Tο ανθρωποειδές ρομπότ Ameca, μαγεύει τους επισκέπτες του MWC 2024

14:05 2/3/2024 - Πηγή: Insomnia

Ένα αστέρι γεννήθηκε στο φετινό Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα.

Η εταιρεία τεχνολογίας Engineered Arts, παρουσίασε στον εκθεσιακό της χώρο το τελευταίο της ανθρωποειδές ρομπότ, το Ameca, «μαγεύοντας» τους παρευρισκόμενους με πολύ καλές  ρευστές εκφράσεις προσώπου, δυνατότητα συνομιλίας και πραγματοποίηση μια σειράς κινήσεων.

Με τη

βοήθεια του προηγμένου γλωσσικού μοντέλου GPT-4, το Ameca αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στα ρομπότ που μοιάζουν με ανθρώπους. Πίσω από τα μάτια του υπάρχουν κάμερες, και στα αυτιά του μικρόφωνα, ενσωματωμένα απρόσκοπτα για να επιτρέπουν τη φυσική οπτική επαφή - μια αναπόσπαστη πτυχή της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Το Ameca εντυπωσίασε το κοινό του MWC επιδεικνύοντας την ικανότητά του να χαμογελάει, να χορεύει αλλά κυρίως να εμπλέκει τους επισκέπτες σε αληθοφανείς διαλόγους. Ενδεικτικό ήταν ότι ο εκθεσιακός χώρος της εταιρείας, είχε συνέχεια κόσμο που ήθελε να αλληλοεπιδράσει με το ανθρωποειδές ρομπότ, καταγράφοντας στην κάμερα του smartphone του τις απαντήσεις του. 

Η ενθουσιώδης αντίδραση του κοινού αναδεικνύει τα άλματα που έγιναν στην ανθρωποειδή ρομποτική, διευρύνοντας τα όρια του εφικτού στην τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, το Ameca θέτει επίσης ηθικά ζητήματα σε ένα μεγαλύτερο επίπεδο όσον αφορά την ασφάλεια, την πρόληψη της κακής χρήσης και τον ψυχολογικό αντίκτυπο, καθώς τέτοια ρομπότ αργά ή γρήγορα θα εισέλθουν στην καθημερινή ζωή. Στόχος της Engineered Arts με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο είναι να προωθήσει τη ρομποτική και όχι να αντικαταστήσει τον άνθρωπο, με το Ameca να μπορεί μια μέρα να βρει χρήση ως βοηθός ή φροντιστής που θα συμπληρώνει τους ανθρώπους.  
 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα