Ηλεκτρονικά βιβλία: Πρώτα συμπεράσματα



Επιμέλεια
Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven
Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας)
Γ.Γ. ΓΕ.Ο.Φ.ΙΝ. (Γεωργικό Οικονομικό Φορολογικό Ινστιτούτο)
Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ. & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Εμπορικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας

Την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019, στην Ολομέλεια των Προέδρων των Ενώσεων – Μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), παρευρέθηκε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ

κ. Πιτσιλής. Μαζί του ήταν και οι κκ Αντώνης Ντίνος και Απόστολος Μπούτος, οι οποίοι «τρέχουν» για λογαριασμό της ΑΑΔΕ τα «περίφημα» ηλεκτρονικά βιβλία.

Από το γραφείο τύπου της Ομοσπονδίας, εκδόθηκε δελτίο τύπου το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ: «Ηλεκτρονικά βιβλία - Ολομέλεια Προέδρων ΠΟΦΕΕ: Πιλοτικά υποχρεωτική εφαρμογή για το 2020 αλλά χωρίς πρόστιμα διαβεβαίωσε ο Γ. Πιτσιλής»

Από την εισήγηση του κ. Πιτσιλή κράτησα τη διάθεση που έδειξε για συνεργασία με τους Λογιστές - Φοροτεχνικούς, Οικονομολόγους [αναφέρω όλους τους τύπους για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις].

Υπομονετικά ο κ. Πιτσιλής για 1 ½ ώρα περίπου, δεχόταν ερωτήσεις κάθε είδους για το θέμα των ηλεκτρονικών βιβλίων και στις περισσότερες απάντησε, πάντα προσεκτικά και με πολλές επιφυλάξεις. Αυτά όσον αφορά το γενικό πλαίσιο.

Στη συνέχεια, μας παρέδωσε για τα τεχνικά στην πράξη, στους συνεργάτες του οι οποίοι έμειναν μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.

Μέχρι και πριν την ενημέρωση της Δευτέρας, δεν είχα καταλάβει απολύτως τίποτε για τα ηλεκτρονικά βιβλία. Και δεν μπορούσε κανείς (από τους ελάχιστους που ισχυρίζονται ότι ξέρουν τι είναι) να μου δώσει να καταλάβω περί τίνος πρόκειται.

Μετά από την 12ωρη παραμονή μου εντός της αίθουσας, έχω μία πιο συγκεκριμένη εικόνα και κατέληξα σε κάποια συμπεράσματα.

Γεγονός 1ο: Τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν.

Γεγονός 2ο: Η ηγεσία της ΑΑΔΕ και του Υπ.Οικ. θεωρούν ότι η ενέργεια αυτή έχει την έγκριση του επιχειρηματικού κόσμου. Αυτό το τεκμηρίωσε ο κ. Πιτσιλής λέγοντας ότι συμφώνησε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, η οποία εκπροσωπεί σχεδόν 1.000.000 επιχειρήσεις.

[Ένσταση: Δημιουργία γεγονότος από παραπληροφόρηση: Ως υπεύθυνος ΓΕΜΗ και μέλους της Διοικητικής Επιτροπής του ΕΒΕ Καρδίτσας, δηλώνω επίσημα ότι ουδέποτε λάβαμε ως Επιμελητήριο ενημέρωση από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, σχετικά με τα ηλεκτρονικά βιβλία].

Όσον αφορά στο πρακτικό κομμάτι της όλης υπόθεσης (δεν είμαι μηχανογράφος και ούτε προτίθεμαι να γίνω) αυτά που εγώ έχω καταλάβει είναι τα κάτωθι:

- Τα έσοδα του κάθε μήνα θα αποστέλλονται στο σύστημα μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα.

- Ο αντισυμβαλλόμενος (λήπτης), θα αποδέχεται τα παραστατικά που θα εμφανίζονται στο cloud στον ΑΦΜ του, με την προϋπόθεση ότι τα ίδια τα έχει σε φυσική μορφή μπροστά του.

- Αν ο λήπτης δει λάθος παραστατικό αναρτημένο δεν είναι υποχρεωμένος να το αποδεχθεί.

- Καταργείται η ευθύνη του παραλήπτη σε περίπτωση πλαστών-εικονικών.

- Μεγαλώνει [δική μου εκτίμηση] ο χρόνος απασχόλησης με την κάθε επιχείρηση, διότι θα πρέπει να «ταυτοποιήσουμε» τα αναρτημένα παραστατικά που θα βρίσκουμε στο cloud με τα ίδια παραστατικά που θα έχουμε μπροστά μας σε φυσική μορφή.

- Τα δελτία αποστολής δεν έχουν καμία σχέση στην παρούσα φάση, δεν αποστέλλονται πουθενά, δεν πάνε πουθενά. Αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου όταν θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία της ηλεκτρονικής τιμολόγησης [άρα, όλοι - σε πολύ βάθος χρόνου επίσης- θα έχουν υπολογιστή και προγράμματα].

Επειδή οι επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν τίποτα απολύτως σχετικά με το θέμα των ηλεκτρονικών βιβλίων, θα πρέπει να γίνει άμεσα η ενημέρωσή τους από την ΑΑΔΕ και τους φορείς που τους εκπροσωπούν, αν θέλουν να υπάρξει στοιχειώδης επιτυχία στο εγχείρημα.

Κρατάω ως πιο σημαντικό το εξής: «..το 2020 αναμένεται να είναι πιλοτική χρονιά». Τι σημαίνει αυτό; Ότι, μόλις ανοίξει η εφαρμογή, όλοι θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν την αποστολή των παραστατικών, αλλά δεν θα υπάρχουν πρόστιμα για τα όποια λάθη γίνουν, όσα και όποια κι αν είναι αυτά.

Είναι κάτι το οποίο τόνισαν, τόσο ο κ. Πιτσιλής, όσο - κυρίως - ο κ. Ντίνος με το αιτιολογικό [να και κάτι που ακούστηκε και είχε επαφή με την πραγματικότητα] «αν δεν το δούμε στην πράξη με τους ανθρώπους της αγοράς, δεν πρόκειται να μάθουμε ποτέ που πάσχει και πως μπορούμε να το διορθώσουμε και να το βελτιώσουμε. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Υ.Γ.1: Υποθέτω ότι η λέξη «πιλοτικό» ειπώθηκε εκ παραδρομής, καθώς πιλοτικό και υποχρεωτικό δεν συνάδουν. Αυτό που έχει ανακύψει από την ενημέρωση, είναι ότι η ανάρτηση των παραστατικών πώλησης στο cloud θα είναι υποχρεωτική, αλλά δεν θα επιβληθούν πρόστιμα για όλο το 2020. Άρα, προαιρετικότητα δεν υπάρχει, άρα ούτε και πιλοτικό είναι.

Υ.Γ.2: Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: το σύστημα, που κρεμάει κατά την περίοδο των δηλώσεων κάθε χρόνο, θα αντέξει να διαχειριστεί τόσο πολλαπλάσιο όγκο πληροφοριών;

Συνεχίζεται…

Keywords
Τυχαία Θέματα