Το σχέδιο ανάπλασης του Εκθεσιακού Κέντρου της ΔΕΘ

12:46 20/3/2019 - Πηγή: seleo
Το σχέδιο ανάπλασης του Εκθεσιακού Κέντρου της ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO AE, Τάσος Τζήκας.

«Η μόνη βιώσιμη λύση για την έκθεση είναι παραμονή της στο κέντρο της Θεσσαλονίκης» δήλωσε ο κ. Τζήκας σε συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη. «Το «δουλεύουμε» από το 2012. Το αποδέχθηκε η κυβέρνηση, όλα τα κόμματα και όλοι οι φορείς της Θεσσαλονίκης»

υπογράμμισε.

Εκτός του γεγονότος πως η νέα τάση διεθνώς είναι τα εκθεσιακά κέντρα πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο των πόλεων, ο κ. Τζήκας έθεσε και το θέμα του κόστους. Ανέφερε πως το κόστος μεταφοράς της έκθεσης στη Σίνδο εκτιμήθηκε στα 280 εκατ. ευρώ συν τα έργα υποδομής (Μετρό, προαστιακός κλπ).Σε αντίθεση η ανάπλαση στον υφιστάμενο χώρο - μαζί με το πάρκο- κοστολογήθηκε στα 125 εκ. ευρώ και από αυτά, τα μισά χρήματα, αφορούν καθαρά τον εκθεσιακό χώρο.

Αναλύοντας την πρόταση για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου ο κ.Τζήκας δήλωσε πως η ανάπλαση αφορά τα 165 στρέμματα του υφιστάμενου χώρου, εξαιρουμένων των δέκα στρεμμάτων του Παλαί ντε Σπορ.Από τα 165 στρέμματα, τα μισά θα είναι «ελεύθερος, αδόμητος χώρος και στα υπόλοιπα θα αναπτυχθεί το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο».

Αστικό Πάρκο.

Σε ότι αφορά τα περίπου 82,5 στρέμματα ελεύθερου χώρου, ο κ. Τζήκας ξεκαθάρισε πως θα γίνει ένα αστικό πάρκο που θα εξυπηρετεί το τρίπτυχο αναψυχή, πολιτισμός και πράσινο.Το υπόλοιπο τμήμα, από τη βόρεια πύλη και περιμετρικά του Παλαί ντε Σπορ θα αναπτυχθεί το εκθεσιακό κέντρο.

Για το πάρκο τόνισε ότι πρόταση της έκθεσης είναι να δοθεί για χρήση στην πόλη. Ωστόσο τη συντήρηση και την ασφάλεια θα πρέπει να την κρατήσει η έκθεση. «Κατ’ αρχήν το έχουμε συμφωνήσει» με το δήμο ανέφερε.Εξήγησε πως αν το δοθεί στον δήμο θα τεθεί θέμα απαλλοτρίωσης. «Θα πρέπει να βρει χρήματα για να πληρώσει τον χώρο. Στις απαλλοτριώσεις αυτού του είδους το 30% το πληρώνει ο δήμος και το υπόλοιπο οι περίοικοι» ανέφερε.

Κέντρο αναψυχής στην Αγγελάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Τζήκα στη γωνία της οδού Αγγελάκη με την Εγνατία προβλέπεται η δημιουργία ενός κέντρου αναψυχής. Ενός κτηρίου που θα στεγάσει τράπεζες- εστιατόρια- καταστήματα που θα υποστηρίξουν και το πανεπιστήμιο. Ο κ. Τζήκας τόνισε πως η περιοχή της Αγγελάκη θα πρέπει να αναπτυχθεί και υποστηριχθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Σε ότι αφορά στο συγκεκριμένο κέντρο αναψυχής, το όριο – ύψος – είναι στα 16 μέτρα. « Οι πολυκατοικίες που υπάρχουν στην περιοχή είναι 20 μέτρα. Άρα το επιχειρηματικό κέντρο θα είναι πιο χαμηλό από αυτές» σημείωσε.

Ξενοδοχείο για τον συνεδριακό τουρισμό

Σύμφωνα με τον κ. Τζήκα στην περιοχή του Βελλιδείου συνεδριακού κέντρου θα γίνει ένα νέο συνεδριακό κέντρο. Δίπλα και σε επαφή με το νέο συνεδριακό θα κατασκευαστεί ένα ξενοδοχείο δυναμικότητας 120 με 150 κλίνες για την εξυπηρέτηση των αναγκών των συνεδριακών δραστηριοτήτων. Το ξενοδοχείο, σύμφωνα με τον κ. Τζήκα, δεν μπορεί σύμφωνα με την πρόταση να είναι πάνω από 34 μέτρα. Ξεκαθάρισε πως στην έκθεση απαγορεύεται ρητά η χρήση εμπορικών κέντρων.

Πάρκινγκ.

Σύμφωνα με τον κ. Τζήκα θα διατηρηθεί το υπόγειο πάρκινγκ κάτω από το συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης ενώ τόνισε την ανάγκη και για δημιουργία 2.600 θέσεων στάθμευσης. Αναφέρθηκε στην οδό Αγγελάκη και στα προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν καθώς κάτω από το έδαφος υπάρχουν τάφοι. Εκτίμησε πάντως πως σύμφωνα με τις μελέτες τα όποια προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Το χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με τον κ. Τζήκα το 2020-2021 θα οριστικοποιηθούν οι μελέτες και το χρηματοδοτικό πλαίσιο. Εκτίμησε ότι θα καταλήξουν σε Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Ανέφερε πως ήδη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων έχει ζητήσει να υπάρξει συνάντηση προκειμένου να δηλώσει το ενδιαφέρον της για το project και να μπει στο χρηματοδοτικό σχήμα. Έθεσε ως στόχο η ανάπλαση να ολοκληρωθεί μέσα στην πενταετία 2022-2026.

rthess.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα