Φωτιά στη Δαδιά: Μάχη στο νοτιοδυτικό πύρινο μέτωπο – Προσπάθεια για νέα ζώνη άμυνας

21:14 26/7/2022 - Πηγή: seleo

Στο νοτιοδυτικό πύρινο μέτωπο επικεντρώνονται οι προσπάθειες των πυροσβεστών, στη μάχη που συνεχίζουν να δίνουν στη φωτιά η οποία μαίνεται στο δάσος της Δαδιάς.

Σε νέα έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, υπογράμμισε ότι η εν λόγω πυρκαγιά στο Σουφλί είναι πολύ δύσκολη, «λόγω της πυκνής δασικής ύλης, των συνεχών αλλαγών κατεύθυνσης της φοράς του ανέμου και της αδυναμίας

πρόσβασης, καθώς πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή Natura».

Το σύνολο των προσπαθειών επικεντρώνεται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ στα υπόλοιπα σημεία, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, συμπλήρωσε. «Λόγω του ισχυρού ανατολικού βορειοανατολικού ανέμου που πνέει στην περιοχή, πυροδoτήθηκε μερική εξάπλωση του ήδη ενεργού νοτιοδυτικού μετώπου που οδηγεί προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμμης», σημείωσε και τόνισε ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου «να δημιουργηθεί νέα ζώνη άμυνας προς τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στις κεραίες της ΕΡΤ».

Με την εκτεταμένη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα, έχει αποτραπεί η πιθανότητα να μεταδοθεί, προς το παρόν, η πυρκαγιά από την Α2 ζώνη στην Α1, όπου βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας του δάσους και είναι η αποικία του σπάνιου είδους του μαυρόγυπα με τις φωλιές του, σημείωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Στην περιοχή επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ περιοδικά συνέδραμαν από αέρος όλη την ημέρα 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Παράλληλα, δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες, με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος που εμποδίζει την πρόσβαση των Πυροσβεστών, συμπλήρωσε ο κ. Αρτοποιός.

Τις τελευταίες 48 ώρες η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 89 δασικές πυρκαγιές. Σε ό,τι αφορά την εικόνα στη Λέσβο, η κατάσταση είναι πιο βελτιωμένη σήμερα και υπάρχει μόνο ένα μικρό ενεργό μέτωπο ανατολικά της Βρίσας, σημείωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής. Εκεί επιχειρούν 85 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Σε εξέλιξη είναι δασική πυρκαγιά σε βραχώδη περιοχή στην θέση Τσακατούρα Γρεβενών, όπου και εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Επίσης, σε εξέλιξη παραμένει η δασική πυρκαγιά στο Χαϊδάρι που εκδηλώθηκε στις 15:27 της Τρίτης και επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα, 2 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα.

Τέλος, σε εξέλιξη είναι και η αγροτοδασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 17:05 της Τρίτης στη Μάνδρα. Νωρίτερα, ενεργοποιήθηκε το 112 για την προληπτική απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Νέος Πόντος και Νέα Ζωή. Στην περιοχή επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα και 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

«Καθαρίστε τα οικόπεδα»

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για την Τετάρτη για τις περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με τον χάρτη που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Δυστυχώς, έχει παρατηρηθεί ότι πολλές πυρκαγιές έχουν σημεία έναρξης ακαθάριστους οικοπεδικούς χώρους. Για μια ακόμη φορά απευθύνουμε έκκληση προς τους ιδιοκτήτες, Προβείτε άμεσα στον καθαρισμό τους και μεταφέρετε τα προϊόντα αυτού του καθαρισμού σε αδειοδοτημένο χώρο και μην τα εναποθέτετε στα πεζοδρόμια, επιδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ατομική ευθύνη και κοινωνική ευαισθησία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Το άρθρο Φωτιά στη Δαδιά: Μάχη στο νοτιοδυτικό πύρινο μέτωπο – Προσπάθεια για νέα ζώνη άμυνας εμφανίστηκε πρώτα στο Seleo news.

Keywords
Τυχαία Θέματα