Άγιος Μάμας Χαλκιδικής: Το μεγαλύτερο πανηγύρι της Βόρειας Ελλάδας με περισσότερους από 200.000 επισκέπτες (φωτό)

16:30 2/9/2018 - Πηγή: seleo
Πάνω από 1.000 εμπόρους και 200.000 επισκέπτες φέτος στο μεγαλύτερο πανηγύρι της Βόρειας Ελλάδας!

Περισσότερο από έναν αιώνα παράδοση, κρατά η εμποροπανήγυρη στον Άγιο Μάμα στην Χαλκιδική. Φέτος άρχισε 29 Αυγούστου και «κατεβάζει» ρολά στις 4 Σεπτεμβρίου.

Αν ζεις στη Χαλκιδική σίγουρα το έχεις επισκεφτεί ήδη, αν πάλι είσαι Θεσσαλονίκη ή σε άλλη πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας, έχεις μικρό περιθώριο ακόμα.

Το πανηγύρι κάθε χρόνο στήνεται έξω από το χωριό του Αγίου Μάμαντος, που

απέχει 4 χιλιόμετρα από τα Νέα Μουδανιά και βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στις χερσονήσους Κασσάνδρα και Σιθωνία.

Καταλαβαίνεις ότι έφτασες στο πανηγύρι από το μποτιλιάρισμα που συναντάς σε ένα μικρό επαρχιακό δρόμο ανάμεσα από ελιές. Ειδικά αν πας γύρω σις 22:00 το βράδυ, που είναι ώρα αιχμής, θα βρεθείς αντιμέτωπος με ένα συνεχόμενο «σταματά-ξεκινά». Σύντομα θα δεις τους καπνούς από τις ψησταριές που καλύπτουν ολο το μήκος του πανηγυριού και τα πάρκινγκ γύρω του να «σκάνε» από αυτοκίνητα.

Οι πρώτοι πάγκοι σε «ταξιδεύουν» σε παζάρι της Κωνσταντινούπολης, καθώς για αρκετά μέτρα υπάρχουν χάλια στα δάπεδα και κρεμασμένα από τις τέντες. Έπειτα, μπορείς να χαθείς μέσα στους διαδρόμους με περισσότερα από 10.000 προϊόντα στους πάγκους των πάνω από 1.000 εκθέτες.

Φυσικά θα βρεις όλα τα κλασσικά που μπορείς να συναντήσεις σε ένα πανηγύρι. Λουκουμάδες, παιχνίδια, «ταψί», τον «γύρο του θανάτου» με αγωνιστικές μηχανές και μια ατελείωτη τσίκνα στο τέλος του πανηγυριού.

Δεκάδες «καντίνες» με αμέτρητα τραπέζια και καρέκλες δουλεύουν ασταμάτητα και οι ψησταριές περνούν φωτιά. Σουβλάκια, λουκάνικα, μπιφτέκια αλλά και σούβλες υπάρχουν στα τραπέζια με ρετσινιές και μπύρες. Τρώγοντας θα ακούσεις μια...δυο... αλλά και τρεις «μπάντες» να παίζουν με κλαρίνα και νταούλια γύρω σου. Ενώ, δεν είναι και λίγοι οι έμποροι που παίρνουν τα εμπορεύματα και τα παρουσιάζουν από τραπέζι σε τραπέζι.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι τα πανηγύρια δεν θεωρούνται πια «τραστ». Αλλά μια παραδοσιακή εναλλακτική βόλτα για το καλοκαίρι. Αυτό το λέμε, γιατί πλέον μπορείς να δεις στο πανηγύρι όλες τις ηλικίες. Νεαροί 20-25 ετών που ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη μόνο και μόνο για τον Άγιο Μάμα, οικογένειες, ηλικιωμένους και ντόπιους που το έχουν για θεσμό.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του πανηγυριού, φέτος οι επισκέψεις αναμένονται να ξεπεράσουν τις 200.000.

Keywords
Αναζητήσεις
σουβλακια πανηγυρι αγιος μαμας
Τυχαία Θέματα