Το νέο, ταχύτερο Surface Pro είναι η πρόταση της Microsoft για ένα γενικής χρήσης AI PC

Η νέα γενιά των υβριδικών tablet/laptop συνοδεύεται από σημαντικές αναβαθμίσεις και, σε συνδυασμό με τα νέα Copilot+ PC, υπόσχεται αισθητά βελτιωμένες επιδόσεις.

H Microsoft μόλις ανακοίνωσε το νέο Surface Pro, τη νέα γενιά της υβριδικής σειράς tablet/laptop και την πρώτη πρότασή της για μια νέα

γενιά υπολογιστών, τους οποίους ο τεχνολογικός κολοσσός περιγράφει ως Copilot Plus PC. Παύουν να χρησιμοποιούνται αριθμοί για τα ονόματα των μοντέλων, απόφαση που μάλλον συντείνει σε μια πλήρη επανεκκίνηση της σειράς. "Σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές των Surface, δεν υφίσταται καν σύγκριση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπρετ Όστρουμ, αντιπρόεδρος της Microsoft αρμόδιος για τη σειρά Surface, στην εκδήλωση για την παρουσίαση των νέων συσκευών.

Βασισμένο στους νέους επεξεργαστές Snapdragon X της Qualcomm (στις εκδόσεις Elite και Plus), η Microsoft αναφέρει ότι το νέο αυτό Pro είναι έως και 90% ταχύτερο σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Διαθέτει προαιρετικά 5G, το οποίο συνήθως υποστηρίζεται από την Qualcomm.

Βελτιωμένη είναι και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας: η Microsoft ανακοίνωσε ότι το Pro θα προσφέρει έως και 14 ώρες αναπαραγωγής βίντεο, διάρκεια όχι τόσο καλή όσο οι 20 ώρες που υποστηρίζει πως θα προσφέρει το νέο Surface laptop, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένα θετικό βήμα για τη συσκευή.

Υπάρχει επίσης προαιρετικά η δυνατότητα επιλογής οθόνης OLED, υποστήριξη Wi-Fi 7 και νέο προσαρτώμενο πληκτρολόγιο, το Surface Pro Flex Keyboard. Διαθέτει δύο θύρες USB 4 και προτείνεται σε τέσσερα χρώματα, ανάμεσά τους μια πολύ ιδιαίτερη νέα απόχρωση του μπλε. Αισθητά βελτιωμένες είναι και οι κάμερες που διαθέτει: μία υπερευρυγώνια· τετραπλό σύστημα HD στη μπροστινή πλευρά, που η Microsoft προορίζει για διάφορες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και έναν αισθητήρα 10 megapixel στην πίσω πλευρά. Η όλη συσκευή ζυγίζει λιγότερο από ένα κιλό και, κατά τα άλλα, έχει ακριβώς το ίδιο μέγεθος με το προηγούμενο pro. Το ζουμί, εδώ, βρίσκεται μέσα στη συσκευή.

Οι τιμές για το Pro ξεκινούν από τα 999 δολάρια, με τα οποία αποκτά κανείς οθόνη LCD, επεξεργαστή Χ Plus, 16GB RAM και 256GB αποθηκευτικού χώρου. Αν κάποιος προτιμά επεξεργαστή Χ Elite και οθόνη OLED, θα χρειαστεί να διαθέσει τουλάχιστον 1.500 δολάρια, ενώ η πλέον ισχυρή έκδοση του νέου Pro -με 32GB RAM, 1TB αποθηκευτικού χώρου και χρώμα platinum φτάνει στα 2.100 δολάρια.

Το νέο Flex Keyboard, που στοιχίζει 450 δολάρια και συνοδεύεται από γραφίδα Slim Pen, λειτουργεί τόσο όταν είναι κουμπωμένο πάνω στη συσκευή, όσο και όταν δεν βρίσκεται σε επαφή με το Pro, και αναμένεται να αποδειχτεί ανθεκτικότερο από το προηγούμενο μοντέλο. Η Microsoft αναφέρει πως υπάρχει επίσης μια νέα έκδοση με χτυπητά γράμματα και 14% μεγαλύτερο πληκτρολόγιο, σε μια προσπάθεια να καταστούν οι συσκευές προσβάσιμες σε περισσότερους χρήστες.

To Flex Keyboard αναμένεται να αποδειχτεί κάπως στιβαρότερο και απλούστερο στη χρήση.

Τα Surface Pro αποδεικνύονται στιβαρές λύσεις, εδώ και καιρό: το πλήρες σετ με το πληκτρολόγιο και τη γραφίδα είναι κάπως ακριβό, ενώ οι πιο απαιτητικοί χρήστες ζητούν εδώ και καιρό περισσότερες θύρες, όμως ο σχεδιασμός και η ποιότητα κατασκευής του Surface Pro 9 δεν υστερούσε σοβαρά σε κάποιο σημείο. Το πρόβλημα, όπως πάντα, ήταν ο επεξεργαστής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να αγοράσουν ένα Pro 9 με επεξεργαστή Qualcomm, που διέθετε ορισμένες επιπλέον δυνατότητες, συνδεσιμότητα 5G και μια σειρά από αρκετά σκληρές εκπτώσεις στις επιδόσεις. Η αρχιτεκτονική Windows on Arm βελτιωνόταν σταθερά εδώ και καιρό, όμως εξακολουθούσε να προσφέρει μια συνολικά προβληματική εμπειρία, με σκαλώματα και κολλήματα, ακόμη και μέχρι το 2022. Το μοντέλο με επεξεργαστή Intel είχε αισθητά μικρότερη διάρκεια μπαταρίας, αλλά και αισθητά καλύτερες και περισσότερο αξιόπιστες επιδόσεις.

Το νέο Pro, θεωρητικά, συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία και των δύο εκδοχών. Με τη σειρά Snapdragon X, η Qualcomm υποσχόταν πως οι επεξεργαστές της θα αποδεικνύονταν επιτέλους αρκετά γρήγορη ώστε να ανταγωνιστούν εκείνους των Apple, AMD και Intel. Η Microsoft εμφανίζεται σίγουρη πως φέτος είναι η χρονιά που θα πραγματωθούν οι προσδοκίες που συνοδεύουν τα Windows on Arm.

Όλες αυτές οι επιδόσεις υπηρετούν την τεχνητή νοημοσύνη, φυσικά. Ο Σάτια Ναντέλα, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, ξεκίνησε την εκδήλωση της Δευτέρας μιλώντας για τη δημιουργία υπολογιστών που "όχι απλά μας καταλαβαίνουν, αλλά προβλέπουν το τι θέλουμε" και ανέφερε πως το επόμενο στάδιο για τα Windows και την υπολογιστική ξεκινά με το Copilot. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και μια νέα λειτουργία τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία Recall, καθώς και περισσότερες περιπτώσεις ενσωμάτωσης του Copilot στο File Explorer, τις ειδοποιήσεις αλλά και άλλους τομείς των Windows. Μέσα από τη δημιουργία υπέρτερων συσκευών, ανέφερε ο Ναντέλα, επιλύονται ζητήματα όπως η χρονική υστέρηση και η προστασία της ιδιωτικότητας, ενώ τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης αποκτούν επιπλέον δυνάμεις. Αναφερόμενος στα Copilot Plus PC, έκανε λόγο για "τα ταχύτερα, πλέον έτοιμα να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη PC που κατασκευάστηκαν ποτέ".

Οι βασικές προδιαγραφές του νέου Surface Pro


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα