Η έκδοση 512GB του νέου MacBook Pro έχει πιο αργό SSD από το Mac που αντικαθιστά

Στις πρώτες παρουσιάσεις των νέων MacBook Pro M2 της Apple, οι δοκιμές δείχνουν ότι οι ταχύτητες εσωτερικής αποθήκευσης των laptop της εταιρείας ήταν υψηλότερες από εκείνες των MacBook Pros M1 που αντικατέστησαν.

Όμως αυτό δεν ισχύει για όλα τα μοντέλα αφού η ιστοσελίδα 9to5Mac ανακάλυψε ότι για τα entry-level μοντέλα με 512GB αποθηκευτικού χώρου, ο αποθηκευτικός χώρος του M2 MacBook Pro

είναι πιο αργός από αυτόν της έκδοσης M1.

Το υψηλού επιπέδου Blackmagic Disk Speed benchmark δείχνει την έκδοση 512GB του MacBook Pro M1 Pro με ταχύτητα ανάγνωσης 4.900 MB/s και ταχύτητα εγγραφής 3.951 MB/s, ενώ η έκδοση M2 Pro παρουσιάζει ταχύτητα ανάγνωσης 2.973 MB/s και ταχύτητα εγγραφής 3.154,5 MB/s. Αυτή είναι μια πτώση της τάξης του 40% για τις ταχύτητες ανάγνωσης και 20% για τις ταχύτητες εγγραφής.

Η διαφορά φαίνεται να οφείλεται στα τσιπ μνήμης NAND flash που χρησιμοποιεί η Apple για τους SSD της. Το παλιό MacBook Pro, σύμφωνα με το teardown του iFixit, χρησιμοποιούσε τέσσερα τσιπ NAND 128GB σε έναν SSD 512GB, ενώ το MacBook Pro M2 Pro του 9to5Mac φαίνεται να χρησιμοποιεί ένα ζευγάρι τσιπ NAND 256GB. Λιγότερα τσιπ σημαίνουν πιθανότατα χαμηλότερο κόστος για την Apple - αλλά και λιγότερα σημεία από τα οποία ο SSD μπορεί να διαβάζει και να γράφει ταυτόχρονα, γεγονός που μειώνει τις συνολικές ταχύτητες.

Αυτή η αλλαγή δεν είναι εντελώς απροσδόκητη. Παρόμοια πτώση επιδόσεων είχε παρατηρηθεί για τις εκδόσεις M2 του MacBook Air και του MacBook Pro 13 ιντσών, οι οποίες επίσης χρησιμοποιούσαν λιγότερα τσιπ NAND υψηλότερης πυκνότητας από τις εκδόσεις M1. Επειδή η έκδοση 512GB του MacBook Pro M2 εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ένα ζεύγος τσιπ NAND flash αντί για ένα μόνο, τα νέα MacBook Pro εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλότερες ταχύτητες αποθήκευσης από τις εκδόσεις 256GB των MacBook Pro και Air M2.

Για να θέσουμε τις επιδόσεις του νέου Pro σε ένα πλαίσιο, οι ταχύτητες αποθήκευσης θα εξακολουθούν να αποτελούν για τους περισσότερους χρήστες ως "αρκετά γρήγορες". Οι κορυφαίοι αριθμοί επιδόσεων είναι παρόμοιοι με αυτούς που θα πάρετε από έναν αξιοπρεπή SSD PCI Express 3.0, όπως τον 970 Evo Plus ή τον SSD 980 της Samsung ή τον WD Black SN750 της Western Digital. Αυτές οι προτάσεις είναι είτε δύο ετών είτε προορίζονται για φθηνότερους υπολογιστές και σίγουρα όχι αυτό που θα ελπίζατε να βρείτε σε έναν ολοκαίνουργιο φορητό υπολογιστή αξίας 2.000 δολαρίων. Παράλληλα όμως δεν είναι αρκετά αργοί ώστε να προκαλούν προβλήματα απόδοσης τις περισσότερες φορές. 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα