Α. Παπανάτσιου: «Πρόθεση ο ΦΠΑ στις συναυλίες να μειωθεί στο 6%»



Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Θέμη Μουμουλίδη με θέμα: «Η αύξηση του ΦΠΑ στις συναυλίες στο 24% είναι καταστροφική για την ελληνική μουσική και τους Έλληνες δημιουργούς και καλλιτέχνες», η Υφ. Οικονομικών ανέφερε ότι οφείλει το Υπουργείο να συμβάλει με τη μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των συναυλιών, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει άλλη παροχή, στο 6%

όπως και τα εισιτήρια του θεάτρου.

Δείτε το σχετικό video:

Το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία της κας Παπανάτσιου:

"Πραγματικά, όσα αναφέρθηκαν από τον Βουλευτή, τον κ. Μουμουλίδη, για το θέμα των συναυλιών αποτελούν ζητήματα, απόψεις και προτάσεις που δεν βρίσκουν αντίθετους ούτε εμένα προσωπικά, ούτε το Υπουργείο μας, αλλά φυσικά ούτε και την Κυβέρνησή μας.

Πραγματικά, ο πολιτισμός ήταν ένα από τα πεδία που επλήγησαν ιδιαίτερα στο χρόνια της κρίσης. Επομένως, ένας από τους κεντρικούς στόχους για την περίοδο που διανύουμε, καθώς αφήνουμε πίσω μας τα μνημόνια, είναι η αποκατάσταση της πρόσβασης στα αγαθά του πολιτισμού, στις τέχνες και στην ψυχαγωγία. Αυτό δεν το θεωρούμε δευτερεύον. Είναι κομμάτι του σχεδίου μας για την επόμενη μέρα.

Τα προηγούμενα χρόνια ένα από τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο του δημοσιονομικού προγράμματος ήταν και η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 24% από το καλοκαίρι του 2015.

Στη νέα εποχή που βρισκόμαστε μπορούμε να δούμε τις πολιτικές μας προτεραιότητες, διαφυλάσσοντας βέβαια τα δημοσιονομικά μας δεδομένα. Θεωρούμε ότι η δίκαιη ανάπτυξη για την οποία όλοι μας ενδιαφερόμαστε δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς και την πνευματική αναγέννηση. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι πρέπει να αντισταθούμε και να αντιστρέψουμε την πνευματική μιζέρια που μας περικυκλώνει.

Σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να συμβάλουμε και εμείς ως Υπουργείο Οικονομικών με τη μείωση του ΦΠΑ, όπως ισχύει, στα εισιτήρια του θεάτρου και στα εισιτήρια των συναυλιών -βέβαια, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει άλλη παροχή- στο 6%. Το μέτρο αυτό πιστεύουμε ότι μπορεί άμεσα να επηρεάσει θετικά το κόστος που έχει για τους πολίτες η παρακολούθηση των συναυλιών και των ζωντανών μουσικών παραστάσεων, μπορεί άμεσα να μειώσει την τιμή του εισιτηρίου, όπως και εσείς προείπατε, φέρνοντας περισσότερο κόσμο σε όλα αυτά τα θεάματα. Μπορεί να στηρίξει, όμως και όσους είναι στα παρασκήνια, όπως λέτε εσείς που είστε στον χώρο των καλλιτεχνών, τους δημιουργούς, θα αυξηθούν τα εισοδήματά τους, τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τα θεάματα, τεχνικοί ηχολήπτες και εκείνοι θα μπορέσουν να έχουν κάποιες περισσότερες απολαβές.

Θεωρώ ότι η Κυβέρνησή μας οφείλει να το κάνει και θα το κάνει, γιατί έχει στόχο την προάσπιση του πολιτισμού, της παιδείας και την ανάδειξη της ελληνικής και όχι μόνο κουλτούρας, όχι μόνο μέσω του θεάτρου, όπως λέτε, αλλά και μέσω της μουσικής, των μουσικοθεατρικών εκδηλώσεων και των θεαμάτων που συνδυάζουν διαφορετικές μορφές τέχνης.

Όλα αυτά πράγματι, πρέπει να αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο σαν πολιτιστικά αγαθά, γιατί για εμάς η πολιτιστική μας παραγωγή είναι εφόδιο για το μέλλον. Για την Κυβέρνησή μας η ενημέρωση, ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία είναι πρωταρχικά κοινωνικά δικαιώματα και δημόσια αγαθά."

Keywords
Τυχαία Θέματα