Άνθιμος: Εθνικός ύμνος και Μακεδονία, στην Θεία Λειτουργία (ΒΙΝΤΕΟ)

06:45 15/1/2018 - Πηγή: seleo

Για το θέμα της Μακεδονίας και των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη μίλησε σήμερα ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος που χοροστάτησε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος.

Ο Παναγιώτατος τόνισε μεταξύ άλλων πως η Εκκλησία δεν έχει σκοπό να διαταράξει τις συζητήσεις αυτές, αλλά η θέση της συμπίπτει με αυτή όλων των Ελλήνων, πως η Μακεδονία είναι Ελλάδα.

Παράλληλα, σχολίασε και

το γεγονός πως η Μητρόπολη και η Εκκλησία της Ελλάδος δε θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο της 21ης Ιανουαρίου, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή είναι η ώρα της διπλωματίας.

Ο Μητροπολίτης Ανθιμος είπε συγκεκριμένα:

«Ελλάδα ίσον Μακεδονία, Μακεδονία ίσον Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Κάποιες μεγάλες χώρες θέτουν αυτά θέματα, εμείς όμως ξέρουμε τι είναι η Μακεδονία. Δε διεκδικούμε τίποτα, αλλά έρχονται αυτοί και ζητούν συμβιβασμό για το όνομα. Κάποιες χώρες, όπως η Βουλγαρία, παραμονεύουν ώστε να έχουν κέρδη υπέρ τους.

Δεν πιστεύω πως υπάρχει Ελληνας που δεν αγωνίζεται για το καλό της Ελλάδας. Υπάρχει διπλωματία που είναι γεμάτη σκοτάδια και φώτα, που δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει κάτω από τα πόδια σου. Θέλουμε να μείνουμε ελεύθεροι και δυνατοί.

Η Εκκλησία μας και όλοι εμείς αγωνιζόμαστε και παλεύουμε για την πατρίδα μας. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια διπλωματική προσπάθεια. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ τον ακούμε και παρέχει εχέγγυα εμπιστοσύνης. Σε μια προσπάθεια που θα νοθεύσει την Μακεδονία, τότε δε θα δοθεί λύση.

Την Μακεδονία μας την αγαπούμε. Είναι η ύπαρξή μας. Θέλουμε όλοι οι Ελληνες να κυριαρχεί η αγάπη και η ομόνοια. Δε θέλουμε να υποταχθούμε, να δώσουμε ό,τι έχουμε. Η Εκκλησία δε θα διαταράξει αυτή την υπόθεση. Θα περιμένουμε να περάσει η πρώτη αυτή φάση. Ας μην αμφισβητούμε ο ένας Ελληνας τον άλλον.

Εχουμε διοργανώσει τρία συλλαλητήρια και είχαν μεγάλα αποτελέσματα. Δε διστάζουμε να κάνουμε συλλαλητήριο, αλλά πρέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και δεν πρέπει να ενεργούμε αντίθετα με τις επίσημες διαβεβαιώσεις του κράτους μας. Ποιος στρατηγός, διανοούμενος, δικαστής, δικηγόρος μάς λέει πως τώρα είναι η στιγμή για συλλαλητήριο; Αν μας το έλεγαν αυτοί, θα συμφωνούσαμε και θα συμμετείχαμε».

Στο τέλος, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ζήτησε από τους πιστούς να ψάλλουν όλοι μαζί τον Εθνικό Υμνο.

{youtube}nLeCpOMqIiw{/youtube}

vimaorthodoxias.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα