Γ. Χριστόπουλος στην ΕΡΤ1: Δώδεκα σημεία SOS που πρέπει να ξέρει ο φορολογούμενος για τα χρέη προς το δημόσιο και τις κατασχέσεις


• Σφίγγει ο κλοιός για όσους έχουν χρέη στο Δημόσιο
• Τι θα προβλέπει το νέο καθεστώς για τους φορολογούμενους με χρέη προς το Δημόσιο
• Ασφαλιστικά Ταμεία: Ορόσημο οι 120 δόσεις για τις κατασχέσεις

Στα 12 σημεία που ακολουθούν, εστίασε την ανάλυση για τα χρέη προς το δημόσιο και τις κατασχέσεις, σήμερα (Δευτέρα 11/02/2019) ο επιστημονικός συνεργάτης του κόμβου μας Γιώργος Χριστόπουλος, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Πρώτη Είδηση» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μαρία Αλεξάκη.

Σημείο
1

Το γκάζι των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς πατάει ολοένα και περισσότερο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα από τους φορολογούμενους που χρωστούν στο Δημόσιο.
Πολλοί φορολογούμενοι αναρωτιούνται τι μπορεί να πάθουν αν αφήσουν απλήρωτους τους φόρους τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσα στο 2018, η φορολογική διοίκηση , πραγματοποίησε περισσότερες από 108.000 κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που έχουν χρέη προς τις ΔΟΥ. Τι πρέπει να ξέρει λοιπόν ο φορολογούμενος;
Αποκαλυπτικά του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει εκατομμύρια φορολογούμενοι λόγω της υπερφορολόγησης και της κρίσης είναι τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, για τις οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση.

…οι αριθμοί:
• 1.162.736 οφειλέτες βρίσκονται πλέον υπό μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης,
• 674.190 οφειλέτες βρίσκονται προ των πυλών,
• 4.200.472 άτομα, είναι το σύνολο των οφειλετών που έχουν ανοικτούς «λογαριασμούς» με την εφορία.
• περίπου 2,3 εκατ. φορολογούμενοι εμφανίζονται να έχουν οφειλές προς την εφορία έως 3.000 ευρώ.

Σημείο 2

Τι θα είναι ο «Προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός» που επεξεργάζονται το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ:

Με το νέο καθεστώς, που επεξεργάζονται το υπουργείο Οικονομικών, η ΑΑΔΕ και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα θεσπίζεται ένα σύστημα κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού το οποίο θα αφορά αποκλειστικά τους οφειλέτες που έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.

Θα προβλέπει ότι για κάθε ποσό δόσης που θα μειώνει την οφειλή, θα αποδεσμεύεται ταυτόχρονα πολλαπλάσιο ποσό (τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερο της μηνιαίας δόσης) από τον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη, με την απαράβατη προϋπόθεση να έχει υπαχθεί σε ρύθμιση την οποία θα τηρεί απαρέγκλιτα.

Σημείο 3
Eξειδικευμένα Κέντρα Είσπραξης

Ο κος Πιτσιλής προανήγγειλε, την ίδρυση εξειδικευμένων Κέντρων Είσπραξης, σε πρώτη φάση στην Αθήνα και εν συνεχεία στη Θεσσαλονίκη, για την «παρακολούθηση» των υπόχρεων με χρέη στην εφορία, από ελεγκτές που θα έχουν ως μοναδικό μέλημα την αναζήτηση τρόπων είσπραξης, με προϋπόθεση ότι θα αναζητούν τις προσφορότερες για τους φορολογούμενους λύσεις.

Σημείο 4

Ασφαλιστικά Ταμεία: Ορόσημο οι 120 δόσεις για τις κατασχέσεις.

• Βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας η πρόταση για τη νέα ρύθμιση των χρεών από ασφαλιστικές οφειλές σε 120 δόσεις,• Οι κατασχέσεις για χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία «παγώνουν», μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο σε σχέση με το ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα ενταχθούν στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων και ποιοι όχι,
• Θα προβλέπει και «κούρεμα» της αρχικής οφειλής,
• Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κος Τάσος Πετρόπουλος στη Βουλή, με τον επανυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, αυτές θα μειωθούν δραστικά μέχρι και κατά 70%. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα, ότι «Οφειλή 70.000 ευρώ θα πέσει στις 20.000 ευρώ».

Σημείο 5

Οφειλές που διαχειρίζεται το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών οφειλών (ΚΕΑΟ):

Είναι εντυπωσιακό, ότι ενώ η βασική οφειλή ανέρχεται στα 24,457 δισ. ευρώ, τα πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις, ανέρχονται στα 9,896 δισ. ευρώ, και συνέβαλαν, ώστε το συνολικό χρέος προς το ΚΕΑΟ, να εκτιναχθεί στα 34,353 δισ. ευρώ.

Στους οφειλέτες περιλαμβάνονται και χιλιάδες επιτηδευματίες, που έχασαν τις διάφορες ρυθμίσεις εξόφλησης ή αναγκάστηκαν να κλείσουν τα βιβλία τους λόγω οικονομικής αδυναμίας κατά την περίοδο της κρίσης.

Σημείο 6

Ποια μέτρα αναγκαστικής είσπραξης λαμβάνει η φορολογική Διοίκηση στα χέρια του οφειλέτη;

Για βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή έως 500 ευρώ, δεν επιτρέπεται η ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης στα χέρια του οφειλέτη. Για παράδειγμα η εφορία μέχρι το ποσό αυτό οφειλής, δεν μπορεί, να προχωρήσει στην κατάσχεση του αυτοκινήτου του, ή του ποσού που έχει στο ταμείο της επιχείρησής του ή ακόμη και ενός ακινήτου του.

Σημείο 7

Ποια μέτρα αναγκαστικής είσπραξης λαμβάνει η φορολογική Διοίκηση στα χέρια τρίτων;

Επιτρέπονται κατασχέσεις για ποσό οφειλής ακόμη και ένα ευρώ.
Για παράδειγμα, 150 ευρώ η εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων, (όπως είναι τα ενοίκια, οι απαιτήσεις
από πελάτες κ.α)

Σε τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη ποσό υπολοίπου του λογαριασμού έως 50 ευρώ δεν μπορεί να κατασχεθεί.

Σημείο 8

Από ποιο ποσό και πάνω σε χρέη προς το Δημόσιο προβλέπεται η επιβολή κατάσχεσης σε μισθούς, συντάξεις, άλλα ασφαλιστικά βοηθήματα; Μπορούμε να δώσουμε ένα παράδειγμα;

Το ακατάσχετο όριο από μισθό ή σύνταξη είναι 1.000 ευρώ.

Για το ποσό του μισθού ή της σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50%, ενώ για πάνω από 1.500 ευρώ κατάσχεται το σύνολο.

Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της φορολογικής διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός.

Στην περίπτωση που υπάρχει ήδη τραπεζικός λογαριασμός πίστωσης μισθών ή συντάξεων γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.

Παράδειγμα: από έναν συνταξιούχο με σύνταξη 800 ευρώ δεν γίνεται κατάσχεση.

Αν η σύνταξη ή ο μισθός είναι 1.300 ευρώ τότε η εφορία μπορεί να κατάσχει κάθε μήνα το ποσό των 150 ευρώ. Αν ο μισθός είναι 2.000 τότε μπορεί να κατάσχει 750 ευρώ μηνιαίως.

Σημείο 9

Όταν είναι κοινός ο λογαριασμός επεκτείνεται η κατάσχεση και στο μερίδιο που αναλογεί στον συν δικαιούχο;

Ο κοινόχρηστος λογαριασμός όσον αφορά τις κατασχέσεις διαιρείται ανάλογα με τον αριθμό των συνδικαιούχων.

Για παράδειγμα φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία 2.500 ευρώ.

Ο συγκεκριμένος είναι συνδικαιούχος σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό με άλλα δυο άτομα, τη σύζυγό του και το γιο του, οι οποίοι δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το υπόλοιπο του κοινού τραπεζικού λογαριασμού ανέρχεται σε 6.000 ευρώ.

Οι αρχές θα προχωρήσουν στην κατάσχεση του 1/3 του ποσού του κοινού λογαριασμού, δηλαδή θα κατασχέσουν το ποσό των 2.000 ευρώ που οφείλει ο συνδικαιούχος.

Στις περιπτώσεις αυτές για αποφυγή της επίπτωσης και στους συνδικαιούχους κρίνεται απαραίτητο να δηλώνουν ως ακατάσχετο τον λογαριασμό και οι λοιποί συνδικαιούχοι.
Σημείο 10

Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό που είναι ακατάσχετο;

Για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα.

Προσοχή: για να ισχύσει το ακατάσχετο αυτό όριο, ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωστοποιήσει ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ τον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό του.
Σημείο 11

Μπορούν οι τράπεζες να προβαίνουν σε κατάσχεση μισθού ή σύνταξης για οφειλές προς αυτές;

Σύμφωνα με το άρθρο 982 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, εξαιρούνται από την κατάσχεση, εις χείρας τρίτου μεταξύ άλλων, απαιτήσεις μισθών ή συντάξεων ή ασφαλιστικών παροχών.

Σημείο 12

Ακατάσχετα επιδόματα: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Με την ΠΟΛ.1146/2017 της ΑΑΔΕ επισημαίνεται πως η Εφορία δεν μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων για χρέη προς το Δημόσιο.

Επιπλέον ο Γιώργος Χριστόπουλος αναφέρθηκε στους κοινόχρηστους τραπεζικούς λογαριασμούς (joint accounts) για να τονίσει ότι έχουν ένα σημαντικό φορολογικό πλεονέκτημα:

Οι κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί πέραν των λειτουργικών πλεονεκτημάτων τους, έχουν και ένα σημαντικό φορολογικό πλεονέκτημα. Υπό προϋποθέσεις, χρήματα τα οποία ανήκαν σε θανόντα συνδικαιούχο απαλλάσσονται φορολόγησης για τους συνδικαιούχους που τα αναλαμβάνουν.

Συγκεκριμένα η Φορολογία Κληρονομιών και Δωρεών προβλέπει απαλλαγή φόρου εφόσον συνδικαιούχος (ακόμη και κληρονόμος) προχωρήσει σε ανάληψη χρημάτων (μέρους ή και όλου του ποσού) μετά τον θάνατο κάποιου άλλου από τους συνδικαιούχους (άρθρο 25 παρ.2 ν.2961/2001).

Μόνη προϋπόθεση για την απαλλαγή από το φόρο κληρονομιάς ή δωρεάς, είναι να έχει τεθεί ρητά στην τραπεζική σύμβαση ο πρόσθετος όρος ότι με το θάνατο οιουδήποτε δικαιούχου η κατάθεση και ο λογαριασμός αυτής περιέρχεται αυτοδίκαια στους λοιπούς επιζώντες μέχρι τον τελευταίο από αυτούς.

Στο παραπάνω άρθρο περιλαμβάνεται, η διάταξη από προϋπάρχοντα νόμο (άρθρο 2 του Ν.5638/1932) που εξακολουθεί να ισχύει.

Δείτε το σχετικό video:

Keywords
Τυχαία Θέματα