Θυμάστε το θρυλικό "Banal"; Το πρωτοποριακό μαγαζί της νυχτερινής Θεσσαλονίκης με τις ανεπανάληπτες παραστάσεις του Ηρακλή Δούκα (φωτό - βίντεο)

19:33 2/9/2018 - Πηγή: seleo
Το θρυλικό μπαρ Μπανάλ βρισκόταν στην οδό

Προξένου Κορομηλά, με ιδιοκτήτη τον πρωτοπόρο Ηρακλή Δούκα, μια από τις πιο πολυσχιδείς προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης. Υπήρξε πιονέρος του drag queen show και βασικός πρωταγωνιστής του ρεύματος της λεγόμενης σεξουαλικής απελευθέρωσης κατά την οργιώδη για τη Θεσσαλονίκη δεκαετία

των '80s. Τα σόου του Ηρακλή Δούκα θεωρούνται έως σήμερα αξεπέραστα. Από το Μπανάλ πέρασαν ο Χατζιδάκις, ο Τσαρούχης, ο Ιόλας, ο Billy Bo, αμέτρητοι ηθοποιοί, alternative φιγούρες και όλη η καλή κοινωνία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Ταλαντούχος performer, ηθοποιός, σκηνοθέτης και σκηνογράφος, διακοσμητής που έστησε από το μηδέν σπίτια και μαγαζιά, ο πιο avant-garde υποψήφιος δήμαρχος της πόλης, τηλεοπτικός παρουσιαστής, ταξιδευτής ολόκληρου του κόσμου, ακούραστος και αξεπέραστος, ο Ηρακλής Δούκας είναι άνθρωπος με ανεξάντλητο ρεπερτόριο, στον οποίο η ζωή φέρθηκε γενναιόδωρα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα ανεπανάληπτα σόου, τις μεταμφιέσεις και τα γλέντια ως το πρωί που έστηνε ο κορυφαίος περφόμερ; Ο ίδιος στο υπό έκδοση βιβλίο του περιγράφει πως επέλεξε την ονομασία του περίφημου Banal. "Χωρίο δεν είσαι, πόλη με τίποτα, κωμόπολη μάλλον , με ερωτηματικό! Τι είσαι μήπως Ερωτική Πόλη; Θεσσαλονίκη μεγάλη φτωχομάνα εσύ που βγάζεις τα καλύτερα παιδιά! Όπα εδώ σταμάτησα…. Ένα μαγαζί ρε να μαζέψουμε τα , Και εγένετο BANAL προξένου κορόμηλα 29 Σ ένα δρόμο παράλληλο στην παραλία κοντά στη θάλασσα ,σκοτεινό βρήκα σε μια καινούργια πολυκατοικία ένα μαγαζί μικρό σχετικά … είπαμε με τον Αχιλλέα αυτό ! και γεννήθηκε το banal …Λέει ο αρχιμπατσος του Β! ΠΑΜΠ; με σχετική βλαχοπροφορά (pab) τίναι τούτο ορέ ; ρώτησε κι ο αστυνόμος- του Β αστ. τμήματος ….. 1978 Ιανουάριος!"

"Στα 17 χρόνια λειτουργίας του Banal, περάσανε τις νύχτες μαζί μας διασκεδάζοντας πολλοί και διάφοροι, όπως και διάφορες προσωπικότητες, μεταξύ αυτών και οι παρακάτω" γράφει ο Ηρακλής Δούκας απαριθμώντας τους διάσημους επισκέπτες του μαγαζιού του:

Αλέξανδρος Ιόλας, ΓιάννηςΤσαρούχης, Μάνος Χατζηδάκις, Γιάννης ∆αλιανίδης, Γιάννης Φλερύ, Λουκιανός Κηλαηδονης, Αντώνης Σαµαράκης, ∆ήµητρα Γαλάνη, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Σκούρτης, Βασίλης και ∆ιονύσης Φωτόπουλος, ο μεγάλος νομπελίστας Γάλλος ποιητής Aragon, Αντρέας Βουτσινάς, ∆ηµήτρης Μαρωνίτης, Σερώ Αµπραχαµιάν, Αντρέας Βελισσαρόπουλος, Γιάννης Πετρόπουλος, Ντίνος Πετράτος, Ηλίας Ψινάκης, Γιάννης Μπουτάρης, Μιχάλης Ασλάνης, Μανώλης Λιδάκης, Άντζελα Γκερέκου, Λιάνα Kανέλη, Ελένη Ανουσάκη, Νένα Μεντή, Πάνος Χατζηκουτσέλης, Βάσια Τριφύλη, Νίκος Μουρατίδης, Άννα Παναγιωτοπούλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Αλέκος Πισσαλίδης, Δημήτρης Πιερίδης, Δημήτρης Τσιτούρας, Χρήστος Βατσέρης, Τάκης Πατρώνης, Υβόννη Αλεξανδρίδου, Ρούλα Δεδέ, Αταλάντη Σιάγα, Μάρω Καρδάκου, Αλίκη Μπαρζιλάι, Ιωάννα Ριζοπούλου, Κώστας Τσιάνος, Θάλεια Εξάρχου, Γιάννης Βαλίδης, Νίκος Μπασκίνης, Πέτρος Ρασόγλου, Νάντια Τακά, Δάφνη Τσακώτα, Καίτη Σαμαρά, όλοι οι ηθοποιοί του Θεάτρου τέχνης: Γιώργος Λαζανης, Μίµης Κουγιουµτζης, Γιώργος Αρµένης κ.α. Ακόµη η Κατιάνα Μπαλανίκα, η Νένα Βενετσιάνου, ο Απόστολος Γκλέτσος, ο Σάκης Ρουβάς, η Ναταλία Γερµανού. η Ρούλα Πατεράκη, ο Θόδωρος Τερζοπουλος, ο Κυριάκος Kαµπαδακης, ο Γιάννης Κυριακιδης, η Σοφία Φιλιπιδου, ο Κοσµάς Φοντούκης, ο Χρήστος Στέργιογλου. Αλλά και ο ∆ηµήτρης Παπαµιχαηλ, ο Κωστας Καζάκος, ο Βλάσης Μπονάτσος, ο Βερνάρδος, ο Μακης Τσελιος, ο Billy Bo, o Αλέξης Ακριθάκης, ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο Γιάννης Μπέζος, ο Κωστής Μοσκώφ, ο Φωκάς Ευαγγελινός, ο Άκης Γούναρης, ο Γιάννης Βόγλης, ο Σπύρος Παπαδόπουλος, η Βέρα Κρούσκα, ο Γιάννης Φέρτης, η Δήμητρα Παπαδοπούλου, η Ελένη Καστάνη, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, η Χρύσα Ρώπα και διασηµότητες από άλλους χώρους, επιστήµονες, πολιτικοί, λογοτέχνες, ζωγράφοι, επιχειρηµατίες, παράγοντες και λοιποί. Εκτός από τους ντόπιους ηθοποιούς και καλλιτέχνες… δηµοσιογράφοι, άνθρωποι των µέσων ενηµέρωσης, συνεργάτες, περαστικοί, περίεργοι … και τόσοι και τόσοι άλλοι φίλοι και σταρ (επώνυµοι κι ανώνυµοι)!

Πάρτε μια γεύση από το τι γινόταν στο Banal

O Ηρακλής Δούκας ως Νανά Μούσχουρη

Ως στρίπερ Άι Βασίλης


Ως Μαρινέλα

{youtube}L3mqpQsyyfQ{/youtube}

Ως Άντζελα Δημητρίου


Ως Αλίκη Βουγιουκλάκη

Ως Βούλα Πατουλίδου


Ως Μαντόνα


Ως Τίνα Τάρνερ

Με πληροφορίες από το www.banal.gr

Keywords
Αναζητήσεις
ηρακλής drug queen θεσσαλονίκη,
Τυχαία Θέματα