Σε κάθειρξη 25 ετών καταδικάστηκε ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ

Ο άνθρωπος που κάποτε καυχιόταν ότι είχε 5% πιθανότητες να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών άκουσε το δικαστή να του επιβάλει ποινή κάθειρξης 300 μηνών.

Βαρύς ήταν τελικά ο πέλεκυς της δικαιοσύνης για το Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, συνιδρυτή της FTX, ο οποίος πρόσφατα είχε κριθεί ένοχος για απάτη και προσπάθεια συγκάλυψης αυτής, κατηγορίες οι οποίες προέκυψαν από την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων που είχε δημιουργήσει. Ο δικαστής του επέβαλε ποινή κάθειρξης 240 μηνών για τις τέσσερις από τις κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκε ένοχος, και επιπλέον ποινή

φυλάκισης 60 μηνών για δύο άλλες κατηγορίες, αποδεχόμενος παράλληλα το αίτημα των εισαγγελικών αρχών να κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία του Μπάνκμαν-Φριντ ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων ακινήτων.

Η ποινή που επέβαλε ο δικαστής Λιούις Κάπλαν ήταν μικρότερη των 40 έως 50 ετών που είχε ζητήσει η εισαγγελία και πολύ μικρότερη της μέγιστης προβλεπόμενης κάθειρξης των 110 ετών.

Ανακεφαλαιώνοντας τα δεδομένα της υπόθεσης, ο δικαστής ανέφερε ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ γνώριζε ότι η FTX ήταν σοβαρά εκτεθειμένη και ότι τα κεφάλαια των πελατών του δεν ήταν δικά του για να τα διαχειρίζεται κατά το δοκούν, ενώ παράλληλα γνώριζε άριστα ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος. 

Πριν την ανακοίνωση της ποινής, ο Κάπλαν χαρακτήρισε εικασίες τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης ότι οι πελάτες της εταιρίας θα αποζημιώνονταν, κρίνοντας ότι όσοι επέλεξαν την FTX έχασαν 8 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά και ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ επιχείρησε να επηρεάσει τους μάρτυρες, ψευδόρκησε και δεν ήταν ειλικρινής όταν κατέθετε στο δικαστήριο πότε ενημερώθηκε για την απώλεια των 8 δισεκατομμυρίων.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ υπήρξε εκ των συνιδρυτών της FTX το 2019, με την εταιρία να εξελίσσεται σύντομα σε ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη διάρκεια της δίκης του Μπάνκμαν-Φριντ, πρώην συνεργάτες του κατέθεσαν ότι η FTX αλλοίωνε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας ώστε η θέση της να εμφανίζεται ασφαλέστερη από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα, ενώ παραχωρούσε εν κρυπτώ προνόμια στην άλλη εταιρία του Μπάνκμαν-Φριντ, την Alameda Research, προνόμια που της επέτρεπαν να αντλεί κεφάλαια από τα ποσά που εμπιστεύονταν στην FTX οι πελάτες της.

Καταστροφική χαρακτηρίστηκε για τη θέση του κατηγορουμένου στην πορεία της δίκης η απόφαση να καταθέσει ο ίδιος ο Μπάνκμαν-Φριντ. Μεταξύ άλλων, ο Κάπλαν χρειάστηκε να παρέμβει για να ζητήσει από το Μπάνκμαν-Φριντ να απαντήσει σε ερώτηση που του είχε θέσει ο συνήγορός του. Στη διάρκεια της αντεξέτασης του μάρτυρα, ο Μπάνκμαν-Φριντ κατέθεσε ότι δεν θυμόταν να κάνει ορισμένες δηλώσεις που του καταλογίζονταν, σχετικά με την αξιοπιστία της FTX, προσφέροντας στην εισαγγελία να παρουσιάσει το επίμαχο ηχητικό υλικό στην αίθουσα του δικαστηρίου, επανειλημμένα. Κάποια στιγμή, μάλιστα, ο Μπάνκμαν-Φριντ προέβη στον εξωφρενικό ισχυρισμό πως, όταν τον ενημέρωσαν οι υπάλληλοί του για την τρύπα ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό της εταιρίας, εκείνος δεν ρώτησε πού είχαν καταλήξει όλα εκείνα τα χρήματα.

Το αποτέλεσμα όλων εκείνων των απίθανων ισχυρισμών ήταν οι ένορκοι να χρειαστούν μόλις τέσσερις ώρες προκειμένου να τον κρίνουν ένοχο.  Ήταν τόσο τραγελαφική η εικόνα που παρουσίαζε ο Μπάνκμαν-Φριντ στη διάρκεια της δίκης ώστε κάποια στιγμή ο Κάπλαν σχολίασε πως στα 30 χρόνια της παρουσίας του στα δικαστικά έδρανα πρώτη φορά έβλεπε τέτοια συμπεριφορά.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ είναι ήδη κρατούμενος από τις 11 Αυγούστου του 2023, καθώς είχε παραβιάσει τους όρους υπό τους οποίους είχε αφεθεί προσωρινά ελεύθερος. Μεταξύ άλλων, έστειλε προσωπικά σημειώματα της πρώην συνεργάτιδας και συντρόφου του, Κάρολαϊν Έλισον, στους Times της Νέας Υόρκης, ενώ ο Κάπλαν ανέφερε πως είχε επιχειρήσει "τουλάχιστον δύο φορές" να επηρεάσει μάρτυρες. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο Μπάνκμαν-Φριντ δυσκολευόταν πολύ στη φυλακή, όπου είχε χάσει βάρος, καθώς το σωφρονιστικό ίδρυμα όπου κρατείται προσωρινά δεν προσφέρει χορτοφαγικό μενού, ενώ είχε υποστεί "διάφορες απόπειρες εκβιασμού".


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα