Κρυπτονομίσματα: Δεν απαγορεύονται στην ΕΕ μέχρι νεωτέρας, όμως το θέμα παραμένει υπό συζήτηση

Ένα νομοσχέδιο που συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Markets in Crypto Assets (MiCA), καταψηφίστηκε με 31 αρνητικές έναντι 23 θετικών ψήφων.

Το νομοσχέδιο είχε ως κύριο σκοπό την αντιμετώπιση του οικολογικού προβλήματος που προκαλείται από την ύπαρξη των κρυπτονομισμάτων -την εξόρυξη, τις συναλλαγές κλπ- λόγω του μηχανισμού “Proof-of-Work” με τον οποίο λειτουργούν.

Όμως, στην αρχική του μορφή το MiCA προέβλεπε την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων που βασίζονται σε περιβαλλοντικά μη βιώσιμους μηχανισμούς, όπως το “PoW”

και η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων δεν αντέδρασε θετικά στην πρόταση.

Έτσι, το νομοσχέδιο τροποποιήθηκε σχετικά άμεσα, πλέον κάνοντας λόγο για συμμόρφωση των μηχανισμών με συγκεκριμένα πρότυπα που αποσκοπούν στη μείωση του περιβαλλοντικού κόστους για την όλη διαδικασία, χωρίς να απαγορεύονται απαραίτητα τα κρυπτονομίσματα, αλλά αφήνοντας να εννοηθεί πως όσα δε συμφωνούν με τα πρότυπα δε θα συνέχιζαν να λειτουργούν. Το ανανεωμένο νομοσχέδιο είχε υπολογιστεί να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Από το νομοσχέδιο θα επηρεάζονταν τα Bitcoin, Ethereum, Dogecoin και πολλά ακόμη κρυπτονομίσματα, με τα παραπάνω να είναι τα δημοφιλέστερα.

Πέραν του ότι τα κρυπτονομίσματα δεν ελέγχονται από κρατικούς φορείς, υπάρχει το οικολογικό πρόβλημα που υφίσταται εξαιτίας τους. Το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον δεν είναι ευκαταφρόνητο, αφού σε ετήσια βάση οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ισούνται με αυτές ολόκληρης της Ελλάδας για το ίδιο διάστημα. Αυτό συμβαίνει διότι το blockchain, η αποκεντρωμένη τεχνολογία στην οποία βασίζονται τα κρυπτονομίσματα, λειτουργεί σαν ένας αλγόριθμος που συνεργάζονται πολλοί υπολογιστές ταυτόχρονα να φέρουν εις πέρας, κάτι που συνεπάγεται μεγάλη κατανάλωση ρεύματος και εκπομπές ρύπων. 

Από τη μεριά της, η κοινότητα που ασπάζεται τα κρυπτονομίσματα θεωρεί πως η εμπλοκή κρατικών μηχανισμών εναντιώνεται στην ελευθερία που συνεπάγεται η κατοχή και χρήση κρυπτονομισμάτων, ενώ ο έλεγχος τεχνολογιών σε τέτοιο βαθμό είναι κάτι που στερεί την ελευθερία των ευρωπαίων να υιοθετούν και να αξιοποιούν καινοτόμες τεχνολογίες – η εξέλιξη της τεχνολογίας, ουσιαστικά, δεν πρέπει να ελέγχεται ή περιορίζεται από οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Το ανανεωμένο νομοσχέδιο που πλέον βρίσκεται υπό συζήτηση, πιθανώς να χαίρει καλύτερης αποδοχής από  όλες τις πλευρές συνολικά αν καταφέρει να βρει τη «χρυσή τομή» μεταξύ βιωσιμότητας για το περιβάλλον και ελευθερίας για τους χρήστες. 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα