Επαναπροσδιορισμός της διαδικασίας εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών ΕΟΠΥΥ - Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4472/2017



ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Εναρμόνιση του ελληνικού δικαίου με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Νοεμβρίου 2003 «σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας» ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών και οδοντιάτρων του Ε.Σ.Υ.. Ρυθμίσεις θεμάτων ιατρών Ε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις.»

Α. Με την υπόψη τροπολογία:

1. Επαναπροσδιορίζεται η διαδικασία εξόφλησης κατόπιν συμψηφισμού των ληξιπρόθεσμων ιδίων υποχρεώσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με οφειλές clawback

και rebate τρέχοντος ή παρελθθόντων ετών ή επόμενων ετών.

2. Τροποποιούνται - συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 4472/2017. Ειδικότερα:

α) Καθορίζεται, η μορφή απασχόλησης των έξι (6) μελών, τα οποία ορίζονται από τους Υπουργούς, κατά τον πρώτο διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.).

β) Εξαιρούνται από τις διατάξεις των άρθρων 26 και 27 του ν. 4472/2017 περί προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών, και οι προμήθειες των φορέων του άρθρου 23 του ν. 4472/2017 (νοσοκομεία ΕΣΥ, Δ.Υ.Π. Υ.Π.Ε., στρατιωτικών νοσοκομείων κ.λ.π.) που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή χρηματοδοτούνται από το Αποθεματικό του Υπουργείου Υγείας και Εράνους.

3. Ανατίθεται εφεξής στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας η αρμοδιότητα έγκρισης σκοπιμότητας για την εκτέλεση έργων, εκπόνηση μελετών και την προμήθεια υπηρεσιών και πάσης φύσεως εξοπλισμού των Νοσοκομείων, η οποία μέχρι σήμερα ασκείται από την Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων και Εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου Υγείας.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την παράγραφο 1 απλοποιείται η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Οργανισμού με συμψηφισμό, με στόχο την άμεσο έλεγχο, την αποπληρωμή και την ομαλοποίηση της αγοράς υγείας, ώστε να βελτιστοποιηθεί η παροχή υπηρεσιών περίθαλψης προς τους δικαιούχους περίθαλψης του Οργανισμού.

Με την παράγραφο 2 και συγκεκριμένα με την περ. α) ρυθμίζεται ο τρόπος συγκρότησης του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Κ.Α.Π.Υ., και συγκεκριμένα η σχέση εργασίας που θα συνδέει τα μέλη του με το Νομικό Πρόσωπο, καθώς, δεδομένου του μεταβατικού του χαρακτήρα και του περιορισμένου διαστήματος θητείας του, αλλά και της ανάγκης για την όσο πιο άμεση συγκρότηση του, κρίνεται απαραίτητο να μη οριστούν ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλα τα μέλη που ορίζονται από τους Υπουργούς. Ταυτόχρονα με την περ. β) εντάσσονται στις εξαιρέσεις του άρθρου 27 του ν. 4472/2017 (Α' 74), εκτός από τα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα ΕΣΠΑ και οι προμήθειες που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Αποθεματικό του Υπουργείου Υγείας και τους Εράνους, δεδομένης της ιδιαιτερότητας της χρηματοδότησης αυτής, η οποία είναι έκτακτη, αλλά και της αναγκαιότητας ολοκλήρωσης των διαδικασιών σε όσο το δυνατό συντομότερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη λειτουργία των φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι η δυνατότητα αυτή χρηματοδότησης προκύπτει εκ των υστέρων και μετά τη συγκρότηση των Προγραμμάτων εκάστου έτους, δεν μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων η ένταξη αυτών των Προμηθειών στα Προγράμματα Προμηθειών και για αυτό το λόγο κρίνεται αναγκαία η εξαίρεση αυτού του είδους χρηματοδότησης.

Με την παράγραφο 3 δίδεται η δυνατότητα στους Διοικητές των Νοσοκομείων της παρ. 10 του άρθρου 13 του ν.2889/2001 (Α'37), να έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες, όπως και οι Διοικητές των υπόλοιπων Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και οι οποίες αναφέρονται στην παρ. 8 του άρθρου 7 του ν. 3329/2005, δεδομένου ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο και να κατέχουν τις ίδιες αποφασιστικές αρμοδιότητες για την όσο το δυνατό αποτελεσματικότερη λειτουργία της Διοίκησης των Νομικών Προσώπων εποπτείας τους.

Με την παράγραφο 4 διορθώνεται στον Οργανισμό του Υπουργείου Υγείας, που δημοσιεύτηκε στο Π.Δ. 121/2017 (Α' 148), η αρμοδιότητα της έγκρισης σκοπιμότητας για την εκτέλεση έργων, εκπόνηση μελετών και την προμήθεια υπηρεσιών και πάσης φύσεως εξοπλισμού των Νοσοκομείων, και μεταφέρεται αυτή στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

1. Το πέμπτο και έκτο εδάφιο της περιπτ. α' της παρ. 7 του άρθρου 52 του Ν. 4430/2016 (ΦΕΚ Α'205) τροποποιούνται ως έξης:
«Εξοφλούνται κατόπιν συμψηφισμού, που διενεργείται κατά προτεραιότητα, ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις με οφειλές clawback και rebate τρέχοντος ή παρελθόντων ετών ή επόμενων ετών. Ο συμψηφισμός πραγματοποιείται αυτοδίκαια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, εφόσον ενημερωθούν οι πάροχοι για οφειλόμενα σε αυτούς ποσά και εφόσον δεν αρνηθούν την υπαγωγή στη διαδικασία μέχρι τις 22/11/2017. Σε περίπτωση αρνήσεως, η οποία δηλώνεται εγγράφως στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, έως την ανωτέρω ημερομηνία, ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 100 παρ. 3 εδ. α' του Ν. 4172/2013. Η καταβολή του κεφαλαίου της ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τους δικαιούχους, επιφέρει την απόσβεση της οφειλής ως προς τα έξοδα, τους τόκους και το κεφάλαιο. Κατά τα λοιπά ακολουθείται η διαδικασία της παρ. 3.»

2. α. Στο τέλος της παρ. 5 του άρθρου 28 του ν. 4472/2017 (Α'74) προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Για την πρώτη εφαρμογή του παρόντος άρθρου, ήτοι για τον πρώτο διορισμό του Συλλογικού Οργάνου της Ε.Κ.Α.Π.Υ., από τα 6 μέλη που ορίζονται από τους Υπουργούς, ο Πρόεδρος είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ο Αντιπρόεδρος δύναται να είναι είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης και τα λοιπά 4 μέλη καθίστανται απλά μέλη του οργάνου και αποζημιώνονται για τις συνεδριάσεις αυτού, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην κοινή υπουργική απόφαση της παραγράφου 6 του παρόντος άρθρου.»
β. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 27 του ν. 4472/2017 (Α' 74) τροποποιείται ως εξής:
«Δεν υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου και του άρθρου 26 οι προμήθειες των φορέων του άρθρου 23, που εντάσσονται στα συγχρηματοδοτούμενα επιχειρησιακά προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και χρηματοδοτούνται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, και όσα συγχρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ), τον «Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο» ή άλλα ειδικά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (ΕΤΕΠ, CEB κ.λπ.), καθώς και αυτές που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή αυτές που χρηματοδοτούνται από το Αποθεματικό του Υπουργείου Υγείας και Εράνους. Οι ως άνω προμήθειες δεν απαιτείται να εντάσσονται στα Προγράμματα Προμηθειών και Υπηρεσιών Φορέων Υγείας.»
Η ισχύς της παρούσας παραγράφου άρχεται από ενάρξεως ισχύος του νόμου 4472/2017(Α'74).»

3. Ο Διοικητής των Νοσοκομείων της παρ. 10 του άρθρου 13 του ν. 2889/2001 (Α'37) ασκεί τις αρμοδιότητες των περιπτώσεων 1, 11, 13, 14 και 25 της παρ. 8 του άρθρου 7 του ν. 3329/2005.

4. α. Η υποπερίπτωση 9 της περίπτωσης α) της παρ. 3 του άρθρου 16 του Π.Δ.121/2017 (Α' 148), καταργείται.
β. Στο άρθρο 9 του Π.Δ.121/2017 (Α' 148), προστίθεται παράγραφος 8 ως εξής: «Η έγκριση σκοπιμότητας για την εκτέλεση έργων, εκπόνηση μελετών και την προμήθεια υπηρεσιών και πάσης φύσεως εξοπλισμού των Νοσοκομείων, μετά από πρόταση για την επιχορήγησή τους από πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού, του Π.Δ.Ε. (Εθνικοί Πόροι - Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα) ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή εσόδων.»

Keywords
Τυχαία Θέματα