Το ξεχασμένο Χαμάμ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

10:46 9/7/2022 - Πηγή: seleo

Σαν ξεχασμένο απ’ όλους στέκει εδώ και αιώνες στην περιοχή των Λουλουδάδικων, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το “Γιαχουντί Χαμάμ”. Πρόκειται για δίδυμο οθωμανικό λουτρό που κατασκευάστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα, προκαλώντας τότε τα ήθη της εποχής καθώς όχι μόνο άνδρες αλλά και γυναίκες μπορούσαν να απολαύσουν τις υπηρεσίες του, φυσικά σε ξεχωριστούς χώρους.

Καθώς βρίσκεται στην τότε εβραϊκή περιοχή πήρε το όνομα Γιαχουντί Χαμάμ” (των Εβραίων), ενώ για παρόμοιο λόγο ήταν γνωστό και ως “Παζάρ Χαμάμ”

(της αγοράς).
Ως χαμάμ λειτούργησε μέχρι το 1912 και στη συνέχεια το κτίριο εγκαταλείφθηκε, βανδαλίστηκε και καταπατήθηκε. Στην μεγάλη πυρκαγιά του 1917 έπαθε σημαντικές ζημιές.

Το 1997 που η Θεσσαλονίκη έγινε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το κτίριο αποκαταστάθηκε αν και αρκετά χρόνια αργότερα, το 2015, ο Δήμος Θεσσαλονίκης απομάκρυνε από το “Γιαχουντί Χαμάμ” τις πρόσθετες κατασκευές που εφάπτονταν στο μνημείο, και το φώτισε.

Από την ανακατασκευή του, το κτίριο παραμένει επί της ουσίας κλειστό καθώς άνοιξε ελάχιστες φορές για κάποιες εκδηλώσεις.
Προφανώς είναι η μοίρα ιστορικών κτιρίων στη χώρα μας να παραμένουν αναξιοποίητα, ενώ θα μπορούσαν να αποκτήσουν κάποια χρήση, να ζωντανέψουν και να βελτιώσουν το ντόπιο πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν.

Το συγκεκριμένο θα μπορούσε να ξαναγίνει χαμάμ και να προσφέρει πρωτόγνωρες εμπειρίες σε ντόπιους και τουρίστες. Ένα από τα πολλά παραδείγματα είναι το χαμάμ της Χουρέμ απέναντι από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη που πριν την πανδημία για να το επισκεφτούν οι τουρίστες πλήρωναν στην είσοδο περίπου 100 ευρώ, αν εύρισκαν διαθεσιμότητα τις μέρες της παραμονής τους στην Πόλη.

Αν μας σοκάρουν τέτοιες προτάσεις, θα μπορούσε να γίνει το κεντρικό γραφείο τουριστικών πληροφοριών της Θεσσαλονίκης, όπου οι επισκέπτες εκτός από πληροφορίες θα μπορούσαν να αγοράσουν τα επίσημα αναμνηστικά της πόλης, να ξεναγηθούν στο χώρους του και να ξεκουραστούν ανάμεσα στις περιηγήσεις τους.

Δυστυχώς αυτό όπως και πολλά άλλα ιστορικά κτίρια προτιμάμε να τα κρατάμε κλειστά να… σκουριάζουν, αφού πρώτα ξοδεύουμε αρκετά (ευρωπαϊκά) χρήματα για ανακαινίσεις.

Πηγή: omorfataxidia.gr

Πηγή κεντρική φωτό: fb group “Θεσσαλονίκη – Τα Καλά, τα Στραβά και τα Ανάποδα”

Το άρθρο Το ξεχασμένο Χαμάμ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ) εμφανίστηκε πρώτα στο Seleo news.

Keywords
Τυχαία Θέματα