Ματαιώνει τίτλο της σειράς Star Wars η EA ενώ προχωρά στην περικοπή 670 θέσεων εργασίας

11:20 3/3/2024 - Πηγή: Insomnia

Το παιχνίδι είχε αναλάβει να αναπτύπτυξει το Studio πίσω από το Star Wars: Jedi Survivor που κυκλοφόρησε το 2023

H Electronic Arts (EA) προχωρά στη ματαίωση επερχόμενου παιχνιδιού της σειράς Star Wars, ενώ προχωρά στην απόλυση του 5% περίπου των εργαζομένων της διεθνώς, περίπου 670 άτομα.

Το

παιχνίδι, που βρισκόταν στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, θα ήταν ένα FPS τοποθετημένο στον κόσμο του Star Wars. Η εταιρία, από την πλευρά της, ανέφερε πως ο "εξορθολογισμός" στον οποίο προχωρά θα "προσφέρει βαθύτερες, περισσότερο διασυνδεδεμένες εμπειρίες" για τους χρήστες. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μαζικών απολύσεων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στη βιομηχανία του gaming.

"Καθώς διανύουμε μια περίοδο όπου αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός νέου στούντιο ανάπτυξης παιχνιδιών, και χιλιάδες άτομα απολύονται κάθε μήνα, ο χώρος διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να χάσει κορυφαία ταλέντα [που θα στραφούν σε εναλλακτικές] εκτός της βιομηχανίας, οπότε θα επηρεαστεί για χρόνια", ανέφερε ο Ρικ Μπάραμ, πρώην στέλεχος της Blizzard.

To Δεκέμβριο του 2023 η ΕΑ είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρούσε στην απόλυση εργαζομένων από την Codemasters, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, το στούντιο πίσω από τίτλους όπως το F1 23 και το EA Sports WRC.

Σε επιστολή προς τους εργαζομένους, ο Άντριου Γουίλσον, διευθύνων σύμβουλος της ΕΑ, ανέφερε ότι η εταιρία είχε αρχίσει να ενημερώνει τους εργαζομένους που θα πληγούν από την εξέλιξη αυτή, με τον κύκλο των απολύσεων να αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι.

Παράλληλα, εξήγησε την απόφαση να αναπτυχθούν λιγότεροι νέοι τίτλοι.

"Ρίχνουμε την αυλαία σε ορισμένους τίτλους και αφήνουμε πίσω μας την ανάπτυξη νέων τίτλων τοποθετημένους σε κόσμους τα δικαιώματα των οποίων είχαμε εξασφαλίσει, εφόσον πιστεύουμε ότι δεν θα σημειώσουν επιτυχία στο μεταβαλλόμενο χώρο μας", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Εστιάζοντας [σε λιγότερους τίτλους] θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη δημιουργικότητα, να επιταχύνουμε την καινοτομία και να εργαστούμε εντατικότερα πάνω στις σπουδαιότερες προοπτικές μας -μεταξύ των οποίων κόσμους τα δικαιώματα των οποίων ανήκουν αποκλειστικά σε εμάς, τα σπορ και τις μαζικές διαδικτυακές κοινότητες, προκειμένου να προσφέρουμε τη διασκέδαση που θέλουν οι χρήστες, στο παρόν και το μέλλον".

Σε επόμενο email που στάλθηκε στο προσωπικό, η επικεφαλής του τομέα διασκέδασης στην ΕΑ, Λόρα Μίλε, ανέφερε πως η απόφαση αυτή μεταφράζεται στη ματαίωση του επερχόμενου τίτλου στον κόσμο του Star Wars, πάνω στον οποίο δούλευε η θυγατρική Respawn Entertainment. Πρόκειται για το στούντιο που είχε αναπτύξει το Star Wars: Jedi Survivor, το οποίο είχε "γενικά θετικές" κριτικές, σύμφωνα με το Metacritic. 

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο γύρο απολύσεων που πλήττει τη βιομηχανία του gaming, καθώς τον Ιανουάριο η Microsoft αποκάλυψε σχέδια για την απόλυση 1.900 ατόμων από τον τομέα gaming της εταιρίας, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων εργαζομένων στην Activision-Blizzard, την οποία εξαγόρασε πρόσφατα.

Η ανακοίνωση της ΕΑ έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την είδηση ότι η Sony σχεδιάζει να απολύσει 900 εργαζομένους, καθώς και να κλείσει ένα ολόκληρο στούντιο.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, οι νέες απολύσεις καταδεικνύουν την ένταση του ανταγωνισμού στη βιομηχανία του gaming.

"Αυτό δεν σημαίνει ότι η βιομηχανία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, απλά εισέρχεται σε ένα νέο, ωριμότερο κεφάλαιο της διαδρομής της, ένα κεφάλαιο όπου η αποδοτικότητα, η κερδοφορία και οι ανταγωνιστικές δυνατότητες έχουν κυρίαρχο ρόλο. Η βιομηχανία του gaming εξακολουθεί να έχει τζίρο 223 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ εκτιμάται πως θα έχει ενισχυθεί κατά επιπλέον 78 δισεκατομμύρια έως το 2030. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, μιλάμε για ποσά τα οποία υπερβαίνουν το τρέχον μέγεθος της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κάρολ Σέβεριν, αναλυτής της Midia Research.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα