Αντί σχολίου - Ανασκόπηση εβδομάδος 13 Αυγούστου έως 20 Αυγούστου



Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, το "σχόλιο της Δευτέρας" θα κάνει διακοπές τον Αύγουστο και θα είναι μαζί σας πάλι τον Σεπτέμβριο. Διακοπές όμως δεν θα κάνει η ενημέρωσή σας, γι' αυτό και τις επόμενες εβδομάδες αντί σχολίου, όπως έχουμε καθιερώσει τα τελευταία χρόνια, θα παραθέτουμε συνοπτικά τα σημαντικότερα θέματα της εβδομάδος.

Η τρίτη αυτή εβδομάδα του Αυγούστου ήταν και η εβδομάδα με τα λιγότερα θέματα. Όπως πάντα δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα S.O.S. τα οποία ευτυχώς είναι λίγα αυτή τη φορά.

⥢⥤

Μέτρα στήριξης πυρόπληκτων

Σε ένα χρηστικό άρθρο με πίνακες συγκεντρώθηκαν όλα τα μέτρα που αφορούν την παράταση υποχρεώσεων σχετικά με το ΦΠΑ για τους πυρόπληκτους.

Αρθρο Παράταση υποχρεώσεων ΦΠΑ (δηλώσεων, καταβολών ΦΠΑ) των πυρόπληκτων Περ. Ενοτήτων Ανατολικής και Δυτικής Αττικής - Λοιπά θέματα απαλλαγών από ΦΠΑ για δωρεάν παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών από υποκειμένους στις Υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, στους Ο.Τ.Α. και στα Ν.Π.Δ.Δ για την κάλυψη των αναγκών τους

Επίσης σε μία από τις τελευταίες αποφάσεις για το ίδιο θέμα :
Αριθμ. οικ. 2/60545/ΔΛΓΚ/2018Τροποποίηση απόφασης περί σύστασης ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος για την αρωγή πληγέντων από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε περιοχές της Επικράτειας στις 23 και 24 Ιουλίου 2018 και καθορισμού των οργάνων και του τρόπου διαχείρισης και λειτουργίας αυτού.

Τέλος : Καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε συνταξιούχους με μόνιμη κατοικία στις πυρόπληκτες περιοχές - και Υπ. Εργ.: Νέα καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε συνταξιούχους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Αττική.

⥢⥤

■ Σημαντικά θέματα εβδομάδα ή αλλιώς... S.O.S.

►ΑΑΔΕ: Έως 31.08 η εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Ενόψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει ότι:
Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2018 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή, 17 Αυγούστου, στις 11:00 π.μ., και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης - ανάρτησης των εκκαθαριστικών ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018.
Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 31η Αυγούστου.
Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2019, δεν θα είναι διαθέσιμη στις 17/8, μεταξύ 11:00 και 15:00.
Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α., υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2017), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Και φυσικά για μια ακόμη φορά διαψεύδονται ορισμένα ΜΜΕ τα οποία τις προηγούμενες ημέρες ανέφεραν με περισσή σιγουριά ότι τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν μετά την ΔΕΘ. Το θέμα του ΕΝΦΙΑ πουλάει και κάθε χρόνο ταfake news πρωταγωνιστούν......

►ΠΟΛ.1165/2018 -Κοινοποίηση της υπ' αριθμ. 147/2018 γνωμοδότησης της Α' Ολομέλειας Διακοπών του Ν.Σ.Κ., σύμφωνα με την οποία η εξαιρετική δεκαπενταετής προθεσμία παραγραφής για τον καταλογισμό φόρου τυγχάνει εφαρμογής μόνο στην περίπτωση της μη υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος ή απόδοσης παρακρατούμενων φόρων, ενώ επί εκπροθέσμου υποβολής ισχύει ο κανόνας της 5ετούς παραγραφής της παραγράφου 1 του άρθρου 84 του ν. 2238/1994, με την παρέκτασή της κατά τρία (3) έτη στην περίπτωση που η εκπρόθεσμη δήλωση υποβληθεί κατά το τελευταίο έτος της προθεσμίας αυτής

Δεκτή έγινε η γνωμοδότηση του ΝΣΚ και επιτέλους λύθηκε το θέμα της παραγραφής σε ότι αφορά τις εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Συνεπώς όπως αναφέρει και η γνωμοδότηση, η εξαιρετική δεκαπενταετής προθεσμία παραγραφής για τον καταλογισμό φόρου τυγχάνει εφαρμογής μόνο στην περίπτωση της μη υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος ή απόδοσης παρακρατούμενων φόρων, ενώ επί εκπροθέσμου υποβολής ισχύει ο κανόνας της 5ετούς παραγραφής τηςπαραγράφου 1 του άρθρου 84 του ν.2238/1994, με την παρέκτασή της κατά τρία (3) έτη στην περίπτωση που η εκπρόθεσμη δήλωση υποβληθεί κατά το τελευταίο έτος της προθεσμίας αυτής.

►Τροποποιήσεις στο φορολογικό πιστοποιητικό ορκωτών όπως ίσχυε με τον ν.2238/1994

Με την απόφαση αυτή τροποποιείται η απόφαση για την έκδοση του φορολογικού πιστοποιητικού Ορκωτών ελεγκτών, όπως ίσχυε για τις χρήσεις μέχρι την 31η δεκεμβρίου 2013 (με τον παλαιό ΚΦΕ).

Ουσιαστικά με τις προσθήκες που έγιναν στην ΠΟΛ.1159/22.7.2011, τα πρόστιμα στου νόμιμους ελεγκτές επιβάλλονται κατόπιν γνώμης της Ε.Λ.Τ.Ε., η οποία θα πρέπει να παρασχεθεί εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός από τη λήψη σχετικού εγγράφου από τη Φορολογική Διοίκηση με το οποίο θα γνωστοποιείται προς την Ε.Λ.Τ.Ε. η ελεγχόμενη επιχείρηση, ο Νόμιμος Ελεγκτής και το ελεγκτικό γραφείο, ανεξάρτητα αν οι πρόσθετες επιβαρύνσεις θα καταβληθούν από την ελεγχόμενη επιχείρηση.
Επίσης στην περίπτωση που η επιχείρηση έχει υποβάλλει ενδικοφανή προσφυγή, τότε τα πρόστιμα στους νόμιμους ελεγκτές θα επιβάλλονται μετά την έκδοση της απόφασης της ΔΕΔ, εξαιρουμένων των περιπτώσεων για τις οποίες ο χρόνος που απαιτείται για την απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών οδηγεί σε παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για έκδοση καταλογιστικής πράξης.

Η απόφαση : ΠΟΛ.1148/2018 και η κωδικοποιημένη απόφαση ΠΟΛ.1159/22.7.2011

►Σχετικά με την ημερομηνία υποβολής δήλωσης προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα που τηρούν απλογραφικά βιβλία και τα οποία έχουν δηλώσει διακοπή εργασιών

Προσοχή : Όταν το νομικό πρόσωπο έχει λυθεί, ο φορολογούμενος μέλος του νομικού προσώπου δεν υποβάλλει δήλωση σύμφωνα με την παρ.3 του 67 του Ν.4172/2013, εντός δηλαδή δεκαπέντε ημερών από το τέλος του μήνα που λήγει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος του νομικού προσώπου.

Η απόφαση : ΔΕΔ Θεσσαλονίκης αρ. απόφ. 1304/2018 Δήλωση μέλους νομικού προσώπου που έχει λυθεί το προηγούμενο φορολογικό έτος

► Γιώργος Χριστόπουλος: Φορολογικές δηλώσεις 2018, από τους Λ/Φ το μεγαλύτερο μέρος

Το μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεων, υποβλήθηκε και φέτος (το 2018), από τους πιστοποιημένους επαγγελματίες Λογιστές – Φοροτεχνικούς, με εντολή και για λογαριασμό των νοικοκυριών, των μισθωτών και συνταξιούχων, των επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των εταιρειών, οι οποίοι έδειξαν, - κόντρα στις δυσκολίες - τον επαγγελματισμό τους για μία ακόμη χρονιά.


► Την εικόνα του κλάδου δυστυχώς αμαυρώνουν ορισμένες ευτυχώς λίγες εξαιρέσεις ....

Γ. Πιτσιλής: Οι λογαριασμοί που δηλώθηκαν για τις επιστροφές από δωρεές υπερ του δημοσίου χρέους είναι συγκεκριμένων λογιστών

........Από τις περιπτώσεις που εμφανίζουν κάποια χαρακτηριστικά απατηλής συμπεριφοράς δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι να μην γνώριζαν ότι είχε συμβεί αυτό. Δηλαδή ο λογιστής να είχε χρησιμοποιήσει τους κωδικούς του φορολογούμενου και να είχε κάνει τροποποιητική δήλωση εν αγνοία του. Και το λέω αυτό γιατί οι τραπεζικοί λογαριασμοί που δηλώθηκαν δεν είναι των φορολογουμένων, είναι συγκεκριμένων λογιστών.

► Δεν αποτελεί συμπληρωματικό στοιχείο η έκθεση ΣΔΟΕ για ανακρίβεια συγκεντρωτικών

"Επειδή, στην προκειμένη περίπτωση, ο έλεγχος της Δ.Ο.Υ διενεργήθηκε σε εκτέλεση της υπ' αρ -11-2016 εντολής ελέγχου κατόπιν του υπ' αρ. πρωτ -10-2015 εγγράφου του Σ.Δ.Ο.Ε , συνημμένης της με αριθμό υπόθεσης /2014 πληροφοριακής έκθεσης Κ.Β.Σ. - Εισοδήματος και λοιπών φορολογιών, σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκε -μεταξύ άλλων- η μη υποβολή ή υποβολή ανακριβών συγκεντρωτικών καταστάσεων του άρθρου 20 τουΠ.Δ. 186/1992 για τη διαχειριστική περίοδο 01/01 - 31/12/2010 από διάφορα φυσικά πρόσωπα, μεταξύ αυτών και από την προσφεύγουσα.
Επειδή, τα ανωτέρω στοιχεία αναφορικά με τη διαχειριστική περίοδο 01/01 - 31/12/2010 που περιήλθαν σε γνώση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ στις 13/11/2015, ήτοι εντός πενταετίας και ελλείψει αρχικού φύλλου ελέγχου, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν συμπληρωματικά στοιχεία υπό την έννοια των διατάξεων του άρθρου 68 παρ. 2 του Ν.2238/1994 και 72 παρ. 6 του Ν.4174/2013 και δεν τίθεται θέμα δεκαετούς παραγραφής του άρθρου 84 παρ. 4 του Ν.2238/1994 σε συνδυασμό με το άρθρο 9 παρ. 5 του Ν.2523/1997."

Η απόφαση : ΔΕΔ Θεσσαλονίκης αρ. απόφ. 1141/2018 Δεν αποτελεί συμπληρωματικό στοιχείο η έκθεση ΣΔΟΕ για ανακρίβεια συγκεντρωτικών



►Σχετικά με τα οικογενειακά επιδόματα πολύτεκνων οικογενειών

Και μια συναφής απόφαση : Αριθ. πρωτ.: 554/7.8.2018Σχετικά με τα οικογενειακά επιδόματα πολύτεκνων οικογενειών

Αρθρογραφία -►Άρθρα Η εορτή της 15ης Αυγούστου


► Υπολογισμός των ημερών ασφάλισης των των εργαζομένων σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Μετά από νεότερες διευκρινήσεις του Υπουργείου Εργασίας Κ.Α.Α.,(Φ.10141/οικ.33777/878/2018)καθώς η διάταξη δεν κάνει ρητή αναφορά για την μερική απασχόληση (μειωμένος αριθμός

Keywords
Τυχαία Θέματα