρηματικών Πάρκων (ΕΔΕΠ) όσον αφορά στις παρεχόμενες υπηρεσίες καθαριότητας, φωτισμού κοινοχρήστων χώρων, συλλογής απορριμμάτων και στις άλλες υπηρεσίες για τις οποίες οι ΟΤΑ Α' βαθμού εισπράττουν ανταποδοτικά τέλη.
β. Προβλέπεται ότι, το ογδόντα τοις εκατό (80%) των ανταποδοτικών τελών που καταβάλλουν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις δια του λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, προορίζεται για την κάλυψη των δαπανών των ανταποδοτικών υπηρεσιών και αποδίδεται απευθείας από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας με κατάθεσή του στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό της ΕΑΝΕΠ ή ΕΔΕΠ (ισχύει και σήμερα). Το υπόλοιπο είκοσι τοις εκατό (20%) των καταβαλλομένων τελών αποδίδεται στον οικείο ΟΤΑ ως ανταποδοτικό τέλος για τη λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου ή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης εντός των διοικητικών του ορίων με την προϋπόθεση ότι, το ποσό που αποδίδεται για την κάλυψη των δαπανών των ανταποδοτικών υπηρεσιών (80% των ανταποδοτικών τελών) στην ΕΑΝΕΠ ή ΕΔΕΠ επαρκεί για το σκοπό καταβολής του.
γ. Προβλέπεται ότι ο υπολογισμός και η επιβολή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που εισπράττουν οι ΟΤΑ για τα ακίνητα στα ΕΠ ή τις Άτυπες Βιομηχανικές Συγκεντρώσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί η απόφαση χαρακτηρισμού τους ως περιοχών που χρήζουν περιβαλλοντικής εξυγίανσης, γίνεται μόνο επί της επιφάνειας των κτισμάτων. (Σήμερα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του η αξία των κτισμάτων και η αξία της διπλάσιας έκτασης από εκείνη που καταλαμβάνουν τα κτίσματα).
δ. Απαλλάσσεται από το φόρο μεταβίβασης και το φόρο δωρεάς κάθε σύμβαση αγοραπωλησίας και δωρεάς έκτασης προς την ΕΑΝΕΠ για τη διασφάλιση του προβλεπόμενου ποσοστού [τουλάχιστον πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) της έκτασης] που θα καταλάβει το ΕΠ. Οι ίδιες φορολογικές απαλλαγές ισχύουν και για τις συμβάσεις με τις οποίες μεταβιβάζονται στην κυριότητα της ΕΔΕΙ! οι αναγκαίοι κοινόχρηστοι χώροι και κοινωφελείς εγκαταστάσεις.
ε. Καταργείται η εξαίρεση από τα φορολογικά κίνητρα που προβλέπονται για τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων που έχουν τις εγκαταστάσεις τους εκτός των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης σε Ε.Π. εντός αυτών.
στ. Ορίζεται ότι για τις ΒΙΠΕ του ν.4458/1965 και τις ΒΕΓΙΕ του ν.2545/1997, για τις οποίες ισχύουν τα κίνητρα του άρθρου 62 του ν.3982/2011, εξακολουθούν να εφαρμόζονται παράλληλα και τα κίνητρα που προβλέπονται στους νόμους αυτούς. (άρθρο 12)

2.α. Προβλέπεται ότι, η λειτουργία των εγκαταστάσεων μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων που ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, υπόκειται σε καθεστώς γνωστοποίησης και όχι έγκρισης λειτουργίας που ισχύει σήμερα.
β. Καταργείται η υφιστάμενη κατηγοριοποίηση των μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων επί τη βάσει της όχλησης (υψηλή, μέση και χαμηλή όχληση) και υιοθετείται πλέον μόνο αυτή της περιβαλλοντικής κατάταξης (Α1 ενδέχεται να προκαλέσουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, Α2 ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και Β τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον). (άρθρο 13)

ΜΕΡΟΣ Η

Επανακαθορίζεται το πλαίσιο για την ελεύθερη άσκηση οικονομικής δραστηριότητας υπό τις οριζόμενες κατά περίπτωση προϋποθέσεις. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:
1. Προβλέπεται για κάθε φορέα η ελεύθερη άσκηση οικονομικής δραστηριότητας υπό την προϋπόθεση της τήρησης των φορολογικών υποχρεώσεων, των υποχρεώσεων κοινωνικής ασφάλισης και της εγγραφής του στο γενικό εμπορικό μητρώο, κατά περίπτωση.
2. Ορίζεται ότι η πιστοποίηση και η αξιολόγηση της συμμόρφωσης με συγκεκριμένα πρότυπα για την άσκηση συγκεκριμένης οικονομικής δραστηριότητας θα γίνεται από διαπιστευμένους από το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ) δημοσίους ή ιδιωτικούς φορείς.
3.α. Παρέχεται, στις αρμόδιες αρχές, η δυνατότητα να αναθέτουν, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, μελέτες ή την παροχή υπηρεσιών αναγκαίων για την εξέταση συγκεκριμένων αιτημάτων έγκρισης λειτουργίας, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.
β. Προβλέπεται η δυνατότητα εξουσιοδότησης από την αρμόδια Αρχή σε πιστοποιημένους ιδιωτικούς φορείς, της διενέργειας επιθεωρήσεων και ελέγχων των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας των οικονομικών δραστηριοτήτων. (άρθρο 14)

ΜΕΡΟΣ Θ

1. Επέρχονται επιμέρους τροποποιήσεις στο ν.4014/2011, κατά το μέρος που αναφέρεται στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων. Περαιτέρω, προβλέπεται ότι οι πιστοποιημένοι αξιολογητές Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και μέσω νομικών προσώπων στα οποία συμμετέχουν ή με τα οποία συνδέονται συμβατικά, κατόπιν εγγραφής αυτών (των νομικών προσώπων) στο οικείο Μητρώο. (άρθρο 15)

2. Προβλέπεται ότι, το οφειλόμενο αντάλλαγμα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (Υ.Κ.Ω.) της περιόδου 2007 - 2011 που δεν έχει αποδοθεί στη Δ.Ε.Η. ΑΕ, καθορίζεται με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) και αποδίδεται στο δικαιούχο από τον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. που είναι ο διαχειριστής του Ειδικού Λογαριασμού Υ.Κ.Ω. Περαιτέρω, παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης, με υπουργική απόφαση, από τον κρατικό προϋπολογισμό του κόστους παροχής Υ.Κ.Ω. της προαναφερόμενης περιόδου, με αντίστοιχη πίστωση ως εισροή του Ειδικού Λογαριασμού Υ.Κ.Ω. (άρθρο 16)

3. Συμπληρώνεται το π.δ.126/1986 σχετικά με τη διαδικασία παραχώρησης της εκμετάλλευσης, συντήρησης και βελτίωσης των δασών που ανήκουν στο Δημόσιο και ορίζονται, για το διαχειριστικό έτος 2020, οι προθεσμίες υλοποίησης των σχετικών ενεργειών των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας (ΔΑ.Σ.Ε.). (άρθρο 17)

4. Επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των οικείων διατάξεων του Δημοσίου Λογιστικού και σύμφωνα με τις ρητά οριζόμενες προϋποθέσεις, η έκδοση χρηματικών ενταλμάτων για την απόδοση σε εποπτευόμενους φορείς από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, των εσόδων που εισπράχθηκαν υπέρ αυτών μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και δεν αποδόθηκαν σε αυτούς κατά το έτος 2018, λόγω μη δέσμευσης πίστωσης και ανάληψης υποχρέωσης. Τα εν λόγω εντάλματα εκδίδονται σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του ανωτέρω Υπουργείου έτους 2019. (άρθρο 18)

ΜΕΡΟΣ I

Επανακαθορίζονται θέματα αναφορικά με την άσκηση εποπτείας και τη διαδικασία ελέγχου των οικονομικών δραστηριοτήτων και των προϊόντων από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Ειδικότερα:
προστίθενται στην Ομάδα Διαχείρισης Έργου (Ο.Δ.Ε.) για την εποπτεία τρία ακόμη μέλη. Στις συνεδριάσεις αυτής προσκαλούνται εφεξής και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, κατά περίπτωση, η εποπτεύουσα αρχή καταχωρίζει τις καταγγελίες υποχρεωτικά σε ηλεκτρονική μορφή και μεριμνά, ώστε ο καταγγέλλων να προβαίνει απευθείας σε ηλεκτρονική καταγγελία, συντάσσεται, σε κάθε εποπτεύουσα αρχή, μητρώο ελεγκτών στο οποίο εντάσσεται κάθε πρόσωπο που εμπίπτει στον ορισμό του ελεγκτή. Οι ελεγκτικές αρμοδιότητες μπορούν να ασκούνται και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα στα οποία παραχωρείται η σχετική αρμοδιότητα από την εποπτεύουσα αρχή για την υποβοήθηση του έργου της. (άρθρο 19)

ΜΕΡΟΣ ΙΑ

Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:
1. Αναμορφώνεται το πλαίσιο αδειοδότησης και ελέγχου κατασκευής κεραιών ξηράς και ειδικότερα:
α. Θεσπίζονται νέες διαδικασίες για την έκδοση αδειών κατασκευής κεραιών από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ) και για την έκδοση έγκρισης δομικών κατασκευών κεραιών, μέσω του Ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης Οικοδομικών αδειών (e-Άδειες).
β. Ρυθμίζονται επιμέρους ζητήματα (εγκατάσταση κατασκευών κεραιών για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, εξαίρεση ειδικών κατηγοριών κεραιών από το θεσπιζόμενο νομοθετικό πλαίσιο, λειτουργία πάρκων κεραιών κ.λπ.).
γ. Προβλέπεται η διενέργεια ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά λόγο αρμοδιότητας (έλεγχος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, τήρηση περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, έλεγχος εγκρίσεων δομικών κατασκευών από ελεγκτές δόμησης κ.λπ.). Ειδικά, για τους ελεγκτές δόμησης προβλέπεται η καταβολή αποζημίωσης ύψους 150 ευρώ, η οποία μπορεί να αναπροσαρμόζεται με υπουργική απόφαση.
δ. Καθορίζεται η διαδικασία απομάκρυνσης δομικών κατασκευών κεραιών, σε περίπτωση που ανακληθούν ή ακυρωθούν οι σχετικές άδειες, και προβλέπεται η επιβολή, σε περίπτωση παράβασης των σχετικών διατάξεων, διοικητικού προστίμου στους κατόχους των εν λόγω κεραιών, το οποίο εισπράττεται υπέρ της οικείας Περιφέρειας.
ε. Συνιστάται, με υπουργική απόφαση, εννεαμελής επιτροπή για τα ζητήματα που αφορούν στην αναπροσαρμογή των ορίων έκθεσης του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Προβλέπεται:
- η ανάθεση από την Ε.Ε.Τ.Τ. σε αρμόδιους φορείς του έργου τυποποίησης/έκδοσης τεχνικών κανονισμών (τυποποιημένες κατασκευές κεραιών),
- η ανάπτυξη και λειτουργία πληροφοριακού συστήματος για τη διαχείριση των καταγγελιών που αφορούν σε παραβάσεις της νομοθεσίας για την εγκατάσταση κατασκευών κεραιών. Για την υποβολή των καταγγελιών απαιτείται η καταβολή παραβόλου, το οποίο αποδίδεται στις υπηρεσίες που πραγματοποιούν τους απαιτούμενους ελέγχους.
στ. Επανακαθορίζεται το πλέγμα των λοιπών κυρώσεων (διοικητικών και ποινικών) που επιβάλλονται από τα αρμόδια όργανα σε περίπτωση μη τήρησης της νομοθεσίας που διέπει την κατασκευή κεραιών ξηράς. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο υπέρ της οικείας Περιφέρειας για τη μη τήρηση των υποχρεώσεων σχετικά με τη σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης και την ανάρτηση πινακίδων με τη σήμανση (επωνυμία του κατόχου).
ζ. Καθιερώνεται διαδικασία καταγραφής και ένταξης υφιστάμενων δομικών κατασκευών κεραιών στο νέο θεσμικό πλαίσιο, εντός του οριζόμενου χρονοδιαγράμματος. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατ' εξαίρεση υπαγωγή υφιστάμενων δομικών κατασκευών κεραιών στη νομοθεσία περί αυθαιρέτων.
Ειδικά για τις κεραίες που χρησιμοποιούνται ως μέρος δικτύου παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, προβλέπεται η καταβολή προστίμων υπέρ της Ε.Ε.Τ.Τ. και της Ε.Ε.Α.Α., υπό την αυστηρά οριζόμενη διαδικασία.
η. Ρυθμίζονται επιμέρους ζητήματα αναφορικά με τη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών υποδομών βάσει των οποίων υλοποιούνται οι διαδικασίες κατασκευής κεραιών ξηράς.
θ. Εισάγονται μεταβατικής ισχύος ρυθμίσεις μέχρι την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος αδειοδότησης κατασκευής κεραιών ξηράς και προβλέπεται η σύσταση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη σύνταξη κώδικα που θα περιλαμβάνει τη σχετική νομοθεσία, (άρθρα 20 - 42)
2. Ορίζεται ότι, το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο, περιεχόμενο του οποίου αποτελούν η πολιτική ανάπτυξης δικτύων καθώς και οι στόχοι και τα μέσα επίτευξής τους, εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατόπιν εισήγησης της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ). Περαιτέρω, οι δράσεις ανάπτυξης δικτυακών υποδομών που σχεδιάζονται από φορείς του Δημοσίου με σκοπό την ένταξή τους σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), ελέγχονται ως προς τη συμβατότητά τους με το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο, κατά την προβλεπόμενη διαδικασία. (άρθρα 43, 44)
3.α. Θεσπίζεται Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών, ως κεντρικό πλαίσιο διυπουργικού συντονισμού, σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών, που αποβλέπει στη μείωση της γραφειοκρατίας, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
Στο εν λόγω Εθνικό Πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και προτάσεις δημοσίων υπαλλήλων ή λειτουργών, κοινωνικών εταίρων κ.λπ., οι οποίες υποβάλλονται σε ειδική πλατφόρμα που δημιουργείται για το συγκεκριμένο σκοπό και αξιολογούνται από τις ομάδες εργασίας που συγκροτούνται με υπουργικές αποφάσεις και έχουν την προβλεπόμενη σύνθεση (Γενικοί ή Ειδικοί Γραμματείς, συνεργάτες των ιδιαίτερων γραφείων μελών της Κυβέρνησης, ιδιώτες εμπειρογνώμονες κ.λπ.).
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης, συγκροτείται επιτελική επιτροπή για την εκπόνηση Οδηγού σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων, με τελικό σκοπό την παραμετροποιημένη προτυποποίηση των λειτουργιών και των διαδικασιών της Δημόσιας Διοίκησης, την ψηφιοποίησή τους και τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας αυτών.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών καλύπτεται χρηματοδοτικά από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα καθώς και από άλλους ευρωπαϊκούς ή εθνικούς πόρους.
β. Με υπουργική απόφαση, συνιστάται Ειδική Επιτροπή από ειδικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες, για την επεξεργασία νέου Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και την εκπόνηση κωδικοποιητικού Οδηγού με υποδείγματα διοικητικών εγγράφων.
Η εν λόγω Επιτροπή είναι 9μελής και θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
γ. Συνιστάται, επίσης, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας για την αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από τη νομοθεσία και τις κανονιστικές διοικητικές πράξεις και για τη σύνταξη ετήσιων αναφορών σχετικά με τις τάσεις της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων:
Παρέχεται η δυνατότητα σύναψης προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) για την ανάπτυξη ειδικών στατιστικών του Παρατηρητηρίου.
Προβλέπεται η σύσταση στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και για τις ανάγκες του Παρατηρητηρίου, οκτώ (8) νέων οργανικών θέσεων προσωπικού, οι οποίες καλύπτονται με πρόσληψη ή με αποσπάσεις από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. (άρθρα 45 - 47)
4. Ρυθμίζονται οργανωτικά θέματα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ειδικότερα, μεταξύ άλλων:
α. Συνιστάται άμισθη Επιτροπή για τον Ψηφιακό και Διοικητικό Μετασχηματισμό της Ελλάδας, η οποία υπάγεται στον αρμόδιο Υπουργό Επικρατείας για θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης. Με υπουργική απόφαση, ρυθμίζεται κάθε θέμα που αφορά στη συγκρότηση, τη λειτουργία, τους πόρους, τη στελέχωση αυτής κ.λπ.
β. Συνιστώνται, επίσης, οι ακόλουθες οργανικές μονάδες:
Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α.), Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας, η οποία υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στην εν λόγω Γενική Διεύθυνση μεταφέρεται ως σύνολο θέσεων, αρμοδιοτήτων και προσωπικού, η αντίστοιχη οργανωτική δομή του πρώην Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Συνιστάται θέση μετακλητού Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας και ορίζονται ο τρόπος κάλυψης αυτής και τα απαιτούμενα προσόντα.
γ. Ρυθμίζονται επίσης, θέματα στελέχωσης των οργανικών μονάδων της συνιστώμενης Γενικής Διεύθυνσης (μεταφορά προσωπικού, αποσπάσεις κ.λπ.)
δ. Προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης δύο (2) μετακλητών συνεργατών επικοινωνιολόγων ή ενός (1) δημοσιογράφου και ενός (1) νομικού.
ε. Με κ.υ.α., μπορεί να τροποποιείται η διάρθρωση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΥΔΕ-ΤΠΕ).
στ. Παρέχεται η δυνατότητα στην εταιρεία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας» (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε.) Α.Ε. να προβαίνει σε συνέργειες, κοινές δράσεις και χρηματοδοτήσεις νομικών προσώπων στα οποία συμμετέχει και να συμπράττει με δημόσιους ή μη κερδοσκοπικούς φορείς για την υλοποίηση έργων, προγραμμάτων και δράσεων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή και να εκτελεί έργα για λογαριασμό αυτών ως τελικός δικαιούχος και φορέας υλοποίησης αυτών.
Η στελέχωση της εταιρείας μπορεί να πραγματοποιείται με αποσπάσεις υπαλλήλων, μονίμων και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
(άρθρα 48-51)
5.α. Προβλέπεται η ίδρυση Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία ανήκει στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. Στο ανωτέρω Υπουργείο, συνιστώνται και τηρούνται: i) Μητρώο Δικτυακών Τόπων και Εφαρμογών της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και ii) Μητρώο Ψηφιακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα.
β. Συμπληρώνεται το άρθρο 5 του ν.3979/2011 και θεσπίζεται υποχρέωση κάθε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης για τη φιλοξενία σχετικής ιστοσελίδας στην ανωτέρω Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης. Με υπουργική απόφαση, ρυθμίζονται η διαδικασία και τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα που οφείλουν να εφαρμόσουν οι ως άνω φορείς για τη δημιουργία και λειτουργία των οικείων δικτυακών τόπων. (άρθρο 52)

ΜΕΡΟΣ IB

Ρυθμίζονται θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ειδικότερα:
1. Προβλέπεται η δυνατότητα θέσπισης από τις εθνικές και τοπικές ομοιοεπαγγελματικές και κλαδικές συλλογικές συμβάσεις ειδικών όρων ή εξαίρεσης από την εφαρμογή συγκεκριμένων όρων, για τους εργαζομένους που απασχολούνται σε ειδικής κατηγορίας επιχειρήσεις, όπως επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού σκοπού και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
(άρθρο 53)
2.α. Δημιουργείται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.) και Γενικό Μητρώο Οργανώσεων Εργοδοτών (ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε.), κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
β. Καθίσταται υποχρεωτική η εγγραφή στο Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών, που τηρείται στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ», για όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων, ενώσεις προσώπων εργαζόμενων και τις οργανώσεις των εργοδοτών.
γ. Εισάγεται η δυνατότητα ψηφοφορίας μέσω ηλεκτρονικής ψήφου για τη λήψη αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας. (άρθρο 54)
3. Υπερισχύει της κλαδικής, κατ' εξαίρεση του γενικού κανόνα, η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, υπό την οριζόμενη προϋπόθεση. (άρθρο 55)
4. Επανακαθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις κήρυξης ως υποχρεωτικής, για όλους τους εργαζόμενους, συλλογικής σύμβασης εργασίας ή διαιτητικής απόφασης κ.λπ. (άρθρα 56, 57)
5. Επανακαθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με τις ατομικές εργασιακές σχέσεις. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα ακόλουθα:
καθορίζεται ρητά το πέραν των δύο (2) μηνών χρονικό διάστημα της καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών, προκειμένου να θεωρηθεί μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας της υπαλληλικής σύμβασης,
ο μερικώς απασχολούμενος δικαιούται αμοιβής με προσαύξηση δώδεκα τοις εκατό (12%) επί της συμφωνηθείσας αμοιβής, για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας πέραν της συμπεφωνημένης,
καταχωρίζονται υποχρεωτικά στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», οι συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών, που αφορούν σε απασχολούμενους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε δύο εργοδότες κατ' ανώτατο όριο καθώς και σε περιστασιακά απασχολούμενους με εργόσημο. Με υπουργική απόφαση, ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της υπό ψήφιση διάταξης καθώς και οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης αυτής. (άρθρα 58 - 62)
6. Παρατείνεται:
α. η ισχύς της από 28 Μαρτίου 2018 Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από την ημερομηνία λήξης της κανονιστικής της ισχύος (30.6.2019) μέχρι τη σύναψη νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και όχι πέραν της 31ης.12.2019,
β. η πενταετής θητεία των μελών του υφιστάμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, από τη λήξη της (29.04.2019) και έως την 31η. 12.2019. (άρθρα 63, 64)
7.α .Προβλέπεται υποχρέωση διενέργειας ενός τουλάχιστον επανελέγχου της παραβατικής, για αδήλωτη εργασία, επιχείρησης/εκμετάλλευσης από τα αρμόδια όργανα, εντός χρονικού διαστήματος δώδεκα (12) μηνών από την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης, προκειμένου να ελεγχθεί τυχόν υποτροπή.
Σε περίπτωση παράβασης του εργοδότη, για αδήλωτη εργασία, δεν τεκμαίρεται εφεξής ότι η σχέση εργασίας διήρκησε τρεις (3) μήνες. Επίσης, καταργείται η υποχρέωση πράξης καταλογισμού σε βάρος του εργοδότη από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα, άνευ ετέρου και αναδρομικά από την ημερομηνία του ελέγχου, του συνόλου των προβλεπόμενων κατά περίπτωση ασφαλιστικών εισφορών, στην περίπτωση αποκάλυψης αδήλωτης εργασίας και της τεκμηρίωσης ότι η σχέση εργασίας του αδήλωτου εργαζόμενου διήρκεσε για τουλάχιστον τρεις (3) μήνες.
β. Αναπροσαρμόζονται οι διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται με τη μορφή προστίμων στον εργοδότη που προβαίνει στην πρόσληψη εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου, εργαζομένων που διαπιστώθηκαν, ως αδήλωτοι, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης [τα πρόστιμα που επιβάλλονται κυμαίνονται από δυο χιλιάδες (2.000) ευρώ έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ κατά περίπτωση, αντί από 3.000 έως 7.000 ευρώ, που κυμαίνονται σήμερα].
Ειδικά στις περιπτώσεις εποχικών εργασιών, το προβλεπόμενο πρόστιμο για αδήλωτη εργασία περιορίζεται στο ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, αντί δέκα χιλιάδων πεντακοσίων (10.500) ευρώ που ισχύει, σε περίπτωση πρόσληψης του εργαζόμενου με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης διάρκειας τριών (3) μηνών. (άρθρα 65, 66)
8. Δημιουργείται στο ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» «Μητρώο Παραβατών για την Αδήλωτη Εργασία», στο οποίο θα καταχωρούνται οι επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και γενικώς οι εργοδότες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις για απασχόληση εργαζομένων με αδήλωτη εργασία. Οι επιχειρήσεις και εργοδότες που έχουν παραβατική συμπεριφορά θα αποκλείονται από ευμενείς ασφαλιστικές ρυθμίσεις. (άρθρο 67, 68)
9.α. Ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ). Μεταξύ άλλων, προβλέπεται, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα, η δυνατότητα αναστολής από το ΚΕΑΟ, της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για την υποβολή ΑΠΔ, σε βάρος των εργοδοτών που ασφαλίζουν προσωπικό μέσω ΑΠΔ χωρίς να καταβάλουν τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές.
β. Παρατείνεται το αργότερο μέχρι και την 31η.12.2020 (λήγει 31.12.2019), η προθεσμία για την έκδοση κάθε απόφασης μετάταξης ή απόσπασης υπαλλήλων του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ και απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. (άρθρα 69 - 71)
10.α. Δύναται να παραταθεί, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα και το αργότερο μέχρι 30.06.2020 οπότε και λύεται αυτοδικαίως, η από 14.04.2016 (αριθ. πρωτ. σύμβασης 9/16) διοικητική σύμβαση που αφορά στην «Παροχή στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών Συμφωνημένου Επιπέδου (SLA) μετάδοσης δεδομένων φωνής και εικόνας μέσω ιδιωτικού ιδεατού δικτύου (ΙΚΑΝΕΤ).
β. Υποχρεούται ο ΕΦΚΑ να καταρτίσει το αργότερο μέχρι την 30η Ιουνίου 2021 τους εκκρεμείς ισολογισμούς των ετών 2017, 2018 και 2019. (άρθρα 72 - 74)

ΜΕΡΟΣ ΙΓ

Εισάγονται διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα:
α. Θεσπίζεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση και επίδοση δικογράφων και λοιπών εγγράφων, από 1-1-2021, στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, με αντίστοιχη τροποποίηση/συμπλήρωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.
Παράλληλα, εισάγεται η υποχρέωση για αναγραφή του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και της ηλεκτρονικής διεύθυνσης στα δικόγραφα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και θεσπίζεται η διαδικασία τηλεσυνεδρίασης στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.
β. Συμπληρώνεται το άρθρο 64 του ν.3900/2010 και προβλέπεται ότι το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) επιχορηγεί ετησίως το Συμβούλιο της Επικρατείας ως κύριο του έργου «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Διοικητικής Δικαιοσύνης» (Ο.Σ.Δ.Δ.Υ.Δ.Δ.), για την ανάθεση υπηρεσιών και την προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και εξοπλισμού πληροφορικής. (άρθρα 75 - 80)

ΜΕΡΟΣ ΙΔ

1.α. Απαλείφεται η εξαίρεση των έργων αναπλάσεως και των κτιριακών από τις διαδικασίες σύναψης δημόσιας σύμβασης έργου.
β. Δε θεμελιώνεται ευθύνη του δημοσίου προς αποζημίωση σε περίπτωση τήρησης των προϋποθέσεων και της προβλεπόμενης, κατά το ν.4412/2016, διαδικασίας ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων έργων με αξιολόγηση μελέτης. (άρθρο 81)

2. Μειώνεται από 75% σε 50% το ύψος του ποσοστού, τόσο της απαλλοτρίωσης όσο και της υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των εποπτευόμενων φορέων του, που απαιτείται για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης. (άρθρο 82)

3.α. Συνιστάται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τριμελής επιτροπή παρακολούθησης της πορείας υλοποίησης εκάστου έργου σύμπραξης από το Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Φορέα.
β. Τάσσεται προθεσμία ενενήντα (90) ημερών, από την επομένη της οποίας άρχεται το δικαίωμα της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού να ζητήσει την ανόρθωση της ζημίας που υπέστη από καθυστέρηση που τυχόν προκλήθηκε από τη μη συμμόρφωση της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, (άρθρο 83)

ΜΕΡΟΣ ΙΕ

Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη λειτουργία της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» και συγκεκριμένα:
α. Η εν λόγω εταιρεία δεν ανήκει στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα και οι διατάξεις που αναφέρονται σε δημόσιες επιχειρήσεις, υπό την έννοια του ν.3429/2005 ή που διέπουν εταιρείες που ανήκουν άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο ή που επιχορηγούνται ή χρηματοδοτούνται από αυτό δεν εφαρμόζονται ως προς την εταιρεία, με εξαίρεση των όσων ορίζονται ρητά στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου. Ομοίως, δεν εφαρμόζονται ως προς την Εταιρεία οι διατάξεις που διέπουν τους φορείς που έχουν ταξινομηθεί ως Φορείς Γενικής Κυβέρνησης καθώς και οι διατάξεις που αναφέρονται στους Φορείς αυτούς, με την επιφύλαξη των διατάξεων του ν.4270/2014 που αφορούν στην υποβολή δημοσιονομικών αναφορών.
β. Στα έσοδα της εν λόγω εταιρείας εντάσσονται και οι ενωσιακοί πόροι ή οι πόροι διεθνών οργανισμών, διαχειριστικές αμοιβές για τις υπηρεσίες που προσφέρει καθώς και οι πόροι που προέρχονται από την εκμίσθωση ή παραχώρηση χώρων ή εγκαταστάσεων ή από οποιαδήποτε άλλη νόμιμη πηγή κατά την άσκηση δραστηριότητας εντός του πεδίου των σκοπών της.
γ. Συνιστάται στην εταιρεία Επιτροπή Ελέγχου, η οποία λειτουργεί ως ένα ανεξάρτητο και αντικειμενικό σώμα με σκοπό την επισκόπηση και αξιολόγηση των ελεγκτικών πρακτικών και της απόδοσης των εσωτερικών και εξωτερικών ελεγκτών της εταιρείας. Με αποφάσεις του Δ/ντος Συμβούλου της εταιρείας καθορίζεται, μεταξύ άλλων, το ύψος της αποζημίωσης των μελών της Επιτροπής Ελέγχου ανά συνεδρίαση αυτής.
δ. Η εταιρεία διοικείται εφεξής, από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ), αντί επταμελές που ισχύει σήμερα.
ε. Οι αμοιβές των εκτελεστικών μελών του ΔΣ της εταιρείας και οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ καθορίζονται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του μοναδικού μετόχου της εταιρείας (σήμερα η αποζημίωση των μελών του ΔΣ καθορίζεται με κ.υ.α.).
στ. Επιτρέπεται η απόσπαση στην Εταιρεία προσωπικού από το Δημόσιο, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης. Στην Εταιρεία μπορεί να αποσπώνται, επίσης, ύστερα από αίτημά τους, υπάλληλοι που υπηρετούν σε διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους η Ελλάδα είναι μέλος.
ζ. Εγκρίνεται, με απόφαση του ΔΣ, Μισθολογικός Κανονισμός με τον οποίο ορίζονται κλίμακες αποδοχών ανά κατηγορία προσωπικού καθώς επίσης και οι όροι και διαδικασίες εξέλιξης και άλλες μισθολογικές ή μη μισθολογικές παροχές. Οι μισθοί του προσωπικού της εταιρείας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τις αποδοχές του Δ/ντος Συμβούλου.
η. Κατατάσσεται, με απόφαση του ΔΣ της εταιρείας, το κάθε είδους προσωπικό, στις εγκεκριμένες κλίμακες αποδοχών του Μισθολογικού Κανονισμού της εταιρείας. Δε δύναται να μειωθούν μισθοί που έχουν διαμορφωθεί κατ' εφαρμογή του ν.4354/2015. Το προσωπικό αυτό δύναται κατ' εξαίρεση των κείμενων διατάξεων να αιτηθεί μετάταξης μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας έως τις 31/12/2020, με τη διατήρηση της μισθολογικής και βαθμολογικής κατάστασης, που ίσχυε προ της έναρξης ισχύος του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου. (άρθρο 84)

ΜΕΡΟΣ ΙΣΤ

Ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με τη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.). Ειδικότερα:
Επανακαθορίζονται ο σκοπός και οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ.
Συνιστάται:
i) στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, Υπηρεσία Υποστήριξης και Ανάπτυξης των Πληροφοριακών Συστημάτων Γ.Ε.ΜΗ. & ΥΜΣ, η οποία συγκροτείται σε επίπεδο Τμήματος ή Διεύθυνσης,
ii) σε κάθε Επιμελητήριο του ν.4497/2017, Ειδική Υ.Γ.Ε.ΜΗ. που αποτελεί οργανική μονάδα του Επιμελητηρίου,
iii) σε κάθε Υ.Γ.Ε.ΜΗ., τουλάχιστον μία (1) οργανική θέση επιστημονικού συνεργάτη πλήρους απασχόλησης. Η ανωτέρω θέση πληρούται από δικηγόρο που προσλαμβάνεται με απόφαση του εκάστοτε ενδιαφερομένου φορέα.
Σε περίπτωση αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας Επιμελητηρίου ή Επιμελητηρίων να προβούν στην πρόσληψη επιστημονικού συνεργάτη, την υποστήριξη της Υ.Γ.Ε.ΜΗ. αναλαμβάνει η ΚΕΕΕ. Προς το σκοπό αυτό η Ειδική Υπηρεσία Υποστήριξης και Ανάπτυξης των Πληροφοριακών Συστημάτων Γ.Ε.ΜΗ. & ΥΜΣ της ΚΕΕΕ μπορεί να συνεργάζεται με δικηγόρο ή δικηγορικές εταιρείες που προσλαμβάνονται με ετήσια σύμβαση.
Καταργείται το Εποπτικό Συμβούλιο ως όργανο εποπτείας του Γ.Ε.ΜΗ. και η αρμοδιότητα αυτή ασκείται εφεξής, από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Τα αρχεία του Γ.Ε.ΜΗ. τηρούνται σε ηλεκτρονική/ψηφιακή μορφή ως βάση δεδομένων που αποθηκεύεται σε πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης και διανέμεται μέσω δικτυακού ιστότοπου ή/και ψηφιακής πλατφόρμας. Το πληροφοριακό σύστημα Γ.Ε.ΜΗ. εγκαθίσταται στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων ΑΕ (ΜΟΔ ΑΕ).
Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διαδικασία ολοκλήρωσης των εγγραφών στο Ε.Ε.ΜΗ., τη διαλειτουργικότητα αυτού, την εμπορική δημοσιότητα του Ε.Ε.ΜΗ, τις πράξεις και τα στοιχεία που υποβάλλονται σε εμπορική δημοσιότητα στο Γ.Ε.ΜΗ. κ.λπ.
Επικαιροποιείται η διαδικασία Καταχώρισης και Δημοσίευσης των σχετικών πράξεων και στοιχείων στο Ε.Ε.ΜΗ.
Εξειδικεύονται τα ανταποδοτικά τέλη Ε.Ε.ΜΗ. ως εξής: (i) ανταποδοτικά τέλη τήρησης μερίδας, (ii) ανταποδοτικά τέλη καταχώρησης στο Ε.Ε.ΜΗ., (iii) ανταποδοτικά τέλη για λήψη πιστοποιητικών και αντιγράφων, (ϊν) ανταποδοτικά τέλη προέγκρισης επωνυμίας. Τα τέλη που καταβάλλονται στις Ειδικές Υπηρεσίες Ε.Ε.ΜΗ. του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποτελούν εξ' ολοκλήρου έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, ενώ τα τέλη που καταβάλλονται στις Ειδικές Υ.Ε.Ε.ΜΗ. των Επιμελητηρίων αποτελούν πόρους των Επιμελητηρίων. Από τους πόρους αυτούς, τα Επιμελητήρια θα διαθέτουν ετησίως, κατ' ελάχιστο το 5% όλων των ανωτέρω τελών, στην ΚΕΕΕ, που αποτελούν έσοδά της. Με κ.υ.α., καθορίζεται, μεταξύ άλλων, το ύψος των προαναφερόμενων ανταποδοτικών τελών.
Αναπροσαρμόζονται οι διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται με μορφή προστίμου για παράβαση των υπό ψήφιση διατάξεων από τους υπόχρεους. Συγκεκριμένα αυξάνεται τόσο το κατώτατο όριο σε πεντακόσια (500) ευρώ όσο και το ανώτατο όριο του επιβαλλόμενου προστίμου σε εκατό χιλ. (100.000) ευρώ [σήμερα το επιβαλλόμενο πρόστιμο κυμαίνεται από εκατό (100) ευρώ έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ].
Σε περίπτωση που ο υπόχρεος υπάγεται στις ειδικές Υ.Ε.Ε.ΜΗ. του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τα πρόστιμα επιβάλλονται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Διεύθυνσης και αποτελούν εξ ολοκλήρου έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος υπάγεται σε Υ.Γ.Ε.ΜΗ. Επιμελητήριου τα πρόστιμα επιβάλλονται από τον προϊστάμενο της Υ.Ε.Ε.ΜΗ. και αποτελούν εν μέρει έσοδα των Υπηρεσιών αυτών (50%) και εν μέρει έσοδα του Κρατικ
Keywords
γεμη, πολυνομοσχεδιο, γεμη, εν λόγω, ικα εταμ, υπουργειο δικαιοσυνης, μοδ αε, βουλη, σδιτ, ΟΤΑ, ταπ, θεσσαλονικη, βιπε, υφιστάμενη, εσυπ, μπε, δεδδηε, ρητά, ηλεκτρονική, αυθαιρετα, συγκεκριμένο, ελλαδα, εταιρεία, εργανη, απεργια, απδ, εφκα, ΕΤΕΑΕΠ, ικα, εταμ, ιουνίου, κεεε, μοδ, iii, εθνικη τραπεζα, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, μετρο, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργιες σημερα, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, ομαδα διας, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, φορολογικη δηλωση 2011, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αξια, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, τελος ακινητης περιουσιας, εργοσημο, ενιαιο μισθολογιο, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, αδεια ειδικου σκοπου, αξιολογηση, δεδδηε, ημερομήνια, αμοιβες, υπουργειο εργασιας, αποσπασεις, ρητά, ηλεκτρονική, ακινητα, γνωμη, δωρεαν, εθνικη, εμπορικη, εργασια, θεμα, θητεια, ικα εταμ, πλαισιο, προγραμμα, πυλη, σδιτ, υψος, ωρα, απδ, αρθρο, αοριστου χρονου, αποζημιωση, ασφαλιστικο, βιπε, γινεται, διαστημα, διευθυνση, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωσεις, δωδεκα, δομη, δικτυο, εγγραφη, ευρω, εμμεσα, ενημερωση, εν λόγω, εν μερει, ενενηντα, εννοια, εργα, επενδυσεις, εσωτερικων, εταιρεία, εταμ, ετων, ετος, ευθυνη, ιδρυση, εικοσι, υπηρεσια, υπηρεσιες, ισχυει, ισχυς, κατασκευες, κεεε, κρατικο, λειτουργια, ληψη, ληξη, λογο, μεριμνα, μηνες, μειωση, μορφη, νομικη, ομαδα, ογδοντα, οκτω, περιβαλλον, πηγη, πιστοποιηση, υπογραφη, προβληματα, προγραμματα, ρυθμισεις, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνταξη, σωμα, σχεδια, σχεδιο, τοις εκατο, τμημα, τρια, υλοποιηση, υφιστάμενη, φυσικα, ψηφιακη, ψηφιακο, ανηκει, δικαιωμα, εφαρμογη, ενωση, εθνικο, υπουργειο, ιουνίου, νομικου, ομαδες, οργανα, τριαντα, θεματα, υπολογισμος
Τυχαία Θέματα