Ξεκινάω τις γιορτές με σχέδιο στα οικονομικά μου

Έχω συνηθίσει την εορταστική περίοδο να θέλω να αγοράσω ό,τι μικρά πραγματάκια αριστερά-δεξιά κινήσουν το ενδιαφέρον μου, μια ευκαιρία να προσφέρω ωραία δωράκια στους κοντινούς μου.

Ωστόσο όλα τα μικρά έξοδα μαζί φτάνουν σε ένα υψηλό σύνολο και το διαπιστώνω κάπως αργά, ελέγχοντας τον τραπεζικό μου λογαριασμό σε δεύτερη φάση. Βέβαια, υπάρχουν και μεγαλύτερα ή πάγια έξοδα που συνήθως ξεχνάω όταν υπολογίζω κάποια κίνηση και γενικότερα, όλα αυτά τα νούμερα είναι κάπως δύσκολο να τα ελέγχω διαρκώς, ειδικά στην περίπτωσή μου που χρησιμοποιώ πάνω από έναν λογαριασμό τραπέζης.

Όλα αυτά

ήρθε να τα αλλάξει το waiz. Είναι η εφαρμογή που σου φέρνει τον έλεγχο των οικονομικών στο χέρι σου. Και κάτι παραπάνω. Ένας coach στα οικονομικά σου που σε βοηθά να αλλάξεις τρόπο διαχείρισης, ώστε να θέτεις και να πετυχαίνεις στόχους που αφορούν στην τσέπη σου.

Το κατέβασα (διατίθεται δωρεάν για iOS και Android) και ξεκίνησα να το χρησιμοποιώ και ιδού οι εντυπώσεις μου.

Αναφορές εσόδων/εξόδων σε εβδομαδιαία βάση

Σε πρώτη φάση, το βασικό που ήθελα να δω και ήταν εφικτό από πολύ νωρίς, ήταν τα έσοδα και έξοδα σε εβδομαδιαία βάση – δηλαδή τι έλαβα και τι ξόδεψα από Δευτέρα έως Κυριακή. Πριν μπούμε για τα καλά στις μέρες των εορτών. Ένα μεγάλο θετικό εδώ είναι πως το waiz μπορεί να προβάλλει δεδομένα για ένα τραπεζικό λογαριασμό ή για πολλούς, με τη δυνατότητα επίσης να «κρυφτούν» λογαριασμοί από τους όποιους υπολογισμούς. Καθώς πράγματι χρησιμοποιούμε και ως οικογένεια κάρτες λόγω ύπαρξης λογαριασμών σε διάφορες τράπεζες, ήταν πολύ εύκολο να δω τα έσοδα και έξοδα μεμονωμένα ή συνολικά, κι έτσι σε μια εβδομάδα όπου πραγματοποιήσαμε αγορές online και εντός καταστήματος για δώρα σε φίλους και συγγενείς είχα εύκολα εικόνα όλων των λογαριασμών χωρίς κόπο.

Έξοδα και έσοδα που το waiz κατηγοριοποιεί βάσει των επιχειρήσεων όπου έγιναν οι συναλλαγές, ώστε, με μια ματιά, είχαμε μια γενική εικόνα όλων των εξόδων (ή έστω, εκείνων που μας «έκαιγαν» περισσότερο να δούμε) ομαδοποιημένα, χωρίς κάποια δική μας ενέργεια.

Όταν θέλησα να δω λίγο πιο συγκεκριμένα τα έξοδα ανά κατηγορία, δεν χρειάστηκε τίποτα περισσότερο από το να πατήσω πάνω σε αυτήν που με ενδιέφερε προκειμένου να δω όλες τις συναλλαγές μία-μία. Επιπλέον, είναι εφικτή η εμφάνιση ανάλυσης της κατηγορίας ανά μέρα ή ανά μήνα, μαζί με μια σύγκριση της διακύμανσης ανά περίοδο σε ποσοστά. Με τον τρόπο αυτό για παράδειγμα, ήταν εύκολο να εντοπίσω πόσες επισκέψεις έχω πραγματοποιήσει σε ζαχαροπλαστεία τον τελευταίο μήνα, και κυρίως, το πόσο αυτές μου έχουν στοιχίσει… χωρίς να υπολογίζω τις θερμίδες.

Δες τη συνολική εικόνα, απλά και γρήγορα!

Στη οθόνη «Λογαριασμοί» βρίσκω τη συνολική σύνοψη όλων των συνδεδεμένων λογαριασμών μου, κάποιους από τους οποίους μπορώ να «κρύβω» χωρίς βέβαια να αφαιρούνται από την εφαρμογή, αλλά και να τους επαναφέρω. Μπόρεσα επίσης να τους μετονομάσω (π.χ. «Αποταμίευση», «Μισθοδοσία» κλπ που με βοήθησε κι είναι ίσως τα πιο συνηθισμένα ονόματα που θα μπορούσα να φανταστώ) προκειμένου να γνωρίζω με μια ματιά τι ακριβώς αφορά κάθε νούμερο που βλέπω, ιδιαίτερα χρήσιμο για μένα που διαθέτω πολλούς λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα ή διαχειρίζομαι παράλληλα και τους λογαριασμούς των παιδιών.

Φυσικά, ανά πάσα στιγμή μπορώ να προσθαφαιρέσω κάρτες και λογαριασμούς στην εφαρμογή και σε κάθε περίπτωση έχω τα ίδια επίπεδα ελέγχου. Απαραίτητη σημείωση ότι το waiz υποστηρίζει όλες τις Ελληνικές Συστημικές Τράπεζες (Alpha Bank, Πειραιώς, ΕΤΕ, Eurobank) και την N26 . Για κάθε μία από αυτές, μπορούμε να δούμε έσοδα και έξοδα με απλό τρόπο (με όσα κριτήρια αναφέρθηκαν παραπάνω) και να ορίσουμε ένα όριο εξόδων μετά το οποίο θα ειδοποιούμαστε – πάλι ανά λογαριασμό/κάρτα. Απλά σωτήριο…

Αυτό μπορεί να γίνει, σε κάποιο βαθμό, και αυτόματα. Ο Μετρητής Εξόδων υπολογίζει, βάσει των κινήσεων μου, ένα προτεινόμενο όριο μηνιαίων δαπανών για να με βοηθήσει να κάνω καλύτερο έλεγχο των εξόδων μου. Βεβαίως, αυτό το όριο μπορεί να οριστεί και εντελώς χειροκίνητα όπως και να αλλαχτεί ανά πάσα στιγμή, καθώς δεν είναι όλοι οι μήνες ίδιοι.

Στόχος νέας χρονιάς: η αποταμίευση!

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα λειτουργία του waiz που σιγά σιγά τη χρησιμοποιώ ολοένα και περισσότερο είναι οι Στόχοι, μέσω των οποίων μπορώ να ορίσω σε μηνιαία βάση μια πρόκληση για αποταμίευση, βλέπε PlayStation 5. Επιλέγοντας την κατηγορία από όπου επιθυμώ να εξοικονομήσω χρήματα, ορίζω το ποσό που θέλω να κερδίζω ανά μήνα, χειροκίνητα ή επιλέγοντας το προτεινόμενο όριο του waiz που υπολογίζεται με βάση τις συνήθειες μου.

Έπειτα, οι στόχοι αρχίζουν να ισχύουν από τον τρέχοντα μήνα ή από τον επόμενο κι εγώ λαμβάνω ειδοποιήσεις σχετικά με το πόσο κοντά βρίσκομαι στην επίτευξή τους. Υπάρχουν και έτοιμα κριτήρια στόχων που μπορεί να επιλέξει κανείς για ευκολία, αλλά στη δική μου περίπτωση τουλάχιστον ήταν πιο βολικό να στήσω προσωπικά τον κορμό του στόχου. Η κάθε πρόκληση είναι μηνιαία και μπορεί να μπει είτε από τον τρέχοντα μήνα ή και … του χρόνου – λίγες μέρες έμειναν.

Εκτός από τον προγραμματισμό για την αγορά της αγαπημένης μου κονσόλας, είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη λειτουργία για λογαριασμό παιδιού αλλά και κοινό οικογενειακό λογαριασμό, καθώς, χωρίς μαθηματικά, σημειώσεις και γενικότερα οποιαδήποτε σκέψη, έχω τα επιθυμητά αποτελέσματα βάσει των όσων έχω ορίσει. Προφανώς το αποτέλεσμα κρίνεται πάντα από τον χρήστη, όμως δεν κάνει κακό μια κατευθυντήρια γραμμή τέτοιου είδους.

Το 2021 φεύγει, οι στόχοι για τη νέα χρονιά τώρα ξεκινάνε. Δεν ξέρω πόσα gadgets θα αγοράσω στους επόμενους μήνες, νομίζω όμως πως έχω βρει τον coach μου στα οικονομικά που θα με βοηθήσει να εξοικονομήσω τα χρήματα για αυτά.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα