Χάνει το ChatGPT μία από τις φωνές του, λόγω ομοιότητας με αυτή της Σκάρλετ Τζοχάνσον

Επανέρχεται για ακόμη μία φορά στην επικαιρότητα το ερώτημα του πώς, ακριβώς, συγκεντρώνουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης το υλικό που ενσωματώνουν και βάσει του οποίου εκπαιδεύονται.

Η OpenAI ανακοίνωσε πως θα αφαιρέσει μία από τις φωνές που χρησιμοποιούνται από το ChatGPT, καθώς συνδέθηκε με αυτή της Αμερικανίδας ηθοποιού Σκάρλετ Τζοχάνσον.

Χρήστες παρατήρησαν την ομοιότητα με τη φωνητική επιλογή "Sky" που χρησιμοποιεί το chatbot, προκειμένου να εκφωνεί τις απαντήσεις του στους χρήστες, στη διάρκεια της παρουσίασης στην οποία προχώρησε η OpenAI

προκειμένου να επιδείξει τις δυνατότητες του νέου της μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης.

Η συγκεκριμένη φωνή οδήγησε σε συγκρίσεις με τη φωνή της Τζοχάνσον στην ταινία του 2013 με τίτλο Her.

Από την πλευρά της, η OpenAI ανέφερε ότι οι διαθέσιμες φωνές στη συγκεκριμένη λειτουργία του ChatGPT "επελέγησαν προσεκτικά μέσα από μια εκτενή διαδικασία διάρκειας πέντε μηνών όπου συμμετείχαν επαγγελματίες ηθοποιοί που δανείζουν τη φωνή τους, γραφεία εκπροσώπησης, στελέχη διανομής ρόλων αλλά και ειδικοί σύμβουλοι".

Το Νοέμβριο, η Τζοχάνσον φέρεται να κινήθηκε νομικά εναντίον εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης η οποία ενσωμάτωσε τη μορφή της σε διαφήμιση, χωρίς να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως σχετική άδεια.

Σε δηλώσεις της τη Δευτέρα, η OpenAI ανέφερε πως η επιλογή "Sky" δεν είχε σκοπό να "μιμηθεί" τη βραβευμένη ηθοποιό.

"Πιστεύουμε ότι οι φωνές των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης δεν θα πρέπει να μιμούνται εσκεμμένα τη χαρακτηριστική φωνή μιας διασημότητας", ανέφερε σε ανάρτησή της η OpenAI στο εταιρικό ιστολόγιο.

Η εταιρία λαμβάνει ήδη μέτρα ώστε να παύση η χρησιμοποίηση της "Sky", ενώσω διερευνά τα κριτήρια με τα οποία επελέγη η συγκεκριμένη φωνή.

Το ζήτημα είναι πως, όταν η OpenAI προχώρησε στην επίδειξη του νέου μοντέλου GPT-4o, στις 13 Μαΐου, ο Σαμ Άλτμαν, επικεφαλής της εταιρίας, μνημόνευσε τη συγκεκριμένη κινηματογραφική ταινία σε ανάρτησή του στο Χ.

Στη διάρκεια της επίδειξης των νέων δυνατοτήτων του, που του επιτρέπει να συνομιλεί με περισσότερο φυσικό τρόπο, το chatbot είπε, απευθυνόμενο σε στέλεχος της OpenAI: "Τι ωραίο ντύσιμο είναι αυτό".

Είπε επίσης, "Σταμάτα, θα με κάνεις να κοκκινίσω", όταν δέχτηκε μια φιλοφρόνηση.

Υπήρξαν όμως και αρνητικά σχόλια για την επιλογή αυτή, με ορισμένους να στέκονται στο ότι ήταν υπερβολικά δουλοπρεπής και παιχνιδιάρικη. 

Στην ανάρτησή της στο εταιρικό ιστολόγιο, η OpenAI ανέφερε πως οι πέντε συνολικά επιλογές προέκυψαν από τις φωνές ηθοποιών με τους οποίους είχε συνεργαστεί η εταιρία.

Η δυνατότητα να χειρίζεται πολλαπλές γλώσσες και να έχει μια "προσηνή" ή "χαρισματική" φωνή που αφήνει μια "διαχρονική αίσθηση" ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά στα οποία εστίασε η διαδικασία επιλογής.

Η εταιρία ανέφερε πως μίλησε με καθέναν από τους ηθοποιούς που συμπεριλήφθηκαν στη βραχεία λίστα σχετικά με το όραμά της για τον τρόπο που θα αλληλοεπιδρούν οι άνθρωποι με την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και για τις δυνατότητες της τεχνολογίας, τους περιορισμούς αλλά και τους κινδύνους, πριν καταλήξει στις τελικές φωνές.

Οι προηγμένες φωνητικές λειτουργίες που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση για την εαρινή αναβάθμιση του μοντέλου δεν έχουν διατεθεί ακόμη στους χρήστες του ChatGPT.

Η OpenAI ενημέρωσε πως θα είναι διαθέσιμες στους συνδρομητές, που καταβάλουν ένα ποσό ώστε να λαμβάνουν ταχύτερα απαντήσεις και να έχουν κατά προτεραιότητα πρόσβαση σε νέες λειτουργίες, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα