Η αλλαγή από Edge σε άλλον browser είναι πιο ενοχλητική στα Windows 11

Και το επίπεδο ενόχλησης εξαρτάται και από τον browser που επιλέγει ο χρήστης.

Μία τελευταία δημοσίευση της ιστοσελίδας The Verge αναφέρει τον τρόπο διαχείρισης των beta εκδόσεων Windows 11 αναφορικά με τα προγράμματα περιήγησης στο internet τρίτων κατασκευαστών, όπως για παράδειγμα το Chrome και το Firefox. Αυτές οι αλλαγές συνεχίζουν την τάση που είδαμε στα Windows 10, όπου το λειτουργικό σύστημα επιτρέπει

τη χρήση οποιουδήποτε προγράμματος ως προεπιλεγμένου. Ωστόσο, στα Windows 11, οι ερωτήσεις επιβεβαίωσης για την αλλαγή είναι "μάλλον" περισσότερες.

Υπάρχουν δύο λειτουργικές αλλαγές στην τρέχουσα beta έκδοση των Windows 11 που κάνουν την αλλαγή των προγραμμάτων περιήγησης κάπως πιο ενοχλητική. Η πρώτη αλλαγή είναι ότι το λειτουργικό σύστημα δεν εμφανίζει πλέον ένα παράθυρο που ρωτά τον χρήστη εάν θέλει να αλλάξει πρόγραμμα περιήγησης την πρώτη φορά που κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο μετά την εγκατάσταση ενός νέου browser.

Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι από την οθόνη που περιλαμβάνει τις «Προεπιλεγμένες Εφαρμογές» έχουν αφαιρεθεί οι γενικές κατηγορίες εφαρμογών που είναι διαθέσιμες στα Windows 10. Τα Windows 10 επιτρέπουν σε κάποιον να ορίσει την προεπιλεγμένη εφαρμογή για το e-mail, τους χάρτες, συσκευές αναπαραγωγής μουσικής, προβολή φωτογραφιών, πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο κι άλλα. Τα Windows 11 παρ΄ όλα αυτά, επιτρέπουν στον χρήστη να επιλέξει μια εφαρμογή και έπειτα να κάνει το ίδιο για τους διάφορους τύπους αρχείων ξεχωριστά.

Όταν προσπαθήσει κάποιος να αλλάξει την προεπιλεγμένη εφαρμογή που χειρίζεται αρχεία .htm και .html από τον Edge σε κάτι άλλο, τα Windows 11 εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να βεβαιωθούν ότι ο χρήστης είναι απολύτως σίγουρος ότι θέλει πραγματικά να κάνει αυτήν την αλλαγή.

Συνολικά, αυτές οι αλλαγές αντιπροσωπεύουν την «ατελείωτη αναζήτηση» μέσα στα Windows για να υπενθυμίσουν στον χρήστη ότι το λειτουργικό σύστημα έρχεται με τον δικό της browser. Ωστόσο, κάποιοι χρήστες δεν χρειάζεται να διαβάζουν συνεχώς για το «πόσο καλός είναι ο Edge» ακόμη και τη στιγμή που επιλέγουν να τον αλλάξουν. Και ενώ όταν κάποιος εγκαταστήσει τον Chrome η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα, με τον Firefox αυτό δεν ισχύει και δεν απαιτείται κανένα επιπλέον κλικ, όταν ο χρήστης επιλέξει το «Ορισμός ως προεπιλογή».

Πάντως, ο τρόπος με τον οποίο τα Windows 11 χειρίζονται λιγότερο γνωστούς τύπους αρχείων (όπως για παράδειγμα αρχεία .svg ή .shtml) είναι στην πραγματικότητα ευκολότερος στην εμφάνιση. Το να βλέπει ο χρήστης κάθε επέκταση αρχείου που μπορεί να ανοίξει κάθε εφαρμογή και ποιες εφαρμογές είναι υπεύθυνες για το άνοιγμά τους είναι βολικό και ο τρόπος που τα παρουσιάζουν τα Windows 11 είναι μια μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τα Windows 10.

Ίσως η αναίρεση των δύο παραπάνω αλλαγών να έλυνε τα πρακτικά ζητήματα. Εν τω μεταξύ, ορισμένοι κατασκευαστές προγραμμάτων περιήγησης, φαίνεται να έχουν καταλάβει πώς να κάνουν τη διαδικασία αλλαγής της προεπιλεγμένης εφαρμογής λιγότερο επώδυνη.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα