Brexit: Αμοιβαία απαλλαγή από τη θεώρηση visa προτείνει η ΕΕ



Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην ΕΕ για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου με σεβαστό σενάριο - εάν το Ηνωμένο Βασίλειο χορηγεί επίσης αμοιβαία ταξίδια χωρίς θεώρηση σε όλους τους πολίτες της ΕΕ

Στρασβούργο, 13 Νοεμβρίου 2018

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να χορηγήσει στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου ταξίδια χωρίς θεώρηση στην ΕΕ μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό σημαίνει

ότι οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα χρειαστούν βίζα όταν ταξιδεύουν στην περιοχή Σένγκεν για σύντομες διαμονές μέχρι 90 ημερών σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών. Στο σενάριο όπου το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, θα ισχύει από τις 30 Μαρτίου 2019. Εάν επιτευχθεί συμφωνία, ωστόσο, θα εφαρμοστεί από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, όπως περιγράφεται στη Συμφωνία Απόσυρσης. Αυτό ακολουθεί τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Επιτροπής ότι τα δικαιώματα των πολιτών πρέπει να γίνουν πρωταρχικά στις διαπραγματεύσεις για την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Η πρόταση αυτή εξαρτάται εντελώς από το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χορηγεί επίσης αμοιβαία και χωρίς διακρίσεις ταξίδια χωρίς θεώρηση για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας των θεωρήσεων. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δηλώσει την πρόθεσή της να μην απαιτήσει θεώρηση από πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ των 27 για βραδινές παραμονές για τουρισμό και επιχειρήσεις. Οι κανόνες της ΕΕ σχετικά με τους υπηκόους τρίτων χωρών που ταξιδεύουν στην ΕΕ, όπως εκείνοι που αφορούν τον έλεγχο των συνόρων, θα εφαρμοστούν βέβαια στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου μόλις δεν είναι πλέον πολίτες της ΕΕ.

Η σημερινή πρόταση είναι ένα από τα μέτρα ετοιμότητας που απαιτούνται ως συνέπεια της απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ξεχωριστή από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τη συστηματική απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επόμενα βήματα

Η πρόταση πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Η Επιτροπή καλεί και τα δύο θεσμικά όργανα να σημειώσουν ταχεία πρόοδο όσον αφορά την πρόταση αυτή, ώστε να μπορέσει να εγκριθεί εγκαίρως πριν από τις 30 Μαρτίου 2019.

Ιστορικό

Στις 29 Μαρτίου 2017, το Ηνωμένο Βασίλειο κοινοποίησε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός εάν μια επικυρωμένη συμφωνία απόσυρσης καθορίσει άλλη ημερομηνία, το σύνολο του πρωτογενούς και παράγωγου δικαίου της Ένωσης θα παύσει να εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 30 Μαρτίου 2019, 00:00 ώρα CET. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει στη συνέχεια "τρίτη χώρα".

Η ΕΕ διαθέτει μια κοινή πολιτική θεωρήσεων για επισκέψεις μικρής διάρκειας στον χώρο Σένγκεν, η οποία περιλαμβάνει έναν κοινό κατάλογο χωρών των οποίων οι υπήκοοι πρέπει να έχουν θεώρηση κατά τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων και κοινό κατάλογο χωρών των οποίων οι υπήκοοι απαλλάσσονται από την απαίτηση αυτή. Οι κατάλογοι αυτοί περιέχονται στον κανονισμό αριθ. 539/2001 και στις διαδοχικές τροποποιήσεις του.

Για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου, από τη στιγμή που η νομοθεσία της ΕΕ δεν ισχύει πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα είναι δυνατή η χωρίς θεώρηση διαδρομή στις 22 χώρες της ΕΕ που είναι μέλη του χώρου Σένγκεν και στα 4 συνδεδεμένα κράτη Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, ). Θα ισχύει επίσης για τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και την Κύπρο που δεν είναι ακόμη πλήρη μέλη του χώρου Σένγκεν.

Η σημερινή πρόταση αφορά τους βρετανούς υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο, υπάρχουν έξι κατηγορίες βρετανών υπηκόων, ένας από τους οποίους είναι και οι βρετανοί πολίτες. Οι άλλες πέντε κατηγορίες, δηλαδή οι βρετανοί υπήκοοι (Overseas), οι Βρετανοί υπήκοοι των υπερπόντιων εδαφών (BOTC), οι Βρετανοί υπήκοοι εξωτερικού (BOC), τα βρετανικά προστατευόμενα άτομα (BPP) και τα βρετανικά άτομα (BS) ελεύθερο ταξίδι στον χώρο Σένγκεν και θα συνεχίσει να το κάνει. Οι βρετανοί υπήκοοι που κατοικούν στο Γιβραλτάρ θα συνεχίσουν να εισέρχονται στον χώρο Σένγκεν χωρίς θεώρηση.

Για περισσότερες πληροφορίες

- Πρόταση κανονισμού για την τροποποίηση του κανονισμού 539/2001 του Συμβουλίου όσον αφορά την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση

- Ανακοίνωση της Επιτροπής - Προετοιμασία για την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 30 Μαρτίου 2019, 19 Ιουλίου 2018

- Ο δικτυακός τόπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ετοιμότητα του Brexit (συμπεριλαμβανομένων των ανακοινώσεων ετοιμότητας του Brexit)

- Πολιτική θεωρήσεων της ΕΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα