Η Apple δίνει σπάνια bonus μετοχών έως και $180.000 για να αποτρέψει κορυφαίους υπαλλήλους της να πάνε σε άλλη εταιρεία

Ανταγωνιστές όπως η Meta δείχνουν πιο ελκυστικές αυτή την περίοδο στα μάτια των υπαλλήλων.

Η Apple έχει ξεκινήσει να δίνει ασυνήθιστα μεγάλα bonus σε μορφή μετοχών σε ορισμένους υπαλλήλους, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα κορυφαία ταλέντα στην εταιρεία, επιδιώκοντας να τους αποτρέψει να μεταφερθούν σε ανταγωνιστική τεχνολογική εταιρεία

όπως η Meta.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία ενημέρωσε ορισμένους μηχανικούς για τα bonus που θα λάμβαναν, τα οποία εκδίδονται σε μορφή μετοχών και κατοχυρώνονται για τέσσερα χρόνια, παρέχοντας ένα κίνητρο για παραμονή στην εταιρεία. Τα bonus κυμαίνονταν από $50.000 έως και $180.000 σε ορισμένες περιπτώσεις. Πολλοί από τους μηχανικούς έλαβαν ποσά περίπου $80.000, $100.000 ή $120.000 σε μετοχές. Το bonus παρουσιάστηκε από τους διευθυντές ως μία ανταμοιβή για τις υψηλές επιδόσεις τους.

Η Apple διεξάγει έναν «πόλεμο ταλέντων» με άλλες εταιρείες της Silicon Valley και η Meta εμφανίζεται πλέον έως μία ιδιαίτερη απειλή. Η Meta έχει προσλάβει περίπου 100 μηχανικούς από την Apple τους τελευταίους μήνες αν και η δεύτερη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον βασικών υπαλλήλων της πρώτης. Οι δύο εταιρείες είναι πιθανό να ανταγωνιστούν μεταξύ τους σε AR και VR headsets αλλά και στην αγορά των smartwatches τα επόμενα χρόνια.

Η Apple μερικές φορές απονέμει πρόσθετα bonus μετρητών στους υπαλλήλους, αλλά το μέγεθος των τελευταίων ανταμοιβών της ήταν ασυνήθιστα μεγάλο ενώ δόθηκε σε περίπου 10% έως 20% των μηχανικών σε διάφορα τμήματα.

Βέβαια αυτή η κίνηση εξόργισε ορισμένους μηχανικούς που δεν έλαβαν τις μετοχές και πιστεύουν ότι η διαδικασία επιλογής είναι αυθαίρετη. Η αξία ορισμένων από τα bonus ήταν ίση με την ετήσια επιχορήγηση αποθεμάτων που δόθηκε σε ορισμένους διευθυντές μηχανικών. Και η αξία τους αναμένεται να αυξηθεί εάν η τιμή της μετοχής της Apple συνεχίζει να αυξάνεται. Οι μετοχές αυξήθηκαν κατά 36% φέτος, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας  σε σχεδόν $3 τρισεκατομμύρια.

Η Meta, εν τω μεταξύ, έχει εντείνει τις προσπάθειές της για την αναζήτηση ταλέντων από τα τμήματα AR και VR της Apple. Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που διαχειρίζεται Facebook, Instagram και WhatsApp, έχει αυξήσει σημαντικά τους μισθούς των υπαλλήλων καθώς προσπαθεί να εστιάσει εκ νέου στο hardware και στο metaverse.

Βέβαια, έχουν πληγεί κι άλλα τμήματα της Apple όπως αυτό των αυτόνομων οχημάτων. Η εταιρεία πρέπει να διατηρήσει τον βασικό της κορμό καθώς εργάζεται σε πολλές τεχνολογίες και συσκευές επόμενης γενιάς, όπως το αυτοκίνητο, VR και AR headsets αλλά και μελλοντικές εκδόσεις του iPhone. Την ίδια στιγμή όμως, καθώς η Apple θέλει οι υπάλληλοί της να γυρίσουν σιγά σιγά στο γραφείο, έχει οδηγήσει ορισμένους μηχανικούς να «ανοίξουν τα φτερά τους» για άλλες εταιρείες, οι οποίες δεν είναι τόσο σκληρές στο να επιτρέπει περισσότερη ευελιξία με εργασία εξ’ αποστάσεως.

Η Apple ανέφερε ότι αναμένει από τους εργαζόμενους να βρίσκονται στο γραφείο τους για τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα, ενώ οι μηχανικοί θα πρέπει να βρίσκονται στα γραφεία τους για τέσσερις ή πέντε φορές την εβδομάδα. Η Meta και άλλες εταιρείες σκοπεύουν να είναι πιο χαλαρές με τις πολιτικές τους.

Παρ’ όλα αυτά, η Apple αναγνώρισε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως οι εργαζόμενοι πιθανότατα θα μείνουν στο σπίτι για το άμεσο μέλλον. Μετά την κατάργηση της προθεσμίας για την επιστροφή στο γραφείο, η Apple ότι θα εκδώσει bonus $1000 σε όλους τους υπαλλήλους, ώστε να μπορούν να αγοράσουν οικιακό εξοπλισμό.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα