Δεν χρειάζονται αλλαγές στο Σύνταγμα, επιμένει ο Ζάεφ

09:31 15/2/2018 - Πηγή: seleo

Αισιόδοξος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στον απόηχο του νέου γύρου επαφών που είχαν με τον Μάθιου Νίμιτς, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ζάεφ

επεσήμανε πως από τα επτά ζητήματα που αφορούσαν στην αρχή οι διαπραγματεύσεις έχουν κλείσει τα τρία και απομένουν ανοιχτά ακόμη τέσσερα. «Ο κ. Νίμιτς ηγείται της διαδικασίας επίλυσης και γνωρίζει τι μπορεί να περάσει και τι όχι» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως μπορεί τα τρία θέματα που έκλεισαν να ήταν τα ευκολότερα, αλλά αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι οι δύο πλευρές μπορούν να φτάσουν σε μια κατάληξη.

Πάντως επέμεινε ότι δεν χρειάζονται συνταγματικές αλλαγές και σημείωσε πως είναι γνωστό σε ποια θέματα μπορεί η ΠΓΔΜ να προχωρήσει σε συμβιβασμούς. Επανέλαβε επίσης πως οι πολίτες θα πρέπει να έχουν τον τελικό λόγο για οποιαδήποτε λύση, μέσω ενός δημοψηφίσματος.

Επιβεβαίωσε επίσης πως ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι αποδεκτό από την πλευρά της ΠΓΔΜ και τόνισε πως στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες εναλλακτικές.

Οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ έρχοντια έπειτα από τον νέο γύρο επαφών που είχαν με τον Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Το πρακτορείο της ΠΓΔΜ ΜΙΑ, ανέφερε επικαλούμενο το σκοπιανό ΥΠΕΞ, ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν στη Βιέννη να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση ώστε να υπερκεράσουν τις διαφορές στο ονοματολογικό, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ».

Από την πλευρά του το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με μια λιτή ανακοίνωση σημείωσε πως «σε συνέχεια μιας εποικοδομητικής συζήτησης στο πλαίσιο των προσπαθειών εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδέκτης λύσης γύρω από το ζήτημα του ονόματος, οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

www.dikaiologitika.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα