Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Λογιστών της ΠΑΣΕΒΕ σχετικά με τη Γ.Σ. της Ε.Φ.Ε.Ε.Α. στις 18/11/2017



ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ

Συνάδελφοι,

Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των αυτοαπασχολούμενων έχουν βρεθεί ήδη σε απόγνωση. Η δραματική πτώση του τζίρου, η αύξηση της φορολογίας και των εισφορών έχουν οδηγήσει πολλούς λογιστές σε λουκέτο ή κατασχέσεις. Ταυτόχρονα καθημερινά βιώνουμε την πλήρη απαξίωση των κοινωνικών παροχών σε παιδεία, υγεία, πρόνοια, ενώ ταυτόχρονα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ διαφημίζει τα ματωμένα πλεονάσματα (σε βάθος χρόνου έως το 2060!!!) και ανακοινώνει με απλοχεριά τον εκσυγχρονισμό των F16 έναντι μόλις 2,4 δις.

Συνεχίζει στην ίδια ρότα όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, με την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, ληστεύοντας τα λαϊκά στρώματα.

Μέσα από την πείρα που έχουμε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια (των κυβερνήσεων από το 2008 έως σήμερα) μπορούμε να διακρίνουμε τι σημαίνει «δίκαιη ανάπτυξη», «τέλος μνημονίων», «φως στο τούνελ», «παράλληλα προγράμματα». Είναι σαφές ότι η ανάπτυξή τους περνάει από μισθούς και συντάξεις απόλυτης ανέχειας, σχέσεις εργασίας λάστιχο, φοροεπιδρομή στο εισόδημά μας, μεταφορά του τζίρου μας (με νομοθεσίες λεγόμενης απελευθέρωσης επαγγέλματος) σε μεγάλες εταιρείες. Η εμπειρία απ’ όλους τους άλλους επαγγελματικούς κλάδους που εφαρμόζονται τέτοια μέτρα αυτό αποδεικνύουν. Πόσο άραγε ωφελήθηκαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ή οι εργαζόμενοι στο χώρο του επισιτισμού από τα απίστευτα ρεκόρ στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια;

Στις 18/11/2017 το ΔΣ της ΕΦΕΕΑ καλεί σε ΓΣ με θέμα συζήτησης την πρόταση της ένωσής μας στη συνέλευση των αντιπροσώπων της ΠΟΦΕΕ για αλλαγές στο καταστατικό της ομοσπονδίας.

Ας δούμε το πλαίσιο που διαγράφεται στο επάγγελμά μας σήμερα:

- ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
Γίνεται προσπάθεια να νομοθετηθεί η πλήρης υποταγή των συναδέλφων στις εντολές των εκάστοτε κυβερνήσεων μέσω των θεσμοθετημένων κρατικών οντοτήτων (βλέπε ΟΕΕ). Σκοπός τους είναι να μην υπάρχει καμιά φωνή αντίστασης, να μην υπάρχει ούτε καν πρόθεση αμφισβήτησης των άνωθεν εντολών, αντίθετα επιβάλλει ως καθήκον την ρουφιανιά, με κυρώσεις που φτάνουν ακόμα και στην αφαίρεση της άδειας. Με έκπληξη παρατηρούμε ότι και η ΠΟΦΕΕ προτείνει ανάλογες αλλαγές στο καταστατικό, στο ίδιο πνεύμα. Σε μια προσπάθεια να εδραιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εξουσία της στα μέλη.

- ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
Οι κάθε λογής πιστοποιήσεις και εκσυγχρονισμοί που προωθούνται στο επάγγελμα μας από την ΠΟΦΕΕ και την ΕΦΕΕΑ είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αποσκοπούν στο να πετάξουμε τους παρείσακτους όπως λένε (βλέπε μικρούς αυτοαπασχολούμενους, με έδρα κυρίως το σπίτι τους) από το χώρο. Αυτές οι αλλαγές, και με τα κριτήρια που θα προβλέπει, αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στη συγκέντρωση του λογιστικού έργου σε μεγάλες λογιστικές και ελεγκτικές εταιρείες.

- ΝΠΔΔ
Από πολλές πλευρές (ΠΟΦΕΕ, ΕΦΕΕΑ, ΔΙΚΤΥΟ, ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ) γίνεται προσπάθεια να μπολιάσουν στη σκέψη των συναδέλφων την ιδέα της μετατροπής της ένωσης ή της ομοσπονδίας σε ΝΔΠΠ, με την ψευδαίσθηση ότι έτσι θα «αναβαθμιστεί» το επάγγελμα. Δηλαδή τα συνδικαλιστικά όργανα να γίνουν ξεκάθαρα όργανα του κράτους που θα το συμβουλεύουν, αντί να διεκδικούν και να παλεύουν για τα προβλήματα και τα δικαιώματα των μελών τους. Αυτό που έλειπε δηλαδή απ’ τον κλάδο, είναι άλλο ένα κρατικό όργανο που θα ταΐζεται από τους λογιστές. Δεν παίρνουν υπόψη τους ότι ένα ΝΠΔΔ ιδρύεται με νομοθετική ρύθμιση και υπόκειται στην αρμοδιότητα ενός υπουργείου;
Με άλλα λόγια το τί θα κάνει ή δε θα κάνει ένα τέτοιο όργανο θα το προσδιορίζει το σχετικό Υπουργείο.
Σε καθημερινή βάση γίνεται σαφές ότι σκοπός της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου, είναι η όποια «παρέμβαση» να γίνεται από ελεγχόμενες επιτροπές και προσωπικές παρεμβάσεις και όχι από το συντονισμό των συναδέλφων μέσα από μαζικές διαδικασίες σε ένα αγωνιστικό πλαίσιο.

Την ίδια στιγμή «σαν έτοιμη από καιρό» η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου μας έρχεται να προτείνει αλλαγές στο καταστατικό της ΠΟΦΕΕ και των ενώσεων που να αποκλείει κάθε διαφορετική φωνή στον κλάδο, να περιορίζει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Να γίνουν οι ενώσεις μας και η ομοσπονδία ακόμα πιο κλειστές σε κάθε έλεγχο και κριτική. Με όπλο την ενισχυμένη αναλογική και τον αποκλεισμό συναδέλφων να συμμετέχουν στις εκλογές μέσα από διαφορετικά ψηφοδέλτια, να ξεμπερδεύει με κάθε φωνή αντίστασης στις επιλογές της. Φτάνει μέχρι την απειλή της διαγραφής μελών ή ενώσεων αν δεν συμμορφωθούν «προς τας υποδείξεις». Προσπαθεί να επιβάλει μια άκρα του τάφου σιωπή σε όσους διαφωνούν μαζί της. Χαρακτηριστική είναι εξάλλου και η κυνική αποδοχή από μέρους τους (στην τελευταία συνέλευση που αναδείχθηκε το νέο ΔΣ της ομοσπονδίας) ότι τακτική τους είναι να ομαδοποιούν τα υποψήφια μέλη του ΔΣ σε πεντάδες, ώστε να έχουν σίγουρο το αποτέλεσμα όσον αφορά τα ονόματα που θέλουν να εκλεγούν.

Απέναντι σε όλη αυτή τη ρυπαρή κατάσταση δεν έχουμε περιθώρια οι λογιστές να κάνουμε βήμα πίσω. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μέρος του λαϊκού κινήματος και οφείλουμε να πάρουμε θέση απέναντι στις εξελίξεις και στην επίθεση που δεχόμαστε συνολικά από το μεγάλο κεφάλαιο. Οι όποιες προσπάθειες να «διαπραγματευτούμε» κατά μόνας τα δικαιώματά μας, είναι σα να ζητάμε από την τίγρη να κάτσει να της βγάλουμε τα δόντια. Μόνο η συσπείρωση και η οργάνωση στο πλευρό του κόσμου του μόχθου, με τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία, θα μπορέσουμε να αποτελέσουμε το αντίπαλο δέος στο μαύρο μέτωπο που μας θέλει γονατισμένους σε μια μίζερη ζωή, χωρίς δικαιώματα.

Καθημερινά η επιτροπή αγώνα λογιστών Ελ. Επαγγελματιών καλεί τους συναδέλφους να δυναμώσουμε αυτό το μέτωπο και με αιτήματα που στο επίκεντρό τους έχουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Έχουμε διατυπώσει πλαίσιο πάλης με αιτήματα για τον κλάδο (κατάργηση κώδικα δεοντολογίας, κατάργηση χαρατσιών, αντίσταση στην «απελευθέρωση του επαγγέλματος που μας παραδίδει βορά στις μεγάλες λογιστικές εταιρείες), την φορολογία (θεσμοθέτηση αφορολόγητου, μείωση φορολογίας, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αύξηση φορολογίας στο 45% στις μεγάλες επιχειρήσεις), στο ασφαλιστικό (κοινωνική ασφάλιση επιδοτούμενη κατά 2/3 από το κράτος, ανανέωση των βιβλιαρίων ασθενείας καθολικά), για τα χρέη (καμιά κατάσχεση πρώτης κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης, διαγραφή ποσοστού οφειλών προς τράπεζες και δημόσιο).

ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

Πάρτε όλοι μέρος στη Γ.Σ. της ένωσης στις 18/11/2017 ενισχύοντας τη φωνή της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ.

- Για να μην περάσουν οι αντιδημοκρατικές διατάξεις στο καταστατικό της ΠΟΦΕΕ και των ενώσεων.

- Για να επιβάλουμε την απλή αναλογική στις διαδικασίες της.

- Για συλλόγους στο πλευρό των συναδέλφων λογιστών και όχι της κυβέρνησης και του κράτους.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΜΕΡΟΣ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 6.30μμ
(ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 6.00μμ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ).

Keywords
Τυχαία Θέματα