Κατρούγκαλος: ''Συναισθηματική και όχι λογική η αντίδραση του κόσμου στη συμφωνία των Πρεσπών'' (Ηχητικό)

12:33 4/9/2018 - Πηγή: seleo
«Ο κ. Καραμανλής το 2005 στις προγραμματικές του δηλώσεις περιέγραφε τι θεωρούσε επωφελή συμφωνία για το Σκοπιανό: μία που θα περιλάμβανε σύνθετη ονομασία, έναντι όλωνκαι που θα ήρε τον αλυτρωτισμό. Εμείς τη βελτιώσαμε με τη Συνταγματική αναθεώρηση. Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό, ακριβώς γιατί το Σύνταγμα είναι η ψυχή ενός κράτους και ουσιαστικά με την αλλαγή του Συντάγματος εξασφαλίζεται στο διηνεκές
η τήρηση της συμφωνίας» δήλωσε αναφορικά με τις αποκαλύψεις από τα Wikileaks για το Σκοπιανό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, FOCUS 103,6.«Η ΝΔ προσπαθεί με πυροτεχνήματα τύπου Wikileaks για το Σκοπιανό, να αλλάξει τεχνητά την ατζέντα κι όχι να μας πει για τη δική της θέση για το θέμα και πώς την άλλαξε ο κ. Μητσοτάκης.»Ερωτηθείς για τους πανηγυρισμούς Ζάεφ, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε «δεν μπορεί η αντιπολίτευση στα Σκόπια να λέει προδότη τον Ζάεφ κι εδώ η αντιπολίτευση να κάνει το ίδιο με μας, δεν μπορεί ταυτόχρονα να έχουν και οι δύο δίκιο. Η συμφωνία είναι εθνικά επωφελής, είναι όμως επωφελής και για τις δύο πλευρές, είναι win win, γιατί έγιναν υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, αλλά όχι σ’ αυτά που είναι κόκκινες γραμμές για κάθε μία χώρα και κατοχύρωσαν αυτό που ήθελε η κάθε μία περισσότερο. Εμείς θέλαμε σύνθετη ονομασία, γιατί δυστυχώς δεν γινόταν να μην υπάρχει το όνομα Μακεδονία, όταν τα 2/3 των χωρών του πλανήτη τους έχουν αναγνωρίσει και ήραμε κάθε στοιχείο αλυτρωτισμού με αλλαγή συντάγματος και erga omnes. Η άλλη πλευρά ήθελε να αναγνωρίσει την ταυτότητά της. Σ΄αυτό δεν μπορούσαμε να έχουμε αντίρρηση, παρά μόνο στα σημεία που πρόβαλαν μέσω της ταυτότητάς τους αμφισβήτηση της δικής μας ταυτότητας, πχ με τον Μέγα Αλέξανδρο κτλ.»
«Ως προς τη γλώσσα της πΓΔΜ, όχι μόνο από το 1977 επί κυβέρνησης ΝΔ δεν είχαμε προβάλλει αντίρρηση στην αναγνώρισή της στον ΟΗΕ, αλλά είχαμε και σχετικές δηλώσεις του αείμνηστου Αβέρωφ. Κακά τα ψέματα, δεν αντιδράσαμε τότε, αν έπρεπε να αντιδράσουμε. Δεν είχαμε προβάλλει αντίρρηση ως χώρα, ήταν ουσιαστικά κεκτημένο δικό τους. Στην πραγματικότητα, δεν ήταν εντός διαπραγμάτευσης, αφού είχε γίνει αποδεκτό από τον ΟΗΕ.»Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, δήλωσε ότι «θέλαμε τη συμφωνία για να πάψουμε να ξοδεύουμε πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο για το Σκοπιανό και να το διοχετεύσουμε στις σχέσεις με την Τουρκία, όπου έχουμε τα μείζονα εθνικά μας θέματα», ενώ επιχειρώντας να εξηγήσει τις αντιδράσεις μερίδας πολιτών απέναντι στη συμφωνία είπε:«Δεν μιλώ για τους «τρελαμένους» που φωνάζουν "στα όπλα, στα όπλα, να πάρουμε τα Σκόπια", δεν μιλάω γι΄αυτούς. Μιλάω για τους πατριώτες, όχι για τους εθνικιστές. Η εξήγησή μου για αυτούς τους ανθρώπους είναι, ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο 8 χρόνων μνημονίων, που έχει τραυματίσει την εθνική μας περηφάνια, αυτό έχει διαπεράσει το υποσυνείδητό μας κι έρχεται μία συμφωνία, που κατά τη γνώμη μου είναι καλή και εμφανίζεται στα μάτια τους ως υποχώρηση. Και λένε «όχι άλλη υποχώρηση, αρκετές έχουμε κάνει αυτά τα χρόνια». Είναι λοιπόν μία κατεξοχήν συναισθηματική κι όχι λογική αντίδραση.»Ακούστε τι δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στον FOCUS 103,6:

{youtube}Onn86Ku1CCg{/youtube}

Keywords
Τυχαία Θέματα