Σύνδεση με δορυφόρο για έκτακτες καταστάσεις θα υποστηρίζει το Samsung Galaxy S24 Ultra

Το 2022, η Apple παρουσίασε το Emergency SOS για το iPhone, επιτρέποντας σε ορισμένα μοντέλα να συνδέονται σε δορυφορικά δίκτυα για επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης, όταν η παραδοσιακή υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας δεν είναι διαθέσιμη.

Μέχρι στιγμής, κανένα τηλέφωνο της Samsung δεν έχει προσφέρει παρόμοια δυνατότητα -που στην περίπτωση της Apple

περιορίζεται σε ελάχιστες χώρες- αλλά αυτό όπως φαίνεται θα αλλάξει με τη σειρά Galaxy S24 στις αρχές του νέου χρόνου. 

Στην έκθεση 2023 Semiconductor Expo, ο επικεφαλής του τμήματος SLSI Business Division της Samsung Electronics, John Yong-In Park, δήλωσε ότι η Samsung θα λανσάρει τη δορυφορική συνδεσιμότητα σε smartphones το επόμενο έτος. Με δεδομένο ότι η σειρά Galaxy S αποτελεί την κορυφαία σειρά smartphone της νοτιοκορεατικής εταιρείας, η αναφορά του Park πιθανόν «δείχνει» το Galaxy S24.

Είναι ενδιαφέρον πάντως ότι οι φήμες στο παρελθόν ανέφεραν ότι η Samsung θα κάνει το ντεμπούτο της δορυφορικής συνδεσιμότητας στα smartphones της μέσα στη φετινή χρονιά, κάτι που τελικά δεν επιβεβαιώθηκε. Με την υποστήριξη του Snapdragon Satellite στο Snapdragon 8 Gen 2, δεν υπήρχαν τεχνικοί περιορισμοί που να εμποδίζουν τη σειρά Galaxy S23 να την προσφέρει. Ωστόσο, ο TM Roh της Samsung δήλωσε ότι η εταιρεία επέλεξε να μην το κάνει λόγω ανεπαρκών υποδομών μεταξύ άλλων παραγόντων. 

Η σειρά smartphone των Galaxy S23 δεν διαθέτουν το απαραίτητο hardware για το Snapdragon Satellite, οπότε ακόμη και μια ενημέρωση λογισμικού δεν θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τη δορυφορική λειτουργία. Η σειρά S24 θα είναι πιθανότατα η πρώτη της Samsung με ενσωματωμένες δορυφορικές δυνατότητες.

Από την κυκλοφορία της σειράς S23, η Samsung επιβεβαίωσε ότι το Exynos 5300 modem υποστηρίζει επίσης επικοινωνίες μη επίγειων δικτύων. Αν και πολλά smartphones ενσωματώνουν αυτό το modem όπως τα Pixel 7 και Pixel 8, κανένα δεν χρησιμοποιεί επί του παρόντος τη δυνατότητα.

Οι φήμες δείχνουν ότι τόσο τα Exynos όσο και τα Snapdragon chipset θα βρίσκονται στα διάφορα μοντέλα του Galaxy S24, κάτι που εγείρει το ερώτημα αν όλες οι συσκευές S24 θα προσφέρουν τη δορυφορική συνδεσιμότητα. 

Αν οι φημολογούμενες προδιαγραφές ισχύουν, με Exynos 2400 στα S24 και S24 Plus και Snapdragon 8 Gen 3 στο S24 Ultra, δεν είναι σαφές ποια smartphones θα υποστηρίζουν τη δορυφορική λειτουργία. Το Exynos 5300 modem στα μοντέλα χαμηλότερης κατηγορίας θα μπορούσε να επιτρέψει την πρόσβαση στα μη επίγεια δίκτυα (NTN). Όμως το Snapdragon Satellite στο S24 Ultra χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό πρωτόκολλο ενώ για δορυφορικές λειτουργίες σε όλα τα μοντέλα, η Samsung θα πρέπει να υποστηρίζει ταυτόχρονα και τα δύο. Κάτι τέτοιο μοιάζει δύσκολο και δίνει περισσότερους πόντους στο Ultra μοντέλο να είναι το μοναδικό που θα προσφέρει τη δυνατότητα.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα