Το Spotify φαίνεται να κυριαρχεί μεταξύ των μουσικών streaming υπηρεσιών

Έκθεση από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 που αφορά τα μερίδια αγοράς streaming υπηρεσιών όπως Apple, Google, Amazon και Spotify δείχνουν την τελευταία ακόμη μπροστά με αρκετά μεγάλη διαφορά.

Το Spotify φαίνεται να ήταν η μεγαλύτερη υπηρεσία streaming μουσικής στον κόσμο το 2021 με μερίδιο αγοράς 31%, με το Apple Music

να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 15% και τα Amazon Music και Tencent Music να μοιράζονται την τρίτη θέση με 13% έκαστος. Όλα τα παραπάνω στατιστικά έρχονται από την έκθεση της Midia Research, ένας οργανισμός έρευνας και ανάλυσης που εστιάζει στα μέσα ενημέρωσης και την ψυχαγωγία.

Παρόλο που ο συνολικός αριθμός συνδρομητών και τα μερίδια αγοράς μπορεί να μην έχουν αλλάξει από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, η έκθεση ρίχνει φως στο πώς οι μεγαλύτερες streaming υπηρεσίες μουσικής διαμορφώνουν το συνολικό τοπίο. Ενώ το Spotify δημοσιεύει επίσημους αριθμούς συνδρομητών στο τέλος κάθε τριμήνου (πιο πρόσφατα τον περασμένο Οκτώβριο), ανταγωνιστές όπως η Apple και η Amazon δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να ενημερώσουν για αυτά τα στοιχεία με τα πιο πρόσφατα να είναι από το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.

Με βάση τον ισχυρισμό της Midia ότι υπήρχαν 523,9 εκατομμύρια συνολικοί συνδρομητές το δεύτερο τρίμηνο του 2021, αυτό υποδηλώνει ότι το Spotify είχε λίγο περισσότερους από 162,4 εκατομμύρια συνδρομητές, αν και ο επίσημος αριθμός της εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο ήταν 165 εκατομμύρια. Οι εκτιμήσεις της Midia μιλάνε για σχεδόν 78,6 εκατομμύρια συνδρομητές στο Apple Music ενώ Amazon Music και Tencent Music είχαν κάτι περισσότερο από 68,1 εκατομμύρια συνδρομητές. Το YouTube Music ακολουθεί στην πέμπτη θέση με μερίδιο αγοράς 8% και 41,9 εκατομμύρια συνδρομητές.

Σύμφωνα με τη Midia, η αγορά συνεχίζει να αναπτύσσεται και αυξήθηκε κατά 26,4% το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους. Αν και το επιβλητικό προβάδισμα του Spotify σημαίνει ότι είναι απίθανο να ξεπεραστεί σύντομα, η Midia σημειώνει ότι το μερίδιο αγοράς της μειώθηκε από 33% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε 31% το 2021 με Amazon και YouTube Music να έχουν καλύτερες επιδόσεις, με το δεύτερο να γνωρίζει ανάπτυξη 50% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές φέρεται να ήταν επίσης ισχυρή, με τις Yandex, Tencent και NetEast να έχουν συνολική αύξηση κατά 37%.

Δεδομένου ότι αυτά τα στοιχεία χρονολογούνται από το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, είναι απίθανο να δείξουν τον πλήρη αντίκτυπο των αλλαγών που μπορεί να έφερε η lossless ποιότητα ήχου. Για παράδειγμα το Apple Music πρόσθεσε χαρακτηριστικά όπως lossless ποιότητα ήχου και spatial audio τον Ιούνιο, ενώ η Amazon σταμάτησε να χρεώνει επιπλέον για το lossless streaming από τον περασμένο Μάιο. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι και το Spotify ήθελε να εντάξει το lossless streaming στο δυναμικό του, το HiFi, όπως και το ονομάζει, δεν έγινε τελικά διαθέσιμο μέσα στο 2021.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα