«Ωρολογιακές βόμβες» στην καρδιά του Σέιχ-Σου - Έκκληση για την ενίσχυση των μέτρων προστασίας

14:16 15/6/2018 - Πηγή: seleo
Σε πλήρη ετοιμότητα για την προστασία του Σέιχ-Σου από τον κίνδυνο πυρκαγιάς βρίσκεται ο μηχανισμός του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με το έμψυχο δυναμικό και τον εξοπλισμό του να βρίσκεται σε διαρκή…

Όπως αναφέρει ο σήμος Νεάπολης - Συκεών σε ανακοίνωση του, το περιαστικό δάσος δίνει την εικόνα να βρίσκεται στο… έλεος του Θεού καθώς τόσο εντός αυτού όσο και στις παρυφές του καιροφυλακτούν «ωρολογιακές βόμβες» έτοιμες να εκραγούν και να απειλήσουν τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της Θεσσαλονίκης με καταστροφή.


Οι

παραπάνω διαπιστώσεις προέκυψαν κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του δήμου Νεάπολης-Συκεών που πραγματοποιήθηκε στα Πεύκα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Πολιτείας. Χαρακτηριστική είναι η παραδοχή του εκπροσώπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρου Σπατόβαλη, ο οποίος, μετά από μια σχετική αναφορά-παρατήρηση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, ομολόγησε ότι κατά μήκος της περιφερειακής οδού δεν έγινε τίποτα στα πρανή για τον καθαρισμό τους από την ξερή βλάστηση και διάφορα απορρίμματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης κι επέκτασης πυρκαγιάς στο δάσος από ένα τυχαίο περιστατικό, σαν αυτό που συνέβη με λεωφορείο που τυλίχθηκε στις φλόγες από βλάβη και απείλησε τις παρακείμενες δασικές εκτάσεις.

«Φέτος στο εργοτάξιό μας υπάρχει έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού, και δεν υπάρχει κάποιος άμεσος τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου», ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος της Περιφέρειας προκαλώντας έντονους προβληματισμούς στην αίθουσα.

Οι προβληματισμοί ενισχύθηκαν και από την τοποθέτηση της εκπροσώπου του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης κας. Αικατερίνης Παπαδημητρίου, η οποία παραδέχθηκε πως ακόμη υπάρχουν μέσα στο δάσος στοίβες κομμένων κλαδιών που δεν έχουν απομακρυνθεί λόγω «έλλειψης προσωπικού», ενώ έχει γίνει ο καθαρισμός των δασικών δρόμων, όπως ανέφερε.

«Αυστηρή αστυνόμευση…»

Απέναντι στα προβλήματα αυτά, καίρια ήταν η παρέμβαση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών ο οποίος όχι μόνο ζήτησε με επιτακτικό τρόπο από την Πολιτεία να επιλύσει τέτοιου είδους προβλήματα για την προστασία του δάσους, αλλά έθεσε τις υπηρεσίες και τον εξοπλισμό του δήμου στη διάθεση των κρατικών φορέων «για την πλήρη εξάλειψη των επικίνδυνων εστιών». Ωστόσο, ζήτησε αυστηρή αστυνόμευση όχι μόνο στα «ρηχά» του δάσους αλλά και σε ακτίνες βάθους, κάτι που θα γίνει με τη διάθεση ενός περιπολικού σε 24ωρη βάση, όπως απάντησε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Γιώργος Τσαντάκης, υποδιοικητής του Α.Τ. Νεάπολης-Συκεών.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας Αλέκος Σιμητόπουλος δήλωσε την πλήρη ετοιμότητα του μηχανισμού του δήμου, τονίζοντας παράλληλα ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουν συγκροτηθεί πλήρως και οι εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης στα Πεύκα. Μάλιστα στάθηκε στη συμμετοχή του δήμου στη μεγάλη άσκηση «Δια Πυρός», στην οποία καταγράφηκε ο δείκτης ετοιμότητας έμψυχου δυναμικού και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Κοινή θέση όλων όσοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. αποτέλεσε η διαπίστωση ότι πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα μέτρα πρόληψης και να μην υπάρξει «ούτε η ελάχιστη επανάπαυση», όπως ανέφερε ο Σίμος Δανιηλίδης.

Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε ενόψει της θερινής περιόδου, συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ Κυριάκος Νιαροπέτρος, ο υποδιοικητής του Α.Τ. Νεάπολης-Συκεών Γιώργιος Τσαντάκης, ο διοικητής του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τιάγκος και οι κ. Σπ. Καραμανλής (ΟΑΣΘ), Αλ. Σπατοβάλης (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), Αικατ. Παπαδημητρίου (Δασαρχείο), Αγγ. Γκοτζαθανάση (ΕΥΔΕ), Διον. Ανδρεώλας και Νικόλαος Βεστάρχης (ΕΥΑΘ), Αντ. Σταματέλλος (Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας), Στ. Βαϊρλής (ΕΔΟΜΑΚ). Από την πλευρά του δήμου Νεάπολης-Συκεών στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Πασιαλής, η πρόεδρος της Δ.Κ. Νεάπολης Χριστίνα Τερζή και υπηρεσιακά στελέχη.

Keywords
Τυχαία Θέματα