Γιώργος Λάνθιμος: Από το «πουτ δε κοτ ντάουν», τα βίντεο κλιπ του Ρουβά και της Βανδή, στο Χόλιγουντ (Video)

21:16 26/1/2019 - Πηγή: seleo
«Στην Ελλάδα δεν θα μπορούσες να πεις “Θα γίνω σκηνοθέτης”. Ενα 15χρονο αγόρι στη δεκαετία του ‘80 και του ‘90 στην Ελλάδα; Δεν γινόταν κάτι τέτοιο», είχε πει ο Γιώργος…

Η «αδιανόητη» αυτή ιδέα τον έκανα να ελπίζει ότι θα μπορούσε τουλάχιστον να κάνει διαφημίσεις. «Ενιωσα πως θα μπορούσε να είναι μια πραγματική δουλειά, αντί να είναι στο μάρκετινγκ ή κάτι τέτοιο. Σκέφτηκα πως εάν δεν είναι ταινίες, ας είναι κάτι κοντά», είχε προσθέσει.

Κάπως έτσι ήταν αρχή ενός δρόμου με επιτυχίες, βραβεία και υποψηφιότητες για Οσκαρ...

Ο

Γιώργος Λάνθιμος, που ξεκίνησε από την τηλεόραση και τη σκηνοθεσία βιντεοκλίπ, κατάφερε να αλλάξει σελίδα στον ελληνικό κινηματογράφο και διεκδίκησε θέση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι της Εβδομης Τέχνης.

Από το 1995 έχει σκηνοθετήσει ταινίες, θεατρικά έργα, βιντεοκλίπ και τηλεοπτικές διαφημίσεις, ενώ ήταν μέλος της δημιουργικής ομάδας που σχεδίασε την έναρξη και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

Γιος του μπασκετμπολίστα της ομάδας του Παγκρατίου και παίκτη της Εθνικής Ελλάδος Αντώνη Λάνθιμου, ο σκηνοθέτης μεγάλωσε στην Αθήνα σε ένα μικρομεσαίο περιβάλλον και πήγε σχολείο στου Μωραΐτη, γιατί ο πατέρας του ήταν καθηγητής και δεν χρειαζόταν να πληρώνει τις σπουδές του γιου του. Οι γονείς του χώρισαν στα 9 του χρόνια και μεγάλωσε με τη μητέρα του, μέχρι τα 19 όταν εκείνη έφυγε απρόσμενα από τη ζωή.

Από μικρός έδειξε πως βαδίζει στα χνάρια του πατέρα του καθώς αγωνίστηκε κι εκείνος με τη φανέλα του Παγκρατίου, μέχρι που αποφάσισε πως ο χώρος αυτός δεν ήταν αυτό που ήθελε. Σαν παιδί ο Γιώργος Λάνθιμος ήταν σοβαρός και μετρημένος, είχε ένα κολλητό τον Αριστείδη, με τον οποίον συζητούσαν για Τέχνη. Τελικά, και οι δυο τους ασχολήθηκαν με αυτή. Ο Λάνθιμος έγινε σκηνοθέτης και ο Αριστείδης ασχολήθηκε με τη μουσική.

Ο Γιώργος Λάνθιμος όταν έπαιζε μπάσκετ στο Παγκράτι

Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου, ενώ ένα από τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα ήταν στους «Δέκα Μικρούς Μήτσους» ως βοηθός σκηνοθέτη.

Μαζί με την τηλεόραση έρχεται και ο κόσμος της διαφήμισης. Τα διαφημιστικά του σποτ αγαπήθηκαν από ο κοινό. Ποιος δεν θυμάται το επικό ««Πουτ δε κοτ ντάουν σλόουλι».

{youtube}l9uTDavHd4c{/youtube}

Πίσω στη δεκαετία του ‘90, το όνομά του βρίσκεται κάτω από βιντεοκλίπ, τα οποία ξεχωρίζουν λόγω της αισθητικής του. «Στην πίσω τσέπη του blue jean» της Κατερίνας Κυρμιζή, «Δέκα εντολές» της Δέσποινας Βανδή, «Αντεξα», «Θέλεις ή δεν θέλεις» και «Δεν έχει σίδερα η καρδιά σου» του Σάκη Ρουβά είναι ορισμένες από τις δημιουργίες του.

{youtube}CVCfaOaqCj4{/youtube}

{youtube}R_AGlriywxo{/youtube}

{youtube}gyZvcYvtg-8{/youtube}

{youtube}0Imggln48rc{/youtube}

Keywords
Τυχαία Θέματα